Разходка в Родопите 11-19 юли

Това е старият форум "Мероприятия" в който ще намерите повечето теми за състезания, организирани карания и интересни индивидуални карания, публикувани преди 2011 г.

Разходка в Родопите 11-19 юли

Мнениеот todor_todorov » Вто Юни 30, 2009 11:28 am

Здравейте :wavey:,
Реших да ви запозная с нашия проект (разходка из западни и централни Родопи с колело), става въпрос за поход от 11-19 юли, като спането ще е предимно в хижи. Групата е от Търговище, засега сме 4-6 души, но много ще се радваме ако някой прояви интерес да покараме заедно, макар и част от маршрута, все пак колкото повече натод по весело ще стане. Така нека се пак да ви запозная с предварителния план на маршрута, който може и да подлежи на малки промени в последствие.
Така:
1 ден, 11юли: Тръгваме от Търговище с влака 0.40 часа на 11 юли и към 6.30 сме в софия, и от там влакче до Белово (посещение на минерлни бани :D ), от там х.Милеви Скали (спане). Първия ден сме предвидили малко каране поради факта че цяла нощ ще сме пътували.
2ден, 12 юли: х.Милеви Скали – през Юндола – Велинград (спане).
3ден, 13юли: Велинград, предвиждаме да направим една обиколка из региона и връщане във Велинград (спане).
4ден, 14юли: Велинград – през Каратепе – яз. Голям Беглик – до Широка Поляна (спане).
5ден 15юли: Широка поляна – през с.Змайца – вр.Виденец – с. Буйново – с. Кожари – с. Водни пад – Триград (спане)
6ден 16юли: Триград – Мугла – х. Заставата
7ден 17юли: х. Заставата – с. Момчиловци – Чепеларе (спане х. Изгрев)
8ден 18юли: х.Изгрев – с. Забърдо – Чудните Мостове – с. Бяла Черква – х. Здравец (спане)
9ден 19юли: х. Здравец – прибиране :bawling: .

Ами общо взето това е, незнам за другите но аз нямам търпение :eyebrow: . Ако някой има желание да покара с нас може да пише и да се разберем за среща и тн.
Обичаш ли гората, боклука в торбата!
Аватар
todor_todorov

Рейтинг: 1610

Re: Разходка в Родопите 11-19 юли

Мнениеот CECO » Вто Юни 30, 2009 11:39 am

todor_todorov написа:с. Бяла Черква

Това "с." дано да е грешка, в противен случай се надявам някой от вас да знае маршрута добре.
Пожелавам ви приятно каране, това е един неописуемо красив район :clap:
Аватар
CECO

Рейтинг: 1962

Мнениеот todor_todorov » Вто Юни 30, 2009 11:58 am

Под Пловдив се намира това селце не е грешка
Аватар
todor_todorov

Мнениеот did » Вто Юни 30, 2009 12:04 pm

ъъъ...todor_todorov, ако тръгвате с такава подготовка, ще ви търсим из деретата. Не е прилично на CECO да обясняваш къде е Бяла черква и какво е това. Той там знае броя на дърветата сигурно.

Бяла черква е само една малка ХИЖИЧКА, в която даже не може да се нощува, а и е бая НАД Пловдив.

В Родопите не може да се разчита на маркировка. Без GPS и предварително направен трак не тръгвайте!!!

Ако имате нужда от съдействие за правенето на траковете или за уточняване на конкретни етапи от маршрута, обадете се. Пълно описание на това, което сте намислили, няма как да се направи за кратко време.

Маршрутът е интересен, но разчитате твърде много на асфалт. По някои от направленията има и чудесни черни пътища и пътеки.

Не подхождайте несериозно към Родопите, че може да стане страшно, а засега виждам елементи на повече ентусиазъм, отколкото информираност.

След като сте наясно с маршрута, обадете се на ПСС. За този район може да разчитате на Смолянската бригада или на Пловдивската - 0887582936 - Георги Стамов, ПСС Пловдив. Добре ще е да ги информирате за маршрута и графика си, за да могат да се намесят адекватно при нужда.

