Обиколка на Витоша 2012

Форум за обявяване, организиране и обсъждане на състезателни прояви. За да е състезателна една проява, тя трябва да включва съревнованието като предварително и официално обявен елемент.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 700 / 10
Правила на форума
В различните форуми и подфоруми на раздел "Мероприятия" действат особени правила, които можете да прочетете в тази тема, т. ІІІ.

Напомняме на всички потребители в раздел "Мероприятия", че в рамките на МТБ-БГ има Календар на събитията, който включва дори и индивидуални карания, стига инициаторите им да желаят това, т.е. да са вписали карането си там. По принцип в Календара ще намерите всички състезания и официално организирани карания. Календарът е на този адрес: http://www.mtb-bg.com/index.php/events/calendar .
Повече подробности за Календара можете да научите от тази статия: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/o ... 7-calendar

Re: Обиколка на Витоша 2012

Мнениеот tabakoff » Нед Юни 24, 2012 10:23 am

Апел към старците, които вчера изявиха негативни мнения, изпълнени със закани и клетви: мили ми старци, само въздишате, че младите бягат от България, че тези, които са тук стоят пред компютъра или в кръчмите, че колите са прекалено много, че замърсяват природата... ето ви един път в годината 1000 човека на състезание в гората, предимно млади хора. Кое ви попречи сега? Пречим ви на улицата, пречим ви в автобусите, сега ви пречим и като спортуваме в планината. Типично по български - всеки ни пречи. Явно пропадналото ни поколение води корените си именно от вашето такова.

Браво на хората, които организираха това мероприятие, на хората, които взеха участие и на тези, които ни изтърпяха да профучаваме около тях по пътеките. Догодина - 2000! косвено показахме, че планината е наша :)

ПП - да видиш бул. България, препълнен с велосипеди, а не с коли - безценно! Предлагам да събираме подписка целия бул. България да стане велоалея! :D

ПП2 - най-важното е, че при всеки аварирал човек се намираше някой да каже - "братле, нужда от помощ?" аз спрях за един колега, явно му дадох само морална подкрепа, но.. в гората не сме сами.
tabakoff

Рейтинг: 1210

Мнениеот ivondera » Нед Юни 24, 2012 10:58 am

Кога ли ще публикуват цялото класиране? В сайта класирането е до 12 и 13.
Скайп ivondera Тел: 0885604642 или 0878914642
ivondera

Рейтинг: 1285

Мнениеот papi007 » Нед Юни 24, 2012 1:18 pm

Някои хора го бяха обърнали на Виетнам там!

Нагледах се на такива изпреварвания, които бяха изключително малоумни в моите очи. Най ме изненада как хора на сингъл трака газеха през тревата без да имат представа какво има в нея , само и само да се мръднат попзиция две в класирането, и на няколко пъти щеше да ми спре сърцето като гледах как благодарение на изпреварвания и рефлексите му изпреварващия не преплете 2те кормила и не стана мазало! Ама май такива хора са прекалено подвластни на адреналина и поемат много рискове. Просто не ми се мисли ако и 2та с 2те колела се бяха хвърлили дори и на трака какво мазало щеше да настане!
Не че и когато тръгнеш да изпреварваш някой и му кажеш изпреварвам от ляво/дясно, след като си му заявил че би искал да го изпревариш тръгне да ти се пъне все едно до сега не си бил зад него и видиш ли не си дава ценното 111-о място..

Наистина хората трябва да помислят за собствената си безопасност и безопасността на другите, а не да мачкат и газят.

И много ми се иска хората които догодина тръгнат да обикалят Витоша, да вземат да си пестят силите по асфалта до Тихия и да карат с едно постоянно темпо а не в началото да се пънат като грешни дяволи нагоре после останалите ХХ км едвам да дишат и гледат.

До тук с негативното, сега искма да благодаря на хората които нямах намерения да изпреварвам, защото след 2 спукани гуми още преди Железница просто изгубих желание за състезание и си карах вече само за кеф, ми даваха на собствена воля път.

