С.К.А.нархия

Форум за организирани или неорганизирани несъстезателни карания, срещи и дейности на клубове, неформални групи и др., както и общи теми за карания, обединени по даден признак (например регионални).

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 500 / 500 / 5
Правила на форума
В различните форуми и подфоруми на раздел "Мероприятия" действат особени правила, които можете да прочетете в тази тема, т. ІІІ.

Напомняме на всички потребители в раздел "Мероприятия", че в рамките на МТБ-БГ има Календар на събитията, който включва дори и индивидуални карания, стига инициаторите им да желаят това, т.е. да са вписали карането си там. По принцип в Календара ще намерите всички състезания и официално организирани карания. Календарът е на този адрес: http://www.mtb-bg.com/index.php/events/calendar .
Повече подробности за Календара можете да научите от тази статия: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/o ... 7-calendar

Re: С.К.А.нархия

Мнениеот 4getcredo » Пет Юли 17, 2015 11:51 am

kvelikov написа:
Ако още не сте решили къде ще разцепвате weekend-a, текстът по-долу може да даде наклон на деВстВинацията ви (тенкс то Вальо :wavey: ) .
След такава пътека обикновено ти е едно благо, усмихнато и задоволено.
За добро или още по-добро, но Ташмандра вече не е най-якото спускане от северната страна на Рила!
Скоро в линка ще има повечко снимки, а за видеото ще отидем още веднъж, защото такъв маршрут заслужава да бъде филмиран!
:beer:

Не може да се отрече, че имаш голям талант да откриваш топлата вода и "да изкарваш на бял свят" :D :agree:
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Рейтинг: 2000

Мнениеот kvelikov » Пет Юли 17, 2015 12:13 pm

Изображение

Кофти работа, но все някой трябва да я свърши... ;)
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
Аватар
kvelikov

Рейтинг: 1995

Мнениеот 4getcredo » Пет Юли 17, 2015 12:23 pm

Работа е и е хубаво, че има кой да я върши, но защо да е "кофти"? :dontknow:
Не мисля, че щеше да я вършиш (а и всеки друг на твое място), ако беше кофти. ;)
Никой не иска да е черноработник ;)
Аватар
4getcredo

Мнениеот X_NRG » Пон Юли 20, 2015 9:46 am

Карахме пътеката вчера. Докато се стигне до началото ѝ е голяма мъка, особено ако тръгнете без gps track, но като започнееее.... но като започнееее....
За мен лично пътеката започва с навлизането в гористия пояс. Преди това... meh... скучно и накъсано.
Колкото и някои хора да мрънкат за мотористите в планината, тази пътека е в този си епичен и прекрасен вид именно заради хора с кросови мотори. Мога да им пожелая да си я рият и копаят още години наред и да създават такива пътеки-оргазми.
Горната част на пътеката е почти един цял непрестанен rock garden, достоен за UCI DH World Cup (въобще не се ебавам), по средата е разнообразна, а в долната част се влиза в един улей и се лети с 300, като има и няколко много сериозни серпентини. Нивото на техничност е доста високо, което означава, че неподготвени хора ще носят И надолу и много вероятно да замръкнат в планината.
Другото важно нещо: Носете си повече вода. Ще имате нужда от нея, а освен на х. Иван Вазов (ако минете през нея), докато не стигнете х. Отовица, няма чешми и ще трябва да пиете от ручейчетата като мен, което пък си е риск. Не се просрах, но го считам за късмет, защото нагоре има достатъчно животни, които са се изсрали близо до водата и вероятно да са я замърсили.

