Обиколка на Витоша 2014

Форум за обявяване, организиране и обсъждане на състезателни прояви. За да е състезателна една проява, тя трябва да включва съревнованието като предварително и официално обявен елемент.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 700 / 10
Правила на форума
В различните форуми и подфоруми на раздел "Мероприятия" действат особени правила, които можете да прочетете в тази тема, т. ІІІ.

Напомняме на всички потребители в раздел "Мероприятия", че в рамките на МТБ-БГ има Календар на събитията, който включва дори и индивидуални карания, стига инициаторите им да желаят това, т.е. да са вписали карането си там. По принцип в Календара ще намерите всички състезания и официално организирани карания. Календарът е на този адрес: http://www.mtb-bg.com/index.php/events/calendar .
Повече подробности за Календара можете да научите от тази статия: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/o ... 7-calendar

Re: Обиколка на Витоша 2014

Мнениеот strahilkm » Нед Юни 15, 2014 9:46 pm

Това ми е втората обиколка и съм много доволен. Миналата завърших за 7 часа и 39 минути, тази за 8 и 48... :)

Успях да си разпределя силите изключително равномерно и разликата между контролата на 50ти километър и финала е в рамките на десетина места. Също така не получих схващания, нищо не ме боли и мога утре да се пусна отново докато миналата година на два пъти се наложи да лежа покрай трасето.
Абе много съм доволен. Всички бяха много културни, отзивчиви и участници и хора покрай организацията.
Няколко човека ме изпревариха неразумно след Тихия кът. Ляво, дясно.... ако нямам възможност да Ви пропусна все тая и факс да ми пратите. Там има бордюри, камъни дървета, които само чакат..... а за скенера в Пирогов се чака много, ще Ви хоспитализират, ще видите хора към които животът не е бил особено милостив ..... отделно радиация .. така че спокойно ...три секунди забавяне ...ще си ги наваксате за 100 км..... ;)

До догодина :wavey:
strahilkm

Рейтинг: 1200

Мнениеот brembo » Нед Юни 15, 2014 10:09 pm

Здравейте,
От доста време следя форума тъй, като от скоро започнах да карам МТБ и много се кефя. Още миналаата година когато научих за витоша 100 реших, че тази година ще участвам и....факт.
Първо състезание, идея си нямах къде отивам, какво ме чака и в какво се забърквам, но изживяването беше страхотно. Успяях да мина да опозная участъка от старта до кладница и то само веднъж, тъй като не съм от софия. Трасето като цяло многоо ми хареса, останаах многоо доволен, въпреки, че за моите технически и познавателни възмонжости в МТБ се оказа сериозно предизвикателство. Благодарение на клипчетата и информация от приятели, що годе придобих представа за терена. Друго си е обаче да си минавал 1 път поне по трасето, надявам се за догодина да съм по-подготвен. Много приятно се изненадах от организацията на цялото състезание, организаторите се бяха постарали доста и най-важното е, че това си личеше и в подкрепителните пунктове, и на старта, и на финала, водооструйка след бариерата, всички хора наавсякъде бяхаа многоо вежливи и услужливии, чак неудобно ми ставаше, все едно съм някакъв важен, а аз си бях просто един от всичките 1200.
Изненадах се от себе си в сингълтрака. Там мислих че ще потдържам добро темпо, но бях изпреварен от 20-30 човека и в кладница бях само 5мин по-бързо (1:45ч)от колкотоо го карах на опознаването - съжалявам ако съм бавил някой. После очаквах по-голям баир за чуйпетлово, но се караше добре. На тайм чек-а минах на 3:06, което също ми се стори в някакви нормални граници. След като излязахме от гората и започнахме спускането към ярлово дойдоха и моите проблеми, малко се поотпуснах на спусканията и на един десен завой колеллото подскочи странно на висоока скорост и по някакъв късмет останаах на него. 300м по нататък (около 54-ти км) при преминаването през една рекичка (явно на тежка предавка) с около 15 км/ч и се счупи ухото на обтегача на задния дерейльор...успях го фиксирам с миши опашки на някаква скорост (най-тежката 7-ма) и от там до финала на всяко малко баирче на слизах да бутам. На бааирите към ярема не ми се отрази много,тъй като там повечето хора около мен, да не кажа всички бутаха също. Вече към бистрица,драгалевци до финалаа беше по-поносимо.
Та, така импровизирания ми ремонт издържа до финала за което съм многоо радостен. Завърших за 7ч 16 мин. Едно нелошо време според мен, надявам се догоодина да се представя по-добре. Благодаря на всички добри хора, както колоездачи така и в селата, които поздравяваха и ни се радваха....за мен това състезание си беше истински празник. Благодаря на всички за всичко. ;)

