Съмишленици за маршрута Беклемето-Сопот

Форум за обикновените карания в тесен приятелски кръг или пък такива, в които основната цел е човек да си намери компания за 1-2 дни. Хората, членуващи в клубове или неформални групи, също могат да публикуват индивидуални карания в случаите, когато не става дума за обичайните разходки с други членове на групата.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 500 / 500 / 5
Правила на форума
В различните форуми и подфоруми на раздел "Мероприятия" действат особени правила, които можете да прочетете в тази тема, т. ІІІ.

Напомняме на всички потребители в раздел "Мероприятия", че в рамките на МТБ-БГ има Календар на събитията, който включва дори и индивидуални карания, стига инициаторите им да желаят това, т.е. да са вписали карането си там. По принцип в Календара ще намерите всички състезания и официално организирани карания. Календарът е на този адрес: http://www.mtb-bg.com/index.php/events/calendar .
Повече подробности за Календара можете да научите от тази статия: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/o ... 7-calendar

Съмишленици за маршрута Беклемето-Сопот

Мнениеот maddrum » Пет Сеп 16, 2011 10:50 am

Здравейте!
В наближаващите почивни дни си търся компания за този маршрут.

Идеята ми е следната. Група мои приятели ще го правят това пеша с преспиване на хижа Дерменка и Добрила. Аз искам да го направя с байка, като също ще спя по хижите с тях. Потегляме в четвъртък/22.09/. Търся си съмишленици, който да тръгнат с мен от Беклемето, като вече вие си преценете дали Ви се остава по хижи или ще го направите за 1 ден.
maddrum

Рейтинг: 1220

Re: Съмишленици за маршрута Беклемето-Сопот

Мнениеот taurus13 » Пет Сеп 16, 2011 2:24 pm

Значи маршрута описан по този начин не е особено атрактивен, предполагам поради непознаването на района от автора.
Изкачването по асфалта до арката, може да се осъществи по паралелен черен път(пътека на места), и е много по готино от скучния асфалт. Горе по билото, всичко си е така, но най-високия там връх между Дерменка и Добрила, се подсича отдясно, за да не го катериш. От хижа Добрила е адски безсмислено да се слиза по пътя към Сопот - лош черен път, с голям наклон и много ронляк - на практика, някой по начинаещ, вероятно няма и да го кара, а ще бута надолу на места. АКо имаш умения за каране по тежките DH трасета, можеш да спуснеш по тях, но те са в пъти по-трудни от черния път. Алтернативата за слизане надолу е пътеката към Карлово, която е 100% караема. За целта се продължава още малко след Добрила по коловата маркировка до разклона за х.Левски и Карлово. Оттам през вр Сакарица и надолу до Карлово. От Карлово до Сопот са 2 км асфалт. Не знам доколко си на ТИ с планината по принцип, но ако решиш да минеш по този начин, мога да ти дам допълнителни напътствия и трак на спускането.
Изображение
Аватар
taurus13

Рейтинг: 2000

Мнениеот maddrum » Пет Сеп 16, 2011 2:29 pm

Звучи наистина доста по-добре така. Аз лично също мислех за алтернативи на спускането до Сопот! А за качването, засега плана е катерене с кола до самият паметник на Беклемето.
Един трак ще ми е много полезен! Благодаря за напътствията :)
maddrum

Рейтинг: 1220

Мнениеот taurus13 » Пет Сеп 16, 2011 2:59 pm

Ето трак за спускането към Карлово. След Добрила, пътеката продължава хоризонтално подсичайки на изток. Маркирана е с колове и е караема в голямата си част, макар и тясна. След около 30 мин и превъртане на две дерета се излиза на една китна полянка със един заслон, където винаги има стадо крави и едно добродушно бяло куче. Там на коловете си има табелки, но по принцип наляво е за х.Левски, докато пътя за Карлово продължава напред и вдясно. В началото има един два по тегави участъка, но те са кратки. Трябва да се качи и вр. Сакарица, което е съвсем малко. Оттам пътекатъа тръгва по билото, като тук има два варианта - ако продължиш направо по билото, ще слезеш по лявата официална(според картата) пътека към Карлово. Аз там не съм минавал и не мога да ти кажа, какъв е терена. Трака, който ти давам се отбива леко вдясно по една твърде ясна и широка пътека през боровата гора, като напуска билото. Впоследствие, тя излиза на широки поляни, при една друга овчарска къщурка, където също има стада от крави. Пътя си върви все надолу по тревист гръб и накрая навлиза в гората. Пътеката в гората е тясна и със серпентини, но като цяло е гладка и без скали и големи камънаци. Още от тревистия гръб е добре маркирана със пирамидки от камъни, които са педантично строени, чак до вилната зона на Карлово. Все пак без навигационно устройство, може да срещнеш проблем ня някои места, например където поляните навлизат в гората, тъй като по поляната пътеката не е ясно очертана и трудно се хваща началото в гората - на това място, трабва да потърсиш каменните пирамидки, ако нямаш ГПС. По късно ще ти пусна и няколко снимки за ориентир, че сега излизам по работа.
Изображение
Аватар
taurus13

Рейтинг: 2000

Назад към Индивидуални карания