И не на последно място: Карайте с каска, за да не получите комоцио като Питър:
Изображение

:D
Warning! I listen to metal!
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот kvelikov » Пон Юли 20, 2015 10:03 am

Реанимирай го бързо, че го чака видео!
Надявам се още тази седмица.
Пътеката е sledgehammer!
Аватар
kvelikov

Мнениеот 4getcredo » Пон Юли 20, 2015 10:15 am

X_NRG написа:За мен лично пътеката започва с навлизането в гористия пояс. Преди това... meh... скучно и накъсано.
Колкото и някои хора да мрънкат за мотористите в планината, тази пътека е в този си епичен и прекрасен вид именно заради хора с кросови мотори. Мога да им пожелая да си я рият и копаят още години наред и да създават такива пътеки-оргазми.

:agree: Напълно съм съгласен с байк уточненията, които правиш, но заслугите са по-скоро на конските кервани, които снабдяват х. Иван Вазов с провизии по този маршрут... и течащата вода ;) Мотористи аз не съм виждал по тази пътека, за разлика от Ташмандренската, но пък знае ли човек. В Дупнишко имат много добра кросова школа. :D Чисто моторджийска пътека е последната част по Кощенска бара (над Овчарци и Ресилово).

Иначе и за мен най-интересната част започва от заслон Юрта надолу. Преди това приоритет са гледките отколкото карането.
Аватар
4getcredo

Мнениеот X_NRG » Пон Юли 20, 2015 12:43 pm

4getcredo написа:Мотористи аз не съм виждал по тази пътека, за разлика от Ташмандренската, но пък знае ли човек. В Дупнишко имат много добра кросова школа. :D

С Калин забелязахме няколко вертикални тигела, доста изрити, точно като от кросов мотор, катерещ нагоре, НО ако въпросните конски кервани теглят провизиите по земята, може и от тях да е, въпреки че тигелите ми се сториха доста стръмни...

4getcredo написа:Иначе и за мен най-интересната част започва от заслон Юрта надолу. Преди това приоритет са гледките отколкото карането.

Ами и под Юртата беше забавно, но на 2-3 места влезнахме в клек, който накъса "flow"-а на пътечката и затова казах, че за мен започна след влизането в гористия пояс, защото там с нужната техника НЕ СЕ СПИРА!!! :D Жестоко е!
Warning! I listen to metal!
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот 4getcredo » Пон Юли 20, 2015 12:55 pm

X_NRG написа:С Калин забелязахме няколко вертикални тигела, доста изрити, точно като от кросов мотор, катерещ нагоре, НО ако въпросните конски кервани теглят провизиите по земята, може и от тях да е, въпреки че тигелите ми се сториха доста стръмни...

Е, ако има изровени линии право нагоре, това наистина са кросови мотори... Но основната пътеката в гората се движи на коси серпентини, както правят животните (коне, магарета). Такава е пътеката от доста години насам. Животните никога не се катерят право нагоре или надолу. Моторджийските тигели по стръмните склонове (когато вече има оформени човешки или животински пътеки) не мисля, че допринасят кой знае колко за нашето удоволствие. Напротив, развалят пътеките. Със сходно поведение на Витоша има и доста байкъри :nono: , съдейки по тигелите по пътеки като "Кривата".

Отклонихме се малко от темата. :offtopic:
Аватар
4getcredo

Мнениеот kvelikov » Пон Юли 20, 2015 6:48 pm

Ай да ви върна... ;)
За проверка остана този вариант, който е малко по-лесен и бяга от Отовица.
Спомените ми от Кабул са за приятно туфесто-тревисто рипане.
Някой карал ли е след това?
Краят вече е ясен... :D
Аватар
kvelikov

Мнениеот 4getcredo » Пон Юли 20, 2015 9:00 pm

kvelikov написа:За проверка остана този вариант, който е малко по-лесен и бяга от Отовица.