Поздрави
Чавдар Събев, Сливен

wizard7791 написа:...По нататък ни се взе здравето по едни изкачвания след Ярлово, многократно настигахме един пич, на който дерайльора му се беше счупил и караше само на една скорост, респект за него, ако не се лъжа дори завърши пред мен. :beer:

Аз бях този авариралия с едната скорост, беше голям купон хаххааххаа...
brembo

Мнениеот unsigner » Нед Юни 15, 2014 10:27 pm

Доста си подобрих времето спрямо миналата година. Няколко неща освен очевидното (тренирайте!), които ми помогнаха:
- педали с автомати. Няма проблем с калта и спусканията; най-сериозното ми почти-падане беше точно когато не се бях закопчал покрай Симеоновските езера
- вода в Camelbak. Като смуквам по глътка тук и там, и през ум не ми минава да се налоча по почивките
- здраво ядене, предния ден и навсякъде по пътя
- външна батерия за телефона ;-)

По въпроса за техниката обаче... аз бях от "кочовете на лед" на PtD. Шубе ме е по нанадолнищата, сигурно съм бутал повече надолу, отколкото нагоре. За катеренето до Тихия кът и Чуйпетльово можах да тренирам в града, обаче слизанията как да тренирам? Трябва стълбите в офиса от четвъртия етаж да почна да слизам, ако може и портиера да лисва по един-два чувала кал всеки ден...
unsigner

Рейтинг: 1667

Мнениеот doodko » Нед Юни 15, 2014 10:29 pm

Малко по състезателния елемент... Гледам класирането в първата десятка и се почесвам, без да ме сърби :dontknow: Христин Ангелов е дръпнал 20 мин. на Уоутър Клепе във втората част, подобни катаклизми се случват и с осмия, и с десетия (Емил Стойнев и Тодор Ангелов). Последните трима са известни на всички, защото почти винаги са най-отпред (както е и в Чуйпетлово). Може да са имали някакви технически проблеми по време на състезанието след това, но предполагам, че зулумът с маркировката е основният фактор за тези нелогични времена.
Иначе моето място се смени поне 3 пъти в т.нар. "предварители резултати"?!? Нали бяхме с чипове на номерата, сериозно измерване на времето... Упреците към организаторите по отношение на новата отсечка са съвсем основателни - явно не са проверили дали всичко е изрядно непосредствено преди състезанието (2-3 човека на място към 7:30ч. са можели спокойно да свършат работата, защото останалата част от трасето е ясна на всички, а най-силните могат вероятно и със затворени очи да я минат). Също и липсата на контроли в тези нови участъци е недопустимо и дава основание на разни тарикати да си карат откъдето искат. Всъщност имаше ли награждаване?
Никого не обвинявам и на никого не адвокатствам, защото аз си изкарах екстра!
Но нека някой, който има пряк поглед върху нещата, си каже мнението :popcorn:
Аватар
doodko

Рейтинг: 1355

Мнениеот antonpc » Нед Юни 15, 2014 10:32 pm

За втора година участвам и пак съм :D .
Време: 6:05:00.3
Thank You, Bicycle :) “It is not the mountain we conquer but ourselves.” ~ Edmund Hillary / FunKyBikers
Аватар
antonpc

Рейтинг: 1551

Мнениеот galin_krastev » Нед Юни 15, 2014 11:38 pm

Да оставим проблемите. Впечатлен съм от един състезател, който около 2-3км преди финала го настигам а още караме последното черно в гората. Гледам спукана задна гума. Няколко блиц спускания и аз немога да го изпреваря. Гумата доколкото виждах не бе с телен борд, а си е някаква сгъваема. Излизаме на паветата насочвайки се към финала, немога да го настигна, а и ми заминава. Километража ми показваше 40+ км/ч. По надолу вече на тротоара го настигнах и му дадох още един шанс, след като ми падна веригата, на около 700-800 преди финала. Накрая настъпах на пълна газ и успях да спечеля още една позиция. Незнам как се казва господина, но евала за карането на финала, може да се каже че водихме спор за още едно място напред или назад. Съвестно ми бе как трябваше да го изпреваря баш накрая, като гледах как се кара на задна спукана гума. За такова каране също се иска допълнителен опит и кураж особенно като сравних скоростта.
SIngle Speed 8кг
whell: 26"
gear: 32x18
tyres: Geax AKA Pluma 1.8
Аватар
galin_krastev