:beer:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот todor_todorov » Вто Юни 30, 2009 12:16 pm

Еми идеята е асвалта да го сведем до минимум, ще заложим на черни пътища.
А относно маршрута бая подробни карти сме разгледали и мисля, че ще се справим няма да ни е за първи път, иначе и GPS предвиждаме да се земе, но не е изклучено и да се загубим де - затова и може да има малки промени в маршрута.
Мерси все пак за телефончетата, ще си ги запиша при евентоален проблем :agree:
Аватар
todor_todorov

Мнениеот did » Вто Юни 30, 2009 12:19 pm

Още една лоша новина: Актуални карти на Родопите, в които черните пътища да са си на мястото, просто НЯМА. Дървосекачите ги променят всяка година.

Не искам да ви плаша, но да си знаете.

В Рила, Пирин, Сттара Планина, ... става с карта. В Родопите, ако не познавате района и тепърва ще търсите черни пътища по карта, изгубването ви е ГАРАНТИРАНО.

Не тръгвайте без GPS!!!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот todor_todorov » Вто Юни 30, 2009 12:25 pm

хмм тея някой ден и без гори ще ни оставят, иначе благодаря за съвета :bowdown:
Аватар
todor_todorov

Мнениеот CECO » Вто Юни 30, 2009 12:32 pm

did написа:... тепърва ще търсите черни пътища по карта, изгубването ви е ГАРАНТИРАНО.
Не тръгвайте без GPS!!!

:agree:
вземете на сериозно писаното от did
Аватар
CECO

Мнениеот MartinBG » Вто Юни 30, 2009 1:50 pm

todor_todorov написа:4ден, 14юли: Велинград – през Каратепе – яз. Голям Беглик – до Широка Поляна (спане).

От Велинград до Каратепе по асфалта ли мислите да карате?
Има много приятен маршрут до яз. Беглик, който минава предимно по черни пътища. Описан е на сайта на Байкария и е добре маркиран (бяло-червени триъгълници на всички разклонения и бяло-червени километрични колчета).
MartinBG

Рейтинг: 1777

Мнениеот jorji » Сря Юли 01, 2009 9:48 am

х.Изгрев – с. Забърдо – Чудните Мостове – с. Бяла Черква – х. Здравец (спане)

трудна работа за 1 ден!
дайте поне примерен маршрут откъде искате да минете,
за да ви кажем, че не става :D шегувам се,
за да ви дадем насоки. То в родопския край пътища безкрай,
знаете ли колко неочаквано спах на импровизиран бивак февуари месец в един район, който на пръв поглед "лесна работа" .
Аватар
jorji

Рейтинг: 1300

Мнениеот madsnake » Сря Юли 01, 2009 10:14 am

Честно казано изглежда интересно, но наистина трябва доста по-сериозна подготовка. Аз съм намислил нещо за Рила и сега започвам да събирам актуална информация, карти и тн. Иначе - успех в начинанието, изглежда много приятно.
Аватар
madsnake

Мнениеот did » Сря Юли 01, 2009 10:18 am

jorji написа:
х.Изгрев – с. Забърдо – Чудните Мостове – с. Бяла Черква – х. Здравец (спане)

трудна работа за 1 ден!
дайте поне примерен маршрут откъде искате да минете,
за да ви кажем, че не става :D шегувам се,
за да ви дадем насоки. То в родопския край пътища безкрай,
знаете ли колко неочаквано спах на импровизиран бивак февуари месец в един район, който на пръв поглед "лесна работа" .

:agree:

Да не споменавам, че за преход от х. Изгрев до Бяла черква нямат работа нито в с.Забърдо, нито на Чудните мостове. По техния варант имат спускане по зле маркирани черни пътища до с. Забърдо, после АСФАЛТ до Чудните, после БУТАНЕ, после губене, и чак тогава ходене до х. Персенк, продължаване към Лилково и от митницата - към Бяла Черква. Много по-логично е билното каране х. Изгрев - Глухите камъни - х. Персенк - Митницата - Бяла Черква. Това поне е маркирано! Бяла Черква - Здравец също може да се направи извън асфалта - или по билото през Студенец, или през х. Чернатица...

