Помощ за смяна на вилка

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Помощ за смяна на вилка

Мнениеот gaydarov87 » Съб Мар 05, 2011 7:26 pm

Все още съм новак в тази област затова имам няколко въпроса относно смяната на вилката на велосипеда ми. Карам Cross Sprinter предимно ХС понякога се пускам и малко по агресивно но докато не му пръсна рамката няма да го оставя :evil: но вилката му е под всякаква критика и мисля да я сменя с нещо което ще ми върши малко повече работа мисля да е с ход до 100мм понеже надали рамката ще издържи повече. Тежа 100кг и в момента вилката ми е 1 1/8 на резба (поне доколкото я измерих 2.8см) и е с колче за кормилото. Доколкото четох в този форум ако искам да я сменя ще трябва да сменя чашките и да си взема лапа за да захвана кормилото за стержена (надявам се съм разбрал правилно). Чудя се каква трябва да е дължината на стержена и размера на лапата в такъв случай стержена ми в момента по мои измервания е 150 мм.
gaydarov87

Рейтинг: 1200

Re: Помощ за смяна на вилка

Мнениеот Ozzie » Съб Мар 05, 2011 8:45 pm

Дължината на стержена трябва да е равна на сбора от:
- височината на челната тръба + височината на чашките + височината на лапата - 2-3 мм. за да има мегдан за обиране на хлабината в лагерите.
За евентуални корекции във височината, може да добавиш още 20-25 мм. спейсъри, но това си е до лична преценка.

Ако не си уверен в сръчността си, велосервизи винаги е имало и ще има.
:beer:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот fbcrew » Вто Юни 07, 2011 12:36 am

Здравейте,
Тъй като съм нов потребител реших да не пускам нова тема и да използвам тази понеже проблема, който ме тормози е много близък.
Проблемът е следния. Имам Drag Оne, който е с вилка Zoom ( страшен боклук). Изпадна ми вилка GILA T5 и сега искам да я прехвърля на колелото. Съответно разглобих всичко и от старата вилка избих най-долната втулка (мисля, че чашка се нарича). Съответно я сложих на новата вилка, но не мога да я набия до долу. Набиването го извършвам с дървено трупче, за да не се нарани втулката. После реших да сглобя колелото. Останаха ми в излишък три спейсъра, но като затегнах всичко няма луфт. Въпроса ми е трябва ли тази втулка (чашка) да се набие до долу ?

Прилагам снимков материал:
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Благодаря!
Аватар
fbcrew

Мнениеот subritual » Вто Юни 07, 2011 12:50 am

Това се нарича конус и трябва да се набие по описания от теб начин.Аз лично направо с дървената дръжка на чука я свършвам тази работа.Млати смело,стига да не е с метал.
Ако все пак не успееш, или има някакви боклуци които пречат, или в краен случай можеш да покараш известно време и то ще стане от самосебеси.
Само,че обери навреме луфта, който ще се получи.Най-добре е да си носиш инструменти.
Успех! :agree:
Аватар
subritual

Рейтинг: 2000

Мнениеот Univer welo » Вто Юни 07, 2011 8:15 am

При набиване на конус процедурата е следната /говорим за домашни условия/:
1. Проверява се внимателно съответствието на размерите- при по малък диаметър на конуса с 0,1 мм - не може да се набие.
2. Почистват се , оглеждат се внимателно двете повърхнини -вътрешна за конуса и външна за стержена- драскотини, раковини, чепаци...
3.Най добре се набива с алуминиева тръба- съответен размер /По изключение става и с желязна ,но нежно и със алуминиева шайба върху конуса!!! / не е препоръчително/
4. Най-добре да се ползва физиката - нагряване до 200 градуса на конуса , в печка и след това се пуска върху охладената вилка -да се внимава за размера. Нагряване до 200 градуса не влияе върху кристалната решетка на стоманата.
Успех! :wavey:
Н Е В Е Ж Е С Т В О Т О Е С И Л А !