Абсолютната евала за маркировката и организирането по движението на велосипедистите.
Не знам дали е тяхно дело чистенето на трънаците преди Железница, но имам лоши спомени от тях преди време. И да не е тяхно дело искам да благодаря и на съответния човек.
Храна, вода , решението да не се дава вода в пласмасови бутилки за да не стават мизерии - всичко беше перфектно!
Стартовата такса от 15 лв, за която някой още в началото надуваше гайдата, ако е бил - надявам се вече да е разбрал защо е дори бих казал смешна!

Може би за догодина би било хубаво преди самия старт да се направи една техническа конферернция , точно за да се влее малко разум на хората участващи за първи път и да се избегнат рискови изпреварвания, падания и други подобни. Пък тогава нека и 2000 да сме ! :clap:

Ето и един GPS трак от мен ако някой е заинтересован : http://www.sports-tracker.com/#/workout ... 1aimf69l97

Хайде, и до нови срещи по нови състезания! :)
Аватар
papi007

Рейтинг: 2000

Мнениеот krach » Нед Юни 24, 2012 1:31 pm

Като цяло успях да карам предимно в приятна компания. С малко изключение.
На стръмното спукане на Симеоново обаче едно нещо много ме издразни. Едно момче падна с предно салто като колелото го захлупи. Аз бях зад него, а зад мен имаше друг. Спрях разбира се да видя всичко наред ли, добре ли е (добре беше човека само малко ожулен). Но гамена (или темерут не мога да определя) не си направи труда (не да пита) ами изобщо не спря. Дори и това не беше толкова фрапантно колкото това, че се сбута с падналия човек (който таман се беше изправил) само и само да мине. Да уточня аз приключих за 8 часа точно - та въпросния дебил надали е завършил за по малко от 7 часа и 30 мин.
Не помня като номер кой беше, но беше с full helm. Той ако го чете ще си се сети!
Желая му само това отношение към него, каквото той показва към останалите (то по - лошо от това здраве му кажи :rofl: )
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот xcrider » Нед Юни 24, 2012 1:45 pm

Не участвах, но имам един въпрос.
Защо изкачването до тихия път е било по асфалт, а не от бояна през бялата вода и по тази пътека, която изкарва на хотела/басейна? Да не би, за да се избегне неприятното изкачване по паветета до началото на пътеката?
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот azze » Нед Юни 24, 2012 1:57 pm

xcrider написа:Не участвах, но имам един въпрос.
Защо изкачването до тихия път е било по асфалт, а не от бояна през бялата вода и по тази пътека, която изкарва на хотела/басейна? Да не би, за да се избегне неприятното изкачване по паветета до началото на пътеката?

И аз не участвах,но не си представям в началото,като все още състезателите не са се разделили и са на големи групи,как ще минат по тази пътечка.На места е доста тясна.Ще е голяма блъсканица.Предполагам това е причината.
"Най-голямото доказателство за съществуването на разумен живот във Вселената е,че досега никой не се е опитал да се свърже с нас."
Аватар
azze

Рейтинг: 1731

Мнениеот krach » Нед Юни 24, 2012 2:07 pm

И ще е предимно бутане и тикане.
krach

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Нед Юни 24, 2012 2:38 pm

В най-голямото меле се караше без проблем до Тихия кът. от Бояна се минаваше по алеята ( не по пътя). Имаше бутащи, но не и "задръстване".
Дори на спускането към Владая беше Окей :) Незнам как е било на сънгълтрака преди Кладница... така и не успях да стигна до там по технически причини ( скъсано ухо на задния дерейьлор)
В крайна сметка има компромати как снимам с телефон... ( друго не носех)
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот Alpina » Нед Юни 24, 2012 2:48 pm

Хубаво е да осъзнаете че в това каране все пак има състезателен елемент.

След като е такова - някои от участниците са там за да се състезават - с другите, със себе си, с каквото те са решили. Ако някой е бил там на разходка или просто за да участва в масовката - да се съобразява с горното и да не очаква че всички останали са като него!

@krach, значи падналия е станал - значи явно е що годе добре - вече е имало спрял при него участник - всички ли трябва да се съберат и да разпитват и организират седянка на тема "какво ти е, как си, как стана". Още повече - когато той не може да помогне - за какво да спира, след като вече има спрял участник?

