Обиколка на Витоша 2014

Форум за обявяване, организиране и обсъждане на състезателни прояви. За да е състезателна една проява, тя трябва да включва съревнованието като предварително и официално обявен елемент.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 700 / 10
Правила на форума
В различните форуми и подфоруми на раздел "Мероприятия" действат особени правила, които можете да прочетете в тази тема, т. ІІІ.

Напомняме на всички потребители в раздел "Мероприятия", че в рамките на МТБ-БГ има Календар на събитията, който включва дори и индивидуални карания, стига инициаторите им да желаят това, т.е. да са вписали карането си там. По принцип в Календара ще намерите всички състезания и официално организирани карания. Календарът е на този адрес: http://www.mtb-bg.com/index.php/events/calendar .
Повече подробности за Календара можете да научите от тази статия: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/o ... 7-calendar

Re: Обиколка на Витоша 2014

Мнениеот t_i_t_o » Нед Юни 15, 2014 7:27 am

Много съм доволен от състезанието таз година, постигнах невероятен за мен резултат. Организацията беше идеална - чак и водоструйка имаше :) За щастие или не не съм от най-бързите и не успях да се объркам. По едно време нямаше никаква маркировка, следвах само отъпканата пътека в гората, по едно време видях човек с колело от организаторите, който въз становяваше маркировката. Кофти е това което се е случило но като цяло организацията беше на супер ниво, единственото което е можело да се направи да има повече спрей по дърветата - аз това си помислих като минавах през там.
До средата някъде, ту изпреварвах един колега, ту той мен, абе направи ми впечатление че нещо хич не си пести силите - ту спре да си почива щото му се схванали краката, ту ме мине и на всеки баир става прав на колелото... чак накрая видях че колелото му е сингъл спиид - баси човека - евала, дано да е звършил щото според мен си е достойно за уважение, още повече, че си се движеше в стотицата до половината на състезанието.
Времето беше идеално. Освен това много по-малко боклуци видях на пътя от предни години, незнам дали защото вървях по-напред или защото културата на хората се е вдигнала.
t_i_t_o

Рейтинг: 1210

Мнениеот nikant » Нед Юни 15, 2014 7:29 am

galin_krastev написа: Грешката изцяло е организационна, и вината изцяло пада върху тях.

Доколкото разбирам проблема не е бил в лоша маркировка, а промяна на маркировката от някой ганьовец.
Организаторите не са врачки, за да знаят кога и къде някой ще пипа по маркировката или полицаи да са на всеки ъгъл.
Организирането на такова състезание не е проста работа. Иначе най лесното решение е - няма състезание, няма организатори, няма грешки.
Може би трасето трябваше да беше дадено един месец по рано. Този елемент на изненада да е ясно трасето в последния момент, се оказва че не е подходящо решение според мен. Ако беше дадено трасето по рано доста от състезателите щяха да го минат поне един път разузнавателно и нещата щяха да са по ясни. Виждам поне един недостатък на това да е ясно трасето на 100% предварително, но няма да го кажа да не давам идеи на някои дебили.

За олимийци като мене :) , за които по важно беше участието, а не класирането, обиколката беше много приятна и другата година пак ще ходя.
Жалко за състезателите ...
Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
nikant

Рейтинг: 1340

Мнениеот t_i_t_o » Нед Юни 15, 2014 9:01 am

Забравих да спомена - според GPS трака ми и според вело компа ми дължината беше 92км, а очаквах да е повече.
t_i_t_o

Мнениеот Vorac » Нед Юни 15, 2014 9:03 am

Искам да се извиян на 20-ината души, които по моя вина си увеличиха времето с по 1-2 минути при грешен завой между Студена и Боснек. ТАзи отбивка и преди съм я бъркал, но този път глават ми реши "Я, (автомобилен) знак стоп точно до оранжевата маркировка, значи сигурно трябва да спра и да завия". Поне аз се вътрих с най-много време от всички, тръгвайки пътви в грешната посока. От пострадалите помня само, че един тип караше червен Sopecialized, тръвда рамка.

