ос за главина с радиално-аксиални лагери (DIY?)

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

ос за главина с радиално-аксиални лагери (DIY?)

Мнениеот dreadx » Пон Сеп 13, 2010 10:31 pm

Купих си от обявите във форума задна капла, на чиято главина пише SHUNFENG - главина за венец на резба.
Оста й беше крива, разглобих я - оказа се с капсуловани радиално-аксиални лагери 6200RS. Идеята ми хареса и тръгнах да търся по магазините такава ос, но ми казаха че не са виждали подобна. Продавачът (vanka7aa_95) нищо не можа да ми каже за главината, освен че си е била фабрично в тази комплектация.
Понеже не съм запознат с асортимента - може ли някой да ми каже дали се продават стандартни такива оси, или трябва да си поръчам някъде да ми я направят?

Изображение

/Това с наклонените черти е резбата за гайките, на двата удебелени края влизат лагерите.
dreadx

Рейтинг: 1180

Re: ос за главина с радиално-аксиални лагери (DIY?)

Мнениеот did » Пон Сеп 13, 2010 10:35 pm

Смени главината.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот dreadx » Пон Сеп 13, 2010 11:36 pm

Е точно не искам да я правя по-лошо, като може да се направи по-хубаво.
dreadx

Мнениеот did » Пон Сеп 13, 2010 11:38 pm

Занеси старата на стругар да ти направи нова със същите размери. После трябва да я закалиш... И ще се окаже, че си похарчил повече от нова главина със съмнителен резултат.

Няма кой да ти продаде такава ос като резервна част.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот рс » Вто Сеп 14, 2010 9:05 pm

Стругарят да купи един дълъг болт с размера на резбите, а степените (удебеленията) да направи като втулки. Болтът да е здрав, 8.8 е компромис, може би допустим. Стяга се яко, защото тогава втулките ще държат. Последните да се закалят.
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот Stancho » Сря Сеп 15, 2010 6:51 am

Защо не си купиш една нова такава главина за 8.90 лв от Веломания и не си извадиш каквото ти трябва??? Много по - евтино и лесно ще ти е.
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот dreadx » Сря Сеп 15, 2010 8:04 pm

Пуснах темата, защото не познавам асортимента от резервни части и главини, а хората по магазините ми казват, че не са виждали такива оси.
Даже четох някъде из форума, че продавали такива главини в Казанлък и писах на човека да ми каже магазина и да ми ги изпратят оттам.
Най-добър е варианта с нова главина от която да си сваля частите. Още утре ще се разходя до Веломания, мерси Stancho. :)
dreadx

Мнениеот vgz » Съб Сеп 18, 2010 8:12 am

Всички главини със венци на резба са порочни като дизайн! .. тоест си обречен да кривиш оси квото и да правиш, най добре мини на качествена главина на шлиц на която опорните точки са и в края а не като тая на резбата да "виси" почти в средата ! със стругари не се занимавай ! резбата на хубавите главини е накатена не е рязана .. ако си обръщал внимание няма отговорен елемент или болт с рязана резба ... :D тва с рязането на болтове и закалки е пунта мара най много да се пребиеш :D термообработката на такива детайли е строго специфична ... не се търси макс твърдост защото не се огъва а се ЧУПИ .. в такъв детайл се набляга на здравина и жилавост не на здравина и твърдост!
Аватар
vgz

Рейтинг: 1260

Назад към Веломеханик