Обиколка на Витоша 2014

Форум за обявяване, организиране и обсъждане на състезателни прояви. За да е състезателна една проява, тя трябва да включва съревнованието като предварително и официално обявен елемент.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 700 / 10
Правила на форума
В различните форуми и подфоруми на раздел "Мероприятия" действат особени правила, които можете да прочетете в тази тема, т. ІІІ.

Напомняме на всички потребители в раздел "Мероприятия", че в рамките на МТБ-БГ има Календар на събитията, който включва дори и индивидуални карания, стига инициаторите им да желаят това, т.е. да са вписали карането си там. По принцип в Календара ще намерите всички състезания и официално организирани карания. Календарът е на този адрес: http://www.mtb-bg.com/index.php/events/calendar .
Повече подробности за Календара можете да научите от тази статия: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/o ... 7-calendar

Re: Обиколка на Витоша 2014

Мнениеот PtD » Пон Юни 16, 2014 6:32 pm

motomarzel написа:Та идваме пак на същият проблем с техниката - хората обичат да си се возят и техниката им за преодоляване дори на елементарни препятствия е много лоша.

Да, точно. И не само минаването на препятствията, а като цяло владеенето на велосипеда силно куца у по-голямата част от участниците. Жалкото е, че повечето от тях или не го знаят, или не желаят да го подобрят.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот RastaWarrioR » Пон Юни 16, 2014 6:37 pm

motomarzel написа:
PtD написа:Остана ми и една чуденка: хора, къде успявате да ги спукате тия гуми?! По трасето има само обли камъни, пръст и утъпкана трева!

Марто аз лично помогнах на двама убавци, които са се пробвали да "прескочат" едно бетонно мостче да си напомпят гумите (на единият това му било трето спукване). Та идваме пак на същият проблем с техниката - хората обичат да си се возят и техниката им за преодоляване дори на елементарни препятствия е много лоша.

Василе ти пукаш гуми кат разпран :rofl:
През състезание ги праскаш, ше дойда и аз да понауча нещо :popcorn:

:D :D :D :beer: :beer:
Изображение
Аватар
RastaWarrioR

Мнениеот motomarzel » Пон Юни 16, 2014 7:18 pm

RastaWarrioR написа:
motomarzel написа:
PtD написа:Остана ми и една чуденка: хора, къде успявате да ги спукате тия гуми?! По трасето има само обли камъни, пръст и утъпкана трева!

Марто аз лично помогнах на двама убавци, които са се пробвали да "прескочат" едно бетонно мостче да си напомпят гумите (на единият това му било трето спукване). Та идваме пак на същият проблем с техниката - хората обичат да си се возят и техниката им за преодоляване дори на елементарни препятствия е много лоша.

Василе ти пукаш гуми кат разпран :rofl:
През състезание ги праскаш, ше дойда и аз да понауча нещо :popcorn:

:D :D :D :beer: :beer:

При мен е лош късмет (Трябва да направя курбан :dontknow: ) - нямам спукана гума от "прещипване", или друго свързано с техниката на каране.
Аватар
motomarzel

Мнениеот nikant » Пон Юни 16, 2014 8:21 pm

Искам да благодаря на Райко, с който април месец направихме едно каране по трасето на обиколката на Витоша.
Карах тогава до Ярлово и после Райко продължи по трасето, а аз по шосето до София.
Без тази опознавателна обиколка и без съветите на Райко щях да карам много по зле това първо за мен каране на обиколката на Витоша.
Даде ми изключително ценни насоки за начина на каране и екипировката.
С екипировката се справих много добре, с карането не толкова добре (8:32), но запомних уроците дадени тогава по пътя.
Съмнявам се, че друг щеше да ме изтърпи толкова дълго време, сигурно съм го забавил 2-3 часа.
А когато караш с толкова добър механик, като Райко едно такова каране е много спокойно и много ценни неща научаваш.
Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
nikant

