Обиколка на Витоша 2012

Форум за обявяване, организиране и обсъждане на състезателни прояви. За да е състезателна една проява, тя трябва да включва съревнованието като предварително и официално обявен елемент.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 700 / 10
Правила на форума
В различните форуми и подфоруми на раздел "Мероприятия" действат особени правила, които можете да прочетете в тази тема, т. ІІІ.

Напомняме на всички потребители в раздел "Мероприятия", че в рамките на МТБ-БГ има Календар на събитията, който включва дори и индивидуални карания, стига инициаторите им да желаят това, т.е. да са вписали карането си там. По принцип в Календара ще намерите всички състезания и официално организирани карания. Календарът е на този адрес: http://www.mtb-bg.com/index.php/events/calendar .
Повече подробности за Календара можете да научите от тази статия: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/o ... 7-calendar

Re: Обиколка на Витоша 2012

Мнениеот eMcKu » Пон Юли 02, 2012 2:50 am

sub_eleven написа:Добра инициатива беше!

Аз си карах трасето с приятели за удоволствие в общи линии. С тази идея и участвах - никъде не съм си давал прекалено зор като цяло, но така или иначе нямам особен тренинг за колоездене. Отделно съм и едър и тежък, все пак го издържах де...

Четох назад в темата разни оплаквания - тоя не им дал път, оня не им дал път!? Ми като искате да ви дават път - дърпайте здраво от самото начало. Ако сте изостанали - сърдете се на себе си. Никой не е длъжен да се пребие на тясна пътека за да ви даде път. На два пъти ми рискуваха здравето с изпреварвания разни кретени - за мой и техен късмет се разминах с падането... защото може и да нямам тренинг с колоезденето, но с раздаването на шамари имам.

По принцип нямам каска, но ако пак участвам ще си взема задължително, точно заради такива индивиди.

По-добре такива индивиди като теб, да не участват повече. :evil:
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Рейтинг: 2000

Мнениеот Pinky76 » Пон Юли 02, 2012 9:49 am

sub_eleven написа:Добра инициатива беше!

Аз си карах трасето с приятели за удоволствие в общи линии. С тази идея и участвах - никъде не съм си давал прекалено зор като цяло, но така или иначе нямам особен тренинг за колоездене. Отделно съм и едър и тежък, все пак го издържах де...

Четох назад в темата разни оплаквания - тоя не им дал път, оня не им дал път!? Ми като искате да ви дават път - дърпайте здраво от самото начало. Ако сте изостанали - сърдете се на себе си. Никой не е длъжен да се пребие на тясна пътека за да ви даде път. На два пъти ми рискуваха здравето с изпреварвания разни кретени - за мой и техен късмет се разминах с падането... защото може и да нямам тренинг с колоезденето, но с раздаването на шамари имам.

По принцип нямам каска, но ако пак участвам ще си взема задължително, точно заради такива индивиди.

Аз отдавна мислех да пиша в темата за това след като гледах клипчето от Бояна,където преминаваме всички участници един след друг.И там имаше дори от първите 30-40 няколко без каски.По-назад е имало със сигурност още.Момчета и момичета - карайте с каски по време на състезания и дори е препоръчително и на другите карания в гората и особено в града и по пътищата.На състезание е задължително карането със каска,има го в условията за участие!!!
Аз лично на някои тренировки и зимата карам без каска,но така си оставяме живота в опасност.Всичко се случва и дори в повечето страни от Европейския Съюз има закон за това и ако нямаш каска карайки колело те глобяват.

Просто помислете за себе си и за здравето си - аз лично имах едно много сериозно падане без каска,още преди да почна да се занимавам сериозно със състезания и бях в безсъзнание няколко минути.Имах късмет,че нямам дълготрайни последствия по мозъка и тялото след това.Оттогава имах няколко падания с каската и на тренировки и на състезания и винаги ме е спасявала.Като най-сериозното беше във Велинград състезанието 2010,където се движих 2-ри,а отзад Митака от Свиленград ме гонеше.Все се обръщах назад да видя дали ме настига и не прецених добре една кална локва и не можах да я прескоча.Предната гума заби,имаше и клон в калта и бях катапултиран напред и си паднах на главата/каската.Все едно с чук ме бяха ударили по главата.Имах след това леко сътресение и не помнех какво правя там за известно време.Ако бях без каска не знам какво щеше да се случи.
На състезание моля Ви карайте с каски;мислете за Вас и за останалите участници да финишираме живи и здрави.
А на останалите карания е вече на всеки лична отговорност,но аз бих заложил на сигурно и бих карал винаги с каска.Сега се сещам за една много добра инициатива от Нашата група - Организирано каране за начинаещи в МТБ-то:
viewtopic.php?f=5&t=74477&start=0
viewtopic.php?f=5&t=72031&start=0