Изобщо - разните понякога разните помагачи "специалисти" често причиняват неизлечими травми на пострадалите...

Когато си на друг тип мероприятия, които не са със състезателен характер - тогава е повече от редно да се спре и помогне. Но нека не бъркаме случаите. :deal:
Последна промяна Alpina на Нед Юни 24, 2012 3:23 pm, променена общо 1 път
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Reactor » Нед Юни 24, 2012 2:50 pm

tabakoff написа:...Апел към старците, които вчера изявиха негативни мнения, изпълнени със закани и клетви..

Това е неизбежно!
По обиколната за известно време карахме с Лора/Runaway/ и се срещнахме с поредните туристи.Направиха ни път,Лора им пожела приятен ден а една госпожа злобно обясни,че денат изобщо не бил приятен!
Е,няма да свикнат,това е!
Просто се разминаваме,спазваме етиката,показваме добро възпитание и не им обръщаме внимание.
Друг начин няма!!!
Аватар
Reactor

Мнениеот krach » Нед Юни 24, 2012 3:05 pm

Alpina написа:Хубаво е да осъзнаете че в това каране все пак има състезателен елемент.

След като е такова - някои от участниците са там за да се състезават - с другите, със себе си, с каквото те са решили. Ако някой е бил там на разходка или просто за да участва в масовката - да се съобразява с горното и да не очаква че всички останали са като него!

@tabakoff, значи падналия е станал - значи явно е що годе добре - вече е имало спрял при него участник - всички ли трябва да се съберат и да разпитват и организират седянка на тема "какво ти е, как си, как стана". Още повече - когато той не може да помогне - за какво да спира, след като вече има спрял участник?

Изобщо - разните понякога разните помагачи "специалисти" често причиняват неизлечими травми на пострадалите...

Когато си на друг тип мероприятия, които не са със състезателен характер - тогава е повече от редно да се спре и помогне. Но нека не бъркаме случаите. :deal:

За съзтезателен елемент може да говорят първите - 10...50 хайде 100..... Но да си 200-300-400.....поред и да се "бориш" за класация и да не намалиш да питаш човека жив ли е здрав ли е. Дали си 225 или 255 разликата е....ми няма такава..... пълна липса на спортсменство. (Дори и на състезание като състезание ако пред тебе се утепе човек и няма кой му помогне ще го подминеш ли....ако на теб ти се случи и те подминат?

Иначе си прав че след като има един спрял няма смисъл и ти, да спираш да правиш тарапана.
krach

Мнениеот PtD » Нед Юни 24, 2012 3:13 pm

Oтносно пешеходците по Обиколната - тази година, заради ЗДП, имам звънец на колелото, и активно го използвах. Повечето пешеходци се съобразиха без никакво мрънкане, а дори отнесох и една похвала :wavey:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот boriss13 » Нед Юни 24, 2012 3:34 pm

PtD написа:звънец

@PtD Аз не го чух! :D :beer:
Страхотна организация! :agree:
Единствения негатив, който ще ми остане, е от захвърлените опаковки от енергийни гелчета (или там както се казват)! Простаци....пърдон "ПРО"-та :asshole:
Най-дългите пътешествия най-често започват с думите: "Зная по-кратък път!!!"Изображение
Аватар
boriss13

Мнениеот krach » Нед Юни 24, 2012 3:36 pm

boriss13 написа:
PtD написа:звънец

@PtD Аз не го чух! :D :beer:
Страхотна организация! :agree:
Единствения негатив, който ще ми остане, е от захвърлените опаковки от енергийни гелчета (или там както се казват)! Простаци....пърдон ПРО-та :asshole:

Еййй взе ми думите от устата
+10
:agree: :agree:
krach

Мнениеот bonter » Нед Юни 24, 2012 3:37 pm

Аз пък на 75-ия км. Се предадох. Срам ме е от себе си, но толкова са ми силите явно.
Обаче не съжалявам,че участвах.Запознах се с разни хора, които бяха по на зад, приятни хора поговорихме си беше хубаво.
Сега да похваля и организацията, добре че бяха там с 2 мотора, като ме видяха да идвам се зачудиха доста от къде се взех, след като вече всички са минали отдавна.Вече мислех че съм забравен и изоставен, как ще се прибера просто незнаех. Водата ми свършваше, д-то ме болеше зверски, за краката да не говоря просто.Не виждах никакъв шанс, как въобще ще се прибера.Бях вече отчаян.
Тогава те ми предложиха да изчакам с тях джипа и ще ме закарат до Железниза и от там по асфалта и към къщи.
По пътя в джипа си починах отписаха ме на следващия чекпойнт и обиколката свърши за мен.
На всички пунктове хората от организацията бяха повече от любезни, вода имаше винаги и разни бонбони и др.
За организацията отличен 6. Никъде неможах да изляза от трасето или да се объркам нещо.
Колелото издържа всичко по пътя камъни, кал, вода,прах - какво ли не. Дори гума неспуках.
Колелото ми издържа - аз не.
Просто сега съм нахъсан да тренирам повече и следващата година да успея да мина цялата обиколка, без значение за какво време.
Аватар
bonter

Рейтинг: 1185

Мнениеот vasilevl » Нед Юни 24, 2012 4:12 pm

PtD, звънец си трябва наистина !
По едно време се възползвах от един участник с звънец пред мен(възможно е и ти да си бил), но само за 5-6 минути и "избяга" напред, след това се провиквах " МИНАВАМ" и "БЛАГОДАРЯ/МЕРСИ" , но негативно отношение от страна на разхождащите се не съм забелязал.
Richard Virenque 5000/Peugeot
Cross Enduro
Аватар
vasilevl

Рейтинг: 1145

Мнениеот ivondera » Нед Юни 24, 2012 4:17 pm

Аз на обиколната си прецаках звънеца от натискане :D Още от началото една бабка ми се развика, че не ни е мястото там, та си виках какво ли ме чака до края. С изключение на още две три такива същества другите хора бяха усмихнати и се поздравявахме. След мен се беше лепнал един понеже нямаше звънец и карахме в едно темпо ме използваше да разчиствам пътя :rofl:
Скайп ivondera Тел: 0885604642 или 0878914642
ivondera

Рейтинг: 1285

Мнениеот Pr3d4t0R » Нед Юни 24, 2012 4:29 pm

Alpina написа:Хубаво е да осъзнаете че в това каране все пак има състезателен елемент.

@krach, значи падналия е станал - значи явно е що годе добре - вече е имало спрял при него участник - всички ли трябва да се съберат и да разпитват и организират седянка на тема "какво ти е, как си, как стана". Още повече - когато той не може да помогне - за какво да спира, след като вече има спрял участник?

:offtopic:

Колкото и да е близо Витоша до населина места си в планината. След падане адреналина държи и трябва да минат поне 5 минути, за да се усети къде, какво боли. Разбира се, че е нормално човешко отношение да се разбере дали всичко е наред с пострадалия, защото не се знае от какво има нужда и какво си носи в раницата.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот tabakoff » Нед Юни 24, 2012 4:36 pm

Имаше доста забавни моменти на обиколната. Сред най-култовите бяха
* бабата, която явно е викала по всеки. След яко скарване как не се е разходила - "Не е добър деня! Колко още има след теб?" "-Ами 300 човека поне" "-Олелееееее!"

*един възрастен човечец си беше свалил тениската, беше я закачил на една пръчка и като минеше човек с колело я развяваше като знаме, супер забавно!

*друг възрастен човек ме спря и ме пита какво е това състезание. казвам му аз, че е обиколка на витоша и той - "-ама колко обиколки трябва да направите???"

