Отдавна гледам този район и мечтая как да карам там, но ето, че времето се отвори слънчево и горещо, лятото настъпи с пълна сила и дойде момента да се направи това каране.
Ето и идеята ми.
Основно каране и основно изкачване:
-Идеята за главно изкачване е да тръгнем от северната страна на Стара планина при село Ямна(около 700м)(Етрополско). Оттам по черни пътища катерим билото на Златишко-Етрополския балкан. Пътя ни се пада в ляво(източно) от шосето на прохода Златица-Етрополе. След това шеметно спускане по черно от билото(1700м) до град Златица(680м).
Как да стигнем до Ямна(от Сф) и как да се приберем(до Сф) от Златица:
-Тъй като аз ползвам БДЖ, мисля да съобразя и маршрута с БДЖ. С влак от Сф до гара Роман. Има влак тръгващ от Сф в 6.00(пътнически) и пристига в Роман в 9.01. От Роман караме по долината на река Малък искър до Калугерво(карал съм го и е много хубаво- запустели междуселски пътища и подивели ябълкови градини), след това Видраре, Джурово, с Малък искър, Лопян, Ямна. Около 45-50км, но мисля, че за 3-4ч се кара. Последния влак от Златица за Сф е 19.59(бърз), пристига в Сф в 21.07
Резервен вариант:
-хижа Свищи плаз работи и е на пътя ни, малко след като прехвърлим билото. Така че винаги може да отседнем в нея ако окъснеем за феноменалните 6лв на човек, а и в хижата няма ток!

П.С. Преходът не е лек, но кой е казал, че лекото е хубаво. Правим преход от северна до южна България, от началото на Предбалкана до почти Средногорието, от главната северна ЖП-линия до задбалканската ЖП-линия!

Който иска да си причини това да пише на ЛС.