Разгледайте добре и видеоматериала и си направете изводите.
Там Любо Ботушаров(Админ-а) изнася лекция и за каските и което си спомням много добре беше,че с тях изглеждаме много по-красиви! :8D:

Поздрави!
:beer: :beer: :beer:
Pinky76

Мнениеот crib » Пон Юли 02, 2012 10:47 am

Мисля, че по-редовно каращите тук можем да съберем завидна колекция от счупени каски - аз лично имам две такива вкъщи, които още пазя. Със сигурност са ми спасявали главата, ако не и живота, да не говорим колко пъти съм се пързалял по асфалт и чувам как каската стърже и тя.
crib

Мнениеот RastaWarrioR » Пон Юли 02, 2012 3:00 pm

Хора без каски и ръкавици нямат работа на състезание, а когато нямат и капка желание да се пънат по баира е редно да дават път. Аз съм си преценил силите и до Тихия кът не искам да карам с 190 пулс и както вече написах имаше хора на тясната пътека които не даваха път там загубих около 15-20 минути а младежите едва са завършили. Къде е спортменството, къде е колегиалноста ?
Изображение
Аватар
RastaWarrioR

Мнениеот vasilevl » Пон Юли 02, 2012 6:00 pm

RastaWarrioR написа:Хора без каски и ръкавици нямат работа на състезание, а когато нямат и капка желание да се пънат по баира е редно да дават път. Аз съм си преценил силите и до Тихия кът не искам да карам с 190 пулс и както вече написах имаше хора на тясната пътека които не даваха път там загубих около 15-20 минути а младежите едва са завършили. Къде е спортменството, къде е колегиалноста ?

Въпросната колегиалност е много относителна що се отнася до даването на път !

Това са цели 100 километра, и ако някой се опитва да ми каже, че изгубил "много време" на отсечките, образувала се "верига" от велосипедисти, направо ми идва гръмко да му се изсмея!!! :lol: Ами все си мисля, че въпросното "изгубено" време е всъщност въображаемо такова, ами като сте такива състезатели, ще почивате по - малко на по-трудните отсечки и ще компенсирате със опит :) Като ви идва в повече и се чувствате "затапени" си карайте сами през weekend-ите и завършвайте с по - добри времена маршрута. ( според мен това ще ви даде някакво преимущество от има няма 10мин :lol: )

ЕДИТ : Каска, ок, но ръкавиците ми идват в повече на мен лично. Карах с ръкавици ( такива за "блъскане" с щанги ) само и единствено поради една причина - твърдата лента, която се омотава около китката, тъй като дясната ми беше претоварена от друга дейност. Иначе от 100-те километра въпреки така "важните" като екипировка ръкавици, пак си имах сериозен мазол на дясната ръка. По добре да дадеш пари за ергономични ръкохватки! ( за дисциплините ДХ/ФР съм по - съгласен за ръкавици ), за ХЦ, поне лично за мен са глупост ръкавиците, само спарват и ти правят ръцете по уязвими от към мазоли!
Richard Virenque 5000/Peugeot
Cross Enduro
Аватар
vasilevl

Рейтинг: 1145

Мнениеот Reactor » Пон Юли 02, 2012 6:40 pm

vasilevl написа:.... поне лично за мен са глупост ръкавиците, само спарват и ти правят ръцете по уязвими от към мазоли!

Използвай правилните и специално създадени за целта ръкавици и това няма да ти се случи!!!
Аватар
Reactor

Мнениеот PtD » Пон Юли 02, 2012 7:05 pm

vasilevl написа: Въпросната колегиалност е много относителна що се отнася до даването на път !

Това са цели 100 километра, и ако някой се опитва да ми каже, че изгубил "много време" на отсечките, образувала се "верига" от велосипедисти, направо ми идва гръмко да му се изсмея!!! :lol: Ами все си мисля, че въпросното "изгубено" време е всъщност въображаемо такова, ами като сте такива състезатели, ще почивате по - малко на по-трудните отсечки и ще компенсирате със опит :) Като ви идва в повече и се чувствате "затапени" си карайте сами през weekend-ите и завършвайте с по - добри времена маршрута. ( според мен това ще ви даде някакво преимущество от има няма 10мин :lol: )

10 минути за състезание е едно сериозно време. Примерно за мен това би означавало 20 места назад.