Интересно ми откъде имаш трака от Полупеното кладенче надолу? :) Траковете от kade.si/BG Mountains в този район съм ги качвал аз, но това "спускане" от Полупеното надолу умишлено не съм го слагал (тракът, който си качил, съвпада с моя), защото пътеката е много обрасла. Може да се кара, но ясно изразена пътека няма - ту се появява, ту се губи.
Иначе от Кабул към Крива соспа е трева/туфи. Ясна пътека също по-скоро няма. Пътека има в гората преди да се стигне до руините/поляната, откъдо започва каменист черен път. Пътеката, която се отклонява от пътя е нагоре и не може да се кара в тази посока. После ти е познато. Като цяло информацията на картата е сравнително прясна - събирана е миналата и по-миналата година.
Аватар
4getcredo

Мнениеот kvelikov » Пон Юли 20, 2015 11:48 pm

Агент Вальо се беше погрижил и за План "Б", в случай на "дезертьори" в групата... ;)
Ако правилно съм те разбрал, не е нещо, за което си струва бъхтенето?
Има ли още скрити по ръкавите траци в района, или да концентрирам видеото върху споменатата "Нова Ташмандра"?
Докато качвахме с лифта, забелязахме доста скоклива пътечка под и около въжетата.
Също и сечащата серпентините на асфалта до Паничище туристическа пътека (от Сапарева баня) - струват ли си?
Аватар
kvelikov

Мнениеот 4getcredo » Вто Юли 21, 2015 8:52 am

Дали си струва, зависи от много неща. Ако очакваш нещо поне толкова хубаво, колкото Ташмандра или синята маркировка към х. Отовица, едва ли. Но всяко място си има свой собствен чар. Този маршрут - по пътя до х. Отовица, черния път над нея до руините, избутване до Крива соспа и Кабул, където по билото ще може и да се кара нагоре - е сравнително лесен и караем начин да се качиш чак до Кабул (а и да видиш сам как е ;)). После кеф ти обратно, или пък през Ташмандра към Овчарци, кеф ти към Зелени преслап (онова, дето обикновено се ползва за качване към в. Ташмандра), което може да се свърже с алеята от Сапарева баня до Паничище, за която питаш. В началото е интересна, докато е иглолистна гора, а после става като широка и доста камениста алея.

Всичко, с което аз разполагам като ясни и използвани пътеки, е споделено в BG Mountains. :agree:
Аватар
4getcredo

Мнениеот kvelikov » Чет Юли 23, 2015 2:27 pm

Изображение

Я, докато съм на морска тема.
Аватар
kvelikov

Мнениеот Константин » Чет Юли 23, 2015 3:44 pm

С пресни впечатления от двете спускания - от вр.Отовица и от вр.Кабул - бих казал, че и двете са равностойни на Ташмандра, второто е малко по-леко като цяло, но точно там има една част, която "кърти мивки"! Траковете ги има Вальо, дано ги качи.
Косьо
Аватар
Константин

Рейтинг: 1712

Мнениеот 4getcredo » Чет Юли 23, 2015 3:54 pm

Константин написа:точно там има една част, която "кърти мивки"!

:D Предполагам, Коце, говориш за горската част след като се слезе от билото, преди да се стигне до поляната с останките?
Аватар
4getcredo

Мнениеот Константин » Чет Юли 23, 2015 4:20 pm

В горската част, Митак, горната, много обрасъл участък, ще ходим да го поизчистим възможно най-скоро. Нямам търпение!..:)
Косьо
Аватар
Константин

Рейтинг: 1712

Мнениеот kvelikov » Чет Юли 23, 2015 5:16 pm

Която и да е, имаме организация за събота да качим два пъти до хижата и да направим поне две от сурканията.
Ако има желаещи, да заповядат около 8.30 в центъра на Самораново и ще я проверим тази работа. ;)
Видеото за цялата пътека (вкл. с лифта) го отлагаме поради липса на двама от актьорите, но това не значи, че не може да подублим на воля.