Рейтинг: 1538

Мнениеот wizard7791 » Нед Юни 15, 2014 11:50 pm

brembo написа:Здравейте,
От доста време следя форума тъй, като от скоро започнах да карам МТБ и много се кефя. Още миналаата година когато научих за витоша 100 реших, че тази година ще участвам и....факт.
Първо състезание, идея си нямах къде отивам, какво ме чака и в какво се забърквам, но изживяването беше страхотно. Успяях да мина да опозная участъка от старта до кладница и то само веднъж, тъй като не съм от софия. Трасето като цяло многоо ми хареса, останаах многоо доволен, въпреки, че за моите технически и познавателни възмонжости в МТБ се оказа сериозно предизвикателство. Благодарение на клипчетата и информация от приятели, що годе придобих представа за терена. Друго си е обаче да си минавал 1 път поне по трасето, надявам се за догодина да съм по-подготвен. Много приятно се изненадах от организацията на цялото състезание, организаторите се бяха постарали доста и най-важното е, че това си личеше и в подкрепителните пунктове, и на старта, и на финала, водооструйка след бариерата, всички хора наавсякъде бяхаа многоо вежливи и услужливии, чак неудобно ми ставаше, все едно съм някакъв важен, а аз си бях просто един от всичките 1200.
Изненадах се от себе си в сингълтрака. Там мислих че ще потдържам добро темпо, но бях изпреварен от 20-30 човека и в кладница бях само 5мин по-бързо (1:45ч)от колкотоо го карах на опознаването - съжалявам ако съм бавил някой. После очаквах по-голям баир за чуйпетлово, но се караше добре. На тайм чек-а минах на 3:06, което също ми се стори в някакви нормални граници. След като излязахме от гората и започнахме спускането към ярлово дойдоха и моите проблеми, малко се поотпуснах на спусканията и на един десен завой колеллото подскочи странно на висоока скорост и по някакъв късмет останаах на него. 300м по нататък (около 54-ти км) при преминаването през една рекичка (явно на тежка предавка) с около 15 км/ч и се счупи ухото на обтегача на задния дерейльор...успях го фиксирам с миши опашки на някаква скорост (най-тежката 7-ма) и от там до финала на всяко малко баирче на слизах да бутам. На бааирите към ярема не ми се отрази много,тъй като там повечето хора около мен, да не кажа всички бутаха също. Вече към бистрица,драгалевци до финалаа беше по-поносимо.
Та, така импровизирания ми ремонт издържа до финала за което съм многоо радостен. Завърших за 7ч 16 мин. Едно нелошо време според мен, надявам се догоодина да се представя по-добре. Благодаря на всички добри хора, както колоездачи така и в селата, които поздравяваха и ни се радваха....за мен това състезание си беше истински празник. Благодаря на всички за всичко. ;)

Поздрави
Чавдар Събев, Сливен

wizard7791 написа:...По нататък ни се взе здравето по едни изкачвания след Ярлово, многократно настигахме един пич, на който дерайльора му се беше счупил и караше само на една скорост, респект за него, ако не се лъжа дори завърши пред мен. :beer:

Аз бях този авариралия с едната скорост, беше голям купон хаххааххаа...

Поздравления за усилията, наистина екстремна работа.

Иначе забравих да отбележа за лошото състояние на дървените мостчета на спускането към Драгалевци. Не знам в какво състояние са били за първите участници, но когато аз минавах (около 600 място), нямаше как да се мине през тях, на едно място дори бяха останали само 2-те крепящи греди. Трябваше да се скача с колело на рамо :popcorn:
Валентин Железов, 17
София
Аватар
wizard7791

Мнениеот fever » Пон Юни 16, 2014 12:17 am

Мисля, че е карайно време организаторите да излязат с окончателно становище по спорните въпроси, свързани със състезанието.
Всички се изказват много ласкаво за електронната система за отчитане на времената. Би трябвало да улеснява засичането и да дава информация в реално време. Да, ама не. Класирането на официалната страница се промени около 20 пъти от вчера - днес Христин въобще не фигурираше в него, както може да се види и от статията в mtb-bg.com. Хубаво е да се влага повече мисъл, когато се експериментира с нещо доказано, каквото е Обиколката на Витоша.
Аватар
fever

