И така, вчера сутринта се озовах в София. Мога да опиша всичко с една дума - жестоко.
Ето малко жокери за тези, които решат да минат поне част от маршрута:
Между Слънчев бряг и Созопол е лудница - по-добре да се мине през Каблешково, а след Бургас - по стария път, който върви успоредно на главния, но никой не ползва. Така хем ще може да отбивате, до който си искате курорт, хем няма да бутате коли.
От Созопол до Ропотамо също има алтернативен път покрай морето.
Хубави плажове - пред къмпингите Смокиня (север и юг, мда, два са) и Каваци, и под Лозенец пред Оазис (къмпинг и хотел, къмпинга е скъп - 9лв на палатка + 5 на човек, но е хубав).
Къмпингите, които пробвах:
-- Космос (Дуранкулак) - спокоен, просторен, евтин (6лв на палатка), няма много плаж. Баните са в помещение, ток има на много места.
-- Лазурен Бряг (Варна) - твърде спокоен, леко затънтен, 7лв на палатка, водата и тока са по бунгалата, плажа - пристанище Варна, има мно-о-о-го комари.
-- Смокиня север - При Мина (под Созопол) - доста хора имаше, много хубав плаж, 4-5лв на човек + толкова за палатката, има пералня за 5лв, банята е под стабилен навес, ток има от табла из къмпинга, добре зареден магазин. Смокиня юг (20лв на палатка - луди хора)и Каваците (6лв на човек + 6лв на палатка) са на същия плаж, нямат пералня, но не съм влизал да погледна обстановката.
-- Оазис (Лозенец) - огромна поляна, перфектен плаж (идеално чист пясък с 3-4 заведения), добре зареден магазин, банята е под стабилен навес, ток има от табла на поляната и в нещо като кухненско помещение до баните.
-- Силистар (между Резово и Синеморец) - сравнително спокоен, 6лв на човек, далеч от плажа, ток - само в караваната на персонала, баните са в нещо като колибка с завеса, топла вода - само когато е пуснат бойлера (зависи от персонала). Доста се разкалва целия къмпинг при дъжд. Заслужава си само заради природата - в Странджа е уникално красиво.
Само да поясня, сам човек с палатка бях. Ползвах къмпингите предимно заради банята и наличието на ток.
За оборудването - палатка за 40лв от Декатлон - издържа на поройния дъжд, 3 непоредни вечери. Легло Ванго - нищо общо с шалтето, заслужава си носенето на +3,3кг. Багажник и дисаги препоръчвам силно. При мен се получи така, че палатката и леглото хванах за багажника, а раницата лежеше отгоре им, но пак е малко неудобно да имаш нещо на гръб дори и само да го подпираш.
Резервни гуми и лепенки - колкото можете да носите. Сериозно. Случи ми се да сцепя на два пъти задната вътрешна гума така, че да не мога да я залепя. Благодаря на колегата, с който се засякохме на пътя за Бегликташ и ме оборудва с нова гума, която също спуках по натам, но залепих успешно. До сега нямах проблем да карам в една резервна гума в раницата и 10тина лепенки, но в този случай - лепенките свършиха и имах нужда от нова гума заради сцепването.
Толкова от мен. Догодина, ако намеря начин да се освободя за цял месец

- обиколка на България!