Към хората, които караха цялата обиколка със светещи / мигащи стопчета. В сумрака на гората ярка червена светлина разваля адаптацията на очите към мрака и теренът не се вижда добре. Неприятно е. Надаявам се, че не го правите нарочно. Едиственият човек, когото помолих да си загази стопчето "се опита" и "не успя".
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот doodko » Нед Юни 15, 2014 10:26 am

Нека и аз си кажа мнението (щастлив и доволен участник от средата на класирането)! Не само броят на участниците, но и нивото се вдига с всяка година!
Зпочвам схубавите неща, които са повече, но и винаги трябва да са на първо място!
+ Отново: страхотно изживяване, добра организация и маркировка, отзивчиви и готини хора по контролите, където имаше всичко необходимо;
+ Не валя дъжд, както беше според всички прогнози и вероятно поради това имаше малко туристи по пътеките; така че калта беше по-малко отколкото очаквах, но си беше в изобилие, все пак май повече й се радвах или поне детето в мен :D й се радваше, когато преджапвах или пльоквах с двата крака до глезените);
+ Много спортменско поведение от над 90% от участниците, браво!
+ Бабите в с. Боснек, гайдарът и интересните работи на една от последните контроли (май беше на "Хармоника", но нямах време да им обърна внимание), атмосферата на състезанието...

Минусите:
- историята с маркировките - според мен има някаква теоретична вероятност и да е вътрешен саботаж (организатори, състезатели, техни познати), но със сигурност е на поредните изгубени и жалки хорица в нашата държава, които отделят цялата си енергия, за да рушат, пречат и "правят мръсно", поради което сме на тоя хал, но с една дума - жалко за състезателите;
- пак доста боклуци по трасето (а в наредбата изрично е записано: "Пазете природата. Носете отпадъците със себе си. Изхвърлянето им е забранено!", така че всички дискусии са излишни);
- добавката преди Ярема ми се струва малко излишна - може и да карат 50 човека, но останалите 1000 бутат и не виждам много смисъл (но пък участъкът в Плана си е екстра, както и спускането към Ярлово);

Обобщено - състезанието ми хареса изключително много, изкарах си страхотно и съм горд, че успях да завърша със силното за мен време от 8 часа и малко! :clap:
:beer:
Аватар
doodko

Рейтинг: 1355

Мнениеот OL_stream » Нед Юни 15, 2014 10:28 am

Здравейте,
за първи път карах обиколката тази година.. точно преди объркването съм се движил около 20то място и там според GPS трака губя 24 минути (Галин Кръстев, и аз съм се качил точно до същото място където и ти.. ни метър по-нагоре или по-надолу, докато свърши пътя). Там се събрахме доста хора, общо взето според мен всички които се движихме от 15 до 25-30то място. Не толкова времето е проблем, колкото силите които загубихме на това изкачване (1.5км с 150м изкачване).. точно 25-30 мин преди да финиширам блокирах и ми свършиха силите.. затова и 5 човека ме изпревариха на финала, които водех през повечето време, но важното е, че беше забавно, а и като за първи път съм много доволен от обиколката! Поздравления на организаторите и на всички участници!

Поздрави и на момчетата, с които често се засичахме по трасето!

Поздрави,
Веселин Минев
Прикачени файлове
20140614_120614.jpg
Как изглеждаше байка след обиколката..
(475.83 KiB) 431 пъти
OL_stream

Рейтинг: 1200

Мнениеот irgnet » Нед Юни 15, 2014 10:33 am

Какво пречи на организаторите да минат преди състезателите с кросов мотор по трасето и видят дали всичко е наред. Дори няколко човека може да си разпределят участъците.
Нищо, за догодина ще си знаят.
Аватар
irgnet

Рейтинг: 1290

Мнениеот puncher » Нед Юни 15, 2014 11:00 am

Загубени очила Briko на контролата над Владая или по трасето след това. Отличителни белези: гумената джаджа за носа счупена отляво и лесно се изважда.
puncher

Рейтинг: 1230

Мнениеот Dragan_Trial » Нед Юни 15, 2014 11:03 am

Много беше яко. Калта беше много по-малко, отколкото си мислих че ще е. Времето беше просто перфектно, а си мислих, че ще ни трябват дъждобрани и гръмоотводи. Тъй като завърших на 800+ място, маркитовка почти не ми трябваше, защото всичко беше толкова отъпкано, че трябваше иключителен талант, за да се загубиш. Храната и особено бонбинките бяха супер на място. Електронното отчитане даваше много high tech усещане. Жалко за първите... идеята с кросовите мотори преди състезанието ми се струва доста удачна, защото да сложиш човек на всяка отбивка е нереално.
galin_krastev написа:Моят трак излезе около 98км. Ето го и него: http://www.endomondo.com/workouts/357390520/9903880

Ето един образцов (по траектория - 92км, не по време - 12:40) трак: http://www.endomondo.com/workouts/357257306/3155346

Bad:
Изображение
Zoom out

Good:
Изображение
Zoom out

П.П.: Някой си беше изхвърлил спуканата вътреша гумя някъде по трасето - нека му тежи на съвестта!!!

Гледам, в сайта ... класирането е променено и съм дръпнал 30тина места напред, а част от първенците направо ги отнема... Тино, Хриси... :dontknow: Сигурно, защото са дуотлонци...

