2008.09.19 - Състезание между байк, кола и автобус - градско

Това е старият форум "Мероприятия" в който ще намерите повечето теми за състезания, организирани карания и интересни индивидуални карания, публикувани преди 2011 г.

2008.09.19 - Състезание между байк, кола и автобус - градско

Мнениеот flatko » Вто Сеп 16, 2008 5:25 pm

Велоеволюция организира състезание между велосипедисти, човек с автомобил и човек, придвижващ се с автобус. Това е по случай седмицата на мобилността. Инфо за инициативите им за тази една седмица можете да видите тук -> http://velobg.org/events.html
Иначе - състезанието ще почне в 17:00 (или когато тръгне автобусът) от спирката на 213 в Младост 4 (бизнеспарка) и се състезаваме до Централна гара. Ако има достатъчно организатори и участници, може да се направят няколко стартови пункта със същия финал.
Търсят се и доброволци оператори, които да заснемат състезанието и евентуално да се предаде след това на медиите, при проявен интерес.

Толкова от мене, ако ви интересува нещо повече - питайте ей тук:

e-mail: [email protected]
phone: +359 2 951 54 46
mobile: +359 887 318 332
address: 13 Felix Kanits str., Sofia, Bulgaria

Последния път валя по време на състезанието, обаче бяха организирани няколко лъча от различни краища на София, които се събираха на ез.Ариана. Беше готино, не мисля че сега би попречило времето, дори да е лошо...
flatko

Рейтинг: 1310

Мнениеот TheChef » Вто Сеп 16, 2008 5:47 pm

Времето го дават облачно на 19, но не и да вали, доста добра кауза, земе пък да се редуцират шофьорите сами в колата покрай това състезание.
Готов съм да се "жертвам" за каузата и да ви направя няколко снимки на старта/финала :agree:
TheChef

Рейтинг: 1160

Мнениеот borislav » Вто Сеп 16, 2008 5:52 pm

Аз па 6их участвал
Аватар
borislav

Рейтинг: 2000

Мнениеот THEZOGGO » Вто Сеп 16, 2008 6:02 pm

От Младост 4 (Бизнеспарка) до Цнетрална гара съм за 35 мин. Жалко че съм на работа. А може и да не отида... :evil:
Aко се кара хммм да речем по рисковано може да се стигне и за около 25 мин. :)
Автобус номер 213 - делник - разписание
Ж.К. МЛАДОСТ-4
от БЛ. 465 Ж.К. МЛАДОСТ-4
1 - 2 мин. до 115-ТИ ПОЩЕНСКИ КЛОН
2 - 3 мин. до 131-ВО ОУ
3 - 4 мин. до БЛ. 411 Ж.К. МЛАДОСТ-4
4 - 5 мин. до ОБЩИНА МЛАДОСТ
6 - 7 мин. до 144-ТО СОУ
9 - 10 мин. до БЛ. 43 Ж.К. МЛАДОСТ-1
10 - 12 мин. до ХМС
12 - 14 мин. до ДЪРЖАВНА ПЕЧАТНИЦА
15 - 17 мин. до МБАЛ СВ. АННА
19 - 21 мин. до ХОТЕЛ ПЛИСКА
24 - 26 мин. до ПЛ. ОРЛОВ МОСТ
26 - 28 мин. до ВОЕННА АКАДЕМИЯ
29 - 31 мин. до ТЕАТЪР СОФИЯ
34 - 36 мин. до ПЛ. СТОЧНА ГАРА
36 - 39 мин. до ПЛ. ЛЪВОВ МОСТ
40 - 43 мин. до ПЛ. ЦЕНТРАЛНА ГАРА

Очевидно е при всички случай автобуса ще загуби. :) За колата незнам... :)
A и ако мероприятието започне в 17:00 със сигурност ще има червена вълна от автомобили, хмммм времето на автобуса ще е около 1 час за преминаване на дистанцията. :)
Последна промяна THEZOGGO на Вто Сеп 16, 2008 6:13 pm, променена общо 2 пъти
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот borislav » Вто Сеп 16, 2008 6:05 pm

Гледах че има пре6рояване днес за преминали велосипедисти при моста Чавдар, ако не валеше щях да мина поне 2 пъти, не заради пре6рояването, просто съм 6лизко и много го използвам моста
Аватар
borislav

