Обиколка на Витоша 2011

Форум за обявяване, организиране и обсъждане на състезателни прояви. За да е състезателна една проява, тя трябва да включва съревнованието като предварително и официално обявен елемент.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 700 / 10
Правила на форума
В различните форуми и подфоруми на раздел "Мероприятия" действат особени правила, които можете да прочетете в тази тема, т. ІІІ.

Напомняме на всички потребители в раздел "Мероприятия", че в рамките на МТБ-БГ има Календар на събитията, който включва дори и индивидуални карания, стига инициаторите им да желаят това, т.е. да са вписали карането си там. По принцип в Календара ще намерите всички състезания и официално организирани карания. Календарът е на този адрес: http://www.mtb-bg.com/index.php/events/calendar .
Повече подробности за Календара можете да научите от тази статия: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/o ... 7-calendar

Re: Обиколка на Витоша 2011

Мнениеот vlassadar » Пон Юли 04, 2011 12:41 pm

Айде да се включа и аз че като чета ме хваща все повече яд, че не можах да покарам. Радвам се и съм много изненадан от броя участници, ама да ви кажа не искам да стартират чак пък по 1000 души.
Обиколката е главно състезание със себе си и всеки гледа предишните си представяния, неколцина го приемат като чисто състезание, но няма нищо лошо в това, изглежда ми като една страхотна сцена за изява. Гледах класирането - има допусната неточност, нали реалните КМ били около 90-91. Средната скорост е сметната на база че са точно 100 км и така малко се завишава. Ако сметнете така скоростта на първите, вече става малко по-обяснима. Иска ми се някой от бързаците да врътне Обиколката или Ралито Черни Връх с камерка и на по-интересните пътечки да снима, сигурен съм че ще останем изумени от скоростите.
Никой не споменава нищо за Биг Еър Бег, нямаше ли?
Аватар
vlassadar

Рейтинг: 2000

Мнениеот abctractor » Пон Юли 04, 2011 3:49 pm

Ако Тино наистина направи такова "каране-оборка" - му казвам - БЛАГОДАРЯ и ИЗВИНЯВАЙ (ако съм го обидил) :beer: !!! Не искам да обиждам никой, просто много се паля на тая тема !!! :)
ABCISFUKENSHIT
Аватар
abctractor

Рейтинг: 1248

Мнениеот Huku » Пон Юли 04, 2011 6:14 pm

Поздрави за първите и за всички, които постигнаха победа над себе си в тази обиколка! :beer:
Голямо благодаря на организаторите за това, че дадоха възможност на толкова много хора да изпитат истинско удоволствие от поредната обиколка на Витоша. Благодаря за чудесните сувенири (и на мен ще ми липсва третата тениска в колекцията).

По темата за боклуците в планината:
Не е ли по-лесно да изгубиш 10 секунди на всеки половин час да си прибереш бутилката и опаковката в джоба, вместо да въртиш отново 100 километра да обираш боклуците си :dontknow:
За мен темата за отпадъците е преди всичко въпрос на интелект и елементарно възпитание. Особено когато става дума за планината.
Дано организаторите на състезания в България изчистят този проблем занапред, за да няма поводи за излишни спорове.
Имаше една табелка някъде по трасето -
Оставяйте след себе си единствено добро впечатление.
Huku

Рейтинг: 1292

Мнениеот Raffy » Вто Юли 05, 2011 1:09 am

Fujitzo написа:Резултатите са каша за сега, но това ще се оправи. Там съм с време 5:42 :D а реалното е с 2ч отгоре. Супер доволен съм ! Като за първа обиколка , време под 8ч .. лол. Имам чувството че карах на адреналин през повечето време. Почивките ми смъкнаха супер много - километража на колелото показваше 6:24ч общо караемо време, а завърших за 7:39 , значи имам 1:15 мин почивки.. хах. Липсва ми издръжливост - краката ми омекнаха на Кладница, после след язовира, а в Чуйпетльово умрях за 20 мин... нз къде съм натрупал толкова почивка... както и да е. Бтв на края километража показваше 92.5 км, някой с подобен резултат ? Би трябвало да е точен, доста си играх да меря точно колко мм е обиколката на гумата..