ИзображениеИзображение
Искам вече да става догодина! :)
Аватар
Dragan_Trial

Рейтинг: 1265

Мнениеот zImage » Нед Юни 15, 2014 12:05 pm

А миналата или 2012 не си спомням имаше хора с кросови мотори по трасето. Донякъде изненадващо, че тази година нямаше. Вероятно щеше да се избегне неприятния фал за първите 50.

Explorer написа:Някъде между Бистрица и Симеоново имаше място с повишена концентрация на спукани гуми. :eek3:

Имаше там едно бетонно прагче, което взе много жертви, вкл. моя милост. Смяна на толкова кална гума се оказа сериозно приключение – мазна, хлъзгава и сигурно имам 2 супени лъжици кал вътре сега... а понеже се прецаках да карам без резервна с лепенето общо 33 минути съм стоял на едно място според gps.
We have nothing to fear but fear itself.
Grand Canyon CF SLX 9.9 (2013) + XT M8000 + Stages / 10.0 kg
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage

Рейтинг: 1971

Мнениеот anton_k11 » Нед Юни 15, 2014 1:41 pm

Състезанието като цяло беше приятно.
Фала с маркировката мисля че трябваше да го предвидят, понеже в България национален спорт е да направиш золум, да развалиш нещо, да го счупиш (кошче за боклук, улична лампа, табела в планината). Миналата година такъв "спортист" беше свалил маркировката на Шуменското плато, до колкото знам за връх Мургаш я слагат в 5 сутринта преди състезанието, точно поради тази причина. Дали пречим на ловджиите, защото им гоним дивеча или на някой друг не знам...
На въпросната къщичка след Ярлово трябваше да се качи човек (с мотор или джип), който сутринта да мине и провери дали има маркировка натам по трасето (1 или 2 км щеше да е достатъчно) и казва на къде да се тръгне след къщичката. Аз като пристигнах там имаше около 15 човека които стояха и се чудеха накъде...
След шосето на Ярема, пътечката беше много приятна, но имаше едно мостче след което и аз се чудих на къде да хвана, тъй като имаше кръстопът, а маркировката не се виждаше...

Другото което ми направи неприятно впечатление бяха част от участниците които се състезават за 40-100 място и имаше твърде много спортна злоба, та дори агресия на моменти. От турбо "спускачи", които като си мислят че за да изпревариш 2ма които се разминават е достатъчно да викнеш "льево", до такива които се опитват да те засекат на широките места по обиколната.

По пунктовете хората бяха много мили, бабите в Боснек ми напълниха душата с домашната баница :) , беше яко че имаше електролитна напитка. Новите участъци от пътеката бяха доста забавни, дори трудно откриваемия след Ярлово :)
anton_k11