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Вто Сеп 16, 2008 6:29 pm

Аз залагам на колоездача :agree:

Колата няма никакъв шанс във вечерното задръстване през София :evil:
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Мнениеот TheChef » Вто Сеп 16, 2008 6:36 pm

vladimir.dzhuvinov написа:Аз залагам на колоездача :agree:

Колата няма никакъв шанс във вечерното задръстване през София :evil:

Еле реисчето :)
TheChef

Рейтинг: 1160

Мнениеот Момчето с колелото » Вто Сеп 16, 2008 7:06 pm

Зависи от шофьора, с добър такъв колата няма конкуренция, защото с байка не можеш да се движиш с много над 40 км/ч...
Петър
Ram HT1
Tru3 R1d3rs
Аватар
Момчето с колелото

Рейтинг: 1180

Мнениеот borislav » Вто Сеп 16, 2008 7:10 pm

Момчето с колелото написа:Зависи от шофьора, с добър такъв колата няма конкуренция, защото с байка не можеш да се движиш с много над 40 км/ч...

и за до6рите шофьори има задръстване
Аватар
borislav

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Вто Сеп 16, 2008 8:09 pm

Само да допълня: ако ще се състезавате утре (пък и не само тогава) карайте внимателно и с каска :)
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Мнениеот flatko » Сря Сеп 17, 2008 8:24 am

Радвам се че има ентусиасти :)
@адаша (Джувинов), то не е утре, пък в петък

И аз ще бягам от работа за него, тъй че според мен няма да е голяма жертва на шефовете ви петък вечер да ви пуснат един час по-рано...

Иначе на предишното състезание от студентски град по-бърз от колелото беше единствено скутера... :) Точно това е идеята да е в 5 вечерта - да се хване трафика, за да се покаже КОЛКО МНОГО хора се тъпчат в задръстването и губят часове, вместо да се пораздвижат малко и да стигнат за 30 минути до дестинацията си.

Относно преброяването - резултатите не са кой знае какво, защото нямаше достатъчно доброволци да броят на кръстовищата през целия ден :/ Скоро ще ги има официално и на сайта, предполагам.
flatko

Мнениеот jd » Сря Сеп 17, 2008 8:44 am

Извинявам се за офтопика, ама нещо не мога да открия какво се крие зад дебилната идея на цялото това начинание и какво се иска да се покаже с него, като е много ясно кое от трите превозни средства ще победи. Аман от идеалистични прояви, от които резултат никакъв. Ако е за веселбата - бих се включил, но както казах вече - за такива мероприятия в стил "соц-съботник" - не благодаря!
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот flatko » Сря Сеп 17, 2008 8:51 am

Аз не ги разбирам много нещата също, правя го почти само заради забавлението, запознаването с нови хора, бръмченето с малко по-висока цел от тази да си се прибера у дома и... ба ли гъ?! :)
Седмица на мобилността е. Това е седмицата, в която медиите ще обърнат малко повече внимание на подобни прояви, ще нищят иновативни идеи за подобряване на трафика в столицата и т.н. Властимащите сега ще се разобещават за какви ли не добринки, че да ни глезят - за това нищо ново. Но именно медиите са тази целева група, която искаме да забележи това, което е очевадно за всички вас - колоездачите, това, че не е супер-мега-ужасно да се кара в града, пък спестява адски много време и дори ти е гот (ако си такъв човек да се радваш на малките неща).
Това обяснение върши ли ти ралта или да питам някой вело-еволюционер? :dunno:
flatko

Мнениеот PtD » Сря Сеп 17, 2008 9:39 am

Идеята е супер, според мен. :agree:

Обаче ако вали?
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот flatko » Сря Сеп 17, 2008 9:43 am

Ако вали - вали. Всеки си решава сам. На някой сигурно му е писнало вече да чете за "последния път", ама тогава удари адския дъжд преди състезанието, което пък беше не в 5, а 4 следобед. Състезавах се от студентски град и бяхме трима байкъри - пистарка, обикновен и моя бехемот. Аз лично станах на гъз, ама ми беше весело :) Със сигурност ще има хора дори и за лошо време (според мен) :^:
flatko

Мнениеот Quiz » Сря Сеп 17, 2008 9:45 am

Обаче ако вали?