Още доста неща могат да се кажат, но при първо четене на маршрута, на мен ми звучи като сглобен по грешна карта и неминуемо предвещава спане в дере.

иии... умната!
http://www.deltanews.bg/index.php?id=22056
Последна промяна did на Сря Юли 01, 2009 10:47 am, променена общо 1 път
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот todor_todorov » Сря Юли 01, 2009 11:32 am

Хора,
много ме плашите така, с радост бих ви дал повече информация и подробности откъде точно ще минем, но аз не съм запознат с тях . В групата има хора, които са минавали повече от половината път и ще се разчита главно на тях. И все пак не отиваме на някакво място, където няма жив човек, все ще излезнем някъде, а и ще питаме по хижите за пътеките (нали все пак трябва да има малко тръпка).
Аватар
todor_todorov

Мнениеот jorji » Сря Юли 01, 2009 12:41 pm

то по моему ми се струва, че лятно време не кой знае какъв проблем да се изгубиш и да погладуваш!
Въпроса е че искахме да спестим няква част от лутането ви, защото поне на мен ми е неприятно
цял ден да блуждая за да стигна от точка до точка, които преди това са били уж "ясни".
Иначе , шматкайте се, губете се. Човек първо трябва да се изгуби за да се намери :D
(най-ного да се изпокарате :roll2: )

е, за пример, аз миналата седмица бях на едно такова място,
скъсаха ми се нервите ти казвам.
Без каквито и да било навигационни данни, само една карта и тръгнахме да търсим меандрите на бяла река (под ивайловград язовира, съвсем близо до границата)
- толкова забатачена работа не съм виждал! по едно време се озовахме в гръцко дори :D а тия меандри така и не ги намерихме(май),
а ужким района го обиколихме от-до дет се вика :lol:
не че кой знае какво е станало, но не е приятно просто, уби ми се кефа от така дългоочакваната среща с бяла река и родопския щипок!
Аватар
jorji

Мнениеот pascoff » Сря Юли 01, 2009 1:31 pm

jorji написа:е, за пример, аз миналата седмица бях на едно такова място,
скъсаха ми се нервите ти казвам.
Без каквито и да било навигационни данни, само една карта и тръгнахме да търсим меандрите на бяла река (под ивайловград язовира, съвсем близо до границата)
- толкова забатачена работа не съм виждал! по едно време се озовахме в гръцко дори :D а тия меандри така и не ги намерихме(май),
а ужким района го обиколихме от-до дет се вика :lol:
не че кой знае какво е станало, но не е приятно просто, уби ми се кефа от така дългоочакваната среща с бяла река и родопския щипок!

Интересно, а от къде сте минали? Не погледнахте ли преди това описанието и карта на байкария? -> http://bikearea.org/node/1316
Днес времето ще бъде преобладаващо над пространството.
Аватар
pascoff

Мнениеот jorji » Сря Юли 01, 2009 1:44 pm

не! :roll2:
бе бяхме тръгбали към боюк дере(студен кладенец) и в последния момент, по време на пътуването, го решихме да мръднем към бяла река.
Нормално е че се поизгубихме, аз въпреки че ходя тук там, никога не се подготвям кой знае колко, и в най-добрия случай да имам карта - но както каза дид, за родопите файда няма голяма.
както и да е, вече не съжалявам толкова, то и без тва нямаше вода в тая река- суша суша!

имаше и доста други приключения, но да не спамваме темата на господина.
Аватар
jorji

Мнениеот todor_todorov » Пет Юли 10, 2009 8:30 pm

3 часа до старта :evil:
Аватар
todor_todorov

Мнениеот Анелия » Пет Юли 10, 2009 8:41 pm

Пожелавам ви най-страхотното преживяване! :agree: :beer:
Аватар
Анелия

Мнениеот CECO » Вто Юли 14, 2009 9:45 am

Някой да има телефон на момчетата? :dontknow:
Искам да ги пресрещна на х.Изгрев.
Аватар
CECO

Мнениеот Анелия » Вто Юли 14, 2009 10:44 am

Имаш ЛС.
Аватар
Анелия

Мнениеот CECO » Вто Юли 14, 2009 11:21 am

Анелия написа:Имаш ЛС.