Още веднъж страхотно състезание се получи ! :beer: :bowdown:

Аз финиширах в 13:40 ч.
Километража ми (Sigma 400) показваше:
- 6:28:43 ч. - общо време през което съм карал
- 96.33 км. - старт - финал.

http://www.album.bg/emilqno/albums/166332/

По-лошото е, че след обиколката видях цепка на рамката, малко под закопчалката на седалката :(
Аватар
Raffy

Рейтинг: 1192

Мнениеот Raffy » Вто Юли 05, 2011 1:38 am

ckaym написа: ...
Някой да знае как (и дали) са се класирали тези с тандема? :) Ако са успели - шапка им свалям!

Да, финиширали са :)

293 Орлин Йорданов Тенчев 10:35:24 9.44 км/ч Старт/Финал
293 Милен Руменов Борисов 10:35:24 9.44 км/ч Старт/Финал
Аватар
Raffy

Мнениеот stilo » Вто Юли 05, 2011 9:00 am

Raffy написа:- 6:28:43 ч. - общо време през което съм карал

Дължината на обиколката по GPS е 88,9 км. Без загубване!
Аватар
stilo

Мнениеот bdz43r » Вто Юли 05, 2011 9:07 am

Около 96 км е.
Преди засичах 97, обаче с обикалянето по шосето (не по пряката улица за Бялата вода).
По GPS винаги излиза по-малко, защото между точките засича разстояние по права линия.
Аватар
bdz43r

Мнениеот lostrider@ » Вто Юли 05, 2011 10:33 am

Абе вие друга работа нямате ли си?
Аватар
lostrider@

Мнениеот bobbeliata » Вто Юли 05, 2011 4:23 pm

Би ми било итересно да прочета, ако на някой от финиширалите с време под 5 часа, му се споделя тактиката си. В смисъл, спирате ли някъде, какво и колко ядете, вода или друга напитка пиете, какво ядете преди състезанието... такива неща...
Предполагам и на други хора ще им е интересно. :magnify:
bobbeliata

Рейтинг: 1220

Мнениеот Pinky76 » Вто Юли 05, 2011 4:51 pm

bobbeliata написа:Би ми било итересно да прочета, ако на някой от финиширалите с време под 5 часа, му се споделя тактиката си. В смисъл, спирате ли някъде, какво и колко ядете, вода или друга напитка пиете, какво ядете преди състезанието... такива неща...
Предполагам и на други хора ще им е интересно. :magnify:

Яденето и пиенето ти е последната грижа за да имаш добра издръжливост и да направиш Обиколката за под 5 часа.
Накрая ще кажа няколко думи и за това.Но най-важното за всички начинаещи или тези,които имат доста да наваксват докато започнат да се чустват все по-добре и да стават по-добри.

1.Тренировки - редовни или ако имаш ангажименти през седмицата като работа тренираш когато имаш свободно време.Но спреш ли да тренираш за повече от седмица(с изключение на зимата около и преди Коледа, когато ти се пада почивката от колоезденето) губиш поне 1 месец от тренираното и почваш отначало.Та както казах 3-4 дена седмично поне да се кара като за по-начинаещи се препоръчва да си трупат обем и километри и така няма да се уморявате толкова бързо,когато на състезание започне да се кара малко по-бързо отколкото вие тренирате и си карате обичайно.
Иска се постояннство и след време ще видите резултатите на труда си.

2.Психологическия момент е,че за да тренирате по-сериозно ви трябват хора достатъчно амбицирани като вас и да искат да се развиват и да стават по-добри.Тренирате всеки ден когато можете с една такава сплотена групичка и един друг си помагате,учите се един от друг и по време на карането се надъхвате и винаги стават по-добри тренировки с група отколкото сами.Сами си карайте спокойно,но се старайте да увеличавате времето на тренировките постепенно всяка седмица като на третата седмица се намалява интензитета и продължителността и после пак отначало с все повече тренировки и по-качествени.Ако имате цел и я следвате нещата стават по-лесно и най-вече както казах със сродна компания със същите амбиции.Има много тренировъчни програми,разтърсете се ис Интернет и ги следвайте поне малко.Ще научите много нови неща.Като най-важното е да се натрупат километрите през зимата и пролетта и след това ще имате основата да градите над това сила и т.н.....

