24-часов маратон 2011

Форум за обявяване, организиране и обсъждане на състезателни прояви. За да е състезателна една проява, тя трябва да включва съревнованието като предварително и официално обявен елемент.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 700 / 10
Правила на форума
В различните форуми и подфоруми на раздел "Мероприятия" действат особени правила, които можете да прочетете в тази тема, т. ІІІ.

Напомняме на всички потребители в раздел "Мероприятия", че в рамките на МТБ-БГ има Календар на събитията, който включва дори и индивидуални карания, стига инициаторите им да желаят това, т.е. да са вписали карането си там. По принцип в Календара ще намерите всички състезания и официално организирани карания. Календарът е на този адрес: http://www.mtb-bg.com/index.php/events/calendar .
Повече подробности за Календара можете да научите от тази статия: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/o ... 7-calendar

Re: 24-часов маратон 2011

Мнениеот LandShark » Пон Сеп 12, 2011 11:25 am

outfaced написа:Аз леко съм им сърдит на тях. Не са щафетите мястото за показване на висока класа. Соловото каране е истинската дисциплина и мястото на силните карачи е там.
Неслучайно и на щафетите наградния фонд е по-скоро символичен. Не че и тия дето се ръчкахме на мах. по 4-5-6 обиколки не ни беше зор, но това няма нищо общо с карането без спиране 24 часа.

Като участник в по-слабата щафета на Зарата съм леко пристрастен, но... и аз не съм съгласен с мнението ти. От една страна Тошко в минали издания вече е участвал в солови формати, не виждам какво лошо има да пробва щафета!? Но всъщност не е редно да говоря от негово име. Замисълът на двата отбора на Зарата беше да има един силен (да бори Мамути), и един по-слаб (всъщност състава му беше съвсем като миналогишния, когато имахме оспорвана борба за 2-рото място с Исполините почти до края). На старта се оказа че няма нито Мамути, нито Исполини в щафети. Двете наши щафети помежду си не можеха да се конкурират, заради по-силните състезатели в "Зарата - Розова Долина"; лично за мен щеше да е една идея по-вълнуващо да има достойни опоненти на щафетите ни, но уви нямаше такава. Това, разбира се, не развали удоволствието от участието в маратона.
За поддръжката на велосипедите си от години се доверявам на Н.Костадинов. И никога не съм бил разочарован.
«Че животът е рай — казва той изведнаж, — за това аз вече отдавна мисля. — И тутакси притури: — Само за това и мисля.»
Аватар
LandShark

Рейтинг: 2000

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Пон Сеп 12, 2011 11:54 am

Ето един кадър, който описва голяма част от мероприятието :)
Изображение
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот bdz43r » Пон Сеп 12, 2011 12:29 pm

HepBeH_XaMcTep написа:Сутринта Емо (на адски свежа глава) ни затвори с 2 обиколки и край! :)
То... май и сега така стана.
Аватар
bdz43r

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Пон Сеп 12, 2011 12:37 pm

bdz43r написа:
HepBeH_XaMcTep написа:Сутринта Емо (на адски свежа глава) ни затвори с 2 обиколки и край! :)
То... май и сега така стана.

Не! През цялото време бяхме зад тяхната щафета :)
Изображение
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот outfaced » Пон Сеп 12, 2011 12:42 pm

ок, понеже останах леко недоразбран :)

Без да омаловажавам зора на който и да било (самия аз се състезавах щафета и само де не припаднах на една от нощните обиколки), колкото и да е силно съревнованието в щафетите, то си е най-вече за шоу и за кеф на всички тези, които искат по един или друг начин да са съпричастни на основната идея, която си остава остава едно ултимативно 24-часовото изпитание.

Прост факт ... в щафетите повечето състезатели са направили по 6-7 обиколки. Толкова, колкото най слабите солисти. ;)

Не ми се ще, като оптимизираме хамалогията с отчитането на обиколките и премахнем ограниченията в щафетите да стигнем до стартов списък с 25 щафети и 4-5 солиста. :peace:
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот did » Пон Сеп 12, 2011 1:28 pm

:agree:

Нека не изместваме акцента от основната идея - каране 24 часа, кой колкото може, със или без придружител. Може да направим и щафети с по 24 състезателя, но колкото повече хора се сменят, толкова по-далече сме от идеята за "24-часов маратон".

Може догодина изцяло да минем на идеята, наградите за щафетите да са наистина символични.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Harka » Пон Сеп 12, 2011 4:43 pm

@did, outfaced:

Според мен изхождате малко от гледна точка на това, че солото ви се вижда по-"престижната" дисциплина. Като в леката атлетика - всички погледи са вперени в 100-те метра мъже. Само че дали е по-лесно да направиш 20 обиколки или да направиш 6-7 обиколки, но с времена около или под 40мин. - аз лично не се наемам да кажа. И ако с течение на времето именно щафетите се развият като по-силната дисциплина, с по-голяма конкуренция и съответно по-високи спортни резултати, според мен би било глупаво да я ограничавате изкуствено.
Аватар
Harka

Мнениеот Univer welo » Пон Сеп 12, 2011 5:23 pm

Априори е ясно,че аз съм последния ,който трябва да говори по темата ,НО:
Българчетата по принцип са от най-добрите по откриването на топлата вода и затова се осмелявам да пиша - за да :по -попитам - как е по света.? Как се провеждат подобни състезания в държави ,които са преди нас /ако има такива/.?
Предполагам -отговора ще бъде интересен не само за мен. Благодаря и извинявайте! :wavey:
Н Е В Е Ж Е С Т В О Т О Е С И Л А !

