Смяна на вилка

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Смяна на вилка

Мнениеот kristo » Нед Окт 09, 2011 10:53 am

Здравейте на всички! От няколко години насам карам Драг Хакер и най-накрая реших да го обновя с нова вилка - нещо от ниския клас, колкото да обира вибрациите. Карам го предимно шосейно, както и по парковете и горичките около тях, за това си мисля, че хубава и скъпа вилка не би било оправдан разход, а като се има предвид и самото колело, наистина няма смисъл да се инвестира в него.

Спрял съм се вече на вилка, но ще ми е необходима малко помощ във връзка с монтирането и, тъй като смятам да я купя от някой от on-line магазините и няма да имам възможността да поразпитам кое как се прави. Избраната от мен вилка е с ход 80 мм. – мерих челото, стрежени, дължини и т.н. и достигнах до заключението, че това е оптималния вариант за тази рамка. С вилка с по-голям ход ще седи, като чопър и според мен ще е смешно, а и геометрията на тази рамка въобще не е направена за такава вилка.

Така.. сега директо към въпросите.

1. Поставяйки новата вилка ще използвам лагерчетата и гайката отгоре, които са в момента на колелото или трябва заедно с вилката да купя съответните лагери, гайки и т.н?
2. Трябва ли да купувам чашки или тези, които са на оригиналната вилка ще бъдат съвместими с новата? Аз всъшност въобще не съм наясно кое е чашката, но предполагам, че като го разглобя ще се ориентирам – сигурно са някакви втулки между вилката и челото?! Може ли с 2 думи да ми обясните.
3. Освен нова вилка, лапа и евентуално спейсъри, трябва ли да купя още нещо, което ще ми е необходимо за тази трансформация на колелото? Някъде из форума ми се мерна, че и предната ос трябва да се смени, но според мен нещо съм се объркал и не съм разбрал правилно за какво става въпрос.
4. Най-тъпия въпрос го оставих за накрая... Мерих външния диаметър на челото, четох всички теми из форума, свързани с този наболял въпрос и мисля, че съм сигурен, че рамката на Хакер е oversize, но все пак... какво ще кажете??!

Ето вилката, която възнамерявам да купя: Suntour SF11 XCT V3 MLO 80 – 99 лв.
http://www.srsuntour-cycling.com/index. ... &tnid=2896

Ето и лапата, която съм избрал: Zoom HL-D362, 90 мм. – 29 лв.
http://www.ustrem-bg.com/shop/221-445-t ... l-d362.jpg

А ето го и виновника за тази тема :eyebrow: http://media.snimka.bg/9182/024618780-big.jpg

Относно кормилото - за сега ще оставя старото кормило, но след, като приключа с вилката, имам планове да сменя и него с малко по широко.
Аватар
kristo

Рейтинг: 1220

Re: Смяна на вилка

Мнениеот Ozzie » Нед Окт 09, 2011 11:07 am

Челото на "Хакер"-а е за вилки със стержен с диаметър 1 1/8".
За новата вилка, ще трябва да си купиш и нови чашки. Сегашната ти вилка е с резба, а тази която смяташ да купуваш не.
Накратко - освен вилка ти трябват нови чашки, лапа, евентуално спейсъри.
Главина няма нужда да сменяш.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот kristo » Нед Окт 09, 2011 11:48 am

Благодаря ти :agree: Поразрових се и разгледах чашки, обаче май се оказва по-сложно от колкото си мислех... Гледам, че са различни височини, диаметър и т.н. Аз как да разбера каква чашка ми трябва?
Аватар
kristo

Мнениеот Ozzie » Нед Окт 09, 2011 12:05 pm

Трябват ти "нормални" чашки 1 1/8" за стержен (вилка) без резба.
Като тези или тези.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот boybetterknow » Нед Окт 09, 2011 12:24 pm

Да пусна една "надъхваща" снимка за колегата.
Изображение

Снимката е от 2007-ма година, тогава и аз имах хакер. :)
boybetterknow

Рейтинг: 1154

Мнениеот kristo » Нед Окт 09, 2011 1:36 pm

Мерси Ozzie още веднъж :beer: Мисля, че се ориентирах вече с тия чашки.. попрочетох тук-там и предполагам ще се оправя с монтажа, но ако имам затруднения ще разчитам на вас за помощ и акъл. Остава само лека-полека да почна да купувам частите.

boybetterknow написа:Да пусна една "надъхваща" снимка за колегата.