Рейтинг: 1220

Мнениеот AviMC » Пон Юни 16, 2014 12:41 am

Да изкажа и аз няколко впечатления :)
1. За първи път, като повечето колеги участвам в подобно състезание. Бях си казал, че ако завърша сред първите 500 за мен ще е успех. Финиширах 442-ри :praying:
2. Маркировката беше оскъдна.
3. Относно културата на байкърите, имаше много изхвърлени празни бутилки от мин. вода, опаковки от сладки :crazy:
4. Лоялността при някои липсваше. Как може да спреш точно пред локва или кал в последният момент?! На 2 пъти ударих байкъри, защото по нищо не личеше, че ще спират. А аз специално се бях подготвил за условията с нови гуми и не намирах трудности в преодоляването на кал/вода. Също вече на Витошките пътеки с мостчетата през 50м, един колега на 3 от тях ме забавяше, т.к. слизаше и минаваше с колело на ръце през мостчетата. На тях също не изпитвах трудности да преминавам и на следващото го помолих да ме пусне. А постоянно му "дишах зад врата"-поглеждаше назад и можеше да прецени ситуацията, като го настигам и пуфкам, че отново слиза... Имаше едно момиче, след което карах 7-8 мин. и в един момент ме пусна пред нея за да имала стимул ;) . По-натам настигам един възрастен мъж и ме пита дали да ми направи път. Отговорих му да не се притеснява и, че ако ми се отдаде възможност ще го задмина. Той обаче буквално спря и ми даде път :bowdown:
Бях с включена мигалка отзад, но никой не ми е правил забележка, че му пречи. Но след като има колеги, които ги дразни светлината/разбираемо е/, следв. път няма да я включвам. Просто мой приятел се ориентираше по мен.
5. Относно организацията, мисля, че трябваше да има водоструйка поне на 2 места. Губи се ефекта на едната и то след първата "униКАЛНА баня", която претърпяха байковете ни. Хубавият сок в големите халби трябваше да го има на всички пунктове, не само на един.

Като цяло съм доволен и задължително ще участвам и догодина. Само да сме живи и здрави :beer:

ПП:Една молба към тези, които бутат колелата си по баирите: не си избирайте по-хубавият участък на движение, защото има такива, които въртят педалите. Аз като бутах се стремях максимално колелото ми да е извън пътеката за да правя път на тези с по-мощни крака.

Благодаря на всички свързани с организирането на това мероприятие! :clap:
Каквото ще да става, ще си карам колелото в планината!
Аватар
AviMC

Мнениеот krach » Пон Юни 16, 2014 8:21 am

Колега AviMC, само за справка мостчетата доста са оправени. Ако сега 1-2 е трябвало да ги пренесеш, предните години имаше доста повече.
За маркировката, единственото място където беше оскъдна е някъде по новото спускане преди Брезите. За момент се зачудих защо аджеба не виждам маркировка, но логично нямаше отбивки където да кривнеш а и пък беше яко спускане. На всички места където може да се обърка имаше предостатъчно
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Пон Юни 16, 2014 8:32 am

Като изтрезнея след концерта на Мейдън ще напиша по-подробен коментар за събитието от гледна точка на обектива ми.
За пръв път снимах Обиколката и си беше преживяване.
Като си гледам снимките.... преброих поне 50 души без каски!?!?!? Защо по дяволите са допуснати до участие? Или най-малкото... защо не са спрени на контролите?
Колкото до изпадналите неща...
Събрах една торба изпаднали бутилки за стойка и това на спускането след Тихия Кът. Дори от там си набавих закуската - то не бяха сникърси, туиксове, баунтита... случва се при спускането тези неща да изпаднат. Не са били нарочно хвърлени.
Оставих повечето на финала, освен една бяла с червен надпис "Salcano" ( ако някой си я познае да ми пише), за който се усетих, че е в раницата ми чак вкъщи.

Очаквайте скоро официалните снимки за Драг!
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Рейтинг: 2000

Мнениеот bigchicken » Пон Юни 16, 2014 9:04 am

AviMC написа:ПП:Една молба към тези, които бутат колелата си по баирите: не си избирайте по-хубавият участък на движение, защото има такива, които въртят педалите. Аз като бутах се стремях максимално колелото ми да е извън пътеката за да правя път на тези с по-мощни крака.