Мнениеот wizard7791 » Нед Юни 15, 2014 2:04 pm

Да напиша и аз едно мнение. Първото ми до сега по-сериозно състезание. Да започнем от сутринта и проблемното ми ставане в 4:30 (не можах да спя от вълнение), напълних раницата и тръгнах. Пристигнах пред Резиденцията, срещнах се с приятеля ми, с който щяхме да го въртим. Неусетно се мина половин час и по едно време неочаквано чух нещото като свирка за старта. Тръгнахме, бяхме в средата на цялата огромна колона, изкачването към Бояна беше много приятно (тъй като и ръсеше лек дъждец), направи ми впечатление отзивчивостта на някои хора, заговорих се поне с десетима приятелски настроени колоездачи. Изкачването към Тихия кът беше приятно, на места кратко бутане (за пестене на сили), след това дойде спускането след Тихия кът, отново много внимателни колоездачи, винаги казват когато изпреварват. В същото време много жертви на камъни имаше, буквално на 50 метра обърнато колело. Дори карах зад един (ако разпознае случая :D ) който по такъв начин удари задната си гума на камък, че се дигна във въздуха и буквално спадна за 5 секунди със силно съскане. Продължихме мъчното изкачване нататък (около реката). Изведнъж спряхме, беше се образувала 150 метрова опашка, оказа се че по вертикално изкачване, освен че е "вертикално" е покрито с корени, а като добавка течеше поточе надолу. Започнахме великото изкачване един по един на този 20 метров участък като пазихме дистанция и въпреки това, ако някой се беше подхлъзнал надолу не ми се мисли какво щеше да стане. Ефекта на доминото с 2 думи. Излязохме на една от приятните части според мен на маршрута, а именно приятна хоризотална пътека дълга около 5-10 км. ако не се лъжа. Много приятно се върти, а и е хладно. Стигнахме първото село, Кладница ако не се лъжа. Спряхме на първия пункт за 2 минутки. След това следва много сериозно спускане покрай ново строителство в дясно. Там имах проишествие, който разпознае случая, леко съм му обиден. :beer: . Спускам се по въпросното асфалтирано спускане , знаете голяма скорост се развива там. Изрично съм в крайно ляво на пътя и похапвам банан, като постоянно се оглеждам назад. По едно време чувам мощно подсвиркване зад мен, в следващия момент нещо се забива мощно в задната част на колелото ми, губя контрол и с огромна скорост се забивам в тревата която е 1 метър висока и в случая ме спаси от всякакви наранявания. Въпросния човек, така и не разбрах защо реши да минава вляво от мен където има половин метър до края на асфалта, като от дясно има цял широк път. Не резбрах защото той просто си продължи без дори да се обърне. След бруталното падане тревата пое вместо мен удара (усещах леки болки само в задната ми част), колелото нямаше този късмет, кормилото беше изкривено със 50-60 градуса и предните венци са леко изкривени. Седалката заедно с колчето беше на 1 метър след зоната на падането ми. :dontknow: . Както и да е, добродушни хора след мен веднага спряха да ме питат добре ли съм (благодаря ви). Продължавам нататък, до Боснек нямаше нищо интересно (само як пек на едни голи поляни, преди спускането до езерото). Пунктът беше много добре, имаше много хора, дори и водоструйка :agree: . В Боснек бабите с домашната баница ми напълниха душата а и стомаха :D . Толкова позитивно настроени, вдигат ти духа и настроението много. Прохода до Чуипетлово си беше една от гадните части, а и слънцето реши да се покаже точно тогава. Стигнахме спускането преди Ярлово, точно в началото му веригата ми отиде на кино буквално, не знам как успя да излезе между венците и рамката. Двама колеги обаче бяха спряли и ги помолих за помощ, успяха да я оправят (ако се познаят, живи и здрави). По нататък ни се взе здравето по едни изкачвания след Ярлово, многократно настигахме един пич, на който дерайльора му се беше счупил и караше само на една скорост, респект за него, ако не се лъжа дори завърши пред мен. :beer: Нататък останаха повече спускания, над Симеоново и Драгалевци беше уникална кал, колеото на места отказваше да се движи (въпреки че съм с Crossmark). След това остана приятната част по алеите над Бояна и надолу по Боянското шосе. Минах го за 9 часа, много съм доволен от резултата ми. Все пак ми е първо състезание и определно останах с униклано впечатление. Всички позитивно настроени хора, заговарят те, питат те имаш ли нужда от нещо, когато си спрял. Наистина благодаря за изживяването и със сигурност бих го направил отново. :beer:

Изображение

Изображение
Валентин Железов, 17
София
Аватар
wizard7791

Мнениеот LIL » Нед Юни 15, 2014 2:51 pm

Един апел към организаторите, съвсем добронамерен: Като не можеш да подобриш нещо, не го разваляй! Това трасе добро или лошо е традиционно откакто я има обиколката и това е една от причините за нейната популярност. Не упреквам организаторите за преместената маркировка. Тя беше саботирана съвсем умишлено и целенасочено и то не от туристи или селяни...не вярвам те да знаят как се маркира грешен път в трасе и това организаторите няма как да го предотвратят. Упреквам ги заради това, че направиха ново трасе със същите контроли и бая народ си караха обиколката по старото трасе някои съвсем целенасочено и както някои сами си казваха после- ами кво, нали съм си минал през всички контроли! то и преди си беше пълно с хитреци познаващи преките пътеки а сега пък съвсем. Ако трябва да съм честен, единственото нещо, което ми хареса от тазгодишното издание на витоша 100 са тениските...за първи път да не са в някакъв метросексуален цвят ;) Догодина може и да я пропусна, амбициите точно в това състезание преминавт прекалено много добрия тон и спортменство. Явно доста хора се готвят САМО за това състезание и то по някакъв специален метод защото по други трасета са в трета глуха!
Аватар
LIL

Рейтинг: 1789

Мнениеот krach » Нед Юни 15, 2014 3:46 pm

Изобщо не мога да се съглася с galin_krastev за това, че организаторите са виновни за преместена злонамерено маркировка. За 100 километра какво да сложат през 100 метра човек ли ?! ЗА ТАКИВА ТАКСИ?!?!?! WTF сериозно ли?!?!?!?! 20 лева - за застраховка и всичките неща които ги имаше по пунктовете. За цялото време на всички хора по пунктовете и цялата организация. С това конкретно изказване счупи тъпометара. Друго, да се взима времето на 50тия километър също не мога да се съглася. Именно за това се нарича "Витоша 100", не Витоша 50. Защото да минеш 100 не е като да минеш 2 по 50. Има много фактори които оказват влияние във втората половина на трасето (и изобщо не говоря за терена). Забавянето със сигурност не е било готино в никакъв случай, излишни сили и време на вятъра. Но в крайна сметка всички които гонят състезателно време са били засегнати от този проблем.
Иначе за новия участък след полето, не съм особено възхитен в началото. Едни никакви ни на горе ни на долу хълмчета в гората, който само ме тормозеха накрая вече :)