3.Състезанията - там се става по-добър,трупаш опит за себе си,другите карачи,за терена на който караш и т.н....Участията на повече състезания и дори организирани карания се става по-добър по-бързо.Вече като се стигне да един момент и сте вече горе долу на добро физическо равнище и виждате,че карате почти колкото най-добрите следват вече много дребни неща,с които дори да сте по-добре от мен на този ден,аз ще ви надхитря и победя по някакъв начин.Повярваш ли си сам на себе си ,че можеш и нещата стават много по-лесно.

4.Другото важно нещо е да нямаш слаби места.Трябва да имаш издръжливост за дългите състезания,сила да караш на равното,много въздух за баирите и много техника за спусканията.Само на едно място да ти куца и си изтървал влака.Ако имаш много силна черта и способност там ще наваксаш,ама само на едни.На тези,които за нашите стандарти нямат слаби места нямаш шанс.

5.За яденето и пиенето - важно е да се наядеш добре преди всяко каране,изпиваш си витамините и т.н.; за самото каране - на всеки 30-40 минути по една вафла или някакъв енергиен гел и вода постоянно дори да не си гладен или жаден и така до края на карането.За напитки - един Изостар за по време на каране е супер и не ти пресъхва устата.Тръгни с 2 бидона за Обиколката на Витоша и други над 60-70км карания,за да не ти свърши бързо пиенето и да трябва да спираш на чешми и т.н.

Това е в общи линии.Другото е да имаш желание,да си много концентриран преди старта и да не мислиш за негативни неща по време на карането,а да използваш всяко дребно нещо или малка победа да си повярваш още повече и да стигнеш до лимита,а и отвъд.

Това е момчета - много тренировки и за няколко години се натрупва добър опит и километри и всичко ще ти се отдава много по-лесно.

Поздрави Тодор! :agree:

:beer: :beer: :beer:
Pinky76

Мнениеот dobber » Вто Юли 05, 2011 5:26 pm

Pinky76 написа:Поздрави Тодор! :agree:

Благодаря за съветите. Ще се възползвам максимално :)))
Аватар
dobber

Рейтинг: 1525

Мнениеот joropc » Вто Юли 05, 2011 6:18 pm

Pinky76 написа:..............

Тошеее, а коОлото, къде го забрави? Ти, с "Украйна" ще минеш ли Обиколката за под 5 часа?
Ако ми кажеш, че ще я минеш, идвам веднага където си да ти целуна ръка. :)
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот codename47 » Вто Юли 05, 2011 6:57 pm

ха и на мене ми е интересно това как щеше да е с друго колело. Някой пробвал ли е с 2 различни по предназначение колела да каже каква е разликата?
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот Pinky76 » Вто Юли 05, 2011 7:27 pm

joropc написа:
Pinky76 написа:..............

Тошеее, а коОлото, къде го забрави? Ти, с "Украйна" ще минеш ли Обиколката за под 5 часа?
Ако ми кажеш, че ще я минеш, идвам веднага където си да ти целуна ръка. :)

Най-вероятно няма да мога.Айде на асфалта става и ще се кара на мах,ама на черните баири и особено над Чуйпетлово ще е голяма мъка с това колело.

Иначе разликата с колелата си оказва влияние когато няколко души са със сходни качества и възможности.Тогава едни 2-3 кг разлика в колелата и по-качествен монтаж за единия и другият няма голям шанс,въпреки че ще се бори и няма да се даде толкова лесно.

