@did усети ли как копира всичко което и аз написах!
Да - велосипеда е ППС - няма спор! НО велосипеда е единственото ППС без право на собствена лента! Тъй като няма велоалеи никъде, тъй като нямаш право да караш по тротоара и на собствена лента, никои не те зачита за ППС, а само за участник в движението, които пречи!
Е да ама не, аз искам, правораздаващите органи да си вършат работата, което ако около гребната база се случва, на пътя не се случва!
Напътя никои не ме ЗАДМИНАВА, както е описано в закона, всеки ме ПОДМИНАВА с 40+ км/ч над моята скорост (демек карат редовно с превишена скорост) и почти винаги на боя разстояние. Като участник в движението, (и то рисков) всеки един водач на МПС трябва да направи съответната МАНЕВРА с подаване на сигнализация (мигачи) и поне да се премести 1/2 лента в страни (ляво) от моето най-дясно.
Тук въобще не споменавам останалите проблеми които имам е Българистан - шахти с разлика от пътната настилка с по 4-5 см. (хората с градски бегачи ги заобикалят), спрели неправилно коли (тук не повтарая, че имало закон, щото не го спазва никои, в София е най-тежко положението, но и другите градове започнаха да го усещат) - тук мога да ти покажа снимков материал направен за 1 час, рано в неработен ден, в центъра, когато той е направо празен, кофи за боклук, които са до средата на най-дясна лента, ако въобще тя е свободна.
Да, аз може да не съм карал скоро в другите градове, но ти не си карал скоро в София, та ако искаш да покараме, нека да е в Пловдив, че в София не вярвам да оцелееш, особено с утопичното си вярване в шофьорите, законите и спазването им... Особено когато, русата с мерджана е захапала телефона и се гледа в огледалото как и е прическата ...
Както казах, практикувам градско колоездене, тъй като времето ми за друг вид е силно ограничено, но за сметка на това ползвам колелото в 98% от случаите за транспорт - ППС в истинския му смисъл - до работа, обратно, до гаджето, до приятели и т.н. стига времето да го позволява!
Утопичните ми желания, са породени от умопомрачаващите безумия тук (Булгаристан) и наблюденията ми над страните от първия свят, тъй като ние не сме в тая група ... Да не съм обикалял европа или щатите с колело, но за сметка на това съм изгледал и изчел стотици клипове/сайтове/доклади и т.н. Виждам как си решават проблемите "на запад" и виждам как тук с 300 зора, клизми и т.н. за да се осъществи няква отсечка от велоалея, а после замазват очите с криви линии с боя, по опасни места. Ако останалите хора не искат, да си търсят правата и парите (от данъци), независимо дали те са шофьори или велосипедисти - АЗ СИ ГИ ТЪРСЯ! Ако на теб не ти пука, че на останалите им е гадно, на мен не ми пука, аз го правя за моите бъдещи деца и внуци, не за мен - аз няма да го доживея на колело сигурно...
Тъпо ми е, че изоставаме през останалите европейски градове с между 20 и 30 години, както с инфраструктура, така и с закони и с правораздаване! Градове като Париж и Лондон, които са в пъти по-големи от София са с метро от преди 100 години, когато нещата са се правили на ръка, без машини и условия, в България проекта е от 50 години и за последните 10-12 още неможем да направим 1 цял лъч на метрото от 12 км. Да не говорим за 2 околовръсни и 6-10 лъча ... Направиха законно паркирането къде ли не (синя зона) и с парите от това трябваше да има паркинги, за да се освободят улиците и още нищо... Направиха законно паркирането по тротоара, а аз немога да карам там (не че и да имах правото, щях да мога, поради колите). Майките с колички или инвалидите правят обиколки през 2-3 пресечки за да могат да се качат на тротоара, заради закона и неспазването му. Да не говорим за автоматизираните системи за следене и редуциране на трафика, където в Англия ги има и по крайградските светофари по малките градове. За пълния мониторинг на пътната инфраструктура по всички градове и първокласните пътища...