:beer:
Аватар
CECO

Мнениеот todor_todorov » Нед Юли 19, 2009 8:57 pm

Свършиии,
:bawling: :bawling: :bawling:
като събера снимките ще ги кача
Аватар
todor_todorov

Мнениеот tanya » Пон Юли 20, 2009 12:21 pm

Тошко, искам и пътепис :D
Само снимков материал без подробен разказ не признавам. Ще има глоби иначе :beer:
Изображение
Аватар
tanya

Рейтинг: 1913

Мнениеот arsenalek » Вто Юли 21, 2009 9:29 pm

и аз се надявам да разкажете повече за да опознаем района, и да сме по-подготвени ако решим да ходим там :)
Аватар
arsenalek

Рейтинг: 1230

Мнениеот mEnkata » Чет Юли 23, 2009 12:14 pm

Ae ka4vai we brat kvo se bavi6 :bigeyes:
Аватар
mEnkata

Рейтинг: 1165

Мнениеот todor_todorov » Пон Юли 27, 2009 10:52 am

Здравейте :wavey: ,
най-сетне успях да събера снимките. Не ме бива много по пътеписите затова реших да ви запозная с точния маршрут по, който се лутахме 9 дена:

1-ви ден 11.07: 0.30АМ е, мятаме се на влака до София там смяна до гара Белово, и от там започва купона. Тръгваме по асфалтов път до Семчиново, плановете бяха да има и басейнче ама времето се чумереше а и като ни казаха 7лв. вход избягахме като попарени. От там яко качване 14км. до бунгала до хижа ‘Милеви скали’. По пътя имаше яко хапване на малини, докато невзе да ръми, естествено си заваля де. По едно време направо се изсипа небето добре, че бяхме стигнали вече. Като поспря се разходихме пеша до една воена база (по скоро радар), а гледката беше зашеметяваща. Общо около 25км.
2-ри ден 12.07: Тръгваме от бунгалата по черен път до ‘Бялата вода’- кал кал и кал, и то една песъклива направо елексир за веригата. От там пак по черен път пускане до главен път Белово – Юндола – имаше и препятствие една рекичка, добре че са ми дългички краката, поне аз нямах проблем с мокренето (е други неустояха да се метнат). Като стигнахме до асфалта получихме бонус 8км. качване до Юндола, след бързо унищожаване на 5 супи, продължаваме към с.Света Петка през село ‘Зеленданово – така мисля, че се казваше’, като продължаваме по черен път към река Абланца, пресичане на реката – тука вече мокренето беше неизбежно, на някой даже им хареса и решиха да прогизнат качествено, след което следва леко спускане по черен път до Велинград. Хванахме и награждаването от състезанието като наш представител зае 1во място при юноши и 3то в генералното (ако небеше паднал така лошо със сигурност щеше да е 2ри в генералното). Общо около 50км.
3-ти ден 13.07: От Велинград тръгнахме посока Сърница, свихме в ляво по долината на река Лепеница по черен път през пещера Лепеница (естествено влезнахме вътре, направо ви казвам голяма тъмница, че и ниска добре че влезнах с каска – сборих я няколко пъти с тавана), до Ракитово. Слад хубаво хапване (намерихме кебапчета за по 0.50лв) покарахме покрай язовир Батак, и от голямата стена на язовира по трошено каменна настилка се спуснахме до с.Дорково, продължаваме по асфалче до с.Костандово и връщане до Велинград. Няма да забравя, ходихме на ресторант и ни ушиха по 8 кинта за няква пъстарва (това е сигурно най безвкусната риба която съм ял).Общо около 85км.
4-ти ден 14.07: От Велинград асфалтов път в посока Сърница до Каратепе, от там тръгнахме по черен път на югоизток по следите на една каруца и сме слезнали на Черните Бараки (дъскорезница) и асфалтче до Сърница (ако щете вярвайте спахме за по 5лв. на човек е небяха кой знай кави стаите но имаше къде да се спи, и топла вода – то друго и не ни трябваше, и там за първи път видях ЖЕНИ да търчат след камиона за смет). Около 50км.
