Обиколка на Витоша 2012

Форум за обявяване, организиране и обсъждане на състезателни прояви. За да е състезателна една проява, тя трябва да включва съревнованието като предварително и официално обявен елемент.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 700 / 10
Правила на форума
В различните форуми и подфоруми на раздел "Мероприятия" действат особени правила, които можете да прочетете в тази тема, т. ІІІ.

Напомняме на всички потребители в раздел "Мероприятия", че в рамките на МТБ-БГ има Календар на събитията, който включва дори и индивидуални карания, стига инициаторите им да желаят това, т.е. да са вписали карането си там. По принцип в Календара ще намерите всички състезания и официално организирани карания. Календарът е на този адрес: http://www.mtb-bg.com/index.php/events/calendar .
Повече подробности за Календара можете да научите от тази статия: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/o ... 7-calendar

Re: Обиколка на Витоша 2012

Мнениеот krach » Вто Юли 03, 2012 10:36 am

В началото (първата тясна пътека) няколко души ме подпряха от зад. Хората не викаха ляво дясно като алтави. Просто като го видях, че го спирам и ми диша прахта, не съм скачал в дерето и храсти просто изчаквах да дойде удобно разширение и отбивах (ако някой каже че 5-10 секунди за отбиване, МНОГО ГО ЗАБАВЯТ - да пие 2-3 студени води и да се посвести какви глупости говори), за което хората благодаряха. На обиколна над Бистрица-Симеоново....въпреки ГОЛЯМАТА пътека имаше няколко такива които викаха ЛЯВО... ДЯСНО и като почне едно задминаване....можеше да обменим кординати докато ме задмине....хем дава зор хем не може да скочи на педалите. А пък и имаше достатъчно място 3-ма да се наредят един до друг. Предвид времето и мястото на което ме задминаваха не бих казал че са състезатели а предимно лапетии с болни амбиции. (болни понеже нито вече гонеха УНИКАЛНО време нито караха толкова бързо, а пък след 10-15 мин ги настигах отново)

Относно ръкавиците - слава Бога не съм падал на обиколката, но съм падал в града и ръкавиците отнесоха иначе неприятното ожулване. Не че ще примра ако си ожуля ръцете. Просто хич не е кеф да стискаш кормилото с потни надрани ръце. Въпрос на избор, някой ако си му харесва чак толкова преди старта жули асфалта и си кара. :beer:

За каската си е редно да си я носиш...ако си толкова отворен и караш без каска и се пребиеш ангажираш другите да те спасяват. Дошъл си на организирано събитие с определени правила и норми редно е да ги спазваш.
П.П. да си призная и аз карах на няколко пъти без каска - когато бутах нагоре по баира.
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот RastaWarrioR » Вто Юли 03, 2012 7:42 pm

motomarzel написа:Интересно ми е как на отсечка, която нормално се минава за 25-30 минути, че дори и по-малко, вие твърдите че сте изгубили 20 минути щото някой ви бавел??? И направихте по този въпрос няколко страници дискусия? :peace:

Като я минеш за 35-40 мин. Те ти ги ;)
Изображение
Аватар
RastaWarrioR

Рейтинг: 2000

Мнениеот sub_eleven » Вто Юли 03, 2012 8:14 pm

eMcKu написа:По-добре такива индивиди като теб, да не участват повече. :evil:

ооо състезателчето с оправданията:) благодаря за вниманието - 6 гуми да спукаш догодина, на шестата да се сетиш за мен :).

И все така да дишаш пръднята на Уолтър.
sub_eleven

Рейтинг: 1160

Мнениеот eMcKu » Вто Юли 03, 2012 8:23 pm

sub_eleven написа:

ооо състезателчето с оправданията:) благодаря за вниманието - 6 гуми да спукаш догодина, на шестата да се сетиш за мен :).

И къде видя да се оправдавам ? Аз лично, не отивам с нагласата да стана първи, втори или който и да било. Карам байк, защото ми харесва и ходя на такива мероприятия главно заради компанията и многото приятели, които имам там. Всичко, което правя, го правя за кеф и не ме интересува, колко гуми, ще спукам и на колко минути, ще съм зад еди кой си !
Абсолютно продължаваш да затвърждаваш, че нямаш място на такова мероприятие. Пинки76 ти го каза, поне си вземи поука и недей да злобееш :idea: :)
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот sub_eleven » Вто Юли 03, 2012 8:29 pm

eMcKu написа:
sub_eleven написа:

И къде видя да се оправдавам ? Аз лично, не отивам с нагласата да стана първи, втори или който и да било. Карам байк, защото ми харесва и ходя на такива мероприятия главно заради компанията и многото приятели, които имам там. Всичко, което правя, го правя за кеф и не ме интересува, колко гуми, ще спукам и на колко минути, ще съм зад еди кой си !
Абсолютно продължаваш да затвърждаваш, че нямаш място на такова мероприятие. Пинки76 ти го каза, поне си вземи поука и недей да злобееш :idea: :)

ти си този, който злобее!