Мдааа. Това си беше проблем. Аз тръгнах болен (два парацетамола и два нурофена на старта, което фане, ама не фана :) ). Нещо, което въобще не трябваше да правя и в последствие се отказах. Бях на обръщалото на автобуса по времето в което трябваше да финиширам, и тъкмо спря един автобус, и шофьора каза, че мога да си кача колелото и от морала ми не остана нищо :D Пих две коли на аванта и драснах :D Както и да е. Аз съответно още в началото попаднах в група, в която не ми беше мястото. За мелето към Владая ясно, особено когато човек минава край повечето с поне два пъти по висока скорост. Сингълтрака беше мазало. Спиране и опашки на всяко бордюрче, а съм сигурен, че повечето от групата карат по тротоарите в града :D Общо взето надолу и на техничните места все се налагаше да изпреварвам, което е убийствено, когато хората пред мен карат на оцеляване и не се знае на кой какво и кога ще му хрумне :D Но никой не ми е виновен де, просто нямаше силици да дръпна напред още в началото.
Но това с бутането наистина ме вбеси. Всеки си буташе по възможно най темерутския начин. На пръстите на едната ми ръка се брояха хората, които се оглеждаха и правеха път на каращите. Една линия ако има за минаване те от там ще бутат. И сърдити на всичкото отгоре. Преди спускането към Ярлово за съжаление не ми издържаха нервите и блъснах нарочно един младеж. Обясних му, че бута по единственото възможно за минаване място, а отговора му беше "Така ли, не съм забелязал". Казах му да забелязва такива неща, но той не беше особено ентусиазиран, та си доразменихме няколко остри реплики. Точно като седмокласници :D Много тъпо се получи, но наистина преля чашата и издивях. Добре, че не спрях, щото бях в състояние да меря с колело и щеше да е още по тъпо :beer: Съжалявам!
Което ми напомни, абе хора, не може след спускането на Ярлово да има само кислородна вода и превръзки некви в наилонова торбичка. Онова нещо не прощава на по неопитни, които загубят самообладание, когато вече са тръгнали. Девойката, с която карахме, се размаза на асвалта (съвсем несъстезателна история :) ) и докато оправяхме нея минаха 5-6 човека със щети. Единия беше и похапнал камъчета :) Нищо сериозно, но е хубаво да си има подготовка след такъв участък при такава масовост на мероприятието. Един младеж пред мен кривна в коловоз, вирна и двата крака и продължавайки се чудеше на глас как така е още на колелото :D А доста кълбета го чакаха надолу. Ще прегледам записите от камерата, все ще има комични ситуации :)
Аватар
bigchicken

Рейтинг: 1375

Мнениеот iPop » Пон Юни 16, 2014 9:15 am

И на мен ми беше сефтето тази година. Много съм доволен въпреки грешките, които направих.
Впечатления:
+ Много добра организация- нямам претенции. Манджата на пунктовете беше добра(само домати и сирене липсваха на краставиците :D ). Особено на пункта над Бистрица където бяха био храните беше най-вкусно.
- По пунктовете много хора не се съобразяваха с инструкциите на организаторите и си слагаха колелата където им падне, което предизвикваше зверски калъбълък.
- Много хора не се съобразяват, не са с правилната подготовка и имам чувството, че за пръв път са в планината с колело. Много хора бяха с неподходящи велосипеди, отделно имаше хора с безумна екипировка. И определено не спазват етикета за изпреварване и бутане.
+ Маркировката за мен беше добра и не съм изпитвал чувство на неориентираност.
- Почвам да си мисля, че квотата от 1200 души е твърде голяма и трябва да се намали. По мое лично мнение това са твърде много хора за такова състезание с масов старт.
Това е засега, ако се сетя нещо още ще допълня, но мисля че това е в общи линии
Аватар
iPop

Рейтинг: 1544

Мнениеот Use.Less » Пон Юни 16, 2014 9:47 am

Не знам дали е шега или не, ама по-добре вече с входящ изпит да подбират участниците. :D :D :D (тук се цензурирам) :look:

За състезателите едно: хора вие, а и ние, които се интересуваме от мтб средата в БГ, знаем кой колко кара и въпреки тазгодишното класиране си оставате по-добрите! Да гадно е и демотивиращо, защото много пот леят тея хора по пътеките всяка свободна минута, ама на някой хич не му дреме да цепи диагонала и да потърси убежище на собственото си духовно превъзходство...anyway.
We live and learn! :peace:
Последна промяна Use.Less на Пон Юни 16, 2014 10:32 am, променена общо 2 пъти
I love the dirt.
Аватар
Use.Less

Рейтинг: 1823

Мнениеот evin » Пон Юни 16, 2014 9:48 am

При наличие на чипове, масовият старт е голяма спънка. Човек може да тръгне и след 3 часа на празно трасе, след като единствено му се отчита отсечката старт-финал. Иначе си губим времето в борба с групата и задминаване по пътечката. За мен стартът е добре да бъде отворен примерно от 6:00 до 12:00 часа - който когато иска да стартира, за да не се струпват 1200 човека в 6:00 часа.
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот AviMC » Пон Юни 16, 2014 9:52 am

krach написа:Колега AviMC, само за справка мостчетата доста са оправени. Ако сега 1-2 е трябвало да ги пренесеш, предните години имаше доста повече.
За маркировката, единственото място където беше оскъдна е някъде по новото спускане преди Брезите. За момент се зачудих защо аджеба не виждам маркировка, но логично нямаше отбивки където да кривнеш а и пък беше яко спускане. На всички места където може да се обърка имаше предостатъчно

