Обиколка на Витоша 2011

Форум за обявяване, организиране и обсъждане на състезателни прояви. За да е състезателна една проява, тя трябва да включва съревнованието като предварително и официално обявен елемент.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 700 / 10
Правила на форума
В различните форуми и подфоруми на раздел "Мероприятия" действат особени правила, които можете да прочетете в тази тема, т. ІІІ.

Напомняме на всички потребители в раздел "Мероприятия", че в рамките на МТБ-БГ има Календар на събитията, който включва дори и индивидуални карания, стига инициаторите им да желаят това, т.е. да са вписали карането си там. По принцип в Календара ще намерите всички състезания и официално организирани карания. Календарът е на този адрес: http://www.mtb-bg.com/index.php/events/calendar .
Повече подробности за Календара можете да научите от тази статия: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/o ... 7-calendar

Re: Обиколка на Витоша 2011

Мнениеот bdz43r » Вто Юни 28, 2011 12:10 am

Около 1500 м или по-малко.
Аватар
bdz43r

Рейтинг: 2000

Мнениеот Yavkata » Вто Юни 28, 2011 4:24 am

Fujitzo написа:Аз мин седмица направих импровизирана половин обиколка на Витоша - 50км общо (+ карането в София) . Обаче много гадно се загубих/замотах над село Кладница ....Споделям преживяванията си, защото много гадно се залутах на връщане от с. Кладница. Дано Обиколката да не преминава по пътеки, които се губят в трева и на кръстопътите да има табели..

Eeee, не се оплаквай, направил си си класическо ХС каране с еУементи на замотване. То при едно каране ако не се забиеш из сечищата поне веднъж, ако не буташ като изоглавен в търсене на пътеката си някъде нагоре, не си напълниш обувките и врата с борови иглички, дали имаш право да кажеш, че въобще си карал. :D Супер каране си си направил.

@azzmaster Денивелация на изкачване 1500 м. Точните данни с графика ги има на сайта на Обиколката.

@ Начинаещи - Да, Обиколката не е тежко състезание, но си изисква да си подготвен- физически, психически, тактически и технически. Прегледайте внимателно графиките на маршрута (особено ако не сте го карали частично) и си разпределете силите. Наистина последната третина е предимно равна и надолу, но пък там трябва да запазите и концентрация, защото увлечени от по -високите скорости може да се стигне до контузии. Карайте в група с приятели. Въпреки наличието на подкрепителни пунктове си носете вода и нещо за подхапване.
Инструментчета, резевна гума, лепенки и помпа - задължително.
Колегата по -горе е абсолютно прав -ако сте спортен тип - нямате ядове със трасето. Ако си карате от вас до кръчмата-изчакайте следващата Обиколка, и се подгответе,все пак това не е каране в парка. Тя си се провежда всяка година, няма да избяга.
Май прогнозата за времето е с нас, успех на всички участници, приятно , леко бързо и безаварийно придвижване по Обиколката.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот silvertm » Вто Юни 28, 2011 8:37 am

Fujitzo написа:...Въпросната пътека която трябваше да хвана мисля че е част от обиколката просто аз я търсех откъм Кладница, където тя се губи...

Пътеката между Владая и Кладница се губи само на две места - едното е откъм Владая, където пътеката среща един участък с наклон от над 50 процента (там колелото се носи с една ръка, а с другата търсиш корени, за които да се държиш - никой нормален човек не би предположил, че пътеката продължава почти отвесно нагоре/надолу); другото място е над Кладница, където пътеката свършва (или поне онова, което аз съм виждал от нея).

По маршрута има немалко места, където се толерира загубването - най-критични са местата преди язовира (къде точно се завива надясно на асфалтовия път и къде след това се завива наляво по горския път) и след това над Чуйпетльово (особено там, където пътят се разделя в три посоки и трябва да се поеме по невидимата с невъоръжено око пътека надясно). На тези места няма пунктове на организаторите, затова е необходима солидна маркировка!