Рейтинг: 1340

Мнениеот Келеша » Пон Юни 16, 2014 8:52 pm

Не разбирам какво толкова се е впрегнал господинчото, че и да не съм се поставял в обувчиците му. По добре ти да не ми се поставяш в моите, знам много добре колко труд и средства трябва за да си във добра да не кажа върхова форма. Имал съм същите дилеми както сегашните на Витоша , но ако целта ти е само медалчето ходи на олимпиада или състезание по ХС там има публика и трасетата са много рядко зле маркирани,защото се въртят като пумпали в повечето случаи, имало е проблем нито е за първи да не кажа последен път. На Титаник хората били живи и здрави но късмет нямали. Щом искаш резултати намираш начин да отидеш няколко дни преди проявата да го минеш, иначе си е чист хазарт колкото и добре да е маркирано. Другото нещо е че много неща се нагласени за това сме на този хал. Важното е да има хляб и зрелища, преди няколко години не предполагах че айляшкото каране може също да ти достави удоволствие, да подпираш някой който е по бавен но не и по малко надъхан от теб :beer: и се кефя повече на тези които имат лоша техника и нямали развитие според някой хора.
Келеша

Рейтинг: 1282

Мнениеот wizard7791 » Пон Юни 16, 2014 9:39 pm

bigchicken написа:
AviMC написа: Един младеж пред мен кривна в коловоз, вирна и двата крака и продължавайки се чудеше на глас как така е още на колелото :D А доста кълбета го чакаха надолу. Ще прегледам записите от камерата, все ще има комични ситуации :)

Е тука май ме хвана, ако не се лъжа аз бях този купонджия, пусти коловози, не можах да предотвратя влизането на предната гума. :smokin: Също така ако публикуваш тези записи от камерите пусни някое линкче да потъркам очи, че ми липсва вече състезанието. :beer:
Валентин Железов, 17
София
Аватар
wizard7791

Рейтинг: 1200

Мнениеот Stefan_trekkie » Пон Юни 16, 2014 9:52 pm

От кога MTB-BG има правото да обявява различно класиране от официалното и с каква цел?
Аватар
Stefan_trekkie

Рейтинг: 1257

Мнениеот eMcKu » Пон Юни 16, 2014 9:57 pm

Stefan_trekkie написа:От кога MTB-BG има правото да обявява различно класиране от официалното и с каква цел?

какво те смущава ?
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот Петър Велков » Вто Юни 17, 2014 12:54 am

Хайде още едно изказване по темата, не че имам кой знае колко за добавяне...

Останах доста изненадан от себе си и някои факти, свързани с мен и колоезденето. Миналата година си направих сефтето с 6ч38мин, тази година финиширах за 7ч28мин. А какво се е променило в личен план от миналогодишната обиколка до тази:

- прекарах 9 месеца в Холандия, карайки шосеен велосипед - яко кардио, но нито помен от планина;
- на тазгодишната обиколка за пръв път карах MTB с SPD-та.

Логични следствия - много по-малко почивки от миналата година, но и по-лошо цялостно представяне (въртенето по равен асфалт НЕ Е като въртенето по криви пътеки).
Нелогично следствие - въпреки че винаги ме е било шубе по спусканията и че 9 месеца не съм виждал баир, тая година развих някакви страхотни скорости по спусканията след Тихия кът, преди Ярлово и по новата пътека след Ярема! Това просто не мога да си го обясня :)

Иначе чисто новите WTB Bronson отпред и WTB Moto отзад след кратки моменти на недоверие от моя страна, все пак се доказаха като сериозни гуми и ми дадоха (морални) сили да отпусна спирачките и да карам смело през пясък, кал и камънак.

Като цяло - леко разочарован от представянето си, но много доволен от събитието като цяло.