Всъщност това, което дразни е, че лаиците драпат, драпат, драпат в първата четвърт от маршрута, издъхват и правят тапа за останалите, които разумно си изразходват силите за да им стигнат и за останалите три-четвърти.

ЕДИТ : Каска, ок, но ръкавиците ми идват в повече на мен лично. Карах с ръкавици ( такива за "блъскане" с щанги ) само и единствено поради една причина - твърдата лента, която се омотава около китката, тъй като дясната ми беше претоварена от друга дейност. Иначе от 100-те километра въпреки така "важните" като екипировка ръкавици, пак си имах сериозен мазол на дясната ръка. По добре да дадеш пари за ергономични ръкохватки! ( за дисциплините ДХ/ФР съм по - съгласен за ръкавици ), за ХЦ, поне лично за мен са глупост ръкавиците, само спарват и ти правят ръцете по уязвими от към мазоли!

Явно толкова и караш. Ръкавиците изобщо не служат за предпазване на ръцете от мазоли.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот RastaWarrioR » Пон Юли 02, 2012 7:09 pm

Не брато, когато е състезателна и някой ти се залепи на гърба поне е редно да се замислиш дали е по-бърз, по-издръжлив и изобщо дали ще драпапаш за място в първите 50. Изобщо тези 15-20 мин не са въображаеми!!! Знам къде ми е силата, колега .

Едит: Говорим за колоездене а не за тежка атлетика и тези ръкохватки за които говориш нямат нищо общо с употребата на ръкавици.
Изображение
Аватар
RastaWarrioR

Мнениеот vasilevl » Пон Юли 02, 2012 7:25 pm

PtD, RastaWarrioR , ако тези въпросни и така скъпоценни за вас 10-15-20 минути забавяне заради неразбрани участници ( какъвто НЕ СЪМ,давал съм път на който поиска, но не съм телепат, да следя кои ми е на гърба и дали има намерение да се "изстрелва" напред ) ви вкарват поне ама поне в топ 50, тогава може и да се съглася с вас, за по - назад в класацията, вече са болни амбиции. А според мен тези с болните амбиции, съсредоточават силите си там където са най-слаби.
За ръкавиците грам ама грам не ми дреме, аз лично разумно приложение в тях не виждам, освен за ДХ и ФР , където биха предпазили от "сваляне" на кожа от по ръбести камънаци ! Никъде не съм споменавал, че служат за предпазване от мазоли, написах само, че ускоряват този процес :eyebrow: :beer:
ЕДИТ : RastaWarrioR , мисля че съм опоменал причината да ползвам точно тези ръкавици :))) не четеш внимателно.. :beer:
Cross Enduro
Аватар
vasilevl

Мнениеот PtD » Пон Юли 02, 2012 7:29 pm

vasilevl написа: за по - назад в класацията, вече са болни амбиции.

A ти откъде знаеш този, дето те е застигнал, дали е с болни амбиции, или ще се класира в топ 50? Затова си има колегиалност, пропускане и т.н., за което говорим.

Що се отнася до ръкавиците, при XC няма ли сваляне на кожа по камъняците? Няма ли клони в гората? Няма ли потене на ръцете? Явно в твоята дефиниция няма. Обаче в моята има. И не е като да не се е случвало.
Аватар
PtD

Мнениеот Inzagi » Пон Юли 02, 2012 7:32 pm

Аз имам познат който на спускането от тихият кът по маршрута на обиколката на Витоша падна и си нарани много сериозна дланта, беше без ръкавици,ако беше с ракавици много вероятно е да се беше разминал без абсолютно никакви наранявания.
Аватар
Inzagi

Рейтинг: 1636

Мнениеот vasilevl » Пон Юли 02, 2012 7:38 pm

оххххх естествено, че има, колко пъти да ви повтарям, че това си е лично за мен си бре пичове ... просто аз лично за мен съм си преценил, че ако падна лошо при ХЦ-то най ама най малкият ми проблем е дали ще си поолющя малко дланите или пък кокалчетата.. незнаете просто с какво се занимавам и на какво са ми заприличали ръцете.. не са ми като на 14-годишна девственица със сигурност ... който си прецени, че за хц- са му необходими, жив и здрав да е ... ако се пусна обаче с 40-50 в гората или по тежък терен с някоя бойна мекица, тогава абсолютно всичко като ЕКСТРА екипировка признавам!!!!!
Cross Enduro
Аватар
vasilevl

