Съвместимост на спирачни лостчета.

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Съвместимост на спирачни лостчета.

Мнениеот Pla-men » Пон Яну 10, 2011 1:39 pm

Здравейте.
Вчера ми се случи един инцидент, при който си счупих лявото лостче за спирачката. Карам със спирачен апарат Shimano Saint и спирачно лостче Shimano Deore модел 2006 . Искам да го заменя с новия тип лостчета от серията Deore.
Въпроса ми е дали са съвместими.
Аватар
Pla-men

Рейтинг: 1440

Мнениеот Ozzie » Пон Яну 10, 2011 8:30 pm

Лично аз не виждам техническа невъзможност да не стане. Пак ще имаш с какво да изпомпваш масло към апарата на спирачката.
:agree:
Най- много от куртоазия да смениш и другото лостче. :D

P.S. По мое усмотрение промених в заглавието на темата "ръкохватки" на "спирачни лостчета".
:agree:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Re: Съвместимост на спирачни лостчета.

Мнениеот Pla-men » Пон Яну 10, 2011 9:46 pm

Няма проблем за заглавието.
До колкото знам спирачната сила на това лостче е по-голяма и ме притеснява дали няма да избие масло (спирачната течност) през уплътненията на спирачния апарат.
Аватар
Pla-men

Мнениеот sailman » Пон Яну 10, 2011 11:21 pm

Pla-men написа:...притеснява дали няма да избие масло (спирачната течност) през уплътненията на спирачния апарат.

Няма такава опасност :agree: Резултата приятно ще те изненада. Усещането с новото Деоре е доста по хммм, "директно", ако мога да си позволя този израз.
Да допълня малко в страни от въпроса, че проблемите при каращисването на спирачни апарати с различни от "родните" им лостчета се получават, когато мастър цилиндъра (спирачното лостче) не изпомпва достатъчно хидравлична течност към калипъра (спирачният апарат). Тогава спирачната сила намалява и спирането се влошава.(Това малко ептем простичко го обясних, ама то за яснота така го казвам...)
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Рейтинг: 2000

Мнениеот Pla-men » Сря Яну 19, 2011 5:00 pm

Въпреки, че малко се забави, въпросното лостче пристигна :
Изображение

След малко работа от моя механик :
Изображение

Всичко си дойде на мястото, резултата е невероятен.
Спирачката има доста повече сила и по-добро усещане.
Препоръчвам на всеки при проблем в лостчето, да не се замисля между нови и стари.

Поздрави.
Аватар
Pla-men

Назад към Веломеханик