Тук на Обиколката да има и хора с 17-20 кг железа,с които се кара доста тегаво.Но точно пък това трасе е много равно и с асфалт и това да ме забави мен сега с 20-30 минути мах.На първото си състезание,което беше в Родопите(Паралелна Вселена),с маршрут 3 дневен и всеки ден в пъти по-труден и почти само баир 10км,спускане 10 км с едно 18-20 кг таралясник завърших 2-ят и 3-ят ден в края на десетката.Първият ден ми беше голяма мъка от старта и умрях напълно на средата на първия баир,но като караш с други хора се надъхваш и особено по равното може само на адреналин да го изкараш.Е като дойдоха баирите клюмвах,ама финиширах 50 мисля че бях,като се изгубих на 10-15 км с Игнат и едни други момчета,които тогава караха много.Лутахме се 20-на минутки из гората и след това аз изостанах.И веднага легнах на земята и 2-3 съм лежал проснат да ми се успокои малко пулсът.Идваше ми да се откажа,но след още доста лутане открих пътя и гледам хора на трасето.Сугурно бяха последните и така се амбицирах и почнах да ги изпреварвам.И така до финала -там 20 минути лежах без да стана.Поливаха ме с вода и т.н... след това се освестих,ядохме и легнахме в хотела.

На следващия ден си мислех,че ще съм толкова уморен,че няма да мога завърша и с последните,ама още на старта вече тялото ми беше се адаптирало към натоварванията от предишния ден и стисках с първите на старта.Сед това цял ден се движих с втората група(между 6-15 място) и ми беше лесно и ги изпреварвах на баирите.Към края на етапа(60-70км беше някъде),вече пак не знаех къде се намирам и тези два дни ми се губи половината от карането и особено откъде сме минавали.Толкова съм бил съсредоточен и всички ресурси на тялото насочени единствено към това да въртя педалите и да стигна до финала,че не помня много от карането.Даже по едно време малко преди финала почна да ми се замъглява погледа и замалко да припадна,ама издрапах до финала едвам-едвам.Тогава единствено съм се влагал на много над 100% от възможностите ми и го карах само на адреналин и това,че карах с първите ме надъхваше още повече.Само,че последните километри бях напълно сам и те бяха най-тежките ми километри с колело досега в живота мисля.С изключение на 2008 и 2009 24 часовия Маратон,където след като се стъмни бях почти умрял и едната година незнам как устисках още 10 часа да финиширам,но втората година към 2-3 часа през ноща паднах в гората,пробвах се да вървя,но не можах да направя и една крачка и ме взеха организаторите с буса.Много голями болки имах в стомаха,ако не беше това,почти сигурно щях да продължа да се мъча и да финиширам.Това беше голямо разочарование,но аз бях болен и се хвърлих много яко първите часове(грешки на учищете се) и после мъка.Та каране не на мах,особено на по дълги състезания е задължително,ако не сте супер изтрениран и си познавате тялото перфектно,че може да издържи.
Та след финала на Родопите състезанието пак лежах 20-30 минути(а целия ден валеше дъжд и една кал и ужасно време).Бях и с една седалка,която беше се скъсала и една ламаринка от седалката ми късаше гащите(бях с обикновени къси панталанки и памучна фланелка) и накрая бяха напълно садрани.Та после имаше едни 5-6км до хотела и едни момчета минаха напряко през гората,аз ги следвах,ама паднах на едни корени и още 5-10 минути съм лежал.После едвам-едвам се дотътрих до хотела,изкъпах се и заспах.След няколко часа ме събудиха приятелите ми,които току що бяха финиширали и т.н...
Та на това състезание и особено 2-ят и 3-ят ден,където не се изморих много вече(ама той беше малко по-кратък като за последен) разбрах,че съм добър в това нещо и искам да участвам и на други състезания.
А да и накрая вече нямах никакви сухи обувки и чорапи и се разхождах бос по площада на Чепеларе по време на награждаването края на 3-я ден.

Та това е - колелото си оказва влияние ако се биете за време 5-10 минутки аматъори,които тренират сериозно и в крайна сметка този с по-недоброто колело ще изостане малко.Нека пробва някой,който я е минал от София под 5 часа с една железарка 18-20кг от Метро.Времето му трябва да е най-много 30 минутки по-слабо някъде,не повече.Така,че ще се навия аз лично един ден и ще дойдем с приятели,аз ще намеря някакво скапано колело дето скърца веригата и с приятелите ще направим Обиколката.И ще видим за колко ще се вземе. :agree:

Така че,ето пиша този кратък разказ за всеки,да се види откъде сме почнали ние(които сега караме добре) и да намери нещо за себе си тук.