Брей то не изглеждало толкова зле, колкото си мислех - направо си е супер даже! Колко мм е хода на тази вилка?

Аз на шега, на майтап ще взема да спретна едно ХС колелце от тоя Хакер... :D
Аватар
kristo

Мнениеот rees » Нед Окт 09, 2011 7:19 pm

@kristo сигурен ли си, че вилката има възможност за V-Brake? Защото аз на снимката и в описанието не видях да е вписано. :dontknow: Ако няма, то един вариант е да я купиш, и да смениш главината плюс наплитане, друг вариант е да търсиш вилка с в-брейк съвместимост. (мисля, че се наричаха "пивоти" за в брейка)
Изображение
ХХХХХХХ написа:здравеите колеги искам да питам вилката зaшто ми оделя 3 съмтима хот на доле тяе на мало и бъздъx ие помпа до краи
Аватар
rees

Рейтинг: 1305

Мнениеот kristo » Нед Окт 09, 2011 7:32 pm

Да, проверил съм. Благодаря ти все пак, че така стават гафовете :agree:
Ето какво пише в описанието: Brake - Disc & V-type. Предполагам, че не си цъкнал "Show more datails" в описанието и за това не си го видял.
И мен ме притеснява малко, че на картинката ги няма тия израстъци, за които се хваща V брейка, но все пак в описанието си пише, че вилката е съвместима с V-brake. Надявам се, че е така :D
Аватар
kristo

Мнениеот SPA » Нед Окт 09, 2011 11:29 pm

Принципно в БГ онлайн магазините продават на цената на магазините. Често в магазините/сервизите са склонни да ти остъпят леко от цената на стоката или услугата. По-добре дай някой лев отгоре и да ти направят нещатата ня място Там хем имат подходящите инструменти хем ще могат да подберат подходящите части. Ще стане по-бързо и по-лесно.
:wavey:.......................................................................:tophat:
SPA

Рейтинг: 2000

Мнениеот djsnipa » Пон Окт 10, 2011 11:36 am

защо не пробваш с вилка 100мм и по-късичка лапа
djsnipa

Рейтинг: 1138

Мнениеот kristo » Пон Окт 10, 2011 1:17 pm

SPA написа:Принципно в БГ онлайн магазините продават на цената на магазините. Често в магазините/сервизите са склонни да ти остъпят леко от цената на стоката или услугата. По-добре дай някой лев отгоре и да ти направят нещатата ня място Там хем имат подходящите инструменти хем ще могат да подберат подходящите части. Ще стане по-бързо и по-лесно.

Да, може би наистина това е най-удачния вариант, но просто покрай повечето БГ "майстори" съм толкова наплашен, че предпочитам елементарните неща (поне тези, които изглеждат такива на пръв поглед) да се опитвам да ги правя сам. Мисля, че с повечко четене и питане изпълнението е по-добро, ако човек си го направи сам. Понеже карам мотоциклет, не мога да ти опиша какви са майсторите и как няма един читав - хвани единния, удари другия.. Скутер също имам и там работата с майсторите е същата. Относно колелата.. през годините съм ходил и във Веломания на Мед. Академия, и при ония двамата близнаци на бул. Васил Левски и по пресечките на Пиротска имаше два вело-магазинчета с разни "механици"... еми никъде не съм оставал доволен.

djsnipa написа:защо не пробваш с вилка 100мм и по-късичка лапа

Еми какво да ти кажа.. дали 80мм или 100мм - май все същата работа. Спрях се на 80 защото си мисля, че геометрията на тази рамка е по подходяща за вилка с по-малък ход. Пък дали е така, не знам..
Последна промяна kristo на Пон Окт 10, 2011 1:49 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
kristo

Мнениеот kristo » Пон Окт 10, 2011 1:23 pm

Всъшност, като стана дума за дължината на лапата - по какво се определя каква дължина да се сложи? Аз си избрах 90 мм., но защото това беше средния вариант, не, че нещо съм имал предвид.