И с колко приятели си размени една приказка поне? Или може би само докато си сменял гумите.... Не ми обяснявай как при сумарно време около 4 часа за 100км си отишъл да се видиш с приятели... смешно е.

всичко това, което каза по-скоро важи за мен, но не и за теб :)

но все пак не се засягай.
sub_eleven

Мнениеот dobber » Вто Юли 03, 2012 8:43 pm

sub_eleven написа:но все пак не се засягай.

По-добре такива индивиди като теб, да не участват повече. :evil:
Аватар
dobber

Рейтинг: 1525

Мнениеот RastaWarrioR » Вто Юли 03, 2012 8:48 pm

Момци Витоша 100 е за всички, въпроса беше друг. Редно е да проявяваме малко колегиалност :agree:
Изображение
Аватар
RastaWarrioR

Мнениеот sub_eleven » Вто Юли 03, 2012 8:49 pm

dobber написа:
sub_eleven написа:но все пак не се засягай.

По-добре такива индивиди като теб, да не участват повече. :evil:

ооо готин, не можа ли да измислиш нещо от теб.... ми щом си казал може и да не участвам...

Ще се борите за титлата все убавци:)
sub_eleven

Мнениеот eMcKu » Вто Юли 03, 2012 8:57 pm

sub_eleven написа:
eMcKu написа:
sub_eleven написа:

ти си този, който злобее!

И с колко приятели си размени една приказка поне? Или може би само докато си сменял гумите.... Не ми обяснявай как при сумарно време около 4 часа за 100км си отишъл да се видиш с приятели... смешно е.

всичко това, което каза по-скоро важи за мен, но не и за теб :)

но все пак не се засягай.

Няма и как да ти обяснявам, надали, ще ме разбереш :)
В интерес на истината, не знам от какво се засегна толкова, но реакцията ми беше продиктувана от това, че участваш без каска, въпреки правилата и отделно острия тон към някои от участниците. Във всеки случай, ти си участвал в разрез с правилата.
Както и да е, аз ти се извинявам, ако се чувстваш обиден. Не искам да оставаш с грешно впечатление, не съм от хората, които отиват само за победата, времето, класирането и използват всякакви методи, за да са първи.
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот sub_eleven » Вто Юли 03, 2012 9:09 pm

eMcKu написа:В интерес на истината, не знам от какво се засегна толкова, но реакцията ми беше продиктувана от това, че участваш без каска, въпреки правилата и отделно острия тон към някои от участниците. Във всеки случай, ти си участвал в разрез с правилата.
Както и да е, аз ти се извинявам, ако се чувстваш обиден. Не искам да оставаш с грешно впечатление, не съм от хората, които отиват само за победата, времето, класирането и използват всякакви методи, за да са първи.

ок,
щом е така и аз ти се извинявам - явно съм останал с грешни впечатления.

И все пак имай предвид, че и аз самия се упрекнах, че съм участвал без каска в първото ми мнение още!

Просто явно моята представа за тази инициатива беше съвсем различна. След като видях реалността, непременно ще сложа каска, даже две за следващия път...

Хайде със здраве и нито за миг не съм ти пожелавал каквото и да било лошо, всичко беше шега.

Повече късмет догодина!
sub_eleven

Мнениеот krach » Вто Юли 03, 2012 9:33 pm

Хубаво е че се разбрахте...съмнява ме ако се срещнете по гората да подхванете подобен спор.... :beer:

Това ми харесва на обиколката...че въпреки големия брой участници има колегиален дух и ти е кеф да караш в подобна атмосфера. Предполагам това е причината да има все повече участници...иначе всеки и сам може да си кара.. :beer: :offtopic:
krach

Мнениеот Reactor » Вто Юли 03, 2012 10:08 pm

krach написа:.... колегиален дух и ти е кеф да караш в подобна уникална атмосфера. Предполагам това е причината да има все повече участници...иначе всеки и сам може да си кара.. :beer: :offtopic:

Наистина атмосферата е уникална и точно това е различното и привлекателното..... :)
Аватар
Reactor