ПП: Малко впечатления от колоездачно събитие в Белгия, макар и шосейно (и сравнение с Витоша 100):
- електронното отчитане позволява широк интервал за стартиране (организаторите на Витоша 100 посочиха като причина за общия старт тесния прозорец, даден от полиция и общинари);
- освен номерче се раздават и карти (картончета) със списък с всички ключови кръстовища, разклони и други възможни обърквации по маршрута - така зулумите с маркировката биха били по-лесно разобличавани;
- на контролните пунктове има и (слабо оборудван) малък вело-сервиз - в събота на пункта на бариерата питах за сериозна помпа и един любезен чичо ми помогна с компресорче на 12V, захранено от колата му;
- на контролните пунктове се редят метални ограждения, на които да се подпират велосипедите, а самите пунктове са встрани от маршрута на състезанието - така се избягва проблема с получаването на "сингъл трак" между нахвърляни колелета, както беше в Чуйпетлово когато аз минах от там.

Впечатленията са от събитие с няколко различни дисциплини (40км, 86км, ~120км и 167км) и общо около 5500 участници, заплатили 15€ за участието си.

ПП2: Един GPS трак и от мен ;)
"В авангарда винаги вървят онези, чиито живот прилича на сигнална ракета. Те светят, докато летят нагоре, и гаснат нависоко по обратния път. За безкрайно целеустремените обратен път няма."

Giant Reign 1.5 (Fox + XT)
Pulse TSA⌁2 custom
Drag Izoard Dura-Ace
Giant Defy Advanced 1 Ultegra
Аватар
Петър Велков

Мнениеот OXUS » Вто Юни 17, 2014 1:37 am

galin_krastev написа:Да оставим проблемите. Впечатлен съм от един състезател, който около 2-3км преди финала го настигам а още караме последното черно в гората. Гледам спукана задна гума. Няколко блиц спускания и аз немога да го изпреваря. Гумата доколкото виждах не бе с телен борд, а си е някаква сгъваема. Излизаме на паветата насочвайки се към финала, немога да го настигна, а и ми заминава. Километража ми показваше 40+ км/ч. По надолу вече на тротоара го настигнах и му дадох още един шанс, след като ми падна веригата, на около 700-800 преди финала. Накрая настъпах на пълна газ и успях да спечеля още една позиция. Незнам как се казва господина, но евала за карането на финала, може да се каже че водихме спор за още едно място напред или назад. Съвестно ми бе как трябваше да го изпреваря баш накрая, като гледах как се кара на задна спукана гума. За такова каране също се иска допълнителен опит и кураж особенно като сравних скоростта.

А аз залагам, че е бил от форума един човек с потребителско име radeviq. :D

Поздрави Павка, ако четеш! :D

https://www.facebook.com/angelbigphoto/photos/a.1404306889710739.1073741836.1392023434272418/1404362509705177/?type=1&permPage=1
Изображение
Аватар
OXUS

Рейтинг: 1230

Мнениеот dounax » Вто Юни 17, 2014 11:53 am

Говорих с един от доброволците, които помагаха на обиколката. Оказа се, че историята с маркировката се е повторила и за най-първите от бегачите. Около Владая и на новата отсечка в която се набутахме, маркировка просто е нямало. Организаторите са се справили доста бързо с района близо до София. До колкото разбрах един от най-добрите скороходци Ганчо тази година не е взел участие в състезанието, а е бягал редом с първите да връзва ленти и да помага. Някой явно е натрупал доста злоба, щом е тръгнал да прави мизерии в онзи проливен дъжд. Жив и здрав да е, синовете му зетьове у дома му да доведат. :beer:
Аватар
dounax

Мнениеот fever » Вто Юни 17, 2014 12:05 pm

eMcKu написа:
Stefan_trekkie написа:От кога MTB-BG има правото да обявява различно класиране от официалното и с каква цел?

какво те смущава ?