Колоездачите пак ще са първи, но мокри. :D
Аватар
Quiz

Мнениеот Antediluvian » Сря Сеп 17, 2008 9:47 am

това мероприятие е част от "европейка седмица на движението" - като прочетох на заглавната страница на сайта, кой ден какво щяло да се случва ми идва да попитам:

Драги организатори, КОЛКО колоездачи ще преброите точно в дните, в които НЕ СПИРА ДА ВАЛИ ????? Аз всеки ден пътувам от надлез надежда, и единствено вторник и понеделник пропуснах заради дъждовете - подобни мероприятия са пълна дебилщина ако вали дъжд, иначе е много добра идея

Колкото до състезанието - аз съм съгласен, обаче ако наистина е състезание :)

Маршрута ми се струва дългичък, и освен това далеч не е от тези маршрути, при които велосипедите имат 100% предимство винаги
Последна промяна Antediluvian на Сря Сеп 17, 2008 10:12 am, променена общо 1 път
"Never underestimate the power of stupid things in large numbers!"
Аватар
Antediluvian

Рейтинг: 1761

Мнениеот flatko » Сря Сеп 17, 2008 9:51 am

Какво имаш предвид под "наистина" състезание?

Иначе относно преброяването - така се случи. Преброяването във вторник беше планирано още от преди 2 седмици, струва ми се, та нямаше как да го преместят... пък и виждаш, че цялата седмица е такава като че ли. Все пак за около час-два в пиковите часове на няколко светофара са стояли хора и са броили... и интересното е, че е имало велосипедисти. Днес трябва да излезне официалната информация, а като излезе, тогава пак ще говорим (не че ще е някаква сензация все пак).
flatko

Мнениеот Antediluvian » Сря Сеп 17, 2008 10:15 am

Състезание означава някой да се качи и на кола /участинк/ и на автобус, и отделно ние колоездачите :) / които може и помежду си да се "състезаваме" въпреки че пътните условия не стават.

"Регламент:

Учаснитците ще бъдат разделени на три възрастови групи - 4-ти и 5-ти клас; 6-ти и 7-ми и клас опитни, които освен да имат опит трябва да са над 8-ми клас. Освен това класцията ще е отделно за момчета и момичета. Резултатите ще се събират в табличен вид с графи за възраст, пол, време и точки за техника и спазване правилата на движение. Участниците трябва да са с каски и светло-отразителни жилетки, но ако нямат ще има известен брой осигурени от нас.

При оценяването ще се наблегне повече на безопасното преминаване на трасето и спазването на правилата за движение отколкото на скоростта. "

защо изобщо има възрастови групи под 8ми клас ??? - Колко деца ще тръгнат да карат по улиците и кой въобще би ги пуснал ?

Иначе ако се гледа само спазване на правилата за движение, значи аз ще съм последен, защото въобще не ги спазвам :) - значи нека бъде уточнено че това въобще не есъстезание, а съвсем друго мероприятие
"Never underestimate the power of stupid things in large numbers!"
Аватар
Antediluvian

Рейтинг: 1761

Мнениеот skiman » Сря Сеп 17, 2008 10:23 am

Освен това, ако се кара с колелото по улиците и булевардите, му се отнема едно предимство и състезанието става безсмислено.
Идеята е хубава, но на колоездачите би трябвало да им се даде свобода за избор на маршрут. Все пак не съм си взел колело, за да се бутам в задръстванията, като мога да мина през парка напряко, или по малките преки улички.
Аватар
skiman

Мнениеот flatko » Сря Сеп 17, 2008 10:25 am

Oпа, подвел си се малко. Това е за едно друго състезание с лапета. За това май не пишеше повече от просто "набират се доброволци". Виж и датата ;)
А иначе точно така ще бъде - автомобил и автобус ще има, колоездач има поне един, до колкото ми е известно, аз ще съм втория (ако не са събрали повечко между временно) и реално ние си решаваме дали се състезаваме помежду си, дали караме заедно или по различни маршрути, но важното е да сме първи :beer:

@Скиман, никой не ти казва от къде да минеш! Само да си с байк!
flatko

Мнениеот skiman » Сря Сеп 17, 2008 10:40 am

flatko написа:@Скиман, никой не ти казва от къде да минеш! Само да си с байк!