По въпроса за спуканите гуми, тази година наистина имаше доста такива. Евентуална предпоставка за това по каманаците е не напомпана гума. По предната година и аз на един каменен праг спуках точно по този начин и то точно заради не напомпана гума. От тогава ги държа на камък (е малко повече носи на песак ама...) дори след приземяване върху остър камък на предната гума, за моя изненада не я спуках а си се пусках с 30+км
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот Daniel Panev » Нед Юни 15, 2014 4:08 pm

@LIL - не е лошо да провериш кое издание на Обиколката беше това и колко "традиционно" беше досегашното трасе...
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Рейтинг: 2000

Мнениеот dounax » Нед Юни 15, 2014 4:51 pm

Благодаря на екипа организирал това съзтезание. На всички пунктове хората бяха много мили. :beer: Докато един ми наливаше чаша кола на Ярлово, друг ми взе да пълни бидона ми за вода. Бистришките баби бяха приятна друга приятна изненада.
Движейки се около 40та позиция на пункта на Кладнница ме спряха с въпроса- къде е момчето, което го е ударила кола. Дойде около половин минута след мен с видими болки и превръзка на ръката. Пожелавам му да се възстанови бързо и скоро пак на колелото.
Тръгнах с добро темпо посока Чуйпетлово около 20 секунди след marsa, като виждах как той бавно увеличава дистанцията пред мен. След 2-3 километра изгубих зрителен контакт с него, въпреки че изпреварих други колеги, които ми дадоха урок по спускане преди това. До контролата се оказа че ми е взел около 10 минути преднина :bigeyes: :clap:
Карайки след Ярлово започнахме с двама други колоездачи новото изкачване, което на места стигаше 20-25 %. От 1200 участника не мисля че повече от 60-70 човека могат да го минат карайки. Веднъж да се изгуби контрол или да се тръгне в началото на неправилна предавка и следва бутане до горе. Лично на мен баирът ми хареса, но когато километражът показа, че минаваме 1350м н.в. усетих, че нещо не е наред въпреки следите на главната група преди нас. В този момент те дойдоха срещу нас и настъпи кратка дискусия. Оказа се, че маркировка няма дори и на 1-2 км нагоре, където пътят отива в нищото. Последва телефонен разговор между един от колоездачите и организаторите и започнахме спускане по обратния път. Както вече стана ясно, някой умишлено е прикрил пътеката с клони и е отстранил маркировката от пътя и в този момент някой (май че Васко) извика- Ами хайде на "Брезите" за бира :evil:
Ясно е, че обиколката загуби съзтезателния си характер, въпреки че темпото остана високо до края. Според мен е разумно догодина организаторите да обявят трасето предварително, за да можем да сведем подобни ситуации до минимум.
Аватар
dounax

Мнениеот DannyB » Нед Юни 15, 2014 5:34 pm

anton_k11 написа:На въпросната къщичка след Ярлово трябваше да се качи човек (с мотор или джип), който сутринта да мине и провери дали има маркировка натам по трасето (1 или 2 км щеше да е достатъчно) и казва на къде да се тръгне след къщичката.

Напълно подкрепям! Дори и да трябва да се плати на 2-3 души с мотори, сумата ще е символична на фона на всички останали разходи...

П.С. По това време на годината няма ловджии, сезонът се открива на 15-ти август. Предполагам, че саботажът е умишлено насочен към организаторите, а не е дело на местните. Примерно някой не е могъл да се регистрира или нещо подобно.
DannyB

Мнениеот apius » Нед Юни 15, 2014 5:39 pm

Привет на всички!
Изкарах я обиколата! Даже съм в първата полвина на класирането!
За пръв път участвам в състезание. Много съм горд и доволен от постигнатото.
Емоциите и адреналина бяха абсолютни. Калта ми дойде малко множко, ама какво да правиш природа.
Какво разбрах за карането на MTB и за себе си:
1. Въртя педалите здраво, на равно и изкачване никой не ме изпревари.
2. Паднах два пъти, но съм съвсем леко ожулен
3. Карането на калпаво колело може да ти утрепе удоволствието. Аз бях с Cross Traction G27 - вилка suntour xcm и vbrake спирачки. Следващия път с по-добро.
4. Тениката на спускане и преминаване през препятсвия е много зле.