Мнениеот vasilevl » Пон Юли 02, 2012 7:42 pm

PtD, и пак и пак и пак .... разчитам, че тоя с болните амбиции ще си каже МИНАВАМ ОТ ЛЯВО/МИНАВАМ ОТ ДЯСНО и го пропускам и толкова мога да направя за него :) Но няма да застана като бабичка в страни и да потупвам всеки по рамото при положение, че не мога да задмина този пред мен във въпросния тежък участък..

Едит: ..във въпросния тесен участък.. :)
Cross Enduro
Аватар
vasilevl

Мнениеот RastaWarrioR » Пон Юли 02, 2012 8:03 pm

С 40-50 на ХЦ състезание редовно се кара ;) а ръкавиците са за да не изпуснеш кормилото когато са ти потни ръцете. Ако на теб не ти се случва то явно стискаш здраво което мори допълнително и автоматично те слага в графа любители и т.н.
Изображение
Аватар
RastaWarrioR

Мнениеот CoOLeR2 » Пон Юли 02, 2012 8:15 pm

bdz43r написа:9:18 значи, че си финиширал в 15:28. Повечето километражи ако не са умишлено настроени за друго показват само времето в движение.

14:15 някъде беше... 3 часа вече бяхме в една кръчма... :D :rofl: :D Все тая прекарах си супер готино !! :popcorn:
CoOLeR2

Рейтинг: 1196

Мнениеот vasilevl » Пон Юли 02, 2012 8:39 pm

RastaWarrioR написа:С 40-50 на ХЦ състезание редовно се кара ;) а ръкавиците са за да не изпуснеш кормилото когато са ти потни ръцете. Ако на теб не ти се случва то явно стискаш здраво което мори допълнително и автоматично те слага в графа любители и т.н.

Man, ти явно си професионален състезател и ги чаткаш нещата :bowdown: :bowdown: :bowdown:
И да, любител съм, лошо ли е ? Нямам времето и парите за да се отдам сериозно, а ако ги имах, може би щях да го направя още преди поне 10 години! А вашите коментари на моменти ме карат да се чувствам като много невеж и едва ли не пълен "луузър", поради факта че от скоро проявих сериозен интерес отново към колоезденето и смятам да ми стане като хоби. Бъдете по - снизходителни и обръщайте внимание кой какви предпочитания има, не налагайте все вашето мнение.. Да стисках кормилото, защото на широката камениста пътека изпреварих сума и народ, нямам представа с колко км. съм се пуснал но колелото не спираше да се тресе, и ако нямах физическата подготовка да го одържам, най вероятно щях да се размажа на някое от тези спускания! Велосипедът с който направих обиколката е Крос Спринтер за 240лв ако не се лъжа.. Как да не стискам здраво кормилото :D то че е и късо дори, което прави натоварването още по - голямо... и тук ще вмъкна и малко опровергателни думи на тези който не спират да се лигавят с фразите " парково колело " и т.н. Достатъчно луд и способен съм да завърша подобно състезание и с такова колело, без да се очистя, максимално да се съобразявам с останалите и в същото време да съм в средата на пълната класация, че и с малък френски ключ + лула 13, резервна гума отверка с накрайници, метална щангичка за смяна на гуми, свински опашки,клещички,секачки, анцунг горнище и долнище + ежедневния ми багаж(малка чантичка) та с всичко това в раницата.. Е да, повече съм се натоварил, не ми е това целта, просто за момента ми се караше на обиколката, с това разполагах, това карах, накефих се, представям си как ще се кефя на съвременно байкче в планината :^: ... Зимата пусках тема за съвет за нов байк, но в последния момент ми се развалиха финансовите разчети и видях байк през крив макарон. Може би за добро, сега поне си знам какъв байк желая, като навлизащ в спорта. И пак към опитните се обръщам с молба, СТИГА ХОКАЛИ съветвайте повече и не се дръжте надменно " слагам те в графа любител" Ами слагай ме аз те слагам в графа "дразнител" :D
Cross Enduro
Аватар
vasilevl