Относно трудностите - когато аз правих първата обиколка, най-критични за издръжливостта ми се оказаха две места - на километър и нещо преди Чуйпетльово по асфалтовия път (това е 44-45 км от обиколката) и на две места в трасето между Ярлово и Ярема - първото от тях е на 3 километра след Ярлово, където пътят се отклонява в посока към далекопровода (бъдете готови да се изкачвате по изровен наклон до малко след жиците, което прави 1 200 метра) и в края на тази отсечка, преди излизането на асфалтовия път, където също има наклон паралелно на далекопровода - дължината му е около 800-900 метра, но е стръмно и каменисто, а вече сте карали към 65 километра.
Разпределете си силите така, че да ви стигнат за тези места, и няма да имате проблем ;)
silvertm

Рейтинг: 1671

Мнениеот Daniel Panev » Вто Юни 28, 2011 9:35 am

Абе някой има ли GPS track на трасето? По незнайни причини нито MapSource, нито BaseCamp пожелават да отворят трака от сайта на Обиколката на моя компютър...
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот azoic » Вто Юни 28, 2011 10:03 am

Daniel Panev написа:Абе някой има ли GPS track на трасето? По незнайни причини нито MapSource, нито BaseCamp пожелават да отворят трака от сайта на Обиколката на моя компютър...

Ето ти един, но му смени разширението на gpx. При мен се отваря в MapSource

ob_vitosha.txt
(345.17 KiB) 174 пъти
Изображение Изображение
Аватар
azoic

Мнениеот Daniel Panev » Вто Юни 28, 2011 10:08 am

Много ти благодаря!
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот argon » Вто Юни 28, 2011 10:25 am

Айде и аз да дам някакъв акъл на хората които са решили да участват в това мероприятие за пръв път. Освен всички изброени необходими неща които трябва да вземете, помислете добре за облеклото. Искрено ви препоръчвам да карате с клин с папперс (подложка на гъ-зето), защото в това отношение 100 километра са си много, и дори хора които карат повече към края усещат дискомфорт. Ако нямате в ТСМ -ите и LIDL има някакви които ще ви свършат работа , без да давате много пари. За фланелки, също ще ви посъветвам да са "колоездачни". Е, може да нямат джобове на гърба но да са спортни екипи - просто да не бъдат памучни тениски. Поради простата причина , че памукът попива много повече потта отколкото синтетичните материи, и същевременно изсъхва много много по-бавно. Тоест ще се изпотите здраво още до "Тихият кът" и после ще карате с мокри гърбове, което не е най-доброто, което може да ви се случи.Взимането на резервна тениска също не е лишено от смисъл. Независимо от прогнозите за времето вземете си и някаква лека дреха с дълъг ръкав. Дали ще е шушляково якенце или ветровка,вие си преценете. Но денят май няма да е от най-горещите, и ако заседнете някъде на сянка, ще е добре да се наметнете, или ако има силен вятър. Миналата година (макар и температурите да бяха съвсем различни) едно момче караше само с памучен потник без ръкави, и като пристигна на финала се наложи да го повиват с одяла за да дойде на себе си-трепереше целият и беше бял като лист.Не правете подобни грешки и се облечете по-добре..Това не значи че на старта, макар и да е по-хладно трябва да сме с балтони :)Да, като стартирате добре е да ви е дори леко хладно, защото по баира още след първите 500м ще се згреете достатъчно, и ако сте много навлечени ще се изпотите и изморите неестествено много :) За каските и ръкавиците няма да споменавам, трябва вече да е ясно, че те са задължителни !Успех на всички, и малко завиждам на хората които ще участват за пръв път :beer:
Like Steven Segal I'm hard to kill....
Аватар
argon

Мнениеот doodko » Вто Юни 28, 2011 12:27 pm

Е, добре... Това е състезание, събира се такса за участие, има организация, има спонсори. Нека организаторите да отделят 100-200лв. от събраните 2000-3000лв. и да сложат 10 табели на сюблимните места и малко лентички! :clap:
А "опитните" могат дадат съвет или предложения за по-леки ХС състезания из България на тези, които се колебаят и им е за първи път... Иначе, много полезни съвети! :deal:
Аватар
doodko

Рейтинг: 1355

Мнениеот krasig » Вто Юни 28, 2011 12:57 pm

Всъщност организаторите хвърлят много сили за да слагат всяка година мнооого знаци (лентички,табели).
Проблема е, че се намират лоши хора които ги махат, а някой дори ги завъртат (табелите) и тогава става голямата забава :)
krasig

Рейтинг: 1272

Мнениеот emilaleksov » Вто Юни 28, 2011 11:05 pm

Ето и актуална информация за провеждането на Обиколката на Витоша на 02.07.2011 г. (събота).