[color=#FF0000] !!! ВСЯКО ПЛЕМЕ Е ДОСТОЙНО ЗА ВОЖДА СИ !!!
или по -ясно казано ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА УПРАВНИЦИТЕ!
Аватар
Univer welo

Рейтинг: 1238

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Пон Сеп 12, 2011 5:40 pm

2 поредни години участвам в щафета;
и 2-те състезания ме смазаха много повече от първата година, когато карах Соло и направих близо двоен брой обиколки...

Щафетите не са за подценяване - натоварването е съвсем друг тип!
Изображение
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот Admin » Пон Сеп 12, 2011 6:01 pm

Univer welo написа: как е по света.? Как се провеждат подобни състезания в държави ,които са преди нас /ако има такива/.?

По света (предполагам имаш предвид т.нар. развит свят) във всякакъв вид състезания по планинско колоездене обикновено участват стотици, понякога и хиляди участници. Така че там няма проблеми със сериозната конкуренция в която и да е категория. А категориите са подобни/същите като при българския 24-часов маратон.
Спомням си първия път, когато прочетох обширна статия за един подобен маратон в Англия - през 2000 г. - там се споменаваше, че в него имало няколкостотин души участници. Във всички категории имаше и професионалисти, и полупрофесионалисти, та чак до пълни любители и шоумени. Така че, пак казвам, там конкуренция не липсва. Авторът на онази статия, редактор в британско МТБ списание, като част от щафета беше завъртял нещо от сорта на 150 км, ако не ме лъже паметта...

Ние докато стигнем до подобна развитост на спорта, все ще има "недостиг на кадри" за всички категории, но в крайна сметка 24-часовия маратон многократно се доказа като състезание, в което винаги има интрига и то във всички категории. Дори когато интригата не е за първото място, тя е не по-малко интересна. ;)

Иначе "Крива спица" като организатори имат правото да насочват проявата в посоката, която смятат за най-правилна. За мен лично това преливане на хора като Тодор Ангелов, Ники Костадинов и др. към щафетите си е нещо нормално, доколкото те вече са участвали в соло категориите и е нормално да пробват и нещо различно. Иначе е ясно, че ако желанието на организаторите е да засилят именно соло категориите, най-ефективният начин вероятно е чрез символичен награден фонд за щафетите и чувствително по-голям за солото. :beer:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот LandShark » Пон Сеп 12, 2011 6:37 pm

Не съм сигурен че и за другите от щафетите на Зарата е точно така, но поне за мен участието в щафетата не беше мотивирано по никакъв начин от наградния фонд (дори не съм сигурен че беше обявен предварително какъв ще е той за щафетите - може би не съм гледал внимателно тази част от регламента на състезанието?).
За поддръжката на велосипедите си от години се доверявам на Н.Костадинов. И никога не съм бил разочарован.
«Че животът е рай — казва той изведнаж, — за това аз вече отдавна мисля. — И тутакси притури: — Само за това и мисля.»
Аватар
LandShark

Мнениеот мляко с ориз » Пон Сеп 12, 2011 7:21 pm

Един ден по късно-сънят е наваксан и някои несгоди от дългият престой на седалката, са ликвидирани :smash: на преден план са хубавите спомени от великолепното 24-часово копунясване из баирите на Родопа планина, на страхотна надмотска височина и при страхотно време :drunk: :banana:

Ето как премина всичко, погледнато от моя поглед :peace:
Самото ни идване до старта вече бе оттренирвано и затова небързахме много, както бързахме предната година :D Със спазване на пътните правила и със някоя друга кратка почивка, до старта се озовахме за 3 часа.Извадихме машините, които този път бяха две-ако едната издадеше багажа, другата щеше да му мисли :smash:
Техническият преглед мина без проблеми :clap: организаторите със усмивка приемаха документите и раздаваха стартовите номера, организация по учебник-браво криви спици :beer:
Документите подадени, стартовият номер взет-всичко бе готово за голямата лудницаааа :peace: часът бе около 10:30, оставащото време до финала го използвахме за хапване в близкото ресторантче и в приказки.Това място има защо да е избрано за домакин на това състезание-големи паркинги, места за хапване и пазаруване, места за сапне-хижи, поляни-за всички по нещо-тук отново поздравления за организаторите-много точно попадение :agree:
И така часът наближаваше, юнаците лека полека се запътваха към старта, подканвани от организаторите, на старта се разясняваше всичко п отрасето и контролите, одговаряше се на въпроси и неусетно часът удари камбаната и свирката даде старт на лудницата :lolup: :hbang2: :D :banana:
Сумати юнаци с каски, въртящи здраво, със свежи сили-преборваха първата част от маршрута-който беше гоооолям баир :D в началото всички заедно-покрай борове, храсти и камани и по ксъно по същият баир в колона-защото ако човек решеше да изспреварва-щеше да згази някой колега с каска.На този първи баир си карах на псоледната скорост-която въобще незнам с колко зъби е, само знаех, че другите имат повиче от мен :D но не се оплаквах-стигаше ми толкова.След тази първа част се излиза на почти равен път( ако го сравняваме с досега изминатото) с наклон-нагореее :D там предавките стават по тежки и става много по приятно, но след няколко метра се задава поред баир-по мойта степен на оценяване го пиша- трудност 2, след което отново равна отсечка с преобладаваш наклон нагоре :D след което отново баир със степен първа-но дължината му е смешна-около 20 метра, този дет минаваше покрай няква кащура-която през целяит маратон шумеше-явно беше нещо като водна станция :D Смешен като разстояние-налиии, като наклон хич не ми беше до смях :nuts: тялото напред и здравото връткане му беше цаката на това място.След този участък се излиза на терен-почти равен, с плавни преминавания на наклона от изкачване към спсукане-много приятен участък-там през пъравата обиколка се литешеее, за разлика от предната година когато валя и положението беше ардауш, сега всичко бе сухо и когато пред теб имаше някой-си принуден да бъдеш облян от прахоляк и пашпалига :D през първата обиколка това беше неизбежно-газзз. След няколко такива участъка, започваше яко спсукане-където ускоряваш и ускоряваш-през камъни, малки коловозчета и корени от дървета до стигане на малка асвалтова отсечка-която се изминава почти по инерция, след което се навлиза отново в пътеката и газзз, навсякъде борова гора, въздухът когато нямаше никой пред мен беше раййй :praying: тук следваше малко равно с любимият ми наклон-нагоре :D след което равото преминаваше в гоооолям баир степен 1, там си го минавах на най-леката предавка, обикновенно забивайки глава и гледащ камъните по пътеката, след първите няколко обиколки, знаех камъните наизуст :D и така след баира, следваше равна отсечка, пак баир и здравей междинната контрола :beer: до тук на първата обиколка май никой неможа да ме изспревари, и тук на тази контрола разбрах че съм 4-5 или 6 от вчики :D Добре беше, казах си -нямаше да дишам много пашпалига :D до тази контрола наклона е предимно-нагорее, от тук нататък следваше купонааа за мен.След тази контрола отново равничко и се започват едни интересни завои в гъстата борова гора по луда отъпкана пътека-която бе идеалнаа, хладинка, сянка-а нас нас слънцето печеше ли печеше.Тук започнаха и спсуакнията-които бяха луди-интересни чупки на завоите които по-добрите може да вземат и без спирачки, аз лично на няколк пъти се пробвах и почти успях :D ама има още много докато стигна до истината :beer: луди спсукания , минаващи през широки черни пътеки-извън и във гората, след което следваше преминава през мост-който се падаше на спускане, преди преминаването му се налагаше завой на 90 градуса-пошилка навсякъде-газззз. завои-наляво, надясно и ето ни през корените като тук пътеката беше наклонена :D много весела отсечка-тук пердната година при всяко преминаване се хлъзгах и отивах на долу в гората, като след първите няколко обиколки продължавах с бутане защото ако някой се хлъзнеше отивашее многооо надалеч :D .Сега беше сухо и тази опастност липсваше.За да си представят всички наклона на тази отсечка с корените -могат да вземат един лсит хартия да го държат успоредно на пода, държейки го от двете му по дълги страни и да го наклонът леко наляво, държеки го -и се получава веселооо, това са корени-издълбани от водата :D тук сега преминвах с добраскорост по най горната им част и за цялото си каране имам само две залитания-доста интересен участък -евала :smokin: :smash: от тук отново спуакне, минаваше се през 2-3 чешмички, няколко бунгала-това всичкото на спуакне и почти през целият ден , а и до доста късно си имахме публикаа-която стимулираше и развеселяваше учатниците :banana: имаше и преминаване на стълби-които бяха два броя, на първите всеки път бутах :blush: имаше ощя няколко интересни участъка-стръмно спсукане до достигане на дире по което течеше малко вода, след което стабилен наклон надолу-там имах чуството, че ак осе спусна малко по яко ще забия гума и ще направя салто-ама си беше много якооо :roll2: :smash: затова след тази първа обиколка, правех следната далавера-докато се спусках превключвах на най леката скорост и забивайки се в дирето си излзиах перфектно-без бутане и други неготини неща :D след тази забивка следваше малко баир-с добър наклон и се излизаше на широк черен път-еееее тук каква скорост достигахх незнамммм- :D но в началото на спускането по тоя път прав на колелото и въртях или на псоледна или на предпсоледна скорост-газзззззз през едни камъни-като ги погледна си виках-как ще мина от тук, н ос такава скорост преминаването през толкова много камъни не проблем-след което зявои-десен-ляв докато скоростта се увеличава ли учеличава и долу правим ляв зявои във силно опясъчен път, ако човек не намали си лети директно отсрешното борче :D това го знам от предната годината-първият път уцелих десетката :rofl: след лудият завои равнинен учатък със наклон надолу-със леки подскоци образувани от исъхнали локви-тук отново бях прав на колелото и карах яката-въртяяя, въртяя и почивам на левия крак, след което се повтаряше ситуацията, само че с почивка на десния и така около минута може би, доакто дойде следващото лудо спускане :lolup: :D пътят отново бе широк газззз-завой десен-завои ляв, акто тук аз отивах най от ляво-там по нямаше камъни иси ускорявах ли ускорявах-от там така се набира инерция, че си пестявах дсота въртене по надолу-това го знаех отново от преди :D спсукането свършва и започва изкачването-отначало сабичко, следкоето следваше сатбиленн баир-направо стена, баира преди контролата където всеки сам трябваше да впише часът на преминаване през нея-в противен случей обиколката се нулира.