Зравейте, предстои ми да направя няколко работни карания за проучване и описване на маршрути в района на Севлиево. (Що е то работно каране пише тук: viewtopic.php?f=49&t=196650)
По принцип ми се искаше да направя тридневно пътуване с две нощувки, но за съжаление нестабилното и дъждовно време засега проваляше подобен план. И тъй като нещата започнаха да стават спешни, вероятно ще бъда принуден да правя каранията ден за ден, макар че това значи да се „убием“ от пътуване (2 часа и половина в посока).
Самите карания ще са сравнително дълги – всяко по 50 км и сумарно изкачване между 1000 и 1500 м. В един от дните маршрутът включва и пътеки, в другите два ще има само асфалт и черни пътища, но това не значи задължително, че ще е лесно. Надявам се да не стигаме до храсталясване и губене, макар че винаги са възможни и подобни преживявания, когато става дума за проучване. Във всички карания темпото ще бъде стегнато, доколкото е възможно. Аз самият не съм бърз в изкачванията, освен това правя доста спирания за снимки, но мисълта ми е, че няма да има много лежане по поляни и други такива неща.
Важно! При всяко от каранията има съвсем реална възможност да се натъкнем на мечки или на следи от тях! Има и доста други диви животни в района. Не го казвам във връзка с темпото, макар че може да повлияе в даден момент.
Засега, гледайки прогнозите за следващата седмица, планирам следното (без да е 100% сигурно обаче):
Първо каране във вторник, 20 юни. Очаквам да е най-лекото и като терен, и като физическо натоварване – един вид за запознанство с района. Дължина около 45-50 км, само асфалт и черни пътища, без някакви внушителни изкачвания. Маршрутът ще започне от с. Валевци, по асфалт до с. Дрянът, оттам предимно по черни пътища в различни посоки до м. Лъгът, където ще трябва да направим едно връщане обратно по вече каран черен път, за да направим и една кратка „врътка“ по един рид, след което се прибираме по асфалт към Валевци.
Второ и трето каране – те все още не са определени, защото зависи как ще се разние прогнозата за времето. Например, ако е хубаво в четвъртък и петък (22-23 юни) може да го направим двудневно с преспиване. Ако пък е хубаво само в един от тези дни (по-вероятно петък), ще го направим еднодневно и после още един ден при хубаво време между 26 и 29 юни. А може и двата дни да останат за този период – всичко зависи от прогнозите.
Във всички случаи второто каране ще е най-интересно като терен (ще включва две пътеки), а и най-сериозно като натоварване (не съм го смятал с точност, но вероятно ще ударим едни 1500 м сумарно изкачване и дължина около 50 км). Маршрутът ще е следният: тръгваме от м. Лъгът и се изкачваме по черен път до билото, малко преди хижа „Мазалат“. Там продължаваме по туристическата пътека до м. Корита и после по черни пътища до хижа „Партизанска песен“. От хижата караме още по черен път в северна посока до м. Кръстопътищата. Там минаваме от източната страна на рида и се връщаме обратно към хижа „Мазалат“ по подсичащ черен път. От хижа „Мазалат“ се спускаме по пътека, наричана от местните карачи „Джаксъна“ до черния път към Лъгът и се прибираме по него. Ако подобен маршрут се стори на някого „нелогичен“ на някого, то е защото при проучването за нови маршрути обикновено имам за цел да проверя и запиша отделни „отсечки“, които после свързвам в „по-логични“ като форма и характеристики маршрути.
Третото каране отново ще започва от м. Лъгът. По черен път през ловното стопанство „Росица“ ще се изкачим до билото в м. Кръстопътищата и оттам продължаваме по билния път на север. Подсичайки вр. Бухала ще се спуснем към с. Купен, откъдето започваме второ „кръгче“ – по път през с. Кладев рът се изкачваме отново до билото и по друг черен път се спускаме пак в Купен. Оттам вече по асфалт се прибираме през речните долини към Лъгът. В този ден теренът ще е само асфалт и черни пътища, но е възможно някои от тях да не са в добро състояние. Дължината отново е към 50 км, а сумалното изкачване ще е повече от първото каране, но по-малко от второто.
Прилагам и GPS файл, включващ някои (но не всички!) отсечки, които съм планирал за каране. В нея липсват пътеката „Джаксъна“, както и някои асфалтови пътища, просто защото ги има на картата: https://drive.google.com/file/d/18u2qZq ... sp=sharing
Нарочно описах с такива подробности намеренията си, за да може всеки, който евентуално желае да се включи, да прецени кога би могъл, кое от трите карания би му паснало най-много като характеристики и т.н. Оттук нататък, в следващите постове в темета, ще конкретизирам вече за всяко отделно каране каква ще е организацията.