Старт: 02.07.2011 г. (събота) сутринта
» 00:00 часа (полунощ 1-ви срещу 2-ри) за пешеходци
» 06:00 часа за колоездачи

Стартова такса: 10 лв.

СТАРТ/ФИНАЛ: Локалното платно на ОКОЛОВРЪСНО ШОСЕ пред НАЦИОНАЛНИЯ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

ВАЖНО! На старта на 02.07.2011 г. е необходимо да носите попълнена и подписана следната ДЕКЛАРАЦИЯ!

Краен срок за предварително записване: 01.07.2011 г. (петък), 15:00 часа!

Предварителното записване става по няколко начина:

1) Онлайн на новия сайт на Обиколката:
http://vitosha100km.bg/user/register

След като се регистрирате и влезете с потребителското си име, от секцията "Моят профил" -> "Декларация" можете да изтеглите декларацията, която трябва да носите попълнена и подписана на старта на 02.07.2011 г.

2) На място в някой от следните магазини:

Магазини DRAG ZONE:
- бул. "България" 7а
- ул. "Е. Гешов", бл. 120
- ул. "Княз Борис" 145

Магазин АЛПИ:
- ул. "Ворино" 19

3) На телефон 02 858 19 69

• • • • •

За всички, които не се запишат предварително до 15:00 часа на 01.07.2011 г., таксата при регистрацията на старта ще бъде 15 лева!

Записване на място:
- За скороходци: 01.07.2011 г. (петък), 22:30 – 23:30 часа
- За велосипедисти: 02.07.2011 г. (събота), 04:30 - 05:30 часа

• • • • •

ПРОГРАМА
00:00 Старт Скороходци
06:00 Старт Велосипедисти
10:00 Отворени врати BIG AIR BAG & DRAG TEST DRIVE
11:00 Старт детско състезание по затворен маршрут
13:00-15:00 Ути RIDERS LOUNGE AREA
15:00 Награждаване СЪСТЕЗАТЕЛИ
16:00-17:00 BIG AIR BAG Funky Shot Contest
20:00 Закриване на състезанието
emilaleksov

Рейтинг: 1220

Мнениеот argon » Сря Юни 29, 2011 9:17 am

http://vitosha100km.bg/
Поздравления за сателитната карта ! Това е наистина полезно за всички, а най вече за тези, които не са участвали или не си спомнят добре трасето.
Аватар
argon

Мнениеот silvertm » Сря Юни 29, 2011 9:34 am

emilaleksov написа:...информация за провеждането на Обиколката на Витоша...

Този тип информация винаги ме е карала да се чувствам като при решаване на ребус с елементи на пъзел.
Прочитам тук, сравнявам и засичам с информацията на сайта и...

И все пак имам следните въпроси, на които не откривам отговор:
1.Ако се запиша онлайн, кога и къде плащам таксата и в какъв размер ще е тя?
2.Ако се запиша на място в някой от изброените магазини, трябва ли да нося подписана декларация на старта?
3.Как стои въпросът с планинската застраховка?
4.Моля да опишете процедурата по регистрация на старта за онези, които:
А:са се записали онлайн;
Б:са се записали в магазин;
В:се записват на място непосредствено преди старта.

И последно, ако дойда на старта примерно в 5:50 часа и искам да се запиша на място преди старта, ще ми откажете ли регистрация? Сега е указано, че записването е до 5:30, но дали ще се спази стриктно, или е просто препоръка?
silvertm

Мнениеот GRUEL » Сря Юни 29, 2011 10:14 am

Според това, което ми казаха в магазина:
по т.1 - Записваш се предварително он-лайн, от сайта си изпринтваш декларацията, попълваш я, слагаш вътре 10 лв и така я носиш сутринта на старта, предаваш я и ти дават номер.
по т.2 - Ако отидеш в някой магазин - даваш 10лв., те ти дават декларация, която попълваш на място и тя остава в магазина. На старта само си казваш името и ти дават номер...
по т.3 - Планинската застраховка се поема от спонсор и се изготвя на базата на попълнената декларация...
Ако се записваш на място - от 4:30 до 5:30 като таксата е 15 лв. Хубаво е и в този случай да си носиш попълнена декларация, за да става по-бързо, но ще има и на място декларации.
GRUEL

Рейтинг: 1270

Мнениеот silvertm » Сря Юни 29, 2011 10:23 am

GRUEL написа:Според това, което ми казаха в магазина:
...