Та баира беше як-бурах само два пъти през целият маратон :D перз ноща-за разнообразие и псоледната ми обиколка-тук просто си бях уморен :( :D Между другото това ми беше бутането за цялото състезание-другаде никъде не съм бутал-само на този баир два пъте и на първите по стръмни стълби-защото нямах смелост :lol: За контролата вече спуменах-до една хижа, на която забравих името на една стълба имаше химикалка и всеки вписваше своето време на преминаване :bouncy: от тук следваше яко спсуакне-ама много добро иникално :D имаше знак че накона е 10% мисля-спускане-между борове-криволичеща пътека, минаваща през корени, камни, лсита, шишарки а през ноща и пез лайнаа :D ахахах как се окъпах на една обиколка чак усетих аромата :snorkel: спсуакнето се виеше л ивиеше на места имаше много резки завои и задължително трябва да намалиш ако ли не летиш надолу и ставаш свободен електрон :nono: това го бях пробвал предната година без спирачки-аххаах клони камъни-като булдозер-страшна работа си беше, о като се запомни завоя-няма проблем-намаляш-завиваш-наклон надолу, наклон нагоре, който се всема идеално от набраната инерция-два бързи завоя по инерция и отново луд рязък завой-историята е какт она предния-тук вече спсуакнето преминава в иситнско 10% спускане почти само напаво-покрай всевъзможни завои и интересни гънки на пътеката-след което пак завой, завой-ставащи все по технични -за момент пътеката персичаше голям широк черен път-тук преминавах като ракета и нямаше и 10 метра и отново навлизане в пътека от другата страна на широкият път-там заой 90% надясно, минаване през скали, камъни, яки завои по супер отупкана пътека-наподобяваше нещо като тея писти от зимните улимпийки игеи-дет се спускат със шийни :D тух си прав на колеото и владееш кормилото на 100% както и спирачките-камъни, камъни-ту твърдо заступорени, ту имаше и от унея дет искат да те обърнат :D края натова спсуакне завършваше със стълби-предната година тук отново постонно бутах-сега нито едун път, минавах си спокойно и бавно и след тея стълби- край на това лудо спускане, което започва от контролата за вписване на времето от самите участници :banana: по късно засякох че цялот оспускане ми отнема 5 минути.Като след 10-ата обиколка на края на спускането си виках оххххх свърши, като размахвах ръце да отмине болката, след което хващах студените роги на колелото и ми ставаше много добре :D от тук следва кратък участък изкачване-наклона е малък, след което следват две спсукания, разделени помежсу си с кратка равна част.И до финала следваше баир, който небеше дълъг :beer: Така изглеждаше трасето пред моите учи-лудо, разнообразо-съ места за релакс, със места да умреш от умора по баира и съ места да умреш от кеф на перфектните параболи които следваше пътя по завоите-от мен 6 по шестобалната система :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :smash:
Обиколките се въртяха една след рруга, разговор след разговор и всеки от приятен по приятен с другите участници, както и със съдиите по контролите :beer: всичко това страшно помага при участниците в категорията соло :bowdown: Пузнати юнаци прилитаха покрай мен и аз пкрай тях-на места имаше време само за поздрав или благодарство за отстъпеният път от тях или от мен :bowdown: Страхотна атмосфера-всички усмихнати и кефещи се на момента :beer: Само като видиш тея гледки можеш да направи още и още една обиколка.
Първите обиколки се въртяха неусетно по 50-тина минути и по мои си сметки до 7 часа трябваше да напрая 7 обиколки :D лека полека взе, че стана точно така.Беше време за хапване-тук домашният готвач помагаше-бащата :clap: зготвил хранта аз наготово сядах и си хапвах.Вече заредил с енергия дойде истината-нощното каранееее, нямах ниаккви намерения да спя :nono: бях готов за 24 часово каране до краййй, единствено-колелотоо трябваше да стиска зъбии.Като ста въпрос за колелото -последната обиколка преди хапването на псукането - зе да пада верига, нещо штракаше-какво и аз незнам-но накрая на спусканеот установих, че немога да позлвам някои много важни предавки и докато хапвах един юнак от София, на когото не научих името-защоли, ами защото мислех само да се оправи тракалото и да продължавам :D ми орпави повредата-евала, благодарих му на човека и продължих-ако не беше той щеше да е по трудноо.След което разбрах, че човека си иам магазин в София и даже поддържа юнаци да се състеват и ги води по съсезанията :bowdown: дано такива хора да сатват все повече :beer:
Повредата беше оправена, батериите сложени следваше 10 часа нощ :fight: :hbang2: :lolup: :rofl: обиколка след обиколка, плеъра с музиката ми свиркаше-след всяка обиколка-трафика по трасето намаляваше-аз си врътках и врътках.Връткането едно на ръка а каква природна обстановка цареше през цялото време около трасето-беше лудницаааа :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: върятх нагоре-надолу-през конторлите винаги релакс, минавайки покрай хижите-се чуваше мнародна музика, по поляните в различни частни п отрасето-туристи с палатки-отново музика и огънчета :banana: Часовника тиктакаше, музиката спря, туристите легнаха и излязоха гостолюбиви хора с ножове :D преветстващи ни да хапнем :rofl: как не :D на горната контрола, където си вписвахме времената около полунощ един пия със нож идва при нас и вика абе момчета, елате дахапнете фелийки с масло и още нещо, какво правите вий, няма л иад почивате :rofl: на мен ми е смешшнооо,ако някой дет е гледал много филми и гледаше отстрани щеше да каже-ехаа-ужаса започва :D ама човека го казваше с много приятен тон :D и беше леко подпийнал.В тази ситуация бяхме двама-и другият юнак и той му вика нещо да го разсее и да офейакме :D та имаше весели истории.