Че са прескочили Христин. Просто класирането в официалната страница на състезанието се промени 100 пъти в последните дни и Христин ту се появяваше, ту изчезваше от него. Явно това е едно от преимуществата на електронното отчитане на времената.
Аватар
fever

Рейтинг: 1220

Мнениеот radeviq » Вто Юни 17, 2014 12:29 pm

Моята гума си беше така почти цялото състезание или поне със сигурност след Брезите до финала. За разлика от други хора предпочитам да ми е мекичко и карам с налягане около 2 бара (в конкретния случей и под 2, като гумите са ми Nobby Nic SS 2,25). Няма как да съм аз човека за който говори Галин Кръстев, тъй като той е финиширал 10 минути преди мен.
Това с промяната на класирането почва да ме дразни доста. Първия път когато отворих сайта бях 77ми и за няколко дни успях да падна с 10 места. При все, че объркването с маркировката засегна и мен, заедно с още една доста голяма група от хора, които вече са ми доста познати по физиономии, защото явно караме с еднакво темпо и се засичаме по състезанията. Това което ме дразни е че вместо да скрият класирането за няколко дни и да излязат с краен вариант накрая, те го променят буквално през няколко часа и така объркването става още по-голямо.
Като цяло в личен план съм доволен от състезанието и резултата ми, но силно се усети липсата на каране последните няколко седмици преди състезанието.
Като забележка към организаторите, но и определено лична за мен!! е липсата на смазка по контролите. На Ярлово имаше, и фотографа дори си остави апарата и ми смаза веригата докато аз дърпах краставици с фурми - евала на момчето. За другата година обаче със сигурност ще си нося за да не разчитам на хората по пунктовете, но все пак би било добре да има. По трасето имаше доста по-малко кал от това което очаквах, но според мен беше повече от миналата година. С малки изключения добавката след Ярлово ми хареса доста, но ако не беше станало събирането на голяма група след къщичката и карането в колона по новата пътека щеше да е още по-приятно. Същото важи и за спускането след асфалта, където реших да не рискувам с изпреварвания. Времето - перфектно. :D
И разбира се няма как да не похваля организаторите за приятното настроение на финала с бири, храна и музика.
Аватар
radeviq

Рейтинг: 1379

Мнениеот overjoyed » Вто Юни 17, 2014 1:01 pm

Не знам дали е женска интуиция, но още щом прочетох, за проблема с маркировката си помислих, че е организирано от някой състезател, а не от туристи или хора от близките села. Все пак да се заличи пътеката точно на мястото, където е различно тази година си е доста показателно. Сега като прочетох, че и при бегачите е имало същият проблем си помислих, че някой е искал да заличи следите си и да се мисли, че е вандалщина, но пък факта, че е направено на две места вече показва организираност, което ме довежда до мислъта, че е човек, който е участвал в дуотлона и който има достатъчно познати, които или карат също колела, или разполагат с кросов мотор и имат достатъчно свободно време да се занимават с подобни деяния. Този човек със сигурност се е движел сам, а не в група, за да не си проличи, че знае пътя ... е мисля, че доста се свива полето за препдолагаем инициатор ;) Аз познавам твърде малко хора, но пък вие може да имате предположения, а може и аз да имам просто добро въображение ;)
"My ally is the Force, and a powerful ally it is."
Аватар
overjoyed

Рейтинг: 1420

Мнениеот Pencho93 » Вто Юни 17, 2014 2:09 pm

А дали пък цялата работа с удълженото трасе по този маршрут не е умишлена, и умишлено да няма и пункт, за да си минат запознатите спокойно по стария ?
Pencho93

Рейтинг: 1428

Мнениеот ermenkovbg » Вто Юни 17, 2014 3:00 pm

Здравейте,
Извинявам се предварително за въпроса и нарцисизма :D , който ме мъчи, но къде мога да видя снимките направени от организаторите на състезанието?
:beer:
„Никога не спори с тъпак, хората може да не забележат разликата.“
„Накъдето и да карате, то е срещу вятъра и по нанагорнище.“
Аватар
ermenkovbg

Рейтинг: 1390

Мнениеот mishu_ » Вто Юни 17, 2014 3:04 pm

От чисто любопитство, какво носехте със себе си по време на обиколкота? :popcorn:
Аватар
mishu_

Рейтинг: 1220

Мнениеот krach » Вто Юни 17, 2014 3:43 pm

Тул с инструменти, лепенки, резервна гума, помпа, вода, ядки, (някви неща за ядене понеже не спирах на всички чекове). Ветровка против дъжд, много компактна (която не използвах), някой беше писал тук за наколенки та мъкнах и тях (и тях не носих).Аптечка.