:agree:
Благодаря!
silvertm

Мнениеот doodko » Сря Юни 29, 2011 10:25 am

И аз малко се пообърках... И на мен ми казаха подобни неща по телефона, частичен отговор и на горните въпроси - разпечатва се декларацията, отива се с нея (попълнена) на някой от посочените адрес преди петък, 15ч. и се плащат 10 лв.
Аз обаче имам и едно питане, на което не можаха да ми отговорят. Ако дойдем с кола до старта, къде можем да я оставим? Май около резиденцията по принцип не може да се паркира, а не ми се въртят допълнителни км като бонус. А и друго - сателитната карта не отговаря точно на описания маршрут, например относно старт-финала...
Аватар
doodko

Рейтинг: 1355

Мнениеот deadahmed » Сря Юни 29, 2011 11:15 am

Някой ще обясни ли на нас, простите, какво осигуряват тези 10лв такса? Само участие, или и застраховка? Защото някои от моите приятели имат вече застраховки (аз лично целогодишна, пак 30-на лв), които важат и за спортни прояви като Обиколката, и нямат намерение да плащат нещо по два пъти :dontknow:
Аватар
deadahmed

Рейтинг: 963

Мнениеот Raffy » Сря Юни 29, 2011 11:25 am

argon написа:http://vitosha100km.bg/
Поздравления за сателитната карта ! Това е наистина полезно за всички, а най вече за тези, които не са участвали или не си спомнят добре трасето.

Хубаво е да се смени старт-финала на тази сателитна карта.
А и ми е интересно финала в каква посока е... от къде се минава и т.н.
Аватар
Raffy

Рейтинг: 1192

Мнениеот krasig » Сря Юни 29, 2011 12:28 pm

deadahmed написа:Някой ще обясни ли на нас, простите, какво осигуряват тези 10лв такса? Само участие, или и застраховка? Защото някои от моите приятели имат вече застраховки (аз лично целогодишна, пак 30-на лв), които важат и за спортни прояви като Обиколката, и нямат намерение да плащат нещо по два пъти :dontknow:

Предполагам че за 10 лева получаваш маркировка, подкрепителни пунктове (където трябва 20 часа да стоят някакви хора) вода,вафли,ядки...
Предполагам че от тия 10 лева 50 стотинки отиват за застраховка.

П.П. Не съм от организаторите. Само разсъждавам.Може и да не съм прав.
krasig

Рейтинг: 1272

Мнениеот EH4EB » Сря Юни 29, 2011 1:01 pm

Някой може ли да пусне читав GPS трак на обиколката, че нито този от сайта им нито този който колегата е постнал мога да го вкарам в Гармина...
Аватар
EH4EB

Рейтинг: 1245

Мнениеот Daniel Panev » Сря Юни 29, 2011 1:07 pm

EH4EB написа:Някой може ли да пусне читав GPS трак на обиколката, че нито този от сайта им нито този който колегата е постнал мога да го вкарам в Гармина...

Свали си тоя от сайта и с произволен текстов редактор (notepad, примерно) изтрий тага email (намира се в началото).
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот Daniel Panev » Сря Юни 29, 2011 1:11 pm

Daniel Panev написа:
EH4EB написа:Някой може ли да пусне читав GPS трак на обиколката, че нито този от сайта им нито този който колегата е постнал мога да го вкарам в Гармина...

Свали си тоя от сайта и с произволен текстов редактор (notepad, примерно) изтрий тага email (намира се в началото).
nd_vitosha100km.zip
nd_vitosha100km.gpx
(82.39 KiB) 116 пъти

Ето ти моя...
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот leezard » Сря Юни 29, 2011 2:31 pm

Здравейте имам въпрос, може ли да се качи трак на Garmin Mobile XT - Nokia 5800. Защото пробвам но не става?
leezard

Рейтинг: 1207

Мнениеот Sartor » Сря Юни 29, 2011 3:35 pm

leezard написа:Здравейте имам въпрос, може ли да се качи трак на Garmin Mobile XT - Nokia 5800. Защото пробвам но не става?