На лудото спускане дет сотавах без ръце-по късно се заселиха Крави-големи и малки-еееееее няма такъв филм :bowdown: :popcorn: :bowdown: :beer: Само заради това си струваше да се кара през ноща-невиждана от мен гледка-големи животни окопирали пътеката, на кякои обиколки седящи около трасето- като публика, с едни доволни физилномии-черни, бели, пъстри всякакви крави :popcorn: огравяни от лунната светлина :bowdown: като луната през ноща беше много ярка-като места се заблуждавах, че съм достигнал някаква постройка с лампи, но при втренчен поглед-остановявах, че е луната :D на някои обиколки кравите сменяха позиции :rofl: както лета надолу и гледам се проснала точно на пътеката гледаща срещу мен голяма бяла крава, с много големи роги :rofl: хем смешно, хем се чудя какво да правя че и не бяга :D минавайки някак ис покрай нея на следващият завой-друга тя пъ легнала-още по луда - и там по инстинкт минах :evil: :popcorn: Един път пак на това лудо спускане-газзз, тъмница-но фаровете цепят мрака, и някъде покрай мен нещо голямо на милиметри така ме стресна-че кът извиках-нещо от сорта на Аеееееъъъъъъуууу :D онова тръгна да прекосява храсталацита като формула-а то отново се оказа очаквания приятел-този път теле :D
Обиколка след обиколка си въртях, след врме видях че съм първи, след време видях че повеждам и продължих да си въртя :beer: През целяит маратон както и през ноща-не ми се пспеше въобще-нагъвах-лимони, мед, айрян, боза, нектари, натурални сокове,банани и на всяка обиколка имаше ли чай на контроалта-винаги пиех, защото през ноща стана студено, който кара не го усещаше тоя студ, но при дишане се виждаше парата от топлият въздух който издишвах и усештах студеният който вдишвах-така, че чай през ноща-много важно нещо :beer: А вафлите и сладките-ги намразих още след 8=9 обиколка-повръщаши мисе от тях :nono: по едно време на една от обиколките хапвам сникерс по принуда-щот тря се яде, ама след акто го лапнах-веднага го исплюх :boggled:
Ноща премина, взе да се зазорява, на места където иамше видимост, се наблюдаваше страхотна гледка към хоризонта-където слънцето още не беше изгряло и всичко бе оранжево море-отново нежиждана гледка от мен, какви л иизгреви не съм гледал-но тоя си бе уникален.Стана светло, юнаците които бяха решили да поспят през ноща се сабудиха и тарфика около трасето отново беше купонджийски.Отново приятни разговори и усмивки навсякъде :beer: вече към 7-8 видях че Николай Коев от габрово ме гони, но аз го водих с една обиколка и стан аинтересно.Караме ли караме-той прави обиколка, след него аз атварям една повиче и така обиколка след обиколка-без да се виждаме двамата -защото той е малко по напред :D защото аз бях винаги на около 20 минути максимум разлика зад него и го водих с обиколка.А в самото начало докато се стъмни, ситуацията беше подобна, само че тогава той водеше.И така направих една обиколка доста бавно, след което си викам сег аще направя една много бързо и ако иска да ме стигне и той трябва да направи такава.И по време се получи ситуацията -той гони мен яката и аз гоня него яката-защото ако не го гоня ще ме настигне-истинско състение :bowdown: за мен беше супер интерсна ситуация и за мен беше истинско удоволствие да карам така.Крали сме и в други мероприятия с Николай Коев и просто духът на състезател гонещ успеха по честният начин е голямо нещо :bowdown: :clap:
И така гонитбаат продължаваше и към 11:40 завърших 20-тата си обиколка като си разсъждавах по време на карането, аз сега ще завърша 11:40, той е завършил около 11:30 , 19-та обиколка, за да ме победи излиза че за 1:30 трябва да направи две обиколки-което на този етап за състезател в тази категория-соло е почти невъзможно и си казах-страгетически спирам, защото всичко е решено.
Юнаците от финалната контрола ме укоражаваха да направя още една 21-ва, да се птлича хасал като победител, честно имах желание но при мисълта, че ме чакаше лудото спсукане дет оставах без ръце- ме отказваше и така реших до 24-тия час на маратона да почина, наблюдавайки развръзката докрая :popcorn: :beer: :clap:
И така Николай коев затвори 20-обиколка към 12 и нещо и както очаквах се отказа да почива също като мен-поздравленияя за него-истиснки състезател и борец в състезанията :bowdown: :beer:
Искам да пзодравя и всички взели участие в соло-евала момчетааааа, доколкото гледам от класирането има юнаци с много добри резултати, при редовно каране за удоволствие и лека полека с увеличаване на изминаите дистанции, до другата година през спокойно имате шанс да надвиете всички отново в тази категория :peace: Ако има няква тактика или цака тя е-да не спите и да не хвърляте усилия на вятъра-като примерно още в началтоо да ставате прав н апедал и да изпревате народа, силите са нужни до краяя :smash: дишането е също много важно-никога не трябва да се задъхвате, винаги карайте с една предавка по леко, примерно можете да карате 3-та, да но вие карайте на 2-ра, заото по късно ще има голяма полза от това.За мен ще е чест другата годината отново да съм на това мероприятие и да кааме отново заедно, като конкуренцията да е много яка и да не се спи въобще и да се кара ли кара-и ще ми е кеф да падна от някой който се е състезавал рамо до рамо с мен през ноща :bowdown:
И най големи поздравления за момичетата соло- евала :bowdown: :bowdown: :bowdown: :beer: еми много често през ноща срещах момичета борещи се сами срещу всичко което имаше да се преборва-браво браво браво :beer:
Поздравления и за отборите-там също не е по лесно, работите са сходни със солото-просто при двойките са двама и може да се стимулират помеждуси което е наистина голяма помощ-но усилията са също на макс :beer:
Поздравления и за щафетите-там е яко състезниае-всеки кара на макс-хасал като на състезнаие и тази категория е също много важна за участницитре в нея а и за останалите.Това е състезателната категория, където може да се говори за състезание.А останалите освен за състезание има и куп друг фактори които са в малко по големи дози-но евала, когато иамш достоен съперник и щафетите не остъпват и се потят якооооо-барво момчета :bowdown: :bowdown: :bowdown: :clap:
Поздравления за организаторите-еми за 5-та поредна година показвате, както е организация и как се прави маратон от тези подправки :D :beer: :clap: :clap: :clap: :clap: За 3-та поредна година участвах и за мен беше удоволсвие да съм измежду вас :bowdown: Пожелавам ви да продължавайте все така, виждам че се занимавате все с хубави прояви, мероприятия и начинания-които са в полза на спортуващите хора -това което казвам е само истината :beer: :clap: :smash:
Едно лудо мероприятие в което на моменти карах и като маратонец и като състезател, ПОЗДРВАВИ НА ВСИЧКИ И ДО НОВИ СРЕЩИ ЮНАЦИ :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer:
Последна промяна мляко с ориз на Пон Сеп 12, 2011 7:27 pm, променена общо 1 път
Аватар
мляко с ориз