Видях един, който имаше огромна чанта на кормилото, което пък имаше 2 лапи. Като 2рата беше с по-късно кормилце. Човека беше готов да прекоси континента.
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот nikant » Вто Юни 17, 2014 3:46 pm

Pencho93 написа:А дали пък цялата работа с удълженото трасе по този маршрут не е умишлена, и умишлено да няма и пункт, за да си минат запознатите спокойно по стария ?

Като гледам траковете на колегите по горе, не виждам удължаване на трасето
Дължината е 92-93км. Тази промяна на трасето с цел удължаването му до почти 100км нещо не се е получила.
Последна промяна nikant на Вто Юни 17, 2014 4:11 pm, променена общо 1 път
Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
nikant

Рейтинг: 1340

Мнениеот overjoyed » Вто Юни 17, 2014 4:05 pm

nikant написа:
Pencho93 написа:А дали пък цялата работа с удълженото трасе по този маршрут не е умишлена, и умишлено да няма и пункт, за да си минат запознатите спокойно по стария ?

Дължината е 92-93км. Тази промяна на трасето с цел удължаване му до почти 100км нещо не се е получила.

при мен бяха почти 99км (без няколко метра)
"My ally is the Force, and a powerful ally it is."
Аватар
overjoyed

Рейтинг: 1420

Мнениеот krach » Вто Юни 17, 2014 4:12 pm

~95-97км по километража. Допускам да има малки разминавания в настройките и да се е натрупала грешка с 1-2 км
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот connann » Вто Юни 17, 2014 4:25 pm

mishu_ написа:От чисто любопитство, какво носехте със себе си по време на обиколкота? :popcorn:

Две помпи - за шока и обикновена, с две маркучета за френски и автомобилни винтили
Мултитул
Плосък ключ като от Балканче - за моето колело не ми трябва, но хората с които съм карал с по-стари колела се оказа, че не могат да си свалят шините без него.
Сгъваем нож/трион
Комплект лепенки, шкурка и лепило.
Две резервни вътрешни гуми - едната я дадох на закъсал колега, на финала ми я върна обратно.
Два шестограма
Свински опашки
Резервни накладки
Пакетче мокри кърпички
Някаква антибактериална течност
Ролка лейкопласт
Дъждобран
Тубичка за вода
Велосипедно гумирано яке за дъжд
Термофанела - все пак планина е
Два GPS-а на кормилото - старият и новият ми
Пулстестер
GSM
Храна - десетина корнита, пакетче сушени екзотични плодове, пакетче сушени фурми, кутия бисквити - изядох само две корнита и половината сушени екзотични плодове. От "бюфета" изядох 2-3 фурми и няколко солети. Останалото ядене още го ям в къщи :))
Мисля, че раницата ми беше към 10-тина кг, последния пък, когато я теглих така натъпкана. Някои дори ми се смееха, но поне си направих добра тренировка :))
Аватар
connann

Рейтинг: 1315

Мнениеот papinu » Вто Юни 17, 2014 4:49 pm

nikant написа:Като гледам траковете на колегите по горе, не виждам удължаване на трасето
Дължината е 92-93км. Тази промяна на трасето с цел удължаването му до почти 100км нещо не се е получила.

GPS траковете не отчитат точно изминатото разстояние!
Можеш да приемеш, че дъжината на ГПС трака се изчислява като съвкупност от прави отсечки съставени от точките в съответния трак. Това винаги води до 'скъсяване' на реално изминатото разстояние.
В превъзходството ти над другите няма нищо благородно. Истинското благородството се състои в това да превъзхождаш предишния си аз.
Аватар
papinu

Мнениеот RastaWarrioR » Вто Юни 17, 2014 5:00 pm

Основното удължаване на обиколката трябваше да е преди Ярлово!
С това малко са разнообразили скучните поля и са вдигнали времето за преминаване(по моя преценка)
Изображение
Аватар
RastaWarrioR