Мнениеот h17 » Сря Юли 04, 2012 7:02 am

Да попитам: в крайна сметка организаторите покриха ли си разходите при такова масово участие? Защото всяка година гледам мрънкат, че нямали пари, а обиколката се организира в последния месец. Дано да имат някаква "печалба" тая година, та да може да се ползва за догодина ;)
h17

Рейтинг: 1210

Мнениеот natalito » Пет Юли 06, 2012 2:20 pm

PtD написа: . . . участниците в голямата си част нямат никаква идея как се кара велосипед, нито как да се държат на състезание. Какво имам предвид:

1) не знаят как се завива с велосипед
2) не могат да си избират оптимална линия и да я следват
3) не могат да преценят терена
4) не могат да се справят с елементарни препятствия, от сорта на камъни, улеи и пр. - имаше адски много спукани гуми на (почти) гладкия участък след Тихия кът. Имаше и пребивания. А този участък е просто като разходка в парка в сравнение с някое умерено трудно ДХ трасе.
5) не могат да карат уверено по тясна пътека
6) спират по средата на пътя, препречвайки пътя на останалите
7) не се съобразяват с тези, които ги застигат

ахахахахахахаха бааааси храната хахах
"I say the sunshine will blow my mind and the wind blow my brain" - BA

Изображение
Аватар
natalito

Мнениеот vasilevl » Пет Юли 06, 2012 7:30 pm

natalito написа:
PtD написа: . . . участниците в голямата си част нямат никаква идея как се кара велосипед, нито как да се държат на състезание. Какво имам предвид:

1) не знаят как се завива с велосипед
2) не могат да си избират оптимална линия и да я следват
3) не могат да преценят терена
4) не могат да се справят с елементарни препятствия, от сорта на камъни, улеи и пр. - имаше адски много спукани гуми на (почти) гладкия участък след Тихия кът. Имаше и пребивания. А този участък е просто като разходка в парка в сравнение с някое умерено трудно ДХ трасе.
5) не могат да карат уверено по тясна пътека
6) спират по средата на пътя, препречвайки пътя на останалите
7) не се съобразяват с тези, които ги застигат

ахахахахахахаха бааааси храната хахах

:lol: :lol: :lol: , човека е наблюдателен и може би прав... до някъде :peace:
Richard Virenque 5000/Peugeot
Cross Enduro
Аватар
vasilevl

Рейтинг: 1145

Мнениеот PtD » Пет Юли 06, 2012 8:19 pm

В този ред на мисли, някои от нещата в горния списък ще бъдат засегнати в "Карания с практически съвети" на "Нашата група". Не се срамувайте да дойдете и да научите нещо ново. :peace:

(Не че се надявам ХС състезателите да си признаят, че нещо им куца, ама нали надеждата умира последна :evil:)
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот motomarzel » Пет Юли 06, 2012 8:21 pm

PtD написа:Не че се надявам ХС състезателите да си признаят, че нещо им куца, ама нали надеждата умира последна :evil:)

Куца ми - ще ме научиш ли?
Аватар
motomarzel

Мнениеот PtD » Пет Юли 06, 2012 9:36 pm

motomarzel написа:
PtD написа:Не че се надявам ХС състезателите да си признаят, че нещо им куца, ама нали надеждата умира последна :evil:)

Куца ми - ще ме научиш ли?

Защо пък аз? Тези карания си имат организатор и инструктор.

Ако си мислиш, че нещо успя да ме жегнеш на гордост - в голяма грешка си - аз не претендирам да съм някакъв голям колоездач. :wavey:
Аватар
PtD

Мнениеот motomarzel » Пет Юли 06, 2012 11:06 pm

PtD написа:Ако си мислиш, че нещо успя да ме жегнеш на гордост - в голяма грешка си - аз не претендирам да съм някакъв голям колоездач. :wavey:

Ако аз не можех нещо, едва ли щях да коментирам способностите на някой друг относно същото! ;)

Нищо лично, но просто нападките ти спрямо състезателите, относно спускаческите им способности са неоснователни! А и дори да бяха такива, дисциплината, в която се състезават не е спускане, не че то не е важно, но при тези състезания основният актив от време се печели на изкачванията, които между впрочем също могат да бъдат доста технични. ;)

:offtopic:
И все пак - всичкия този офф топик хич не е по темата - моля за извинение!
Аватар
motomarzel

Мнениеот bdz43r » Съб Юли 07, 2012 9:18 am

Какви спускачески способности?! 10 км равна пътека или леко наклонена широка алея не е спускане.
Аватар
bdz43r

Мнениеот Crimson » Съб Юли 07, 2012 11:35 am

motomarzel написа:
PtD написа:Ако си мислиш, че нещо успя да ме жегнеш на гордост - в голяма грешка си - аз не претендирам да съм някакъв голям колоездач. :wavey:

Ако аз не можех нещо, едва ли щях да коментирам способностите на някой друг относно същото! ;)

Нищо лично, но просто нападките ти спрямо състезателите, относно спускаческите им способности са неоснователни! А и дори да бяха такива, дисциплината, в която се състезават не е спускане, не че то не е важно, но при тези състезания основният актив от време се печели на изкачванията, които между впрочем също могат да бъдат доста технични. ;)

:offtopic:
И все пак - всичкия този офф топик хич не е по темата - моля за извинение!