Явно значително си се объркал в представите си за мен, ДА, аз искам да има велоалеи и да имам правото безпрепятствено и безопасно да карам по тях, но това не означава, че НЕ РАЗБИРАМ, че трябва да се оправи цялата инфраструктура. (Тук малко питане - как в съседна Румъния - Букурещ успяха да си оправят града, а само ние неможем) Цялата инфраструктура и
инвестиране в УСТОИЧИВ ТРАНСПОРТ ще оправят трафика, но за това трябва инвестиция за която се боря. Ако разгледаш подробните доклади, на градовете инвестирали в това, включително и за екологичен транспорт, в които влизат и велосипедите, ще видиш значителни подобрения, да речем ръст на велосипедистите с 12-15% на година, спадане на задръстванията с 8-10% за година и т.н.
Можеш също така, да прочетеш малко за европейските програми като Вело Град, препоръките от Зелената Книга и т.н. Ма предполагам, такива далечни неща не те засягат, но като ти осерат (с леко извнинение) и планината, вече ще е късно и за нея...
Неща, които не костват много, просто някои трябва да си свърши работата!
Ето ти един пример само:

Имаш велоалея!
На крастовището до което опира велоалеята правят ПЪЛНА реконструкция и правят спирка на метрото, като целия участак е 27 МИЛИОНА лева.
Да сложиш велопаркинг в единия край на спирката!
До тук всичко е супер, с изключение на:
- няма достъп до велопаркинга - караш между народа излизащ от метрото
- не допускат да си вкараш колелото в метрото
Ето за тази и подобни неща, трябва да има хора (организации) които да следят работата на общините и да дават експертно мнение, съвети или съответно да сезират работата и.
Съответно има само 1 такава организация и за това аз съм в нея - това което правим друг не го прави.
Ако някои има претенции за нещо, добре дошъл да поговори с нас или да направи друга организация, за да види как се случват нещата.
Аз подчертавам, не говоря от името на организацията, тук съм като човек, които промотира Критична Маса и ползването на велосипеда като начин/средстова за предвижване... Явно немога да пиша, и за това не пиша официално по разни места, което си го мога си го правя както трява. Всичко друго е неофициално и е като мое хоби или желание.
Това, че сме в страната на Бай Ганьовците е ясно, но не ми е ясно, как хора уж велосипедисти, ще плюят най-спонтанното събитие което се е появило от велосипедисти и то още преди 16-17 години... Тъй като бях набеден, за неясни цели, организаторство и т.н. - моля цитирайте ме от където и да било (фейсбук, мои сайтове, други сайтове, интервюта) какво неясно съм организирал. Аз искам да ме забележат като участник в движението, всеки път цитирам това което е в блога:
http://criticalmasssofia.blogspot.com/ "Critical Mass няма лидери и централизирана организация. Като група няма цели освен да се среща всеки месец и хората да се радват на сигурността и компанията на другите, чрез каране на колело, кънки и пътувайки заедно.
Critical Mass е идея и събитие, а не организация
Някои колоездачи от Critical Mass се опитват да парализират уличното движение и да се конфронтират с шофъорите. Такива колоездачи пропускат същността на движението - да прослави колоезденето, а не да води война срещу шофъорите и да отхвърля правото на другите да са на пътя.
Тези, които не схващат същността на това събитие и провокират нарушаване на реда не се толерират!!!"
Ако някои иска цел - да дойде и да я предложи - ако другите се съгласят с мнозинство или единодушие - вече имаме цел, към момента никои не е казал: "От тук нататък ще караме за ХХХ" и съответно хората не са под надслова "ние караме за ХХХ".
Както споменах и в миналия си пост, знаем колко е натоварено и към момента избягваме същината на критична маса - карането по улиците за да ни видят!
Тук мислих да спомена и за няколкото стъпки за осъществяване на устойчив транспорт... няколкото стъпки за безопасен велотранспорт ... Но и без това прекалих с поста и без това разбирачи пак ще ме нахранят ...
Лека вече от мен, пожелавам ви безопасно и безавариино каране следващите дни ...
П.С. някои с права по-добре да заключи темата май...