Маршрут в Стара планина

Форум за обикновените карания в тесен приятелски кръг или пък такива, в които основната цел е човек да си намери компания за 1-2 дни. Хората, членуващи в клубове или неформални групи, също могат да публикуват индивидуални карания в случаите, когато не става дума за обичайните разходки с други членове на групата.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 500 / 500 / 5
Правила на форума
В различните форуми и подфоруми на раздел "Мероприятия" действат особени правила, които можете да прочетете в тази тема, т. ІІІ.

Напомняме на всички потребители в раздел "Мероприятия", че в рамките на МТБ-БГ има Календар на събитията, който включва дори и индивидуални карания, стига инициаторите им да желаят това, т.е. да са вписали карането си там. По принцип в Календара ще намерите всички състезания и официално организирани карания. Календарът е на този адрес: http://www.mtb-bg.com/index.php/events/calendar .
Повече подробности за Календара можете да научите от тази статия: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/o ... 7-calendar

Маршрут в Стара планина

Мнениеот drago_ks » Чет Мар 27, 2014 1:18 am

Здравейте,

Преди няколко дни минах пеша пътеката от Карлово до х. Васил Левски и в мен се породи неистово желание да я пусна с байка. Да, ще има на места бутане, но видях много разнообразни и интересни участъци покрай реката.
Не съм организирал карания в региона досега и ми е трудно да намеря най-добрия вариант за качването. Първия вариант според мен е: оставям колата в Сопот и взимам лифта. Нямам идея тоя лифт последно до междинна ли кара само, изобщо отворен ли е през пролетта? Та, оттам през х. Добрила до х. Васил Левски и надолу. Оттук следва въпроса какво представлява участъка Добрила - Левски? Караем ли е, ориентировъчно време за не много напреднали?

Друг вариант, който си мисля е, да хванем някакъв транспорт от Карлово до Троян примерно, който да ни остави на Беклемето и от там към Добрила. Сега следва въпроса Беклемето - Добрила? Може ли от Беклемето до Карлово да се направи за 1 ден? Караемо ли е изобщо? Ако се намери един altitude chart за участъка ще е супер :idea:

Като цяло всички съвети и препоръки ще са ми от полза. Мислех да го направя края на Април или Май, но ако се окаже че трябва максимално дълъг ден ще го оставя за по-натам.

И да не забравя, ако някой има интерес, може да се присъедини! :beer: Идеята е за един преход в немаксимално темпо, аз с XC твърдак и без това не мога чудеса :lol:
drago_ks

Рейтинг: 1205

Re: Маршрут в Стара планина

Мнениеот rangel_bac » Вто Апр 08, 2014 3:40 pm

Привет колеги,

да отговоря, макар и аз да не знам със сигурност.

От баща ми знам, че преди години, като са правили Ком - Емине, са слизали в Сопот и от там са тръгвали нагоре от Карлово, понеже или нямало пътека, или била много лоша от Добрила до Левски.
Не знам до колко е така, или просто хората са слизали да си купят това - онова, но мисля че сега си ходят по билото. От страни погледнато обаче, наистина този район е доста насечен и предполагам, че не е много подходящ за колело.

Точно при лифта на Сопот има трасе за спускане. Правеха някакви състезания там.

Колкото до Беклемето - Добрила - разстоянието не е особено голямо и не би трябвало да е проблем да се мине с колело за няколко часа.

Примерен маршрут от вр.Ботев към Карлово, според мен, би бил много приятен за спускане. Минавал съм го пеша и е много приятно. Пътеките, с малки изключения, са равни и утъпкани. Проблемът е стигането до върха. При качване от към Карлово и Калофер си има доста качване, не че е непостижимо. По-малко катерене е като че ли от х.Плевен, но си е от северната страна и зависи от къде тръгва човек. Ако е от Южна България, се обезсмисля. Като казах Карлово, от там има 2 маршрута за към планината - единият е по реката и е много приятен, другият тръгва от Беш Бунар и катери към билото, като излиза доста над х. Левски, там където се събират пътеките от вр.Ботев, х.Рай, х.Левски. Аз лично съм минавал покрай реката само. Казвали са ми че другият път е с доста спускане и е по-ронлив.

Извинявам се за непълната и откъслечна информация, дано все пак е полезна на някого.

Поздрави,
Рангел
rangel_bac

Рейтинг: 1200

Мнениеот rangel_bac » Вто Апр 08, 2014 3:51 pm

Сега виждам, че си има тема, където хората са по- наясно за какво иде реч :)
viewtopic.php?f=49&t=114828
rangel_bac

Рейтинг: 1200

Мнениеот taurus13 » Вто Апр 08, 2014 9:37 pm

Пътеката от Левски сме я пускали много хора. Лично за мен, това е нещо което не знам дали ще повторя, щото не е най-интересното в района, а е тежка долу и скучна по средата.
Относно качването - вариант с лифта си е ОК, когато работи - на година поне веднъж го минавам тоя маршрут. Пътека си има като слънце, но не е за начинаещи, не е и много за ХC велосипед с нежна рамка и тънки гуми. Иначе се кара на 90%. Има я на картите, мога да ти дам и трак, мога да ти дам и някакво описание, ако желаеш. От Беклемето(паметника) до Добрила е път. В началото е спускане, след Дерменка е изкачване. До Добрила може да се стигне за едно 3 часа да речем нормално темпо и почивки. От х.Добрила до х.Левски е малко относително - според това как караш и колко спираш да зяпаш. :) , но да речем не по-малко от 4 часа.
Изображение
Аватар
taurus13

Рейтинг: 2000

Мнениеот drago_ks » Вто Апр 15, 2014 9:37 pm

Аз бях се отказал тотално, че някой ще отговори и не поглеждам изобщо, благодаря ви за което. :bigeyes:

Радвам се, че все пак получих някакво инфо. Taurus, ще съм ти благодарен ако ми пратиш всичко което по-някакъв начин е свързано с маршрута. Предполагам си пра в, че не е най-доброто място спрямо останалите, но нали знаеш, човек като си науми нещо... :crazy:
Колелото е среден клас 29ка, здраво е уж... ще му е много зор ама ендуро байк някой друг сезон, дай боже.
drago_ks

Рейтинг: 1205

Назад към Индивидуални карания