Рейтинг: 1505

Мнениеот Harka » Пон Сеп 12, 2011 7:27 pm

Admin написа:...най-ефективният начин вероятно е чрез символичен награден фонд за щафетите и чувствително по-голям за солото. :beer:

Да бе, сам не си вярваш...

Интересно за колко ли състезатели по-големият награден фонд е бил причина да участват солово вместо щафетно. Залагам на нула.
Аватар
Harka

Мнениеот outfaced » Пон Сеп 12, 2011 7:43 pm

тъй ... голямо извинявайте за забавянето на качването на финалните резултати на сайта ... вече са там
скоро ще има и малко статистика :)

Инак по темата ... абе сложно е :D, ще го мислим.
Идеята на това състезание тръгна от соло-то и 24-часовото изпитание. В щафетата всеки навърта по макс. 60-тина км. което от една страна за 24часа някак си е не кой знае какво постижение и от друга страна, ако някой иска да си дава зор на такава дистанция има други състезателни формати за тая цел. Ако искахме да правим такова състезание, щяхме да направим един ендуро маратон на 100км. примерно.
Инак да - тенденциите (и в световен мащаб) са в посока щафети по обяснените по горе причини - те са масови, достъпни и купонджийски. Освен това вдигат имиджа на мероприятието, правят го популярно и по привлекателно и за публика и за спонсори. И не на последно място важно за сериозните състезатели - след едно такова 24часово каране си изцеден и съответно аут от календара за 2-3 седмици.
Както каза админа обаче, на запад на такива състезания има по 600човека на старта, записванията започват 2 месеца по-рано и се "разграбват" за дни. Там има и ужасно много категории (над 10!) за всякви комбинации мъже,жени, по възрасти, по килограми, пък за сингълспийд и какво ли още не. В немалко състезания има "интегриран" и 12часов маратон. Но ние сме дооооста далеч като мащаб от тия неща и не можем да сравняваме и взаимстваме 1:1.

Само за идея категориите в американско (на състезанието дало началото на 24часовите мтб маратони):
4-Person Classes:
•Coed/Pro-Am (must have at least one woman)
•Men's Pro
•Men's Expert, Women's Pro/Expert
•Men's Sport, Women's Sport
•Men's Veteran (35+), Women's Veteran (35+)
•Men's Masters (45+), Women's Masters (45+)
•Men's Grand Masters (55+)
•Men's Junior (18 and under), Women's Junior (18 and under)
•Clydesdale (200+ lbs. each or team weight of 830+ pounds w/weigh-in at Registration)
•Single Speed Open (All ages, either sex, Sport, Expert or Pro, bikes must be single-speed)

5-Person Classes:
•5-Person Men's (no more than 1 expert)
•5-Person Women's (no more than 1 expert)
The 5-Person Coed must have at least one woman and one man with no more than one expert. No pro men or women are allowed in the 5-Person Coed class. For the purposes of classification in the 5-person class, you must compete according to your ability category, regardless of your age class. That is, if you are a Vet/Expert you must classify yourself as an Expert.

Duo Class:
The Duo Pro/Expert class may consist of 2 Men or 2 Women or 1 Man and 1 Woman.

Solo Classes:
Men's Solo Pro and Women's Solo Pro: All Solo racer applicants must be 18 years or older.

в Германия са още по луди ... там има щафети и по 6 и по 8 човека и състезания само с щафети

има и някои екзотики като
5 – Person < 150 (combined ages of entire team, no gender subcategory)
5 – Person 150 – 199 (combined ages of entire team, no gender subcategory)
5 – Person 200+ (combined ages of entire team, no gender subcategory)
6 – 10 Person Open (no age requirements and no gender subcategory)

а тук таме в рамките на 24 часовия маратон се прави и 8 и 12-часов маратон.
Аватар
outfaced

Мнениеот al » Пон Сеп 12, 2011 8:59 pm

Искам да благодаря на Васил Рачев (мляко с ориз), че спря през ноща и ми даде инструмент да си оправя фара, за което му отнех около 3 минути ценно време, поздравявам те за победата адаш и поздрави за всички участници в маратона, за мен беше удоволствие да карам с вас :beer:
Изображение
Аватар
al

Рейтинг: 1255

Мнениеот outfaced » Пон Сеп 12, 2011 9:11 pm

малко коментари към резултатите :D
Млякото можеше да направи 21 обиколки, ама го домързя :lol: ... майтапа на страна, едва го навихме да тръгне, ама се върна след малко. Ей, няма да се научи това момче да кара и това си е :roll2:
Интересно беше обаче, че Николай Коев водеше до към полунощ с половин час на млякото. Тогава обаче той спря за около 2 часа. Млякото почива по-малко и в крайна сметка не му позволи да се върне начело.
Жалко че на ХристоС му се чупи спирачката. Щеше да има има още интрига в солото. В соловите дисциплини той направи и най-бързата обиколка.
Поздравления и за нашия камера-man, телевизията на Крива спица - jildo :clap: ... 6-то място в общото, но първи след абсолютните непрофесионалисти и пълните айляк-карачи и каращ 14+кг. АМ-колело. respect :peace:

При жените тая година интрига имаше съвсем за малко ... докато Таня си почиваше Адриана почти я настигна. Тоя път Таня обаче реши да не проточва много почивката и бързо си затвърди водачеството. Ура! - медал и за крива спица :D
Предполагам доста интрига можеше да има в женската категория, ако Елена Димитрова от Lexx се беше пуснала соло. В щафетата си тя навъртя най много обиколки от всички, при това с притеснително "мъжки" времена въртящи се около час/обиколка (най бърза: 51 минути).
Същото може да се каже и за Христина Козарева, която навъртя 14 обиколки в отбор.
Всъщност тя и съотборника и можеха да бъдат и първи в отборите ... водеха доста убедително, докато не решиха да почиват по сериозно на 11тата си обиколка. Това им коства 2 места. След това наложиха отново яко темпо и си върнаха полвиния час до 2рото място. До първото обаче има остана почти цял час за наваксване спрямо отбор 104, които стабилно и неумолимо караха целите 24 часа :clap:
Да не пропуснем да споменем и отбор 108, които също караха без никакво спане, но след като видяха, че няма изгледи за 2рото място, а и отзад никой не ги застрашава се оттеглиха за заслужена почивка :clap:

При щафетите както казах, още в началото беше ясно къде ще са първите две места :D
За третото беше обаче голяма битка с няколко обрата и решена в крайна сметка безапелационно от ефрейтор Шукадаров в последната обиколка в полза на ShturKur Bike Team. :bowdown:
Той даде и най добро време на трасето сред айляк-карачите (42 минути) :nuts: или инак казано 4то най добро след Тошко с безапелационните 36 минути :magnify:, Станимир Статев и Ники Костадинов с около 40-41 минути.
При щафетите имаше и най много хардуерни драми ... като тука убедително С.К.А. са еднолични лидери с три скъсани вериги :lol:

Та така ... казано набързо :D На живо беше разбира се още по-драматично и весело :smash: и интригите бяха не само в челната тройка.
Поздрави отново на всички "виновници" :wavey:
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Пон Сеп 12, 2011 9:21 pm

Между другото...
Ще има ли по-детайлна статистика от маратона?
Изображение
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот zax983 » Пон Сеп 12, 2011 9:57 pm

Не съм сигурен, но май ми счупи и рекорда за най-дълъг пост... :agree:
Аватар
zax983

Рейтинг: 971

Мнениеот outfaced » Пон Сеп 12, 2011 10:04 pm

HepBeH_XaMcTep написа:Между другото...
Ще има ли по-детайлна статистика от маратона?

Добавих я след класирането. :agree:
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот did » Пон Сеп 12, 2011 10:22 pm

На мен ще ми е интересно и мнението на щафетите от Банско, които са виждали подобни състезания и извън Бългрия. Жалко, че накрая два от велосипедите им се скапаха.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Randonneur » Пон Сеп 12, 2011 10:32 pm

outfaced написа:малко коментари към резултатите :D
Млякото можеше да направи 21 обиколки, ама го домързя :lol: ... майтапа на страна, едва го навихме да тръгне, ама се върна след малко. Ей, няма да се научи това момче да кара и това си е :roll2:
Интересно беше обаче, че Николай Коев водеше до към полунощ с половин час на млякото. Тогава обаче той спря за около 2 часа. Млякото почива по-малко и в крайна сметка не му позволи да се върне начело.

al написа:Искам да благодаря на Васил Рачев (мляко с ориз), че спря през ноща и ми даде инструмент да си оправя фара, за което му отнех около 3 минути ценно време, поздравявам те за победата адаш и поздрави за всички участници в маратона, за мен беше удоволствие да карам с вас :beer:

Като добавим към горните примери и дългия разказ - това си е коломаратонеца – независимо дали на шосе или в планина...

Двоен поздрав за Васко – веднъж като член на „Сините камъни“, втори път като колега – бреветчия! :clap:

Admin написа:
Univer welo написа: как е по света.? Как се провеждат подобни състезания в държави ,които са преди нас /ако има такива/.?
По света (предполагам имаш предвид т.нар. развит свят) във всякакъв вид състезания по планинско колоездене обикновено участват стотици, понякога и хиляди участници. Така че там няма проблеми със сериозната конкуренция в която и да е категория. А категориите са подобни/същите като при българския 24-часов маратон.
Спомням си първия път, когато прочетох обширна статия за един подобен маратон в Англия - през 2000 г. - там се споменаваше, че в него имало няколкостотин души участници. Във всички категории имаше и професионалисти, и полупрофесионалисти, та чак до пълни любители и шоумени.

Нека подкрепя участието на силни и всякакви други щафети с пример извън МТБ-то. „По белия свят“, в някои от най-известните и трудни колоездачни шосейни маратони, щафетите също намират важно място и в тях има много силни участници. Като участник в щафета на 4800 км в Щатите мога да потвърдя участието на „професионалисти, и полупрофесионалисти, та чак до пълни любители и шоумени.“ Към тях бих добавил и борците за разни каузи, имаше например цял отбор болни от спин, други представители на разни фондации. Всяка една от тях има своето място, придава разнообразие и колорит. Но за да се получи и състезание, съм съгласен, че трябва да има 4-5 равностойни. При щафетите натоварването не е по-малко, но е от по друг тип в сравнение със солото. При солото въртиш педалите и гледаш да издържиш. При щафетите не караш през цялото време, но каквото караш - караш го на макс. Освен това е много важна тактиката - кой колко ще кара и от кого ще бъде сменен, за да даде максимума от себе си.
Изображение
RAAM 2010-2011; 37x1200+ incl.17 SVS 2001-23:
BMB'2000; LEL'2001; RM'2004; SBS'2005; GBR'2009; Hun2013; MGM'13; PBP'03,07,11,15,19,23; 1001Miglia'08,12,16,24; Al-Andalus 2018; DDR'22; Praga'23;
Аватар
Randonneur