Това е първия ми пост във форума.
Поздрави.
apius

Мнениеот dreamer78 » Нед Юни 15, 2014 5:57 pm

Това беше първото ми участие в такова състезание, както и първото ми истинско ХС каране. Класирах се в "топ" 500 :D , но и целта ми беше единствено да завърша успешно. Преди старта доста се притеснявах, дали ще намирам маркировката, но не срещнах никакви проблеми. Организацията и трасето много ми харесаха и догодина, живот и здраве ще се включа отново, но този път с някое по-модерно колело, че със сегашната ми твърда вилка не си е работа по каманяците. Успех на всички и до нови срещи! :)

П.П.: Изключително лошо впечатление ми направи факта, че някои от участниците си бяха "забравили" празните опаковки от десертчета и спуканите гуми в гората, явно много са им натежали... :confused:
Scott Pro-Racing & Trek 1.1 & Trek X-Caliber 8
dreamer78

Мнениеот Келеша » Нед Юни 15, 2014 5:59 pm

Според мен :D поради провала ,който е маловажен на фона от над 90 процента от всички участници кални до уши но доволни е да се повтори :popcorn: не ми се чака догодина. Имаше всичко, катерене бутане носене спускане да не кажа и лазене :lol: . Мероприятието е по скоро масовост и да издържиш, тези които си карат бързо знаят цената от бързането. Толкова много подкрепителни пунктове, за тези които обичат хапването също е стимул да се добереш до :popcorn: Догодина колкото и да е кално и зле маркирано съм там :beer:
Келеша

Рейтинг: 1282

Мнениеот RastaWarrioR » Нед Юни 15, 2014 6:13 pm

Келеша написа:Според мен :D поради провала ,който е маловажен на фона от над 90 процента от всички участници кални до уши но доволни е да се повтори :popcorn: не ми се чака догодина. Имаше всичко, катерене бутане носене спускане да не кажа и лазене :lol: . Мероприятието е по скоро масовост и да издържиш, тези които си карат бързо знаят цената от бързането. Толкова много подкрепителни пунктове, за тези които обичат хапването също е стимул да се добереш до :popcorn: Догодина колкото и да е кално и зле маркирано съм там :beer:

За повечето неща си прав но за цената на бързането ще те светна...
Повечето от бързащите я плащат през цялата година под формата на много труд, храна, велосипед и т.н.
Да не върви да се сърдим на когото и да е, но ако се поставиш за малко в моите обувки ще разбереш, че никак не са удобни :)
Както някой по-горе беше написал, всеки ден мога ди си въртя маршрута но не всеки ден мога да се състезавам по него.
Та на фона на всичко когато се окаже, че си в гората забит и цялото ти желание и труд са хвърлени ей така (и без туй тук се прави за чест и слава) започваш да трърсиш на кого да го изкараш.

Беше гадно, демотивиращо...

Другата година пак сме там... Нали Лари :beer:
Изображение
Аватар
RastaWarrioR

Мнениеот Reactor » Нед Юни 15, 2014 6:20 pm

apius написа:....4. Тениката на спускане и преминаване през препятсвия е много зле.

Няма нищо непоправимо :)
Следи ТОЗИ форум и другия месец ще имаш възможността да си я поправиш ;)
Аватар
Reactor

Мнениеот galin_krastev » Нед Юни 15, 2014 6:40 pm

Това събитие(състезание,маратон) се състои от организатор и участници. Ние като участници сме си платили, и спазваме условията на които трябва да отговаряме за да участваме, и затова сме допуснати за участие. Ако организатора не поема вина, вината остава в нас участниците, че не сме се интересували предварително от новият участък, може би трябваше да дойда да го видя по рано ли. Тука не може да упрекваме трето лице или някой друг. Проблема според мен пада изцяло върху човека който маркира трасето и не е направил подсигуряване на маркировката. Маркировката след някой възлов участък (кръстовища , разклонения) трябва да е по гъста и наситена. Състезателя трябва да му се набие в очите, и че върви по правилната посока. Това са най-елементарни неща. 20лв не е голяма такса , но 1000 участника и повече са си доста (намек). Това все пак е състезание, има времена класиране и награждаване. Не смятам че трябва да коментираме подкрепителните пунктове какво имали, какво нямало, а може би дали са на правилните места разположени. Маратонска ли е дисциплината се прави с много хора по трасето. Като няма доброволци, ще ги "дръпнеш" с пари. Рискувай таксите на 100 участника в 20-30 маршала повече, но се подсигури. Инструктират се, показват им се районите и преди състезанието се обхождат, за да се види маркировка и така, поне на възловите места в пущинака. И пак казвам не може такова състезание, което се провежда няколко пъти да се допускат такива елементарни грешки. Вместо да се развива за по добре, то се влошава. Повечето хора не са отишли на състезание, и се мисли предимно за тях как да се нахранят, и как да се напоят, а състезанието остава на заден план. Трябваше някой да направи една снимка на този "сборен пункт" от участници, а може и някой да е щракнал знам ли, който се получи на това все пак не леко изкачване което бе подхванато.
SIngle Speed 8кг
whell: 26"
gear: 32x18
tyres: Geax AKA Pluma 1.8
Аватар
galin_krastev

