Предна вилка - обиране на малък луфт!

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Предна вилка - обиране на малък луфт!

Мнениеот tkpopov » Съб Сеп 10, 2011 1:16 pm

Преди няколко дена предната ми вилка (твърдак) започна леко да похлопва, което говори за наличие на луфт. Досега не съм се занимавал с този проблем (вилката и кормилото не са разглобявани откакто е купено колелото (8 години). Така че, ще съм благодарен за препоръки за оправяне на този незначителен на пръв поглед, но дразнещ проблем.
Аватар
tkpopov

Рейтинг: 1292

Re: Предна вилка - обиране на малък луфт!

Мнениеот манджа » Съб Сеп 10, 2011 4:02 pm

Отхлабваш болтовете отстрани на лапата след това стягаш болта който е на ''тапата'' над лапата , нагласяш кормилото да е право ,стягаш болтовете отстрани и си готов.. (това е при луфт на челото) . Ако имаш въпроса колко да натегнеш,толкова ,че като обхванеш челото с пръсти и с палците натиснеш лапата да не се усеща луфт :) Ако имаш повече въпроси питай :)
ЕДИТ : ако колелото ти е нормал сайз процедурата с проверяването за луфт е същата ,но натягаш най-горната гайка на чашките :)
Pulse STR
Аватар
манджа

Рейтинг: 1454

Мнениеот icko0o » Пон Сеп 19, 2011 11:45 pm

Според мен щом колелото е закупено преди 8 години с твърда вилка и не е барано от тогава сигурно е с тънко чело и е на резба затова затегаш най-горната гайка и би трябвало луфта да изчезне. :beer:
Аватар
icko0o

Рейтинг: 1342

Мнениеот tkpopov » Сря Сеп 28, 2011 9:41 am

icko0o написа:Според мен щом колелото е закупено преди 8 години с твърда вилка и не е барано от тогава сигурно е с тънко чело и е на резба затова затегаш най-горната гайка и би трябвало луфта да изчезне. :beer:

Точно така процедирах. Луфтът го няма. Благодаря за съветите!
Аватар
tkpopov

Рейтинг: 1292

Назад към Веломеханик