С.К.А.нархия

Форум за организирани или неорганизирани несъстезателни карания, срещи и дейности на клубове, неформални групи и др., както и общи теми за карания, обединени по даден признак (например регионални).

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 500 / 500 / 5
Правила на форума
В различните форуми и подфоруми на раздел "Мероприятия" действат особени правила, които можете да прочетете в тази тема, т. ІІІ.

Напомняме на всички потребители в раздел "Мероприятия", че в рамките на МТБ-БГ има Календар на събитията, който включва дори и индивидуални карания, стига инициаторите им да желаят това, т.е. да са вписали карането си там. По принцип в Календара ще намерите всички състезания и официално организирани карания. Календарът е на този адрес: http://www.mtb-bg.com/index.php/events/calendar .
Повече подробности за Календара можете да научите от тази статия: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/o ... 7-calendar

Re: С.К.А.нархия

Мнениеот kvelikov » Пон Авг 31, 2015 1:52 pm

Коце е добре, успешно опериран, щипе сестрите.
Последните са с мустаци, но това не го спира... :D
Ще пребивава в Благоев поне още седмица, на 6-ти етаж в болница Пулс.
Поздравява всички и благодари за всичко. :agree:
:beer:
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
Аватар
kvelikov

Рейтинг: 1995

Мнениеот kvelikov » Пет Сеп 04, 2015 9:17 am

Коце е още по-добре, вече щипе и лекарите...

Ние пък ще щипнем в събота по оста Рилски манастир - Кирилова поляна - Кобилино бранище.
МПС-срещата ще е над манастира, около 8.30, за да може към 9.00 вече да сме в движение.

Който иска да се натовари по-сериозно, може да избере от Кирилова да хване дясно - към Рибни езера и Воден чал, за да направи цялата врътка.
Ако остане време, следобеда може да проверим и горската част северно от манастиря. ;)
Аватар
kvelikov

Мнениеот kion » Пет Сеп 04, 2015 9:31 am

Бройте ме и мен. Аз съм с джип. Освен себе си, мога да кача още 3-ма човека с колелата. Ако някой иска да се вози с мен да звъни на 0887099024, за да се разберем.
kion

Рейтинг: 1220

Мнениеот kvelikov » Нед Сеп 06, 2015 8:53 am

Изображение
Отвратително място...

Изображение
... изпоповръщахме се от погнуса. :look:
Аватар
kvelikov

Мнениеот halfdone » Нед Сеп 06, 2015 12:14 pm

От Сухото езеро до Кирилова поляна е страОтна работа. :^:
Продавам : .
Аватар
halfdone

Рейтинг: 2000

Мнениеот kvelikov » Нед Сеп 06, 2015 8:04 pm

Тя тая чака вече три години...
При 50-тина weekenda в годината, от които поне 10-15 са несигурни, къде по-напред да отидеш? :dontknow:

Тук е линка към ХТ, а по-късно тази вечер ще работи и връзката към видеото.
Аватар
kvelikov

Мнениеот 4getcredo » Пон Сеп 07, 2015 10:27 am

Участъкът между Водни чал до Кобилино бранище също е интересен - скоростна пътека между клека с много завои. Има едно място малко след Водни чал, който е некараемо :eyebrow:, но става дума за 200 м.
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот kvelikov » Пон Сеп 07, 2015 2:52 pm

4getcredo написа:Участъкът между Водни чал до Кобилино бранище също е интересен...

:agree:
За реброто северно от манастиря вече каза, навил съм си да проверя южното, от Бричебор, те дори са две.
На опашка чакат и трите пътеки, почващи от билото:
- от Дъбрава, покрай Гьолска река
- от Рилец, надолу към пътя
- от Рилец, с посока х. Рибни езера след Смрадливото езеро

За там имаш ли по-пресни впечатления?
Аватар
kvelikov

Мнениеот 4getcredo » Пон Сеп 07, 2015 3:30 pm

Мога да ти кажа за всичките, но се чудя дали да ти развалям кефа ;)
...
- Тая по Бричиборския ръб до водослива на Илийна и Рилска не става (прекалено е стръмна, а има места със скални венци, които не могат да се минават с колела (http://sturow.net/?p=515). Другата от Бричибор, дето излиза на хотел Рилец, в горната си част пак е доста стръмна и трудна за хващане, после щеше да е много добре, ако нямаше много паднали дървета. В последната си част става... По принцип тая пътека е била главна навремето и може би си струва да се провери какво е актуалното състояние. Моите впечатления са сравнително отдавна (http://sturow.net/?p=609)

- По Гьолска река е хубава пътеката, но не е много дълга. Качването тук: http://sturow.net/?p=524. На места се накъсва, има пресичания на дерета и обрасли участъци, а от изоставените мандри нагоре до езерата практически пътека няма (когато аз последно съм бил там) - каменни пирамидки. Сега чувам, че там станало по-привлекателно за туристите и може би пътеките са по-добри. Струва си да се провери.