Според мен неговите умения на велосипед са много нива над тези на 90% от участниците в това съзтезание. Та от там си мисля, че е добре да се замислим върху казаното от него. :) От друга страна не мисля, че е офффтопик защото смятам, че много време може да се стопи без лепене на гуми и оцеляване по нанадолнищата.
If I find in myself a desire which no experience in this world can satisfy, the most probable explanation is that I was made for another world.
Аватар
Crimson

Мнениеот Stefan_trekkie » Съб Юли 07, 2012 11:40 am

По радиото имаше интервю с организаторите около 2 седмици преди обиколката. Те казаха, че обиколката не е само за професионалисти, любители са добре дошли.. Сърдете се на тях .. Сега не започвайте да тълкувате какво е любител и да го докарате граничещо с професионалист...
Аватар
Stefan_trekkie

Рейтинг: 1257

Мнениеот PtD » Съб Юли 07, 2012 1:55 pm

Не става дума за спускачески умения, а за най-елементарни умения в планинското колоездене:
1. Завиване
2. Избор на линия
3. Преодоляване на препятствия

Stefan_trekkie написа: Те казаха, че обиколката не е само за професионалисти, любители са добре дошли.. Сърдете се на тях ..

Всички в първата десетка (вкл. Уоутър) са любители.

motomarzel написа:Ако аз не можех нещо, едва ли щях да коментирам способностите на някой друг относно същото! ;)

Е, явно го можех по-добре от доста от останалите, защото през цялото ми каране надолу ме изпревари само Пацо от ЩурКур. Тоест, мога да направя някаквa груба оценка.

motomarzel написа:но при тези състезания основният актив от време се печели на изкачванията, които между впрочем също могат да бъдат доста технични.

Вярно е. Това обаче не означава, че и на горепосочените умения не трябва да се обръща внимание. Както казах и по-рано, Уоутър е взимал уроци от спускач. Естествено, ние се различаваме от него по това, че сме най-велики и нямаме нужда никой да ни учи на нищо, защото всичко знаем и можем най-добре, нали?

motomarzel написа:Нищо лично, но просто нападките ти спрямо състезателите...

Тоест, посочването на слабостите категоризираш като "нападки"? Значи виждаме нещата различно - за мен осъзнаването на слабостите е основна предпоставка за развиване и усъвършенстване на умения.

В крайна сметка, апелирам към тези, които искат да подобрят уменията си, да отидат да видят какво може да "откраднат" от нашия любим Админ, на карането на "Нашата група". Пък който е толкова велик, че всичко знае и може, да приеме, че не се отнася за него. :peace:
Аватар
PtD

Мнениеот vlekov » Съб Юли 07, 2012 2:23 pm

Много българска стана темата към края, за голямо съжаление. Аз лично се надявам да участвам догодина и ще бъда благодарен ако някой може да ми покаже снимка/снимки на въпросната тясна пътечка, която явно е доста ключово място в състезанието. Моля ви колеги, нека не спорим за глупости и не показваме черната си страна по толкова елементарен начин, със словестни обиди, че и заплахи.
Изображение Изображение
Аватар
vlekov

Рейтинг: 1365

Мнениеот Stefan_trekkie » Съб Юли 07, 2012 2:27 pm

PtD написа:Всички в първата десетка (вкл. Уоутър) са любители.

Бях останал с впечатление, че някои от форумистите тук са професионалисти, ако човек се зачете по-назад :deal: :deal:
Аватар
Stefan_trekkie

Рейтинг: 1257

Мнениеот PtD » Съб Юли 07, 2012 4:24 pm

Stefan_trekkie написа:Бях останал с впечатление, че някои от форумистите тук са професионалисти, ако човек се зачете по-назад :deal: :deal:

Професионалист, в смисъл, че си изкарва прехраната с печелене на състезания? :deal:
Аватар
PtD

Мнениеот edinmilion » Съб Юли 07, 2012 4:49 pm

h17 написа:Да попитам: в крайна сметка организаторите покриха ли си разходите при такова масово участие? Защото всяка година гледам мрънкат, че нямали пари, а обиколката се организира в последния месец. Дано да имат някаква "печалба" тая година, та да може да се ползва за догодина ;)

Казва ли ти някой, смееш ли да питаш :D
Уж има и спонсори, ама както навсякъде - парите са малко.
papi007 написа:
Стартовата такса от 15 лв, за която някой още в началото надуваше гайдата, ако е бил - надявам се вече да е разбрал защо е дори бих казал смешна!