И за майсторите също като стана дума - ако имате някой доверен човек, моля препоръчайте, че е не е изключено в крайна сметка нищо да не успея да направя, като хората и да се наложи да търся майстор :D Ще взема да прегледам за всеки случай темата за майсторите и сервизите :agree:
Аватар
kristo

Мнениеот kristo » Съб Окт 15, 2011 8:12 pm

Филма е голям :D Сега дилемата е да правя въпросната операция или да събирам за ново колело :eyebrow: Не, че толкова ми трябва, ама... :crazy:
Аватар
kristo

Мнениеот kristo » Нед Окт 23, 2011 1:07 pm

Такааа ето до къде го докарах. След кратък разчет на финансите установих, че в момента не мога да отделя пари за ново колело, но пък четейки из форума отново се зарибих по колоезденето и съм твърдо решен, че искам малко да се ъпгрейдна :D Идеята ми е лека полека да си пооправя цялото колело, а не само да му сменя вилката, за това имам още един важен въпрос, относно това до колко частите на Хакера са съвместими с по-съвременните ХС рамки от среден клас - например HT1, HT3 и т.н.?

Общо взето след доста ровене и четене тук във форума, реших да купя малко по-скъпа вилка - такава, с каквато са оборудвани повечето велосипеди от среден клас (примерно XCR) и след като вече я имам налична и монтирана на колелото да мога постепенно да се заема със смяна на рамката и всичко останало по него. Ясно е, че лека полека ще се подмени всичко.. като се започне от педалите, мине се през командите и се стигне до спирачките.. Идеята е хем да си имам сглобено колело за каране, хем част по част да го осъвременя, без да изсипвам наведнъж 7-800 лева за ново.

Въпросът ми по-скоро е до колко са съвместими частите и ще могат ли да се използват и да да останат поне някои части от сегашното ми колело, като шини, главини, курбели, дерейльори, средно движение и прочее или просто всичко трябва да се смени?
Аватар
kristo

Мнениеот Шлек_народен » Нед Окт 23, 2011 4:35 pm

kristo написа:мога постепенно да се заема със смяна на рамката и всичко останало по него. Ясно е, че лека полека ще се подмени всичко.. като се започне от педалите, мине се през командите и се стигне до спирачките..Идеята е хем да си имам сглобено колело за каране, хем част по част да го осъвременя

Идеята е да ръснеш някаква сума пари...Най-напред си изясни кое точно ти пречи в това колело да си изявиш възможностите и тогава сменяй! Само щото едното било по-скъпо от другото не винаги означава, че върши повече работа.От едно място нататък, като работа, частите не се различават. Освен по цената :) Или ти поне няма да разбереш разликата.
А и като караш по шосе, за какъв дявол ти е тая мека вилка.Да не друса по асфалта? Или просто да му лепнеш едно кило отгоре...
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот kristo » Нед Окт 23, 2011 5:27 pm

Абсолютно е така :agree: Но все пак ще се опитам да ти отговоря на въпросите :D
Нищо не ми пречи, напротив, колелцето си е екстра и вече толкова години ми върши прекрасна работа - честно казано дори няма нужда нищо да му се пипа! Но нали знаеш човек как е устроен... постоянно гледа да си четка самочувствието и да е в крак с модата (това го казвам с известна доза майтап, разбира се) :D ... защо си купуваш нови дънки, като на старите нищо им няма :D
Не, че нещо му има на колелото или пък не ми приляга на стила на каране... просто покрай тая вилка четох, четох и ми се прииска и аз да се изтупам с ново колело, ама пък не ми се дават 700+ лева наведнъж. И така реших защо пък постепенно с по-дребни инвестиции през определено време да не си сглобя нещо новичко :dontknow: Ясно е, че пак ще ми излезне толкова, но удоволствието и тръпката от новото, знаеш, че е несравнима, пък съвсем друг е въпроса дали ти трябва или не :D