- Ако си на в. Рилец и тръгнеш да слизаш към Смрадливото езеро, ти трябват четири здрави лапи - лази се през по-голямата част от времето (нещо като изкачването до в. Синаница от езерото ;). От Смрадливото езеро надолу до Тиха Рила ще се самоубиеш, ако се озовеш с колело там :D Пътеката минава през клека, изсечена е добре за ходене, но реално се стъпва по стеблата на клека, а не по земята, доста е стръмна. (Едно много специално ходене беше: http://sturow.net/?p=363 Изобщо Рилец ми е едно от любимите места в Рила). Пътеката между Рибни езера и Смрадливото езеро е хубава и доста посещавана, но тя е по-скоро "равна". Нещо като изкачването от Тиха Рила към Рибни езера.

- Да кажа и за пътеката по Черней дере. Това щеше да е вълшебна пътека за планинско колоездене, ако не беше тотално изоставена. От там са се качвали керваните за Манастирските мандри на Гьолска река и, където е оцеляла пътеката, представлява безброй серпентини по стръмна и красива гора. Обаче вече падналите дървета са прекалено много. Когато я търсех тази пътека се позaгубих малко, но после пратих хора с колела там (за което моля за прошка :D), които оцениха мястото, но велосипедите определено им пречеха :)
Аватар
4getcredo

Мнениеот kvelikov » Пон Сеп 07, 2015 6:20 pm

Добре де, няма ли как подобна ценна информация да е по-достъпна?
Пътеки в БГ колко щеш, но предполагам, че едва половината стават за МТБ. Не поради тежка зима, а по принцип.
Хората си пълзят из планините и събират Инфо, но споделянето не е никак координирано. Или ровиш по форумите, или разчиташ на познат, който е чувал от познат... или прилагаш народното творчество ;)
Да, има страхотен чар в това да се заровиш в някой храсталак, или да оцеляваш с 15 кг алуминий на рамото, но все пак, говорим преди всичко за каране на велосипеди.

ХТ е малка "медия" и ще си остане такава, а и няма как аз и приятелите ми да обходим всичко, което е хубаво и си струва, или пък не е, но липсва информация за него.
С другите клубове и групи положението е същото.
Откакто се появи http://www.kade.si, поне спря ровенето в старите карти, но ситуацията "Ъъъ... кой каза, че тук се кара..." :smash: отново е факт.

Та, ето го и въпроса/предложението - няма ли как в http://www.kade.si да се добави функционалността проходимост?
Не специално за байкъри (въпреки че защо не), а примерно в три степени (с различни цветове или пиктограми) да си личи кое е много хард, кое е нормално и кое е лесно.
Знам, че е трудно да се даде точен критерий за нормалност, но пък и не е невъзможно. Освен това, в случая ни интересува дали въобще имаме работа там, а не дали се кара лесно (това зависи от личните умения).

И ако вземем за пример горните няколко поста, отваряйки платформата и разглеждайки ридовете около Рилски манастир, бързо ще се визуализира една картинка, в която няколко от пътеките ще са в черно, повечето в червено,
а около пътя в зелено. Примерно.
Доколкото съм запознат, сайтът е продукт на BGM, а около това име стоят хора, които знаят как се правят нещата. Затова и клавиатуря с такава надежда по ръба на пръстите... :D
Аватар
kvelikov

Мнениеот 4getcredo » Пон Сеп 07, 2015 6:57 pm

Сигурно може, сигурно е полезно, но отново опира до фактора "субективна оценка". Кой и как ще определя колко проходима е пътеката? Има хора сред планинарите (такива са, тия дето поддържат kade.si), дето минават по места, на които други няма и да си помислят да стъпят. Пък като добавиш колоездачния елемент, става още по-шарена манджа. В крайна сметка няма да има кой знае какъв ефект. Колкото по усложняваш една система, с толкова повече условности и по неразбираема става тя (това го казвам с оглед означенията по картите).