Да, говоря от личен опит. Работи си перфектно, включително и оff-road картите и траковете (дори и този от сайта се показва без грешка)! :)
Аватар
Sartor

Рейтинг: 1995

Мнениеот argon » Сря Юни 29, 2011 3:50 pm

krasig написа:
deadahmed написа:Някой ще обясни ли на нас, простите, какво осигуряват тези 10лв такса? Само участие, или и застраховка? Защото някои от моите приятели имат вече застраховки (аз лично целогодишна, пак 30-на лв), които важат и за спортни прояви като Обиколката, и нямат намерение да плащат нещо по два пъти :dontknow:

.

Вижте, не мисля че е необходимо да правим финансова инспекция на организаторите. Бъдете сигурни, хората които организират това мероприятие не го правят с цел да се "напечелят"! Освен това има и много други разходи и организационни проблеми за които със сигурност не се сещаме....например присъствието на ПСС на състезанието. Що се отнася до включената застраховка в стартовата такса, мисля че няма нищо по-смислено от това! И на Банско да отидете и да си вземете билетче за ски влека, вече върви със застраховка (и никой не ви пита дали имате друга планинска застраховка или нямате). Да, може да е с някой лев отгоре, но не дай Боже, да ви потрябва помощ в планината, и да нямате застраховка. А що се отнася до размерът на стартовата такса-няма състезание по планинско колоездене с по-ниска такава. (изключение са съБитиетата на С.К.А)
Аватар
argon

Мнениеот Yavkata » Сря Юни 29, 2011 3:58 pm

И тениската, и тениската :P
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот F1-MAN » Сря Юни 29, 2011 3:59 pm

Да, таксата включва и планинска застраховка.
Аватар
F1-MAN

Мнениеот Fujitzo » Сря Юни 29, 2011 4:01 pm

Raffy написа:
argon написа:http://vitosha100km.bg/А и ми е интересно финала в каква посока е... от къде се минава и т.н.

Аз си представям едното платно на бул. България отделено с конуси като вело алея и финала да е преди детелината на околовръстното. Щото иначе ако е след нея става малко опасно - колите се включват в България посока център с 70км/ч и никога не спират/намаляват за да се огледат за идващи от горе коли и велосипедисти по презумция, че е широко 3 ленти и колите от горе трябва да се движат в средната, че даже и лявата лента. Аз много пъти съм имал доста неприятни моменти с нетолеранти шофьори връщайки се от каране из Витоша във вечерния час пик. Даже веднъж ми се прииска да имам гаечен ключ в раницата за да счупя фара на един кретен на следващия светофар. Видя ме, че се спускам с 50км/ч обаче въпреки това ме засече ! Завих наляво в скоростната лента за да избегна сблъсъка, добре че не идваше друга кола там..
Fujitzo

Рейтинг: 1303

Мнениеот Yavkata » Сря Юни 29, 2011 4:05 pm

Искренно се надявам да е така. Където беше финала миналата година , пак да е там. Пресичането в този район и с повишено внимание си е опасно, пък какво остава за върволица от 300 души във финален спринт.
Аватар
Yavkata

Мнениеот tumbaka » Сря Юни 29, 2011 4:36 pm

100 км планински, нали ще е с преспиване? Трябва ли да си носим малка палатка и неопрен или по пътя има села и може да се отсяда някъде ?
tumbaka

Рейтинг: 1225

Мнениеот argon » Сря Юни 29, 2011 4:56 pm

Ами, да спане ще има :) Уоутър може след като финишира да се изкъпе и закуси в къщи, да си полегне предиобедно, да обядва и тогава да дойде за награждаването в 15 часа :)
Това е еднодневно състезание, има контролно време за максимално бавното преодоляване на трасето. Обикновено последните преодоляват дистанцията за около 13 часа. Ако това време ти се вижда непосилно, по-добре не участвай. Винаги може да излезеш с приятели, и да го направите за 2 дни.
Аватар
argon

ПредишнаСледваща

Назад към Състезания