Луфт в свободното движение

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Луфт в свободното движение

Мнениеот spirov92 » Пет Окт 08, 2010 4:59 pm

Забелязах че диска играе наляво-надясно в машинката. На око обаче не видях да е крив, поставяне върху плоска маса потвърди това. От друга страна като обърна колелото по гръб, завъртя и оставя педалите, венците се движат спрямо главината. Не по оста по която се въртят при педалиране, а по другите. Свалих венците и извадих ос, конуси, топчета и т.н. Като размърдам с ръка частта, на която са шлиците за венците, се потвърждават предположенията ми. Тъй като не знам ако отворя свободното дали ще мога да го сглобя, мислех само да го затегна, ако се е разхлабило, но нямам правилния инструмент, и се чудя с какво да импровизирам. Някакви идеи?

Между другото главината е от един Sprint Camel, който чрез смяна на рамка и др. части еволюира в сегашното ми колело. Не мога да разчета модел на главината.
spirov92

Рейтинг: 2000

Re: Луфт в свободното движение

Мнениеот spirov92 » Пет Окт 08, 2010 6:47 pm

хмм...сега се сетих че вероятно затова не можех да регулирам главината като хората-на едно място задираше, на друго имаше луфт, поради това че главината е под някакъв ъгъл спрямо оста...
Като държа главината за шлиците и завъртя гумата, се вижда как шлиците се клатят спрямо тялото на главината. Всъщност това нищо ново не ни казва. Изобщо, зациклих. Помагайте.
В интернет намерих тази картинка, от която горе-долу разбрах как работи механизма:
Изображение
Та това с двата процепа, дето действа като легло за лагерите от дясната страна, ако успея да го завия, дали ше се оправи луфта?
П.П. който помогне ще го черпя :beer:
spirov92

Мнениеот spirov92 » Пет Окт 08, 2010 7:50 pm

по някаква причина човека тръгна да ми помага на ЛС:
spirov92 написа:
stamen написа:kato mahne6 4a6kata ot stranata na diska vatre ima bolt koito darji tazi malka glavinka bolta e 6estogram 12 probvai da go zategne6 :agree: ako ima ne6to pak pi6i ;)

Какво разбираш под чашка? конуса ли? махнал съм него и топчетата на лагера, обаче не виждам болт...
опс, видях го-един наистина огромен шестограм :D

За съжаление нямам въпросния шестограм :( Изглежда ще ми трябва помощ, та утре ще го занеса на сервиз.
spirov92

Мнениеот spirov92 » Съб Окт 09, 2010 2:55 pm

Днес бях в "Колелото". Взеха ми 10лв за ремонт на главината и нови "кученца" и 4 лв за изправяне на ротор. Сега е перфектно :beer:
spirov92

Мнениеот le_faux » Нед Окт 10, 2010 1:17 am

Някой знае ли номера на шестограна за главина Шимано деоре 525, че и моята е за притягане ?
GSM: 0877048418
Аватар
le_faux

Рейтинг: 1175

Назад към Веломеханик