Мнениеот RastaWarrioR » Пон Юли 02, 2012 8:58 pm

Аз се слагам в графа боленлюбител, а " т.н." е за да се сетиш да правиш път понеже не си с болни амбиции като мен. Изобщо редно е да имаш реалистична преценка когато Фьодор ме настигна му дадох път което не означава да пусна всеки, пускаш онези които те натискат. Изобщо мой, не бъди толкова напрегнат. Моята цел беше под 6 часа и я постигнах но ако някой ме беше пуснал като исках можеше и под 5 , разбираш ли какво ме бърка !
Изображение
Аватар
RastaWarrioR

Мнениеот vasilevl » Пон Юли 02, 2012 9:06 pm

Еми така кажи, нищо против,
за пропускането на такива бързаци, като теб съм се старал да се съобразявам, едва ли съм задържал някой повече от 2-5 сек. (Ако е извикал, че ще изпреварва, на това акцентирах през цялото време, въпросният сигнал, иначе трябва да съ държа главата назад и да питам всеки дали иска да мине.. мисля, че бях ясен за пропускането в предните постове.. аре наздраве вече, стига с глупостите.. който се е накефил, накефил се е .. а за времето ти бих се борил догодина живот и здраве пак.. 6 часа са си добро време за мен :agree: супер, дано успееш догодина за под 6 пък аз за около 6ч. :dontknow:

Едит: 5ч. де.. техн. грешка..
Cross Enduro
Аватар
vasilevl

Мнениеот Stefan_trekkie » Пон Юли 02, 2012 9:11 pm

Чета този спор и ви се чудя. Не съм срещал на този участък велосипедисти недаващи път, аз самия пропуснах поне 15 човека, но не точно когато искат. Беше много тясно, виждам, че напират и гледам в близките 30 сек да намеря малко по-широко място, където да се разминем безопасно. От ляво хълмче, от дясно бездънно дере и пътека 20 санта. Не бих рискувал точно там да пускам който и да било, а дори и аз настигнах по-бавни от мен, а до някъде несъобразителни и чаках по-прилично място за изпреварване. Относно тези 2-те дървета напряко на пътя. Точно там една мацка щеше да падне в дерето. Тръгна да залита от зор, че всички отзад напираме да изпреварваме и горкото моме се пищиса. Но пък и точно там ме пуснаха да мина, а и аз пуснах още 2-ма да минат. Пускането на някой там да мине си е горе-долу спиране.
На няколко пъти на малко по-широкото ме изпреварваха твърде близо.. Това е забележка към всички, които го правят. На едно място дори ме закачиха, а от дясно пак дере .. Още няколко милиметра и к'во става ?... Верно, че имах и каска и ръкавици и наколенки, че и превързочни материали си носех.. Ама кому е нужно да ги ползвам ?

А за да бъдем по-информирани кой напира отзад да изпреварва... Има звънчета, струват 2 лв, леки са и работят перфектно... Или много ви загрозява фешън байковете ?!?

Таз бабка не знам дали съм я срещал, но срещнах други бабки и дедковци, и чичковци, и лелички, които ме поздравиха за това, че имам звънче и го използвам !
Аватар
Stefan_trekkie

Рейтинг: 1257

Мнениеот PtD » Пон Юли 02, 2012 9:15 pm

vasilevl написа:PtD, и пак и пак и пак .... разчитам, че тоя с болните амбиции ще си каже МИНАВАМ ОТ ЛЯВО/МИНАВАМ ОТ ДЯСНО и го пропускам и толкова мога да направя за него :) Но няма да застана като бабичка в страни и да потупвам всеки по рамото при положение, че не мога да задмина този пред мен във въпросния тежък участък..

E там е проблемът, че дори като кажеш МИНАВАМ ОТЛЯВО, он си пере, все едно не съществуваш. Заради един такъв индивид щях да се очистя много качествено. :(!:

vasilevl написа:малкият ми проблем е дали ще си поолющя малко дланите или пък кокалчетата.. незнаете просто с какво се занимавам и на какво са ми заприличали ръцете.. не са ми като на 14-годишна девственица със сигурност ...