Аз ако не следя от дълго време и с упорито постоянство каталога ти от маршрути, щеше да ми е много трудно да се ориентирам в него - най-вече в оценките и класификациите, които правиш. Благодарение на дългото ни познанство (с каталога) и наративните похвати на автора ;), започнах да чета между редовете и да си вадя сравнително точна преценка дори и за места, които не познавам. Мисълта ми е, че за човек, който пада от небето, ще е доста трудно да се ориентира в променящата ти се с времето преценка и стандарти, епитети и прочие. Нещо напълно нормално, разбира се. Т.е. аз разбирам описанията ти, защото те познавам/следя от достатъчно време.

Не го приемай като укор, а като пример за това как личната преценка е трудно да се стандартизира чрез цветове и прости графични похвати. Обикновено трябва повечко думи. С какви цветове ще означиш детайлите, които описах по-горе? Пътеката през Черней дере за пешеходец е приказка - чудесно изрязана, стара гора... е, и паднали дървета :)
Аватар
4getcredo

Мнениеот kvelikov » Пон Сеп 07, 2015 8:19 pm

Може би не се изразих правилно.
Не правя аналогия с ХТ.
Там затова е туршия - да има конкретика (gps-следа, фотки и видео) + лични впечатления и повествование.
Ако се занимавах основно с това и комерсиализирах сайта, със сигурност щеше да има детайлна интерактивна карта с много информация, препратки и т.н.
Обаче за мен това е хоби и въпреки набъбналото число на пътеките, една п(Т)ичка пролет не прави. :D

В случая говоря дали не е възможно на базата на вече съществуваща подробна и поддържана от професионалисти платформа, да се вкара повечко функционалност.
Разбира се, че субективният фактор е известен проблем, но ето - ти сам каза, тук става, там не става. Това е напълно достатъчно.
Преведено в цветове, на картата на kade.si ще шаренеят черно/червено/зелено, а за различните ползватели ще означава:

1. Турист
черно - мноо хард, трябват си умения и екипировка
червено - абе, нещо като на Вихрен
зелено - фасулско, ще взема и децата

2. Байкър
черно - забрави, тук и за носене не става
червено - тегаво, може да се бута и надолу
зелено - ОК, мирише на крос-кънтри

Може и синьо да се добави, в случай че трябват още нюанси... :D
Аватар
kvelikov

Мнениеот delPierro » Вто Сеп 08, 2015 7:45 am

Щуров го каза, но явно не го вярваш. За да работи такава система трябва максимум 7-8 човека с координирани критерии за "черност", "червеност" и т.н да добавят инфо. Със сигурност при повече източници преценката и съответно информацията няма да е точна и съответно ще е безполезна. Просто ще прочетеш веднъж че дадена пътека не става, ще вземе да се окаже че е караема иили обратното и вече няма да имаш доверие на тази категоризация. А идеята в случая е да участват доста повече хора с актуална информация. Единственото смислено и полезно, което си заслужава да се добави е проходимост от гледна точка на обрасване и паднали дървета. Като тук дори може да се вкара обективен елемент - например приблизителен брой паднали дървета за километър или пък за целия участък от пътеката.
delPierro

Рейтинг: 1390

Мнениеот Yavkata » Сря Сеп 09, 2015 1:58 pm

4getcredo написа:...Обаче вече падналите дървета са прекалено много. Когато я търсех тази пътека се позaгубих малко, но после пратих хора??? с колела там (за което моля за прошка :D), които оцениха мястото, но велосипедите определено им пречеха :)

Какво са няколко паднали дървета между приятели :D :agree:
Караемостта на много от пътеките се променя дори през сезоните. Има и готини "зимно-пролетни" пътеки, абсолчтно некараеми като се зашубрачи.
За Чернейското дере има и едно весело описание.

viewtopic.php?f=3&t=143281&p=944127&hilit=%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B5%D0%B9#p944127
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот 4getcredo » Сря Сеп 09, 2015 4:15 pm

Yavkata написа:Какво са няколко паднали дървета между приятели :D :agree:

:agree: :beer:
Аватар
4getcredo

Мнениеот kvelikov » Чет Сеп 10, 2015 4:05 pm

Имаме уговорка за неделя с две МПС-та да направим логистика за едно драгалевско DH и едно Плато, т.е две качвания.
Ако има още желаещи, трябва да са с МПС.

Срещата е в 10.00 на площада в Драгалевци.
Засега прогнозата е ОК, ако се промени към по-зле, ще се чуем.
Аватар
kvelikov

Мнениеот Jacket » Чет Сеп 10, 2015 5:47 pm

Аз още в 9:30 смятам да съм на Голи връх. Мислех да правя две плата в неделя, но щом ще има компания ще пусна и ще ви чакам направо долу на лифта. Мисля че ще фитна във времето :) Нали сте с лифта нагоре?
Аватар
Jacket

Мнениеот kvelikov » Чет Сеп 10, 2015 6:03 pm

kvelikov написа:Имаме уговорка за неделя с две МПС-та да направим логистика за едно драгалевско DH и едно Плато, т.е две качвания.
Ако има още желаещи, трябва да са с МПС...

