Балкан Пони към съвременен крузър

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Балкан Пони към съвременен крузър

Мнениеот rumbala » Вто Сеп 27, 2011 12:44 pm

Здравейте господа/госпожици и госпожи,

Както темата разкрива искам да си преправя старото Пони на готин бял крузер за каране из Борисова и малките градинки на нашата мила столица :D

Балканчето е ей такова: http://img406.imageshack.us/img406/8155/29423451.jpg , само дето не е червено :D

Значи, в момента не става за нищо:

1) Гумите са изгорели (ще си намеря такъв размер (няма да питам поне за това)) :)
2) Каплите са ръждясали.
3) Свободния венец е заминал.
4) Кожата на седалката - край с нея (ще отида при кожар да я претапицира)
5) Рамката е розова :D (обмислях да използвам от тези кремчета за сваляне на боя в Практикер или песъкоструйка)
6) Челюстите на спирачките - out.
7) 100% и плочите на средното + курбелите са заминали, пък да не говорим и за веригата.
8) Ръкохватките - out.
9) Вилката ми се ще да я сменя с някаква динамична (и 60мм ход ще свърши работа)
10) Лостчетата на спирачките - out.

Та, вече сигурно се чудите защо ви изброявам тея точки по-горе. Е, уж да е малко по-структурирана темата...
Тук идва мястото, където ще искам помощ от тези от вас, които имат опит в реставрирането на подобни колелета. Само да подчертая, че колелцето ще го правя дълго време и бюджета в този случай не е проблем :)

Значи относно точките по-горе ми трябва малко ъкъл за:
2) От къде мога да намеря съвременни капли с хуваби главини + наплитане, така че да станат на Балкана ? :)
3) Предполагам със задната капла ще върви и главина със свободен венец, пък не бих се разсърдил и на 3 плочи отзад за скорости - имате ли идея ?
6) Щеше ми се да сложа диск поне отпред...На XC байка съм с Juicy 3, бих искал и на това животно да сложа такива...Според вас ?
7) Ами курбели за тая рамка ?
9) Тъй като съм мераклия за Juicy и като за диск изцяло, каква вилка (в умален вид :rofl: ) ще има захват за дискове и ще стане на антиката ?
10) Лостовете към спирачките, то е ясно, но ако ли не стане номера с Juicy-то, какви V-Brakes препоръчвате ?

Ех...до тук с глупавите въпроси. Дано някои от вас поне намери нещо смислено в тях и 5 минутки да отговори :) Бирата е от мен докато свалям боята на това чудо, а скарата след като се направи първото кръгче ! Казано ! Обещано ! :clap:

Аде от мен поздрави,
J
// In a world without walls who needs Windows ?
Аватар
rumbala

Рейтинг: 1273

Re: Балкан Пони към съвременен крузър

Мнениеот rumbala » Сря Сеп 28, 2011 2:11 pm

No suggestions ? :rofl: :beer: :idea: :boggled:
Аватар
rumbala

Мнениеот krach » Сря Сеп 28, 2011 6:17 pm

Явно не целиш ниска цена. Искам да помоля после да покажеш какво е станало.
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот keel » Сря Сеп 28, 2011 6:41 pm

rumbala написа:3) Свободния венец е заминал.

Ако имаш предвид че педалите не се въртят назад е нормално. Назад е контра.
За частите - малко трудно ще окомплектоваш със съвременни, защото не всички размери са по сегашните стандарти.
Имам такова същото колело и всеки път като го видя и си викам - трябва да го оправя.
Повечето неща ако са били смазани, можеш с разглобяване и почистване и да ги върнеш към живот - средното, задното движение. Курбелите май са си на квадрат, ама те какъв проблем имат. Едно време тия колела не са въртяли по хиляди километри на година, така че едва ли е толкова износено.
Аватар
keel

Рейтинг: 1384

Мнениеот rumbala » Чет Сеп 29, 2011 10:15 am

Здрасти keel,

Задното не е контра. Помня, че го счупих един ден след силно натискане на педалите. Де факто там дето се законтрят спиците направо се отдели от другата част на главината, за това трябва нова.

Иначе колелото стой на един таван - сухо, хладно и тъмно място без много много влага. А иначе искам да му сложа съвременни курбели (от по-лачените :).

krach, само да го почна ииии ще има ммнооогоо снимкии...Найстина няма да пестя, но и някак си ще ми е странно да отскоча до френдовете в TrueRiders и да ги питам аджаба тука превъртях и ще стягам колело на 15-18 години да бъде като ново, к'во тря напраа ?

Виждам усмивката на Дойчи, който ми казва: Абре ти добре ли си :) Я си поръчай едно от нета :rofl:
Но като цяло колелото има сантиментална стойност - пък и кой по дяволите е с як балкан ? :D Е, ако има такъв нека се включи в скромната дискусия :) Ще ми се да видя
някакво пройзведение на изкуството :)

Поздрави,
J
Аватар
rumbala

Мнениеот edinmilion » Чет Сеп 29, 2011 11:02 am

rumbala написа:Но като цяло колелото има сантиментална стойност - пък и кой по дяволите е с як балкан ? :D Е, ако има такъв нека се включи в скромната дискусия :) Ще ми се да видя
някакво пройзведение на изкуството :)

Не си ли виждал тази тема:
viewtopic.php?p=582036#p582036
с желание всичко се постига :D
edinmilion

Рейтинг: 2000

Мнениеот rumbala » Чет Сеп 29, 2011 12:20 pm

Ехааааа...Още повече се надъхах !

Благодаря за линка - скоро снимки и от мен. Събота и неделя ще са посветени на първоначалните действия относно rebirth-a :smokin:
Аватар
rumbala

Назад към Веломеханик