Рейтинг: 1750

Мнениеот Admin » Пон Сеп 12, 2011 11:32 pm

Грешно ме разбрахте за наградния фонд при щафетите - не съм казвал, че той е провокирал чието и да е участие сега. Въпросът е какво би провокирало участието на по-силните карачи в соло категориите вместо в щафетите и според мен такова нещо би било по-голям награден фонд за соло за сметка на по-малък при щафетите. Така че за това си вярвам. :)
Иначе за мен тоя въпрос е без никакво значение, тъй като и в двата случая състезанието би ми било интересно.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот outfaced » Вто Сеп 13, 2011 7:45 am

Някой ако си познава очилата и си ги иска да ми пише ПМ
IMG_0978.JPG
IMG_0978.JPG (107.56 KiB) Прегледано 2516 пъти

Бяха на масата долу.
Аватар
outfaced

Мнениеот мляко с ориз » Вто Сеп 13, 2011 9:20 am

Благодаря за поздравленията на всички :beer: живот и здраве да продължаваме да си караме и когато може да се срещаме отново по такива чудесни мероприятия и да си правим кефа :beer: :popcorn: :smash: А догодина, ако ни е писнао сме отново тук-на това чудесно 24-часово преключение.Като наградният фонд за мен въобще не е пречина да участвам в това мероприятие, даже си нямах и на представа какво се печели всъщност :D стимулът тук по скоро за мен беше-да се преборя със себе си и ако имам късмет да взема и медала -който страшно ме кефише със този дизайн :agree: :beer:
Поздрави на всички и до нови срещи :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer:
Аватар
мляко с ориз

Мнениеот SPA » Вто Сеп 13, 2011 9:38 am

мляко с ориз написа:...стимулът тук по скоро за мен беше-да се преборя със себе си и ако имам късмет да взема и медала -който страшно ме кефише със този дизайн ...

Евала, това е добра причина за сериозна борба !!!

Иначе аз лично бях силно потресен когато някой в тълпата разправяше как миналогодишен шампион си продал медала/венеца за 20лв.
:wavey:.......................................................................:tophat:
SPA

Мнениеот halcor » Вто Сеп 13, 2011 9:53 am

Ето малко снимки от мен, докато не карах и от Antares, докато карах:

https://picasaweb.google.com/1183998652 ... h_marathon
Аватар
halcor

Мнениеот did » Вто Сеп 13, 2011 11:04 am

мляко с ориз написа:На лудото спускане дет сотавах без ръце-по късно се заселиха Крави-големи и малки-еееееее няма такъв филм ...

Юнаците от финалната контрола ме укоражаваха да направя още една 21-ва, да се птлича хасал като победител, честно имах желание но при мисълта, че ме чакаше лудото спсукане дет оставах без ръце- ме отказваше и така реших до 24-тия час на маратона да почина, наблюдавайки развръзката докрая :popcorn:

Чудя се, какво ли би направил, ако някога се качиш на велосипед под от 16 кила, който става за каране и с вилка, която поне малко работи :D
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот мляко с ориз » Вто Сеп 13, 2011 12:11 pm

did написа:
Чудя се, какво ли би направил, ако някога се качиш на велосипед под от 16 кила, който става за каране и с вилка, която поне малко работи :D

аххаах майтапа на страна, но си беше голям купон на това спускане, много добре го оценявам :beer: защото предната година лично за мен- беше много трудно да се спускам бързо, да взимам острите завои, като се сетя, че бях и без спирачки през ноща и как летях през храстите-хем страшно, хем смешно и се чудех как да се орапвям :D А сега сухо трасе, нищо общо с преди, спирачките в пълна изправност и на места ми беше по лесно да карам с гоялма скорост и с леко позлаване на спирачките, отколкото да се спускам лежарно :peace: Но наистина ако имаш едно страхотно колело, може би вибрациите няма да имат нищо общо с тези от по старичките :D
Освен насладата от състезанието, голяма наслада беше да се наблюдават и такива чудесни машини-красавци-гуми, амортисюри, дизайни на рамки-луда работа :beer: :clap: ден преди състезанието разглеждах сайта на CANYON в раздела бйкове и ми се зави главата, и още при стъпването на мястото на лудият купон, лгедам два байка от същият сайт пред мен в движение-еми много весело ми беше-уникални машини :beer: Това е само пример-имаше супер калсни колела-пожелавам на юнаците да си ги карат със здраве и само супехи и хубави моменти :beer: и аз съм меракляи за токова чудо, но има време за всичко :smash:
Аватар
мляко с ориз

Мнениеот SPA » Вто Сеп 13, 2011 1:32 pm

SPA написа:Ето и снимковият материял. Оставил съм повечето брак за да имат хората спомен :)

https://picasaweb.google.com/116378267939445120708/242011?authkey=Gv1sRgCNGY_J_x57qXhgE#

:deal:

Ще помоля всеки който иска да ползва снимките за ралично от лично ползване т.е. комерсиални цели да се свърже с мен. Не ми е приятно когато разни медии и други хора злоупотребяват.
:wavey:.......................................................................:tophat:
SPA

Мнениеот outfaced » Вто Сеп 13, 2011 11:03 pm

На сайтае вече и класацията за най-бърза обиколка.
Въпросната разбира се не е особено меродавна, но все пак любопитна.
Соловите дисциплини принципно нямат за цел да правят бързи обиколки, но все пак се вижда, че за да си победител генерално, трябва да си начело и по тоя параграф. При щафетите разликите са доста минимални и предвид, че самото минаване на контролите дава отклонение около +/-1минута там позициите в класацията са до голяма степен относителни.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

ПредишнаСледваща

Назад към Състезания