*и разбира се на връщане, на бул. България и бул. Гешов един полицай ни видя, че сме 20-ина човека кални, с номера и каски и регулира движението за да минем по-бързо. Евала!!!! И докато минавахме през него и той - "абе, къде в тая жега толкова кал по вас?!? Трябва освен патрул да пуснем и машина за почистване на пътя!" Голям е!
tabakoff

Мнениеот azoic » Нед Юни 24, 2012 5:08 pm

Относително бързо взех байра до Тихия път и после този след пункта на Владая. Подготвих се за "тапата" на сингълтрака, но се оказа, че съм го "изпреварил". Дръпнах няколко човека там, но още щом ги застигах те отбиваха и даваха път :bowdown: Никаква кал на язовира, което беше очаквано все пак. След Боснек се движех с добро темпо и застигнах Васил (Bero) беше се записал скороходец и покарах с него десетина минути, за да му дам малко кураж за завършване. Изпуснах си групата (ivanradev и сестра му) и си подкарах сам, не очаквах, че е толкова кратък тоя байр. До Ярлово се накефих на макс, а след него не беше от най-приятните моменти в живота :D Забравих си каската на Железница и трябваше да се върна километър назад, но на кой му пука - не гонех класиране. На обиколната се залепих зад един пич със звънче - върши работа. Сърдитата бабка и нас не ни подмина. После стана трудно, малко преди серпентините на Симеоново силите се изпариха яко дим. "Добутах" до финала, като правех път на застигащите ме - все пак имах да връщам за по-ранното добро отношение :) и като за финал: Перфектно организирано мероприятие, поне от както аз взимам участие в него - вече четири години. Маркировката и подкрепителните пунктове бяха на ниво. Радвам се, че нямах никакви инциденти по трасето - дори не спуках гума :) Дадох на няколко човека смазка за верига, защото не си носеха такава. Подобрих си собстевното време с един час, това не е за хвалене след като го взех за 7 часа и четири минути. Видях се с много познати, запознах се с нови (Стампа :beer: ). Абе изобщо един прекрасен ден изпълнен с емоции.
Последна промяна azoic на Нед Юни 24, 2012 5:51 pm, променена общо 1 път
Изображение Изображение
Аватар
azoic

Мнениеот tabakoff » Нед Юни 24, 2012 5:16 pm

Хм... и аз направих същото време. Да не бяхме заедно на финала?
Последна промяна tabakoff на Нед Юни 24, 2012 5:17 pm, променена общо 1 път
tabakoff

Мнениеот boris.borisov » Нед Юни 24, 2012 5:16 pm

Е, супер беше. Мога само да се похваля зверски, че придружавах най-младия участник в обиколката (сина ми, който е на 11г). :bowdown: Стартирахме с групата, но с много спокойно темпо и се класирахме на Кладница след около 2:30 каране. Младежа ми се поумори след това и го давахме спокойно. На Чуйпетлово бяхме след около 4:30 и там него го напуснаха силите. Но отнякъде извади страшна воля и се замъкнахме успешно до Ярема. Получи доста поздравлвния по трасето (благодаря на всички, които го поздравяваха и му вдъхваха сили) и прилив на сили. След това карахме с добро темпо и чести почивки, за да финишираме за малко под 11 часа, кални и доволни.
Поздравления за организаторите, беше добре. Гледката на бул. България при старта беше прекрасна. Догодина пак!
boris.borisov

Рейтинг: 1200

Мнениеот PtD » Нед Юни 24, 2012 5:17 pm

vasilevl написа:По едно време се възползвах от един участник с звънец пред мен(възможно е и ти да си бил)

Ако е бил с яркозелен On-One, значи съм бил аз :8D:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот krach » Нед Юни 24, 2012 5:18 pm

Доста се заБаби положението на обиколна. Имаше няколко недоволни но ги чух вече отдалечавайки се. Доста възрастни хора ни се радваха и поздравяваха.

Иначе аз пуснах пред мен няколко бързаци да бият пъртина в туристите и аз след тях.
krach

Мнениеот azoic » Нед Юни 24, 2012 5:23 pm

tabakoff написа:Хм... и аз направих същото време. Да не бяхме заедно на финала?