[color=#FF0000] !!! ВСЯКО ПЛЕМЕ Е ДОСТОЙНО ЗА ВОЖДА СИ !!!
или по -ясно казано ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА УПРАВНИЦИТЕ!
Аватар
Univer welo

Рейтинг: 1238

Мнениеот fbcrew » Вто Юни 07, 2011 2:16 pm

Премерих диаметъра на стержена в дония край с шублер - 30 мм, вътрешния диаметър на конуса е ~29,6 мм. Дали да пробвам ли с нагряване ? Ако не предполагам, че нов конус трябва да си купя ?
П.П.
Когато едната част се нагрее, а другата изстуди преполагам, че конуса трябва да влезе свободно до долу без да се набива ?
Благодаря!
Аватар
fbcrew

Мнениеот Univer welo » Сря Юни 08, 2011 7:55 am

fbcrew написа:Премерих диаметъра на стержена в дония край с шублер - 30 мм, вътрешния диаметър на конуса е ~29,6 мм. Дали да пробвам ли с нагряване ? Ако не предполагам, че нов конус трябва да си купя ?
П.П.
Когато едната част се нагрее, а другата изстуди преполагам, че конуса трябва да влезе свободно до долу без да се набива ?
Благодаря!

Ако вярно си мерил - няма как да стане с нагряване- всички допуски са под 0,1 мм./ 0,2 мм- при теб / -няма как да стане?!Намери някой грамотен стругар да премери размерите и чак тогава ходи да търсиш нов конус. Успех! :wavey:
Н Е В Е Ж Е С Т В О Т О Е С И Л А !

[color=#FF0000] !!! ВСЯКО ПЛЕМЕ Е ДОСТОЙНО ЗА ВОЖДА СИ !!!
или по -ясно казано ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА УПРАВНИЦИТЕ!
Аватар
Univer welo

Рейтинг: 1238

Мнениеот fbcrew » Сря Юни 08, 2011 1:09 pm

Шублера, с който мерих е някакъв български (Болшевик) и е доста раждясал и може да е неточен. Но все пак за машинен инженер един диаметър се мога да премеря. :peace:
И двете вилки и старата (Zoom) и новата са с 30 мм външен диаметър долу. Но Zoom-а е от мек материал и набиването става по-лесно, но пак с трупче не мога да я върна обратно втулката (поне да имам колело, с което да отида до сервиз). Въпроса ми е къде да отида да ми набият втулктата в София ? :lol2:
Благодаря!
Аватар
fbcrew

Мнениеот fbcrew » Сря Юни 08, 2011 4:13 pm

Здравейте,
Занесох аз вилката в Никол-Байк и там набиха втулката с една тръба, даже без чук. Само с тръбата. Сега колелото е сглобено и няма луфт при стержена. Имам обаче един последен въпрос. Понеже стержена стърчи 3-4 мм над лапата сложих един спейсър първо и после лапата. Въпроса ми къде трябва да е спейсара, преди или след лапата ?

Благодаря!
Аватар
fbcrew

Мнениеот freebiker » Сря Юни 08, 2011 5:19 pm

Няма значение.Ако искаш кормилото да е малко по-високо,слагаш спейсъра отдолу,ако искаш малко по-ниско кормило-слагаш отгоре :)
Аватар
freebiker

Рейтинг: 1101

Мнениеот bikerider » Сря Юни 08, 2011 6:05 pm

subritual написа:краен случай можеш да покараш известно време и то ще стане от самосебеси.

Да, само дето дотогава може да заминат лагерите, защото вероятността конуса да е съосен със стержена преди да е набит клони към 0%. Алуминиева или дебела PVC тръба, по-лесно от това здраве му кажи.

fbcrew написа:Занесох аз вилката в Никол-Байк и там набиха втулката с една тръба, даже без чук. Само с тръбата.

:agree: :agree: :agree:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот fbcrew » Сря Юни 08, 2011 7:25 pm

Благодаря на всички за отговорите! Покарах днеска след като го сглобих, просто няма място на сравнение със старата "вилка". :peace:
Лошото е, че нещо почна да пука колелото от средното движение като се напичаш на педелите. За съжеление си мислех, че е педала, но пука и при ляв и десен педал. :(
Аватар
fbcrew

Мнениеот bikerider » Сря Юни 08, 2011 8:58 pm

Средно, курбел-средно, седалка... потърси има доста такива теми за пукане.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Назад към Веломеханик