Именно, аз исках да минавам по тях, но един колега ме спираше като слизаше и пренасяше колелото. Аз заради него също слизах на първите 3 ;)
Каквото ще да става, ще си карам колелото в планината!
Аватар
AviMC

Мнениеот PtD » Пон Юни 16, 2014 11:38 am

Остана ми и една чуденка: хора, къде успявате да ги спукате тия гуми?! По трасето има само обли камъни, пръст и утъпкана трева!
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот iPop » Пон Юни 16, 2014 11:45 am

PtD написа:Остана ми и една чуденка: хора, къде успявате да ги спукате тия гуми?! По трасето има само обли камъни, пръст и утъпкана трева!

И на мен ми е чудно как успяват хората. При положение, че аз отпред бях с една пръдлива гума кенда за 9 кинта, дето борда й е като алуминиево фолио дебел и не спуках нито веднъж, а по трасето видях сигурно 70-80 човека със спукани гуми. Друг е въпроса, че аз скъсах два пъти верига :D Искам да благодаря на колегата, който ми услужи с машинка за верига когато втория път я скъсах преди началото на панорамната при железница. Спаси ми живота :beer:
Аватар
iPop

Рейтинг: 1544

Мнениеот krach » Пон Юни 16, 2014 11:48 am

Гумата се пука от не достатъчно напомпване. Удряйки камък премазваш гумата между каплата и камъка
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот anton_k11 » Пон Юни 16, 2014 11:50 am

galin_krastev написа:Да оставим проблемите. Впечатлен съм от един състезател, който около 2-3км преди финала го настигам а още караме последното черно в гората. Гледам спукана задна гума. Няколко блиц спускания и аз немога да го изпреваря. Гумата доколкото виждах не бе с телен борд, а си е някаква сгъваема. Излизаме на паветата насочвайки се към финала, немога да го настигна, а и ми заминава. Километража ми показваше 40+ км/ч. По надолу вече на тротоара го настигнах и му дадох още един шанс, след като ми падна веригата, на около 700-800 преди финала. Накрая настъпах на пълна газ и успях да спечеля още една позиция. Незнам как се казва господина, но евала за карането на финала, може да се каже че водихме спор за още едно място напред или назад. Съвестно ми бе как трябваше да го изпреваря баш накрая, като гледах как се кара на задна спукана гума. За такова каране също се иска допълнителен опит и кураж особенно като сравних скоростта.

Мисля че за 62 номер става въпрос :)
https://www.facebook.com/angelbigphoto/ ... =3&theater
anton_k11

Мнениеот MartinBG » Пон Юни 16, 2014 12:03 pm

PtD написа:Остана ми и една чуденка: хора, къде успявате да ги спукате тия гуми?! По трасето има само обли камъни, пръст и утъпкана трева!

Аз спуках само веднъж (първо пукане за сезона) , на 30-ина метра преди финала, малко след като слязох през бордюра от поляната на шосето и финиширах бягайки с колелото. :D
Вътрешната гума имаше около 2см цепка откъм страната на шината. Явно високото налягане (4-4.5 атмосфери) и многото камъни по маршрута си казаха думата.

По отношение на организацията и провеждането на състезанието аз мога да кажа само положителни неща, особено като си има предвид големият брой участници тази година.
Промяната на маршрута меду Ярлово и Ярема не ми допадна особено като терен заради концентрацията на некараеми участъци (т. нар. "кози пътеки"), но пък свърши изненадващо във вилната зона над чешмата. Мисля, че като време и усилия е по-бърза и лесна от "традиционния" маршрут.

Загубена каска на контролата на Кладница

Някой от колоездачите си е загубил каската в събота около тази контрола.
Каската е намерена и може да бъде потърсена в магази Алпи.
MartinBG

Рейтинг: 1777

Мнениеот mirelay » Пон Юни 16, 2014 1:02 pm

Добре че беше състезанието, та да покарам малко в планина тази година. Това, което не ми харесва, е само новата част след Ярлово. При положение, че не удължава маршрута към желаните 100км, смятам, че е излишна.
Маркировката, според мен, бе по-добра от предишното ми участие през 2011г. Мостчетата между Железница и Бистрица бяха по-изгнили от тогава, но само на едно 1-2 се налагаше слизане. За съжаление трябваше да слизам и преди здрави такива, тъй като един чичко не можеше да ги кара и спираше, без да погледне назад дали идват други състезатели.
Иначе аз гледах да се извинявам намясто при грешки от моя страна, довели до забавяне на други участници.
Надявам се кърпичките, които дадох на едно момче при къщичката след Ярлово, да са му стигнали :roll2:
Аватар
mirelay