Мнениеот Dragan_Trial » Вто Юни 17, 2014 5:05 pm

mishu_ написа:От чисто любопитство, какво носехте със себе си по време на обиколкота? :popcorn:

GSM-а, 7 лева, каска, ръкавици...
На първата обиколка, в която участвах (2011г.), носих раница с глупости (гуми, инстурменти, храна), които така и не използвах. От тогава насам, вече трета обиколка не нося абслютно нищо. Помпам гумите на камък (друса, но не се пукат) и се кефя! Просто не виждам смисъл да нося каквото и да било ... ако се строши нещо - ще му мисля ... имам достатъчно приятели с автомобили, а все ще добутам колелото до някой достъпен за автомобил път... няма да загина със сигурност! :lol:

П.П.: Обмислям начин и GSM-а да не нося следващата година, че само ми се мандахерца в джоба... Ама нали тракове трябва да се правят - не е лесен модерния живот!
Аватар
Dragan_Trial

Рейтинг: 1265

Мнениеот krasimir60 » Вто Юни 17, 2014 5:41 pm

Някой да е намирал компютърче A4tech след 55-60-я километър?
Аватар
krasimir60

Мнениеот krasig » Вто Юни 17, 2014 7:18 pm

nikant написа:

Предполагам, че промяната е за да се елиминира карането по шосето (целта е да се намали възможността за птп), а не удължаване.
(Не съм от организаторите но ми звучи логично)
krasig

Рейтинг: 1272

Мнениеот galin_krastev » Вто Юни 17, 2014 7:33 pm

двете.jpg
двете.jpg (164.2 KiB) Прегледано 2517 пъти
От миналата година и тази след объркването ми дава 10км разлика 88км миналата , а тази навъртях 98км. А по тоя маршрут 98км вървяхме около 50 участника. Няма как времената да съответстват. Като сметна съм загубил около 40мин. поне ако бях да мина по действителният маршрут и се виждах с време между 5ч.5мин. и 5ч.10мин. Да позицията ми щеше да бъде малко по напред между 30-40, защото изпреварвах доста хора в последните километри, но в крайна сметка за мен е важно времето, а позицията която дойде. За призово място на стълбица не съм се гласял.
SIngle Speed 8кг
whell: 26"
gear: 32x18
tyres: Geax AKA Pluma 1.8
Аватар
galin_krastev

Рейтинг: 1538

Мнениеот marsa » Вто Юни 17, 2014 8:06 pm

Е нищо, баце, пак катериш в класирането :roll2:

Ми ся си погледнах трака, набутването при мен включва консистенция от 3,5км и точно 35мин. Подминал съм отбивката на 3:10ч и съм минал обратно след като ни ориентираха на 3:45ч. Ако приемем ориентировъчно, че вкупом сме тръгнали когато намерихме трасето (защото беше така), то който е бил пред мен е загубил над 35мин, който е бил зад мен - по-малко. Аз съм бил около 15 позиция (айде - 10та, щото по това време вече някои практици не са били сред нас).

Та така - ако някой опитва да направи равносметка какво ни е коствало - 10-20% от вложените усилия грубо казано.

А виж, друго си е да минеш по старото оригинал трасе - пичелиш -35 минути обикаляне вдън гори тилилейски, пичелиш по-малко обща денивелация, пичелиш липсата на крив баир и козя пътечка. Що не.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот galin_krastev » Вто Юни 17, 2014 8:29 pm

Както и да е. В момента липсват снимки и клипчета, но повечето чакат да се видят някъде. Да има предоставени някои други сесии. Един приятел докато е карал е направил някоя друга снимка. Получих разрешение да взема снимките които сметна за добре и да ги сложа в мой албум както и направих. Ето и тях които що годе са станали. Ако някой се види по снимките ще го отбележа. Ето и линка : https://www.facebook.com/galin.krastev. ... ploaded=37
SIngle Speed 8кг
whell: 26"
gear: 32x18
tyres: Geax AKA Pluma 1.8
Аватар
galin_krastev

Рейтинг: 1538

ПредишнаСледваща

Назад към Състезания