Почивка Говедарци
Както знаете, с Коцето и Тишо бяхме там тъкмо в края на юни и намерих поредните хубави маршрути, които заедно с предходно откритите тепърва ще описвам и публикувам цяло лято.
Това, което все още не знаете, е, че хотелът се оказа не само много приятен, но и със страхотна оферта - 25 лв. струва нощувката със закуска и вечеря!
При това положение просто не мога да се сдържа да не отида пак за 4 дни (три нощувки), като този път ще карам предимно по вече проходени маршрути, т.е. няма да работя. Програмата, по-специално, я виждам по следния начин:
Ден 1 - ранно отиване, каране по маршрут: Говедарци - хижа Вада - хижа Пионерска - качване с лифта до рилски езера - избутване до Раздела - спускане по Зелени рид. Голямо, тежко каране, но не най-тежкото. Спускането е дълго, много разнообразно, в горната част е по-скоро лесно и скоростно, в гората пътеката става по-технична, макар че продължава да е бърза. Като цяло е Т4.
Ден 2 - разпускане - или със спускане в байкпарк Боровец (по-вероятно), или с малък ХС маршрут между Говедарци и Мальовица.
Ден 3 - Най-тежкото каране. Говедарци - Мечит - Поповокапски преслап - Йончево езеро - Мальовица. Около 40 км от най-тежкия планински терен. Пътеката надолу е нещо като 8-9 км, Т5. Ще трябва да тръгнем доста рано за това каране.
Ден 4 - отново спускане в Боровец (включително е възможно и каране по пътеката от хижа Мусала към хижа Чакър войвода) и разотиване кой откъдето е.
Първоначалната ми идея беше тази почивка да я направя още през юли, защото са по-големи дните. Щуров обаче ми каза, че кривоспиците, пък и той, имат желание за нещо подобно, но по-скоро през август. За мен не е проблем, така че предлагам на споменатата ударна група да се разберем за някакви дати през първата половина на август.
Както виждате от програмата, принципно е възможно да се направи и за 3 дни, обаче е по-добре да си предвидим един ден за лошо време...
Важно! В посочения хотел "Искър" уикендите са ангажирани кажи-речи през цялото лято, така че така планираната почивка ще трябва да е през делнични дни (най-добре е вторник-петък), за да има места за по-голяма група, ако се съберем. За мен също делничните дни са по-удобни по ред причини, включително и заради липсата на туристи по пътеките (особено за маршрута през Рилските езера).
Почивка Пампорово
Тук нещата са от ясни та по-прости - събираме се, отиваме за 3-4 дни в Пампорово и се разцепваме от каране. Моята лична програма ще е нещо като 2-3 дни каране по трасетата и един ден за едно голямчко ХС каране по маршрут Пампорово - Перелик - пътеката към Ледницата (от ПВ4) - връщане до Пампорово по панорамния път. Не съм го мери като километри, но си е целодневно каране, а пътеката е една от най-добрите, които някога съм карал.
Отново предпочитам да е в делнични дни, но може и някой уикенд да закачим, в който няма да съм ангажиран. При положение, че Говедарци засега е планирано за август, Пампорово може да го направим още през втората половина на юли, да речем през последната седмица.
Който желае да се включи в някоя от тези почивки, да пише тук и да пише кога може. Предварително казвам, че няма да мога да се съобразя с всички и в крайна сметка ще ги насроча според това кога на мен ми е най-удобно, но поне за Говедарци е важно да се сберем една ударна група.