Рейтинг: 1881

Мнениеот overjoyed » Пон Юни 16, 2014 1:05 pm

За мен това състезание беше първо в няколко отношения:
За първи път карам 100км. (дори и на асвалт не съм карала повече от 45км ;)
За първи път участвам в състезание
За първи път минавам по маршрута (беше ми познато само до Кладница)

Моите впечатления, като човек, който няма реална представа за подобен род събития са, че организацията беше добра, маркировката на няколко пъти се чудех дали не съм я пропуснала, тъй като карах сама, със собствено темпо и доста често нямаше хора около мен, но пък бях внимателна и не успях да се отклоня. Тъй като тръгнах полвин час по-късно се оказа, че карам с най-бавните и видях голям зор ;), няма никаква етика, не ти оставят място да изпревариш, масово се спираше пред всяка локва или по-кофти участък ... до Кладница бях вече доста изнервена. На изкачването, където трябваше да се носят колелата, не знам защо, но всички се опитваха да ги бутат и имаше страшно задръстване, носейки си колелото успях да стигна до средата и там вече ме блокираха ... в последствие разбрах, че има алтернативна пътека и доста хора са минали през нея (не мисля, че това е много коректно, организаторите можеха да направят маршрута през нея, а не само тези, които я знаят да си пестят силите). На Чуйпетльово се видях с Йоско (Йосиф Гърбов), който ми даде няколко съвета :), ако четеш това - много ти благодаря, ти беше първият човек, който още на Лозенска планна ми каза - прецених те, можеш да се справиш :))))
В заключение мога да кажа, че можеше и по-добре да се справя. От март месец до сега съм карала 3 пъти, по време на обиколколката изядох 2 кайсии, 1/3 банан, половин сандвич, 2 енергийни бара и пих само вода. Взех разстоянието за 10ч. 50мин. , като съм загубила към 30мин. само за тоалетни :))) (за жените е по-неприятно)
Като цяло съм много доволна, сравнявам с миналата година резултатите и ми прави впечатление, че за 2013 има 48 финиширали жени, а тази година са 100.
Браво на всички, които не са се отказали!
"My ally is the Force, and a powerful ally it is."
Аватар
overjoyed

Рейтинг: 1420

Мнениеот mishu_ » Пон Юни 16, 2014 1:13 pm

Да споделя и моите впечатления :D

За първи път карам обиколката, карал съм само части от нея. Успях да финиширам на ръба на 8-мия час, около 370-то място. Доволен съм от представянето си, като се има в предвид, че съм карал веднъж от края на миналото лято :bawling: Изживяването и предизвикателството беше уникално :clap: Огромно БРАВО на организаторите :bowdown:

Ето какво ми направи впечатление:.
Положителни:
+ Имаше достатъчно подкрепителни пунктове и бяха достатъчно на гъсто.
+ На много места имаше линейки, полиция, хора на организаторите, човекът със свирката на Чуйпетльово :rofl:
+ Имаше спортменско поведение, повечето хора пропускаха по-бързите и правеха път.
+ Към маркировката нямам забележки, явно драмите са били за по-предните.
+ Шапка им свалям на хората по пунктовете - бабите с баницата, водоструйката, ореховките на Симеоново, най-усмихнатия пункт на 85км и всички други, които ни нахъсваха :clap:
+ Настроението на финала беше готино. Имаше водещ и дядка със звънче :clap:

Подобрения за догодина:
- малко по-подходяща храна по пунктовете (на някои имаше)
- всички хора с каски :nono:
- помпи, смазки, вътрешни гуми и дребни инструменти на всеки пункт - затова ако трябва да увеличат с 10лв таксата, а спонсори със сигурност ще се навият да дадат 30 флакона смазка безвъзмездно.
- 1-2-ма с корсарки да проверяват маркировката и да оказват помощ
- повече фотографи на пунктовете :D
- Снимки и GPS тракове на маршрута, където има промени
- Имаше хора, които използваха струпванията при пресичане на калища и потоци, за да предредят 10-15 човека, въпреки че не след това не карат по-бързо :eek3:

Лични забележки:
- Носех прекалено тежка раница и много неща вътре. Поне 1кг храна, от която изядох доста малко. 1.5 литра вода, която безмислено мъкнах до Ярлово, преди да се усетя да я махна :crazy:
- Въртенете до резиденцията сутринта, около 10км, може би си оказа влияние на първото изкачване. Другия път с кола.
- По-често смазване на веригата. Катерих Чуйпетльово със скърцаща от кал верига и чак горе я смазах.
- Camelbag и читава раница - явно си трябва
- Преди бариерата реших да вдигна темпото и се наложи да се изсиля на едно изпреварване, което доведе до схващане. За щастие бързо се окопитих след това.
- Повечко тренировки, с едно каране не става.