Поздрави Тодор! :agree:

Pinky76

Мнениеот colson » Вто Юли 05, 2011 7:47 pm

Ами хайде тогава, вместо тренировки, купете по едно леко колело и догодина всички на финала за 4 часа... :rofl:
Де да можеше така!
Карай всеки ден!
Аватар
colson

Рейтинг: 1795

Мнениеот bloc » Вто Юли 05, 2011 7:58 pm

здравей те,
някой няма ли да покаже някоя снимка от това събитие? ...започнах да го забравям ;)
ето тук намерих някакви http://www.facebook.com/media/set/?set= ... 1326233936
Аватар
bloc

Рейтинг: 1202

Мнениеот Raffy » Вто Юли 05, 2011 9:37 pm

stilo написа:

По принцип не вярвам много много на новите технологий. Но тези 88.9 км. ги покажи на организаторите, все пак обиколката се води, че е 100 км. Отвратително е, че е с повече от 10 км. по-малка.
Аватар
Raffy

Мнениеот silvertm » Вто Юли 05, 2011 11:30 pm

bloc написа:...ето тук намерих някакви http://www.facebook.com/media/set/?set= ... 1326233936

Мерси!
Най-после да се видя и аз на снимка някъде по трасето :)

Raffy написа:...тези 88.9 км...

По моя километраж от състезанието е малко над 93 км.
Мерил съм го с различни колелета и компютри - винаги ми излиза приблизително толкова, +/- 1 км.
silvertm

Рейтинг: 1671

Мнениеот stilo » Сря Юли 06, 2011 9:11 am

Raffy написа:
stilo написа:

По принцип не вярвам много много на новите технологий. Но тези 88.9 км. ги покажи на организаторите, все пак обиколката се води, че е 100 км. Отвратително е, че е с повече от 10 км. по-малка.

Заповядай! Длаи е 89-99-109 Обиколката си е "Обиколка". За всички е еднакво и по разстояние, и по трудност.
http://veloxgps.de/tracks/show/14087?token=31BAizES
Аватар
stilo

Мнениеот mcphong » Сря Юли 06, 2011 9:18 am

Raffy написа:
stilo написа:

НЕ Е с повече от 10 км по-малка. Много от GPS устройствата показват по-малка дистанция от реалната.
Аватар
mcphong

Рейтинг: 1225

Мнениеот LIL » Сря Юли 06, 2011 9:37 am

bloc написа:здравей те,
някой няма ли да покаже някоя снимка от това събитие? ...започнах да го забравям ;)
ето тук намерих някакви http://www.facebook.com/media/set/?set= ... 1326233936

Благодарско на фотографа :beer:
Аватар
LIL

Рейтинг: 1789

Мнениеот dobber » Сря Юли 06, 2011 11:50 am

Престанете с тази дължина. Състезанието е Обиколка на Витоша и се състои в цялостна обиколка на планината Витоша. Няма значение колко е дълга. 100км са го сложили за престиж, за плаката, за да стресне, мотивира и амбицира участника. Не е много разликата.
По-тъпо щеше да е, ако се казва "Обиколка на Витоша - 93,418 - за да са доволни байкърите от mtb-bg".
Или - по-тъпо е "Софийски Маратон" и вместо 42км, състезанието е само 25км - това вече е почти двойно по-малко.
Аватар
dobber

Рейтинг: 1525

Мнениеот THEZOGGO » Сря Юли 06, 2011 2:31 pm

@Пинки 76

Евалата Тошко за всичко това което си написал. Наистина трябва постоянство в карането. Колелото като цяло не знам колко е важно. Предполагам има значение, но не мисля че е толкова голямо. За справка - миналата година минах обиколката за 7 часа и половина с моето колело което никак не е за ХЦ, тежи скромните 18 кг, вилката ми е ол травел с 160 мм ход. Тази година взех Обиколката за 7 часа и 6 мин, като бях с колелото на един приятел - Драг Онтарио с вилка Тора 302 и 2.1 гуми.

Не мисля че свалянето на времето ми се дължи на колелото, напротив, мисля че то доста ме спъваше поради липсата на спирачки и спуканията ми бяха най-слабите от както карам Обиколката на Витоша, а именно тази година ми беше за 4-ти път.