Вечерта спим под свездите, а неделята ще шетаме около/под лифта.
Аватар
kvelikov

Мнениеот papinu » Пет Юли 24, 2015 12:17 pm

При мен има едно място: тръгване Събота сутрин от София и връщане същия ден.
В превъзходството ти над другите няма нищо благородно. Истинското благородството се състои в това да превъзхождаш предишния си аз.
Аватар
papinu

Мнениеот kvelikov » Нед Юли 26, 2015 10:22 pm

Изображение

Откакто се занимаваме с описанието на маршрути, това май се явява weekend-ът с най-високо КПД.
Под мотото "Преоткрий топлата вода, за да топли още повече", за тези два дена успяхме да освежим и презадоволим знанията си за цели седем пътеки.
С помощта на Пираткова, Папи, Вальо и Крум, събрахме матрял за цял един нов и несъществуващ (на хартия) "Байк-парк Рила".
През седмицата ще опитам да споделя нащраканото.

П.П.
"Корът" е дървен и гордо стои пред хижа Ловна. :blush:
Аватар
kvelikov

Мнениеот kvelikov » Пон Юли 27, 2015 2:53 pm

Изображение

Плах опит за списък на пътеките и маршрутите, започващи (или минаващи) от (през) хижа Рилски езера.
Броихме до девет.
Ако пропускаме нещо, давайте. :agree:
Аватар
kvelikov

Мнениеот kvelikov » Вто Юли 28, 2015 7:59 am

Изображение

Ето и двете спускания от хижа Отовица до Ресильово или Овчарци.
Аватар
kvelikov

Мнениеот kvelikov » Вто Юли 28, 2015 10:00 am

Изображение

...с едно много приятно разклонение в гората, снабдяващо ви със сянка и вода.
Аватар
kvelikov

Мнениеот kvelikov » Сря Юли 29, 2015 4:38 pm

Изображение
Още едно от кривите места към хижа Вада.

Изображение
А така изглежда по-голямата част от пътеката към/след хижа Скакавица... :smash:
Видеата за в бъдеще време станаха две - уникално място е това!

Последното включване от този така дашен weekend е бонусът, появил се в края на деня - спускането от Зелени преслап, през Паничище, та чак до Сапарева баня.
Оказа се достоен десерт за такъв силен ден.

За седмица се преместваме в С.К.А.лендара, където на вратите чука Македонско.
Весело на всички!
Аватар
kvelikov

Мнениеот Марин » Пет Юли 31, 2015 8:02 pm

Марин

Рейтинг: 1212

Мнениеот halfdone » Пон Авг 03, 2015 10:44 am

Трака за Отовица нещо изобщо не мога да го сложа в класация за най-добри, освен ако не търсиш гледки. Много добри спускания, но по лесно достижими от долната страна.

Каква е причината за отклонението по черния път наляво преди/към хижа Отовица, а не директно по пътеката?
Продавам : .
Аватар
halfdone

Мнениеот kvelikov » Пон Авг 03, 2015 3:31 pm

Светльо, не знам кой трак ползваш и дали аз съм те "запалил" за това каране, но като евентуален причинител на тези ти терзания, да отговоря. :D
В случай, че говорим за този маршрут, да - може да се качиш отдолу, но ще въртиш (и то не навсякъде) само до хижата.
След това е бутангенс, при това около 6 км, което прави поне два часа. Разбира се и това е опция, но с лифта и през езерата + Отовица е доста по-романтично и наистина си струва гледките.
Ридът над х. Иван Вазов се кара, тика се единствено километър преди началото на спускането.

Ако не си се изкефил в гората след овчарската колиба, значи нещо се разминават вкусовете ни, пък те познавам и знам, че не е така. ;)
А преди хижата минахме вляво (към пътя), защото Вальо сподели, че има нещо криво по пътеката (дървета ли, тикане ли... не помня). Ако си я проверил и става, дай трак, за да поправя следата. :agree:
Финалното спускане е ясно - пълна разсипия...
Аватар
kvelikov

Мнениеот 4getcredo » Пон Авг 03, 2015 4:18 pm

kvelikov написа: ...