Браво на всички участвали и пак огромно БРАВО на организаторите! :beer:
Аватар
mishu_

Рейтинг: 1220

Мнениеот doodko » Пон Юни 16, 2014 2:21 pm

Всеки има разни претенции, предложения и виждания, но аз мисля, че при състезание от такъв калибър и по това трасе, с над 1000 участника основното е търпение и толерантност. Например:
1. Някой зад мен бил по-бърз и аз трябвало да се сетя и да го пусна :nono: Моля? Аз да нямам камера на г*** или пророчески умения?! Аз си карам и си гледам трасето, а 3 думи като "Извинявай, минавам отляво" биха свършили чудеса и биха спестили много нерви и на двете страни!
2. Някой бил некадърник и спирал в караемата част на калта! Ами и на мен ми се случи 2-3 пъти, но НЕУМИШЛЕНО (със сравнително нови CrossMark съм, но кал ли бе да го опишеш). Имаше малко пъшкане и напрежение зад мене, но в рамките на допустимото. Извиних се и готово. Така че, трябва да се спазва известна дистанция, да се говори и да се предположи, че можеш просто да затънеш въпреки намеренията си, съотв. да се запънеш преди мостчето, защото не си преценил правилно ситуацията.

Почти всички бутащи около мен се държаха много коректно и се прибираха в страни, когато видеха каращ участник, същото важи и за изпреварванията - доста спортменско поведение от над 90% от участниците!!! За което БРАВО!!! :clap:
Поздрави и благодарности към всички - и участници, и организатори за великото преживяване! Не се сърдете и оплаквайте, а бъдете позитивни!
До догодина!
:wavey:
Аватар
doodko

Рейтинг: 1355

Мнениеот Explorer » Пон Юни 16, 2014 3:06 pm

Искам само да отбележа, че имахме голям късмет тази година с времето. Слънцето се показа само за кратко по време на обиколката и не успя да напече нивите след Ярлово. Аз изразходвах по-малко от литър вода по време на цялата обиколка, навярно други състезатели също не усетиха големи нужди от вода и електролити. Нека никой обаче не подценява този фактор в бъдещите обиколки.
Аватар
Explorer

Рейтинг: 1230

Мнениеот RastaWarrioR » Пон Юни 16, 2014 3:13 pm

@mishu Въртенето преди старта има положително влияние при всеки, 10км е чудесна заграявка но трянчбва да я правиш на много лека предавка ;)
Изображение
Аватар
RastaWarrioR

Мнениеот motomarzel » Пон Юни 16, 2014 4:13 pm

Марто аз лично помогнах на двама убавци, които са се пробвали да "прескочат" едно бетонно мостче да си напомпят гумите (на единият това му било трето спукване). Та идваме пак на същият проблем с техниката - хората обичат да си се возят и техниката им за преодоляване дори на елементарни препятствия е много лоша.

П.П. Ако есента (когато вече няма състезания) има каране за начинаещи, мога и аз да се включа, с надеждата да привлечем повече хора, имащи желание да научат нещо ново, да го упражнят и затвърдят с практика.
Аватар
motomarzel

Мнениеот Reactor » Пон Юни 16, 2014 4:28 pm

motomarzel написа:П.П. Ако есента (когато вече няма състезания) има каране за начинаещи, мога и аз да се включа, с надеждата да привлечем повече хора, имащи желание да научат нещо ново, да го упражнят и затвърдят с практика.

Това ще го има с гаранция.Следващия месец и после Септември - Октомври!:)
Аватар
Reactor

Мнениеот miroslav » Пон Юни 16, 2014 4:51 pm

Тази година определено обиколката беше доста по-различна от предишните 3 (непоредни) в които съм участвал. Промерните в трасето - в частта след Ярлово маркировката беше добра за по-късно преминалите. Като цяло тази част беше ок като изключим края който сигурно малцина го минават без бутане. Спускането от Ярема по пътеката беше доста добро, но добавяше още едно изкачване. Може би старото трасе до Ярема + новата пътека до пътя за Плана е по добър вариант. Калта въпреки че беше доста повече от други години не беше от гадната лепкава дето ти спира гумите и трябва да ръчкаш с клечки така че не създаде толкова проблеми колкото очаквах. И времето беше благосклонно све пак. Така че общо взето една малко по трудна и кална обиколка която носи удовлетворение.
Здрав дух, в здрава бутилка!
Аватар
miroslav

Рейтинг: 1210

ПредишнаСледваща

Назад към Състезания