По контролите имаше всичко, но продължавам да твърдя, че таксата е висока. Не ми се пишат подробности, спад в цената така или иначе няма да има, за догодина поне ще вдигнат нивото :peace:
vlekov написа:... Аз лично се надявам да участвам догодина и ще бъда благодарен ако някой може да ми покаже снимка/снимки на въпросната тясна пътечка, която явно е доста ключово място в състезанието.

Ето цял филм :D
http://youtu.be/htIHD89PZgE (Обиколка на Витоша 100 км 2011 - над Мърчаево) by stoil
Видеото е от миналата година, но автора перфектно е прихванал доста возещи се там.
Въпреки, че се говори за 'тясна', на много места има възможност за изпреварване. Просто породилата се дискусия дойде най вече от това, че едни виждат тези възможности и местата където може да се направи изпреварване, а другите си правят на чукнати и излишно драматизират, споменавайки за тясните участъци.
п.п. и пак да кажа, че съм далеч от състезател и там съм изпреварвал разумно и преценено. Влезнах в пререкания с няколко човека, които буквално не въртяха педалите. Върха беше, когато се залепих едва едва (след караниците, а не карането...) до водача на групата, който започна постоянно да се обръща. Та знам какво се случва като се оглеждаш и му казах да си кара спокойно, аз когато мога ще мина - а той след няколко минути спря съвсем, и ми вика: "Аз ще изчакам моите хора" :blush:
edinmilion

Мнениеот RastaWarrioR » Съб Юли 07, 2012 8:05 pm

edinmilion написа:Видеото е от миналата година, но автора перфектно е прихванал доста возещи се там.
Въпреки, че се говори за 'тясна', на много места има възможност за изпреварване. Просто породилата се дискусия дойде най вече от това, че едни виждат тези възможности и местата където може да се направи изпреварване, а другите си правят на чукнати и излишно драматизират, споменавайки за тясните участъци.
п.п. и пак да кажа, че съм далеч от състезател и там съм изпреварвал разумно и преценено. Влезнах в пререкания с няколко човека, които буквално не въртяха педалите. Върха беше, когато се залепих едва едва (след караниците, а не карането...) до водача на групата, който започна постоянно да се обръща. Та знам какво се случва като се оглеждаш и му казах да си кара спокойно, аз когато мога ще мина - а той след няколко минути спря съвсем, и ми вика: "Аз ще изчакам моите хора" :blush:

Горе доле същия сценарий и при мен, само дето водача падна преди Кладница на рекичката и аз нарамих колелото и пребягах между хората :smokin:

Обиколката мина но има и други организирани надпревари и няма да е зле да се понаучим на колегиалност.
Изображение
Аватар
RastaWarrioR

Мнениеот vlekov » Нед Юли 08, 2012 11:44 am

edinmilion написа:Ето цял филм :D
http://youtu.be/htIHD89PZgE (Обиколка на Витоша 100 км 2011 - над Мърчаево) by stoil
Видеото е от миналата година, но автора перфектно е прихванал доста возещи се там.

Честно казано тази пътечка не изглежда толкова впечатляващо, колкото звучеше от предните коментари и съм напълно съгласен, че си има достатъчно места за безопасно изпреварване. Явно проблемите се дължат на неувереност/нервност у някои от състезателите, били те изпреварвани или изпреварващи. Благодаря за клипчето, stoil има и други интересни, които с кеф изгледах. :peace:
Изображение Изображение
Аватар
vlekov

Рейтинг: 1365

Мнениеот krach » Нед Юли 08, 2012 12:10 pm

Пътеката не е нещо особено...но има няколко участъка в които от дясната ти страна се пада дерето, за което не ти трябва много много да се хвърлиш в него. Още повече ако си неопитен. Предполагам това е причина голяма част да се стресират и да карат по - предпазливо.

Независимо какъв е терена не е нормално на всяка цена да се целиш да задминеш този пред тебе когато няма шанс. Също така не може да караш с 5 км в час да попийваш водичка в движение докато забавяш тези зад тебе. (това се видя на клипчето, аз не съм имал подобен проблем.
krach

ПредишнаСледваща

Назад към Състезания