Ако си бил един от двамата които се чудеха на къде да поемат в Бояна и после ме изпревариха на България, явно си бил ти :beer:
п.п. аз бях с бяло джърси с дълги ръкави (все пак не беше много топло :D )
Последна промяна azoic на Нед Юни 24, 2012 5:39 pm, променена общо 1 път
Изображение Изображение
Аватар
azoic

Мнениеот Stefan_trekkie » Нед Юни 24, 2012 5:31 pm

Искам да благодаря на човека /Макар и да не знам как се казва, нито дали е в този форум изобщо/ , който ме изтегли на онова почти отвесното катерене на около 13-тия км, защото аз се хлъзнах 2 пъти и нямаше да мога да го взема, защото маратонките ми бяха като сликове отдолу ...
Беше забавно, освен онази гола поляна по камънаците и праха по средата някъде..
Не смея да кажа за колкото го взех, защото ме е срам, след като чух за тия под 4 часа на 1-вия - машина :bowdown: :bowdown: :bowdown:

Относно пешеходците .. Тяхна реплика : " Браво, купил си звънче, защото 300 човека преди теб не са" :rofl: :rofl:

п.с. Прави сте за темпото, особено за началото до Тихия Кът, но някой от нас са за първи път и не са били наясно нито с дължината на изкачванията, нито с наклоните, а първия беше най-труден и пак издъхнахме много !
Все пак е важен урок, догодина - повече /по-малко време де/
Аватар
Stefan_trekkie

Рейтинг: 1257

Мнениеот tabakoff » Нед Юни 24, 2012 6:01 pm

azoic написа:
tabakoff написа:Хм... и аз направих същото време. Да не бяхме заедно на финала?

Ако си бил един от двамата които се чудеха на къде да поемат в Бояна и после ме изпревариха на България, явно си бил ти :beer:
п.п. аз бях с бяло джърси с дълги ръкави (все пак не беше много топло :D )

Точно това бях аз :D Не знаех, че съм изпреварил някого на финалното спускане. Гледах само напред, в една точка.

Иначе от Ярлово до финала с тебе само се гонихме май. Аз бях с раница и лилава каска, вързана за нея.
tabakoff

Мнениеот EH4EB » Нед Юни 24, 2012 7:05 pm

Супер беше всичко, евала на организаторите. Маркировка пунктове , всичко бе на ниво. Много хора, няма лошо нека са и над 1000 догодина но трябва да има някакъв ред. Искаше ми се да изпреваря очаквания трафик по пътеката към кладница но уви в началото беше добре караше се като настигнеш някой се съобразява и те пуска , както и аз по бързите разбира се, като видя някой зад мен и го питах дали иска път , жалко само че имаше и хора които караха нагоре по асфалта все едно финала е на тихия кът и по едно време настигнах колоната от поне 10 човека и се почна едно бавно каране, викнах локомотива да пропусне колоната но нямаше отговор, няма значение за кое място се бориш според мен все пак не сме се събрали от квартала и да караме в гората, а това е състезание и състезателният елемент трябва да е на лице. Дали ще си 10-20 места напред назад не виждам разлика ако не си в пуървите там 10 да речем , но някой иска да даде всичко от себе си и да види до къде ще му стигнат силите и в какво време ще влезе все пак. Относно туристите след железница повечето бяха добре настроени, разбира се имаше и такива недоволни, но нека не им обръщаме внимание. Явно и аз съм срещнал кофти бабката , на едно мостче и викнах от далече , видя ме че съм преди нея и побърза да се качи на моста като ми препречи пътя и ми вика ще чакаш, какво сте ми тръгнали тука или нещо от сорта , ами това е , ама споко щом това поведение се забелязва при пенсионерите значи има светлина в тунела за младото поколение.
:beer:
Аватар
EH4EB

Рейтинг: 1245

Мнениеот Yavkata » Нед Юни 24, 2012 7:30 pm

Предполагам бабата е била щастлива от възможността да прави забележки на толкова хора в един ден. :D Сигурен съм , че сега ще следи календара за следващата Обиколка и този път по - отрано ще се зареди на Обиколната , за да се накара и на първите :eyebrow:
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот tabakoff » Нед Юни 24, 2012 7:47 pm

Yavkata написа:Предполагам бабата е била щастлива от възможността да прави забележки на толкова хора в един ден. :D Сигурен съм , че сега ще следи календара за следващата Обиколка и този път по - отрано ще се зареди на Обиколната , за да се накара и на първите :eyebrow:

Ако пък я научим да кара знаеш ли колко спортна злоба ще се излее. С такъв хъс ще ни гони да ни мачка, че и Клепе ще се притесни.
tabakoff

ПредишнаСледваща

Назад към Състезания