Втори опит... :D

С МПС догоре, оставащото в Драгалевци качва шАферите да си съберат МПС-тата.
Така два пъти.
Лифтът съкс, таксито несигурно, bus-ът на Лидъл е за сардини, за въртене забрави...
Аватар
kvelikov

Мнениеот Jacket » Чет Сеп 10, 2015 6:14 pm

Предположи че ще е нещо такова. Аз още не съм се оборудвал с багажник, така че може да се разберем направо кога горе долу ще тръгвате към Плато и да ви срещна някъде за втората част.
Аватар
Jacket

Мнениеот halfdone » Чет Сеп 10, 2015 7:23 pm

От Платото накъде ще се спуска?
Продавам : .
Аватар
halfdone

Мнениеот kvelikov » Чет Сеп 10, 2015 7:35 pm

Ха познай... :D

Камен ти дел - магистралата, която оставиха след състезанието - само по пътеки до Момина - Копито - Бояна.
Класиката.

Поздрави за Коце от Поморие... ;)
Изображение
Аватар
kvelikov

Мнениеот kvelikov » Вто Сеп 15, 2015 12:19 pm

Ако прогнозата се запази така блага и не излезе нещо по-интригуващо, една група ще продължим с актуализиране състоянието на пътеките около Рилски манастир.
Плановете са за събота и неделя.
Спането ще е най-вероятно на Кирилова поляна (палатки).
Аватар
kvelikov

Мнениеот kvelikov » Нед Сеп 20, 2015 5:51 pm

Изображение

Най-новата фракция от С.К.А.нархичната дестилационна колонка - ENDURO DONTWORRIERS!
Аватар
kvelikov

Мнениеот kvelikov » Пон Сеп 21, 2015 8:44 am

Изображение
Започна така,

Изображение
... разви се с това,

Изображение
... напълни ни душите

Изображение
... и сънищата.

Иначе казано, двете пътеки над Рилски манастир.
Аватар
kvelikov

Мнениеот emilio94 » Пон Сеп 21, 2015 8:31 pm

Това е снимка на годината!!!!!!!! :beer:
emilio94

Рейтинг: 1185

Мнениеот kvelikov » Пон Сеп 21, 2015 9:04 pm

Изображение

След нощ идва ден!
Изгрев над Кирилова поляна.
Благодарско, но недей с тея награди и конкурси, че събуждат разни страсти... ;)
Ето и как подкарахме пътечето от манастирски езера - голям кеф беше.
Аватар
kvelikov

Мнениеот kvelikov » Сря Сеп 23, 2015 8:17 am

Да поздравим гусин Щуров с няколко момента, че заради него отидохме. ;)

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Част от Enduro Dontworriers се местят за 10-тина дена в С.К.А.лендар. :blush:
Аватар
kvelikov

Мнениеот 4getcredo » Сря Сеп 23, 2015 9:48 am

Сигурно сте си изкарали добре :D И аз ти връщам поздрава:

http://sturow.net/wp-content/gallery/20 ... G_4611.jpg ;) :beer:

Едно уточнение относно Бричеборското спускане: точно най-горните части от трака са най-проблематични според мен. Тръгването от билото надолу е по един много стръмен склон, а и пътека почти няма. Карането и по билото е проблематично. Там обрасва с много висока трева и не знам дали в момента има видима пътека. За съжаление в района няма жиуотни да я "косят". Сложи бележка, че да не те споменават после ;)
Аватар
4getcredo

Мнениеот kvelikov » Сря Сеп 23, 2015 3:40 pm

То, на който му идва отвътре споменаването, нали знаеш - правото все е криво и обратно... :D
Сложих, даже Ви споменах, сър.

Както съм написал и в текста, усвояване на средства явно има, просто работата е свършена по български - началото над хотела едва го открихме.
От другата страна (откъм Гьолска река) е по-добре, но над 2200 м отново е през просото.
Аватар
kvelikov

Мнениеот vpravov » Пон Сеп 28, 2015 7:22 pm

http://www.blitz.bg/news/article/363991

-Българският дарителски форум на Красимира Великова е зарадван от американската фондация с 564 000 лв. Парите се дават за „неизследваните територии на филантропията“.
:roll2: :roll2: :roll2:

Нищо лично..... :agree:
Изображение
Аватар
vpravov

ПредишнаСледваща

Назад към Клубове, групи и организирани карания