Честно казано, не мога да си представя ръце, които ще останат без последствия при падане с 50+ на асфалт или остри камъни. А такива участъци имаше дори и на Обиколката (която си е едно каране в парка, с изключение на няколко места).
Аватар
PtD

Мнениеот vasilevl » Пон Юли 02, 2012 9:20 pm

Stefan_trekkie,
Не че спориме, просто избистряхме отношенията на "новак" "напреднал" можеше и да спестиме няколко поста ( за което някои ми е набил "-"-че веднага естествено :D )
Ако имах подобна среда, едва ли щях да ползвам този форум понеже се дразня понякога прекалено много на прибързани мнения.
Познат си ми от друг форум, заради такива като теб бих следял форума. Всичките ти коментари там са ми направили само добри впечатления!
Cross Enduro
Аватар
vasilevl

Мнениеот Stefan_trekkie » Пон Юли 02, 2012 9:23 pm

ААа... Кой форум... Има ме в много... Все пак съм модератор от 3 години в един от най-големите мото-форуми.. Чак ми е писнало да пиша там :rofl: :rofl:

Пиши на лично ако трябва.. Да не правим реклама и спам..
Аватар
Stefan_trekkie

Рейтинг: 1257

Мнениеот vasilevl » Пон Юли 02, 2012 9:29 pm

PtD написа:
vasilevl написа:PtD, и пак и пак и пак .... разчитам, че тоя с болните амбиции ще си каже МИНАВАМ ОТ ЛЯВО/МИНАВАМ ОТ ДЯСНО и го пропускам и толкова мога да направя за него :) Но няма да застана като бабичка в страни и да потупвам всеки по рамото при положение, че не мога да задмина този пред мен във въпросния тежък участък..

E там е проблемът, че дори като кажеш МИНАВАМ ОТЛЯВО, он си пере, все едно не съществуваш. Заради един такъв индивид щях да се очистя много качествено. :(!:

vasilevl написа:малкият ми проблем е дали ще си поолющя малко дланите или пък кокалчетата.. незнаете просто с какво се занимавам и на какво са ми заприличали ръцете.. не са ми като на 14-годишна девственица със сигурност ...

Честно казано, не мога да си представя ръце, които ще останат без последствия при падане с 50+ на асфалт или остри камъни. А такива участъци имаше дори и на Обиколката (която си е едно каране в парка, с изключение на няколко места).

Да, съгласих се, проблем е това за изпреварването, че има "он"-ковци за нещастие.. за ръкавиците, да , поемам си изцяло риска, предпочитам без тях за подобни "разходки" както казваш :) На опасните участъци си е риск, факт :)
Падал съм с 50 сигурно и отгоре, на бул българия, свечеряваше се, а аз хлапе, бързам да се прибера до жк.Борово и хоп.. в канавката на алеята баш на средата на алеята( без капак беше ) Таа... оцелях :D Все едно се бях бил с тигри, така изглеждах.. надран целия от асфалта и няколко отока и уплаха, но нищо повече за щастие !
Cross Enduro
Аватар
vasilevl

Мнениеот joropc » Пон Юли 02, 2012 9:38 pm

:offtopic:
@vasilevl
Редно е да погледнеш заглавието, защото по постове в неправилната тема вече обиколи Витоша 4-5 пъти... :wavey:
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот Анелия » Пон Юли 02, 2012 10:01 pm

PtD написа: E там е проблемът, че дори като кажеш МИНАВАМ ОТЛЯВО, он си пере, все едно не съществуваш. Заради един такъв индивид щях да се очистя много качествено. :(!:

Според мен репликата "минавам отляво" означава, че колоездачът отпред не трябва да прави резки движения в посока ляво, но да си кара все едно няма никой отзад, т.е. без промяна да си поддържа линията, която е държал допреди. Не е длъжен да спре или отбие и да ти освободи лявото си, за да минеш там. Изпреварването е където можеш и АКО можеш.
Аватар
Анелия

Мнениеот PtD » Пон Юли 02, 2012 10:37 pm

Анелия написа:
PtD написа: E там е проблемът, че дори като кажеш МИНАВАМ ОТЛЯВО, он си пере, все едно не съществуваш. Заради един такъв индивид щях да се очистя много качествено. :(!:

Според мен репликата "минавам отляво" означава, че колоездачът отпред не трябва да прави резки движения в посока ляво, но да си кара все едно няма никой отзад, т.е. без промяна да си поддържа линията, която е държал допреди.