Изкачването може да се направи по няколко начина, но основното е, че с въртене можеш да се качиш чак до 1700 м. На http://www.kade.si/#map=15/2583194.49/5195065.62/0 може да се видят пътищата в подножието на Шамаците. Този път най-горе, дето е точно между Шамаците и Конарника е доста обрасъл, но може с побутване да те закара до червената туристическа маркировка към порутената х. Комсомолец (билото между Шамаците и Конарника). От там до Шамаците е горска равна пътека, която се кара. По ръба над Шамаците е малко неприятно избутване през едни прорасли млади борчета, но е сравнително кратко. След това пак е сравнително "равна" пътека, която обаче не може да се кара, щото е тясна и накъсана от камъни - тя те извежда чак до заслон Юрта. (Казвам всичко това с уговорката, че така беше преди две години.)

А другият вариант е това: http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/ ... vo-otovica само дето се пропуска по-горната част на пътеката, която е май най-яката.

Между другото, Краси, отивай да откриеш и пътеката през Комсомолец. Тя също си има характерен чар ;)
Аватар
4getcredo

Мнениеот kvelikov » Пон Авг 03, 2015 4:28 pm

Мамин сладък! :dunce:
Мама не може да покрие навсякъде. Опитва се, но не може...
Мама в момента ръчка в Македонско, па после в Румънско, па и Сицилийско чака ред.
Затуй мама разчита на сладките момченца и момиченца - да ѝ помагат, че топлата водица ако не се открива от време на време, изстива.
Аватар
kvelikov

Мнениеот halfdone » Вто Авг 04, 2015 8:49 am

По този трак да. Ами следвахме следата и решихме да не пробваме ама се зачудихме после, след като започна изкачването по черния път към хижата.
(просто любимо по средата на спускането да изскочат няколко километра изкачване :D )

Красота голяма е, аз доста си падам по такива преходчета. Но се бяхме настроили за якото спускане, превъзхождащо откъм дължина и т.н Ташмандра. Сравнението с нея малко обърква, понеже там качваш за ~2 часа и после спираш чак в селото. Четеш коментари, гледаш връх 2700 метра и си викаш мале това ще е нечовешко. Лифт не ползвахме, а то е и невъзможно. После осъзнаваш, че с качването до върха само си загрял, понеже до спускането имаш сигурно още толкова . Преди колибата набарахме пътека и тя беше приятна, трака се движеше през клека, ако не се лъжа. Влизането в гората беше силно, вече по натам малко ми се губят моментите. Разбира се така се бяхме засилили, че пропуснахме първата отбивка и трябваше да се връщаме после. Водата свърши, а уж бяхме запасили (както се каза по-горе носете си ) добре, че стигнахме хижата. Часът беше около 19:00 и хижарят ни наплаши малко за пътеката, как била обрасла, как се бил изгубил та се обаждал да го чакат и с оглед, че скоро щеше да се стъмни се отказахме. Обратно по черния път надолу и хванахме една отбивка, която без да искаме пак ни изведе на трака и се включихме малко под хижата. Там вече всички яко се изкефихме на макс.

Та малко се поизмъчихме/много заобикаляне и се стигна до заключението, че това спускане, за самото него е по-добре по пътя отдолу и после ако искаш носиш до горе.
Макар, че и ако се качиш само до хижата и спуснеш, ще останеш мега доволен :eyebrow:

ПС
Не, че мрънкам или нещо, просто споделям мнение, някой друг да не очаква каквото на нас ни се е щяло. :D
Продавам : .
Аватар
halfdone

Мнениеот kvelikov » Вто Авг 04, 2015 11:55 am

Блясък имаше ли?
Т'ва е важното. ;)

Петък отлепяме за Чепеларе, а събота и неделя сме на Пампорово.
Ако има желаещи, да звънкат. :agree:
Поздрави от Охрид!
Аватар
kvelikov

ПредишнаСледваща

Назад към Клубове, групи и организирани карания