Здравейте,
Нов съм във форума . . . и в спорта. Досега съм обикалял планините само пеша. Не знам кой беше тоя дето ми показа, че може и с колело да става работата
Аз минавам вече пет пъти по един доста приятен маршрут. Не мога със сигурност да определя степента на трудност.По-скоро е за начинаещи. Първите три пъти бях даже с твърда вилка - доста зор, ама меракът какво ли не прави. Вече съм с амортисьор и летя надолу. Като цяло я взимам за около три часа, но с много спирания (не ми се слиза в ниското толкова бързо).
Та . . .
По пътя за Копривките, може би на около 500 м. от гардеробите, наляво тръгва пътека за Куклен (между бунгалата), която е означена с една невзрачна табела насреща. По нея се кара до една антена, която е непосредствено до пътеката. Малко след нея се стига до черен път, който наляво тръгва към Гълъбово, а надясно към Куклен. Аз хващам към Гълъбово. В селото се стига до едно площадче, на което се събират няколко пътя. От лявата страна има чешма. Само да не объркам някой . . . Заставайки с гръб към чешмата се хваща пътя наляво и надолу. Той води до главния път(Белащица - х. Здравец), по който минава автобуса. Тръгва се наляво и нагоре и веднага след края на селото следва отбивката за с. Цар Калоян. От там има малко спускане, после малко изкачване (в селото става доста стръмно,но за кратко), влиза се в селото и се стига до една площадка с ламаринена автобусна спирка насреща с дървени пейки. Тръгва се наляво и надолу. След това пак наляво по настилка правоъгълни бетонени плочки. Но все пак е добре да питате за пътя към с. Извор, защото има доста разклонения. Следва приятна за пускане пътека през полета и гори. На места има малко въртене за по 10 - 20 м. Стига се до с. Извор и от там - асфалтов път, надолу към с. Храбрино. Наклонът е достатъчен за развиване на 45-55 км/ч , но, ако искате да продължите към реката (отново по пътеки) трябва да се внимава за отбивката. След табелата за край на с. Извор се завива надясно, но трудно се хваща. Освен това има и други отбивки преди нея, които не ги знам къде отиват. И аз съм я изпускал, тъй че закачам сателитна снимка за по-добра ориентация. Другият вариант е към Храбрино и после към Първенец все по асфалт. Иначе след дерето на реката, която при последното ми пускане (05.08) беше пресъхнала, се излиза на пътя Първенец - Храбрино и от там вече към градо, или кой - от където.
Ако трябва да обобщя - настилката в общи линии е добра за каране. Има камъни за кратко преди с. Гълабово и в дерето на реката след с. Извор.
Който реши да пробва - успех!
Аз иначе смятам да се пусна от там още няколко пъти.
Айде със здраве!