от Pinky76 » Съб Юли 02, 2011 11:11 pm
Не знам,аз мисля да напиша още един пост по повод боклуците и обществото,което ни влияе на това кое приемаме за правилно и кое не като един малък пример.Дано ме разберете.
Че се практикува това с бутилките в чужбина и България - да и то в страни,където се имат къде,къде над нас.Относно хартийките това е недопустимо вече,но каква е разликата с водата тогава.Еми ето каква е.Просто какъвто и боклук да хвърлиш си е боклук и мястото му е на бунищито,а не в гората.Друг е въпросът,че там където се събира боклука по старомодния начин и се наслагва на купчини в дадена местност(в Казанлък е едно хълмче),природата около него пак се замърсява.Ще кажете,че така се замърсява придодата само на едно място,а не безразборно и навсякъде,ама едното е оправдание за другото.Така си мисля аз поне.
Преди да продължим нататък - ето всички скочиха срещу този,който е нарушил дадената възприета норма за добро поведение в гората(дори аз) и пишейки пример със горе долу същото,с бутилките.После скочиха на мен,въпреки,че се обосновах поне аз(не че има значение за общоприетите разбирания)Само,че на това го правят всички и в чужбина също,но там е прието,че на състезание може да се хвърлят боклуци около пунктовете,не и много след или преди както написах аз.Защото там 1 минута да спреш да пиеш вода и те минават 10 души.Е ще кажете тук няма да те минат,ама нали крайния резултат е,че се хвърля бутилката.Друг в въпроса,защо се бърза толкова много по състезания от едни,а други си карат айляшката.И те ако изхвърлят вече е по-силно нарушение смятано от гледна точка на обществото,защото те не бързат толкова много по състезанията.Но точно пък те се възмужяват на тези от бързите,които го правят,защото са го направили.Явно няма разбиране от никоя страна.И поведение ни се определя от това,кое е според обществото прието за ценност и кое не.Който се дели,прави нещо грешно.Но тук е феномена,как много хора правят едно нещо,повечето се скатават,а тези,които си признаят;дали съжаляват или не им пука(няма значение за обществото това) са грешници.А в другите общества се реагира и съди според конкретната ситуация,не се слага нищо в общи рамки.
Та със всичко това,а мога да продължа още много е как нашето поведение много рядко е наистина наше,а на заложени стереотипи за поведение в съзнанието ни.Днеска и аз реагирах много спрямо тях в много ситуации като се почне с търсене на негативи и сравняването на България с другите страни как е и т.н.Само се правим живота самите ние по-гаден.А няма смисъл от това.Много мислене или по-скоро неправилното мислене е вредно и излишно.
Например организаторите казват хвърляйте боклука около пунктовете(не навсякъде по трасето),който много бърза го прави и после те почистват.Ако кажат недейте,не се прави.Ситуацията се гледа конкретно,а не какво се смята за правилно и грешно в обществото.И няма едни други да се караме за дреболии.Друг е въпросът,който има желание и време и е от София и околността - събирате се приятели,карате пак трасето бавничко цял ден и събирате боклука където го има и не само по трасето,а навсякъде в гората колкото смогнете.Това е вече личен избор.И важи за всички хора по света.Да,ама и в града е навсякъде боклук.Аз съм сибирал хартийки от земята,ама в повечето случаи си мисля какво ще си помислят другите хора като ме видят да вдигам тези боклуци и не го правя,а момчета които сме били заедно и съм вдигал всякакъв вид боклуци да го хвърля в коша.Те изобщо не могат да приемат това как се излагм да го правя това в града пред хора.Та по темата много,ама стига дотук.
Искам да кажа - кой както постъпил,постъпил,той ще си бере плодовете рано или късно,но нека да не сме ние съдниците кое е правилно о грешно,въпреки че ни блазни това да категоризираме всичко в рамки(аз го направих преди 30 минутки,сега се осъзнах.дано и вие видите за какво иде реч).
Та стига сме се карали за глупости във форума(най-разумните не пишат изобщо тук,явно и аз имам още много да уча) - аз днеска най-голямата ми грешка беше,че се оставих на тези норми на обществото да ми влияят,дори сега леко ми повлияха и във форума,чрез проводниците на това,а именно самите нас.
Няма грешно или правилно - има действие,последствие.Аз ако бях от София,щях да отида и да помогна и събера всеки останал боклук от трасето.Но ето защо - не защото някой ми казва,че това е грешно или правилно,а защото аз самия осъзнато съм решил да сторя това,защото ситуацията в предишния ден ми е наложила да реагирам по даден начин за да постига определено нещо или просто съм се осъзнал,че съм направил нещо грешно и решавам да се поправя поне малко.
Е това е което мисля и последно - стоенето пред компа е доста вредно и особено съчетано с безмислени емоции.
Та лека от мен!Дано да съм бил от полза на някой с написаното!Не е нужно да се съгласявате с мен,просто се замислете върху това.