5-ти ден 15.07: Тръгваме от гр. Сърница по асфалт в посока Доспат през с.Змейца, от там по черни пътища до Буйново, през с.Кожари по асфалт, и от там по черни пътища минаващи в близост до границата ни с Гърция (е естествено посетихме южната ни съседка) до Водни пад, и следва леко спускане по асфалт до Триград. Общо около 74км.
6-ти ден 16.07 : При тръгването ни от Триград засякохме една групичка от 3ма колоездачи (не бяха от BG, после ги засякохме в далечината бяха около 10тина, може би бяха тръгнали към Ягодина) тааа хванахме черен път до с.Мугла през местността ‘Чирийски Езера’ (малееее едно бутане, че и жегичка си беше) , и от Мугла сякаш малко ни беше бутането, захапахме едно дълго качване по асфалче и чакахме с нетърпение спускането към Смолян. Там набарахме едно тънкажно хотелче, одарихме по една баня и хукнахме да търсим кръчме. Общо около 50км.
7-ми ден 17.07: От Смолян през с.Смилян по асфалт до Горна Арда, в търсене на извора на река Арда (е него намерихме), замотахме се по една пътека и неостана време, бързахме да сварим п.Ухловица, – връщане към Смолян, като ни застига един як дъжд и ни забави допълнително, е неуспя да ни намокри бързо се скрихме. След спирането му газ надолу към пещера Ухюхловица (много красива пещера), след което продължихме по черен път до с.Турян, и пускане по асфалт до Смолян. Общо 71км
8-ми ден 18.07: От Смолян асфалт до Пампорово около 10км. качване + трафика беше отвратително, пускане към Чепеларе (посещение на пещерен музей) който също си заслужаваше, хапване в Чепеларе (бяхме прегладнели, поръчахме си супички а те така да се изгаврят с нас – чакахме ги 50 мин.), пускане до с.Наречен като го комбинирахме с басейнче, намерихме си квартирка и като БОНУС намазахме промоция (в цялото село нямаше вода – авария няква)
9-ти ден 19.07: От Наречен спускане към Асеновград като минахме през Бачковски манастир. Към 9.30 бяхме в Асеновград, метнахме се на влака към Пловдив, там разходка в Стария град хапване и си хванахме влакчето към Търговище.

Е какво да ви кажа, хубаво си изкарахме макар, че 9 дена на колелото + раница идва малко множко – хубаво щеше да има към 4-5тия ден един ден почивка, но все пак издържахме :eyebrow:

Ето и малко снимков материял (малко са разбъркани за което се извинявам, ама неми се подреждаха 1500 снимки)
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=404020
Аватар
todor_todorov

Мнениеот jorji » Пон Юли 27, 2009 10:17 pm

браво,
супер е че сте доволни! това е най-важното!
справили сте се, пък и без проблеми... :agree:
Аватар
jorji

Мнениеот todor_todorov » Вто Юли 28, 2009 9:44 am

Дамм много ни хареса, амаа много красиви били тез Родопи пфф, а ние видяхме една малка част от нейната прелест (ИСКАМ ОЩЕ) :D
Аватар
todor_todorov

Мнениеот dilqn112 » Нед Авг 02, 2009 7:12 pm

Сигурно е доста приятно изживяване но старият ми колело е чупено а ново ще има средата на септември не се ли организират и някои по късно обиколки? :dontknow:
Карайте си колелата!!!
dilqn112

Рейтинг: 1200

Мнениеот todor_todorov » Сря Авг 05, 2009 1:05 pm

А, ако ще ходим някъде пак ще пиша, за сега има някви бегли планове за Върбица - но има време :beer:
Аватар
todor_todorov

Назад към Мероприятия - архив