Aха, именно. А не да те засича, като те набутва в улей между храстите. :(!:
Аватар
PtD

Мнениеот Ивайло » Пон Юли 02, 2012 10:51 pm

Анелия написа:Според мен репликата "минавам отляво" означава, че колоездачът отпред не трябва да прави резки движения в посока ляво, но да си кара все едно няма никой отзад, т.е. без промяна да си поддържа линията, която е държал допреди. Не е длъжен да спре или отбие и да ти освободи лявото си, за да минеш там. Изпреварването е където можеш и АКО можеш.

+1 Напълно споделям! В края на краищата изпреварването е въпрос на умение и на изпреварващия и на изпреварвания, но и на дадености на терена. Който гони време и постижение трябва да знае, че в т. нар. сингъл трак едва ли ще може да изпреварва и да се съобрази с това обстоятелство. Никой не е длъжен да рискува здравето си или да променя темпото си само за да направи път на другиго. Например на онзи гаден 10-метров стръмен участък, където колелото се носи, имаше участници, които бяха решили, че точно там трябва да изпреварват. Един такъв се набута пред мен и започна да се пързаля по коренищата. В крайна сметка останалите зад него трябваше да го изчакваме...

То и на голямата награда на Монако във Ф1 почти няма къде да се изпреварва, но не съм чул някой от пилотите да се оплаква от това :D
Аватар
Ивайло

Рейтинг: 1482

Мнениеот kgm » Пон Юли 02, 2012 11:46 pm

Да ви кажа според мен тук е ролята и на организаторите да има малко повече предварителна информация относно етиката на каране и други подобни. Например на мен ми е първо такова състезение (както и на много други хора). Карам отскоро, обикновенно сам - и откъде да знам аз лафа "Минавам от ляво дясно" ?
Може би са необходими да бъдат публикувани малко такива практически норми, съвети и други такива, на сайта на състезанието, за нас любителите. Важно е да са на сайта , че не всички хора се интересуват и имат време да четат форуми.
Иначе елементарното възпитание изисква, когато някой те настигне отзад да го пропуснеш (още повече ако ти извика), но същото важи и за него независимо за кое място се бори, да не те принуждава да спираш, или почти пребиваш в някой храсти или дере. Просто никой не бива да застрашава другия. Иначе става свинщината която се разиграва по пътищата.
Иначе и аз съм изключително доволен от цялата организиция, изобщо не съм очаквал да е толкова добре всичко ( поне за мен). Надявам се да участвам догодина и да го взема по бързо от 7.30 часа, както го направих за сефте. Все пак никога не бях карал повече от 50 км. (но съм ходил с 25кг. раница 16 часа).
Видях сума ти хора без каски - защо - нали е задължителна екипировка - или по нашенски задължителна. Много каски овесени по раниците??? - Според мен това е за дисквалификация. И ми е интересно колко от първите си носеха превързочен пакет и фолио. Клепе дали е носил фолио.
Ако догодина се раздели на два дни - за пешеходци и колоездачи, не знам как ще изкарат тези хора по подкрепителните пунктове 2 денонощия. Вижда ми се трудно. Не смятам, че е много удачно. На мен ми пречеха туристите, не скороходците. Едни табели на 4-5 изходни пункта може би са добра идея.
Беше супер и съм много щастлив че завърших.
Дано някой от Алпи чете в този форум и да отсее дребните детайли за доизпипване на това хубаво мероприятие. :peace:
kgm

Рейтинг: 1220

Мнениеот motomarzel » Вто Юли 03, 2012 9:42 am

Интересно ми е как на отсечка, която нормално се минава за 25-30 минути, че дори и по-малко, вие твърдите че сте изгубили 20 минути щото някой ви бавел??? И направихте по този въпрос няколко страници дискусия? :peace:
Аватар
motomarzel

Мнениеот PtD » Вто Юли 03, 2012 10:11 am

motomarzel написа:Интересно ми е как на отсечка, която нормално се минава за 25-30 минути, че дори и по-малко, вие твърдите че сте изгубили 20 минути щото някой ви бавел??? И направихте по този въпрос няколко страници дискусия? :peace:

Тази година (вадейки поуки от горчивия опит от предната) избързах да изпреваря неможещите да карат по тясна пътека :emlaugh:, затова нямах голям проблем в този участък. Обаче миналата година се беше образувала колона от едно 50-60 колела, заради някой, който не знае къде точно се намира.

И нищо не видях да се говори за 20 минути забавяне. Говореше се за 10 минути. :magnify:
Аватар
PtD

ПредишнаСледваща

Назад към Състезания