Заден шок

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Заден шок

Мнениеот Bukmop » Чет Дек 16, 2010 1:17 am

Преди всичко да кажа че не ги разбирам нещата :) Пружината на амортисорчето е 3000lbs и работата е там е работата че аз съм 65-70кг и все едно нямам Амортисьор и се чудя от къде мога да намеря по мека пружина и как да сметна колко lbs да е :) :dontknow:
Bukmop

Рейтинг: 1200

Re: Заден шок

Мнениеот outfaced » Чет Дек 16, 2010 9:43 am

Като не ги разбираш нещата, го дай да го види първо някой, който разбира. Не съм убеден, че проблема ти е пружината ... а и тя със сигурност не е 3000lb. Виж 300 може би.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Рейтинг: 2000

Мнениеот spruld0g » Чет Дек 16, 2010 10:30 am

Bukmop написа:Преди всичко да кажа че не ги разбирам нещата :) Пружината на амортисорчето е 3000lbs и работата е там е работата че аз съм 65-70кг и все едно нямам Амортисьор и се чудя от къде мога да намеря по мека пружина и как да сметна колко lbs да е :) :dontknow:

Защо първо не кажеш каква е рамката щото има и такива дето и 2 lbs да им сложиж пак не бачкат.

п.п а предния шок с ква пружина е ?
Изображение
Изображение
Аватар
spruld0g

Рейтинг: 1166

Мнениеот Bukmop » Чет Дек 16, 2010 10:54 am

Пружината найстина е 3000lbs бях пробвал с пружина от тея евтините колела дето ги продават масово но тяхните пружини мисля са около 600-700lbs и е много мека .... а за предния мога да кажа само какво пише .. RST Super Storm
Image1215.jpg
(346.1 KiB) 358 пъти
Bukmop

Мнениеот Admin » Чет Дек 16, 2010 8:06 pm

3000 lbs е страшно много за пружина по принцип - само на някои специфични окачвания едно време съм виждал толкова твърди пружини, а твоето едва ли е такова. Т.е. ако твоята стара ти е била мека, не е трябвало толкова драстично да увеличаваш твърдостта.
Както вече е отбелязано, важно е да кажеш каква е рамката.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Ozzie » Чет Дек 16, 2010 8:21 pm

Admin написа:... а твоето едва ли е такова.

ама май е баш точно такова...
въпросната рамка (има снимка в мнението над твоето) не се появява за първи път във форума, но не помня какво беше писано преди за нея
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Admin » Чет Дек 16, 2010 8:57 pm

Извинявам се, помислих, че снимката е на вилката е не съм я отварял.
Да, рамката май е един от онези стари Yoan-и, или поне прилича на тях, т.е. те изискваха наистина твърди пружини, НО тук има модификации - добавена е някаква система от ставни връзки, която почти сигурно променя коефициента на окачването (ама как и колко? :dontknow: ). Освен това оригинално рамките бяха с много по-дълъг заден амортисьор (нормалният размер за спускане по онова време), а тук заради модификацията се ползва някакво късо шокче.
С други думи, едва ли някой ще може да ти каже с точност каква пружина ти трябва - не и без съответните измервания, които всъщност и ти можеш да направиш, следвайки тази формула:

"X = (А х 4,5 / B) х C

X e твърдостта на пружината в lbs/in
A е теглото на колоездача в кг
B e ходът на задния амортисьор в инчове (а не в милиметри!)
C е коефициентът на окачването, т.е. отношението на хода на рамката към хода на задния амортисьор. Например 2,6:1 или 3:1. Важно е то да бъде записано именно по този начин (а не обратно, като 1:2,6 или 1:3), за да получите смислен резултат. "

П.П. Формулата бе публикувана тук, във форума, още преди години от друг потребител и темата я има в ЧЗВ, така че не е зле следващия път да го ползваш или поне търсачката. ;) Иначе за нова пружина може би ще се наложиш да си направиш по поръчка.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Bukmop » Пет Дек 17, 2010 3:40 pm

Рамката е Yoan DownHill с модификаций иииии колелото е от FallAngel ;)
Bukmop

Мнениеот cool » Пет Дек 17, 2010 8:59 pm

Благодаря за подробния отговор, и на мен ми бе от полза
cool

Назад към Веломеханик