Рейтинг: 1538

Мнениеот xcrider » Нед Юни 15, 2014 6:56 pm

Снимка от баце марса.
Изображение
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот marsa » Нед Юни 15, 2014 6:57 pm

Мда, хванал съм далеч не цялата банда, но горе-долу става ясно за какво става дума:
Изображение

Галине, според мен не трябва да съдиш толкова строго организацията. Да, със сигурност има решения, особено пост фактум са напълно очевидни. Не забравяй, че който е решил да направи мръсно, винаги ще си намери начин. Ако не там, ще е другаде или по друг начин. За контролите съм съгласен, че трябваше да има редакция, така че да се ограничи възможността за чийт, защото остава огромно съмнение кой точно от къде е карал, след поглед на класирането, междинните времена и някои други подробности.

Впрочем мога да ви дам една насока какво различава това състезание от миналогодипното от гледна точка на ориентиране - разделени са пешеходците от колоездачите. А предишните годни сутринта вече има пешеходци пръснати по почти цялото трасе и те са добра индикация за нас, и тест за маркировката.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот весо100 » Нед Юни 15, 2014 7:45 pm

Здравейте,

Това беше първата ми обиколка и това е първият ми пост в форума.

Искам да кажа, че за мен беше невероятно преживяване. Започнах обиколката сравнително добре, движех се с основната група до Тихия кът и всичко беше супер. След Тихия кът на първото спускане се случи първия проблем - паднах. Може би защото нямам добра техника на спускане, може би защото имаше много колоездачи, които се пускаха много по-бързо от мен и ме задминаваха от всякъде - не знам. Падането не беше много тежко - изкриви ми се седлката, но като цяло аз не се ударих. Изправих седалката и продължих. Изобщо не съм забелязал, че при падането явно съм разхлабил quick release-a на предното колело...

След Владая, на неприятния наклон с реката от кал, където се носеха колелата на гръб видях, че предното ми колело се е откачило. Не знам как съм карал до там, къде са паднали частите, но не виждах никакъв шанс за продължаване. След 30тина минути търсене на частите в околоностите се отказах - хванах си предната гума в една ръка, остатъка от колелото в другата и ходом с наведена глава на обратно.
Вече бях доста зад последните колоездачи, когато се появи спасението! Група велосипедисти, които бяха тръгнали по късно от другите ме срещнаха, спряха да видят как е положението и ми помогнаха! Един от тях свали quick release от неговото колело и ми го даде, а той продължи да кара с предна гума държаща се само на вилката ( и до сега се чудя как изобщо караше и дали е стигнал ). Не знам кой беше този човек, не разбрах дори името му, но ако е член на форума да се обади - да почерпя някой път както подобава!

Загубих доста време с тези проблеми и така и не можах да наваксам с времето, но успях да приключа състезанието , което е най важно. Отне ми 12часа и ще го запомня само с хубавите емоции.
весо100

Мнениеот Tarambuka3500 » Нед Юни 15, 2014 8:16 pm

Здравейте,
Карам обиколката за 4ти път (не пореден), та имам някакво наблюдение в исторически план :look:
Както винаги, изкарах си страхотно! Благодаря на организаторите и на всички вас (участниците), задето направихте от 14/06/2014 един супер ден!