Трябва каране, издръжливост. Правилно натоварване. :^:
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот Ver » Сря Юли 06, 2011 7:25 pm

dobber написа:По-тъпо щеше да е, ако се казва "Обиколка на Витоша - 93,418 - за да са доволни байкърите от mtb-bg".
:roll2: :agree:
И аз съм на мнение, че дискусиите относно точната дължина са излишни.
Yesterday is a history, tomorrow is a mistery, today is a Gift. That's why we call it Present!
Аватар
Ver

Рейтинг: 1500

Мнениеот colson » Сря Юли 06, 2011 9:34 pm

Какво значение има дължината на Обиколката, след като самата Обиколка е била под въпрос!? Струва ми се, че това е по-важната тема. Догодина може пак да се опитат да ни провалят. Да не забравяме, че изкачването и обиколката по шосе вече не съществуват.
Карай всеки ден!
Аватар
colson

Рейтинг: 1795

Мнениеот stendec » Сря Юли 06, 2011 9:53 pm

Здрвейте всички! поздравления на всички участвали и всички завършили, на мен ми беше за първи път витоша 100 макар и да карам много колело последната половин година не сам много даже въобще което си даде резултата 7,43 ... тошко си е много прав като не тренираш не става каквото и да ти колелото специално смених половината неща рамка вилка лапа кормило и тн ... дет се вика почти ново колело,, скот спарк 40 рок шокс сектор и тн ама...
дали ще е колело за 400 за 4000 или за 12 000 лв някои трябва да върти и то яко. преди карах и мтб и роуд байк и то сяка седмица даже с шосеиката по 100 - 150 км ама спреш ли за няколко месеца край, постоянство тябва ..
за организацията съм много доволен смисал като за българия де защото по света е малко по друго ама иначе страхотно особенно пунктовете, малко както някой спомена на последните се бяха малко попретупали .. и маркировката на 2 -3 места ,... можеби за хората дето я познават не е проблем ама имаше особенно покрай симеоново няколко разклонения които или не пише нищо и на късмет или ако пише трябва да намалиш да се огледаш и губиш енерция и тн
беше страхотно най ми е криво че чак след година ..... до тогава с приятели и някое друго състезание ако има успех на всички
Аватар
stendec

Рейтинг: 1380

Мнениеот stefanaky » Чет Юли 07, 2011 10:09 am

Малко снимки от 100те км. Обиколка на Витоша 2011г.. Албумите са два различни от Симеоново и Финала.

http://www.facebook.com/media/set/?set= ... 1326233936

http://www.facebook.com/media/set/?set= ... 0442061634
stefanaky

Рейтинг: 1200

Мнениеот stefanaky » Чет Юли 07, 2011 5:00 pm

stefanaky

Рейтинг: 1200

Мнениеот eMcKu » Чет Юли 07, 2011 8:41 pm

vlassadar написа:... Иска ми се някой от бързаците да врътне Обиколката или Ралито Черни Връх с камерка и на по-интересните пътечки да снима, сигурен съм че ще останем изумени от скоростите.
Никой не споменава нищо за Биг Еър Бег, нямаше ли?

http://www.mtb-bg.com/index.php/photos/ ... 71#joomimg
Тук едното момче е с Гоу Про.
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот Reactor » Чет Юли 07, 2011 8:45 pm

colson написа:Какво значение има дължината на Обиколката, след като самата Обиколка е била под въпрос!? Струва ми се, че това е по-важната тема.

Просто не трябва да позволяваме да забранят това Мероприятие!
Тук става въпрос за традиция!
Разрешават Гей-парад в центъра на София,но Спортна проява.....нееее,не може,това е срамно и рушащо социалната стабилност и психиката на подрастващите!
Всеки народ заслужава управниците си!

Колкото до дължината на Обиколката,това са дребнави и незначителни проблеми,които дори не си заслужава да бъдат коментирани!
Плюс/минус 7-10км.Толкова ли е важно?
Какво ще променят?
По важно е,че всичко се случва и все още имаме възможноста да се наслаждаваме на Атмосферата и незабравимите мигове на Мероприятието!
А те наистина са уникални!
Аватар
Reactor

ПредишнаСледваща

Назад към Състезания