Иначе ДА, карам само по асфалт, колкото да си тренирам, но ето вчера например карах само по горите..
Защо пък не и по пътеките на Витоша в скоро време :eyebrow:
/не, че с Хакера не става и това/
Аватар
kristo

Мнениеот Шлек_народен » Нед Окт 23, 2011 6:24 pm

Да, за фасона е така! Най-вече ъпгрейдите с това са свързани :) Но хората се чудят как да направят по-леко колелото, а ти ще му увеличиш теглото и то доста-поне килограм.За сметка на фасона.И едва ли ще подобри самото карането , по-скоро обратното.Особено със някаква евтина пружина!Но човек трябва да се увери сам кое е добре,така че...
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот kristo » Пон Окт 24, 2011 8:29 am

За карането и поведението на колелото с евтина пружина също съм напълно съгласен. За това забравяме за XCT-то.
В момента умувам върху 100мм. XCR с хидравличен лок - това не е ли що-годе приличен вариант? http://www.srsuntour-cycling.com/dstore ... 26%27.html
А и по нататък с нова рамка ще вземе постепенно да си стане колело от това.. :)
Аватар
kristo

Мнениеот rees » Пон Окт 24, 2011 8:39 am

А тази вилка не е ли също с пружина? :dontknow:
Изображение
ХХХХХХХ написа:здравеите колеги искам да питам вилката зaшто ми оделя 3 съмтима хот на доле тяе на мало и бъздъx ие помпа до краи
Аватар
rees

Мнениеот kristo » Пон Окт 24, 2011 9:18 am

Еми мисля, че да, но все пак уж се води по-горен клас от XCT.
А и гледам, че повечето колела в средния клас (около 8-900 лева) са с такава вилка, което ме кара да си мисля, че наистина е по-добър вариант.
Аватар
kristo

Мнениеот rees » Пон Окт 24, 2011 9:32 am

Да, попринцип XCR са по-добри от XCM и XCT. Това е хубава вилка, просто също е с пружина и еластомери. Един приятел преди около месец си закупи XCR 100мм и е много доволен. Неговата няма лок, само прелоад. Аз все си мисля, че на теб ще ти е много удобна вилка с дистанционно заключване на хода, или иначе казано с команда на кормилото, защото докато караш цъкаш едно копче и вилката се заключва. Не е нужно да спираш, или да въртиш по време на каране. Говоря по-специфично за тази вилка ->http://screambikes.eu/bg/vilki-amortisiorni/7272-amortisiorna-vilka-sr-suntour-sf11-xcr-rl-26.html, но 100мм се е изчерпала. Потърси из другите он-лайн магазини и мисля, че все някъде ще я има в наличност. Дано съм ти помогнал. :beer:
Изображение
Аватар
rees

Мнениеот kristo » Пон Окт 24, 2011 12:30 pm

Да, благодаря ти :agree: Определено се отказах от XCT и със сигурност ще е XCR - пък дали с команда горе или не ще видим.
Аватар
kristo

Мнениеот kristo » Сря Окт 26, 2011 9:01 am

Пичове, кажете някакви команди за 3/6 скорости, различни от врътките. Три дена търся и не мога да намеря нищо, освен тези - Shimano Tourney ST-EF40. Те ли са единствения вариант за 6 скорости отзад?
Аватар
kristo

Мнениеот kristo » Пон Яну 23, 2012 1:52 pm

Аватар
kristo

Мнениеот styanski » Вто Яну 24, 2012 12:59 am

Честито, това е най красивия хакер които съм виждал :)
ALTAFINI написа:
По принцип Avid Elexir са спирачки за Street и Dirt, естествено като излкючим "Ultimate" и "R" , но стават държат се и спират доволно, но пък за по тежки терени не знам карал съм много малко с такава!
Изображение
Аватар
styanski

Рейтинг: 1091

Мнениеот kristo » Нед Яну 29, 2012 10:21 am

Мерси :)
Аватар
kristo

Назад към Веломеханик