Безспорен факт е, че организацията се подобрява, и то с големи крачки:
- разделен старт (пешаци/байкъри)
- Пунктове с достатъчно храна и вода за всички, коли, кафета, енергийни напитки, свежи краставички, баби с домашна баница...
къде ти такива чудеса само 2-3 години назад!
- маркировка като слънце. Направо беше "премаркирано". Е да, някой е направил зулума, ама това се случва в БГ.. И на байк за Чепън така стана :nono:
- Водоструйка на Боснек (това изби рибата - догодина искам и на Железница!)
- инструменти за бърз ремонт и помпа почти на всеки пост
- линейки, полиция, ПСС - определено повече от преди. На Чуйпетльово един пич със свирка в уста вкарваше ред.
- помагачи със знаци "стоп", които насочваха на ключови места или спираха движението
- Електронно времезасичане + предаване на живо в интернет
- яка атмосфера на финала - хапване, музика, овации по микрофона.
Бяха там дори и за закъснялите- преди ако финишираш на 10+ часа, ти е едно такова тъпо щото хората се разотиват вече. Евала за това!
- тениските тази година стават за носене :lol:

За новото трасе Ярлово-Ярема съм раздвоен... козята пътека малко ми скапа настроението, не ми беше по душа :dontknow:
Но пък спускането от Ярема (след шосето) надолу към с. Плана беше много гот.

Един приятелски съвет от стария байкер - хора, тръгвайте на обиколката с подготвено колело.
Изчистете всичко до блясък, почистете и смажете веригата, жилата... Купете си нова верига ако имате съмнения. Надуйте добре гумите, сменете колодките на спирачките, регулирайте скоростите :)
В раницата метнете
- резервна гума, комбинирам инструмент с тулче за веригата, ухо за дерайльор (точно тези 3 неща ви трябват в 95% от случаите)
- аптечка и кислородна вода/риванол

Чакам ви догодина!

p.s. някои хора мислят, че са били на Тур дьо Франс. Хора, осъзнайте се - това е обиколката на Витоша!
Който не разбира какво имам предвид, да не се и опитва. :beer:
Последна промяна Tarambuka3500 на Нед Юни 15, 2014 8:36 pm, променена общо 1 път
Tarambuka3500

Мнениеот slavei » Нед Юни 15, 2014 8:34 pm

PtD написа:Да отбележа и аз впечатления, както всяка година:
1. Вече е налична (с малки изключения) култура на състезателите. Любезно правят път, когато им подвикнеш откъде минаваш. (Ако госпожица "Опитвам се!!" чете - специални поздрави за нея :D)
2. Техниката на каране все още е на отчайващо ниско ниво, в масовия случай. Колоездачите приличат на пръчове върху лед, когато карат по тесни пътеки с препятствия (минимални!) или, не дай си Боже, наклонът започне да води малко по-стръмно надолу. Определено има нужда някой по-сериозно да се заеме с обучение по темата.
3. Новата пътечка след изкачването на Ярлово смуче. Много е спъната. На практика почти всички, които подминах, бутаха там.
4. Отклонението след Ярема е яко.
5. Поздравления към организаторите за оправените мостчета :agree:
6. Поздравления към организаторите за въвеждането на времеизмерването с чипове - това ми позволи да участвам, макар и да тръгнах 30+ минути по-късно :)
7. Изключително нагъл състезател с №147 и зелен On-One засичаше, избутваше, стресираше и агресираше невинните и неподозиращи колоездачи! :wavey:

Аз стартирах с около 25 мин след старта. :) Мислех, че съм единственният на който му се е наложи да изпреварва почти всички участници... Голямо мазало.
Не мога да се съглася с точка 1. Нямаше никаква култура.

А относно спортната форма ме втрещи следния разговор дочут в първата групичка, която настигнах малко преди най-стръмното на Стария беловодски път:
- братле сванахами се мускулите.
- брат и аз съм така
http://moitePlanini.com - Пътеписи, новини, легенди
slavei

Рейтинг: 1350

Мнениеот krach » Нед Юни 15, 2014 8:57 pm

До година таксата 100 лева и за всеки състезател да има зачислен един гид който да го превежда... :rofl: :rofl: :rofl: :beer: малко по - сериозно. Маркировката и в мъгла можеше да се намери, толкова гъста беше. А това че някой кретен е направил мизерия не е виновен никой от участниците ами 3то лице.
Или както се пееше"...виновни търсим за да успеем, невинни в калта да заспим..."
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот KrK » Нед Юни 15, 2014 9:10 pm

krach написа:До година таксата 100 лева и за всеки състезател да има зачислен един гид който да го превежда... :rofl: :rofl: :rofl: :beer: малко по - сериозно. Маркировката и в мъгла можеше да се намери, толкова гъста беше. А това че някой кретен е направил мизерия не е виновен никой от участниците ами 3то лице.
Или както се пееше"...виновни търсим за да успеем, невинни в калта да заспим..."

Не разбра ли ясно г-н Кръстев? Организаторите са виновни и това е. И за калта също и за дъжда по някое време. Човека е платил такса, сичко трябва да е 6.

Не знам дали бях чел по-голяма идиотщина класирането да бъде до момента в който е станало объркването.
KrK

Рейтинг: 1300

ПредишнаСледваща

Назад към Състезания