:agree: :agree:
Явно не съм доразбрал. Жалко, че съм на работа тогава, иначе :eyebrow: :eyebrow:
Аватар
skiman

Мнениеот borislav » Сря Сеп 17, 2008 10:51 am

Няма ли начин да се отложи за време през което не вали?
Състезанието по ХС в Пекин на олимпийските игри 6еше отложено точно поради дъждовното време
Аватар
borislav

Мнениеот flatko » Сря Сеп 17, 2008 11:11 am

На олимпийските се гонят световни рекорди, пък и като цяло върхови спортни постижения, тук се търси друго, пък и ако се състезаваме с МПС-тата в дъжда ще докажем, че сме водоустойчиви и дъжд не сме допълнителни участници в задръстванията.
flatko

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Сря Сеп 17, 2008 11:43 am

PtD написа:Идеята е супер, според мен. :agree:

Обаче ако вали?

Кога лошото време ни е спирало?
редовно по "велошествията" вали дъжд.....

но реално погледнато - слагаш калниците + дъждобранчето и караш!

Ще е забавно !
ако няма много работа, бих се присъединил.....

Между другото.....
по един маршрут ли ще трябва да се кара?
Сещам се за доста места през които може да се избегне и задръстване... и да се съкрати пътя... осезаемо
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот flatko » Сря Сеп 17, 2008 12:46 pm

Като че ли го споменах вече... маршрута вие си го избирате, само да съвпада с общата начална и крайна точка и превозното средство да е безмоторно, без животинска тяга и не повече от 2 гуми :beer:
flatko

Мнениеот Sky_Knight » Сря Сеп 17, 2008 2:43 pm

@flatko От Младост ... сами да си избираме маршрута. Що за глупост. Няма никаква полза от това мероприятие. Колоездачът ще наруши сума ти пъти правилника за движение, както ще направи и шофьорът на автомобила. Освен това в стремежа си да стигне максимално бързо, колоездачът ще мине по най-опасния маршрут. Гаранция. Цариградско, Левски и т.н. ... Трябва да се покаже колко малко всъщност печелят като време шофьорите. Защото моят опит показва, че ако колоездачът мине по "пешеходни маршрути", т.е. безопасни за него места, пресича правилно улиците и спазва правилника, то той ще стигне по-бавно от колата.

Правилният подход според мен е не да се покаже на шофьорите, колко време губят и че колоездачите са по-бързи, а да се покаже как спокойно, безопасно и приятно (доколкото по принцип е възможно) колоездачът ще стигне само с 5 минути закъснение. 5 минути, които за никого не са от значение, когато се прибира към дома си или отива на работа...
?
Аватар
Sky_Knight

Рейтинг: 1849

Мнениеот flatko » Сря Сеп 17, 2008 2:53 pm

Уважавам мнението ти, но позволи да не се съглася :agree:
От Младост като хванеш пътя на автобуса горе-долу, с малко по-бодра скорост от обикновенното каране излизаш на Цариградско и хващаш по локалното и с него чак до Орлов мост. Едва там излизаш на пътя, продължаваш все напред към Президентството, излизаш на Мария Луйза и от нея - Ц. Гара. Забранено е за колоездачи единствено по Цариградско, в посока центъра, за това се и ползва локалното. Пътя, който ти казах не е "НАЙ-ОПАСНИЯТ", пътувал съм по него не веднъж без да срещна ни най-малък проблем, освен пред Министерския съвет, където бе-ем-ветата решават че трябва да минат пред теб, за да паркират на тротоара...
ПЕШЕХНОДНИТЕ МАРШРУТИ са ЗАБРАНЕНИ за КОЛЕЛЕТА!!! Не можеш да караш по тротоара! Ти си част от пътното движение и трябва да се подчиняваш на закона за движение по пътищата, включително предстрояване на светофар в нужното ти платно и т.н. Тротоара не е място за теб като колоездач! Та... за това караме от там, от където караме :)
Иначе съм съгласен с последния ти абзац, просто смятам, че дори без нарушаване на законите може да се стигне преди колата... даже ако не забравя ще се пробвам да си преброя нарушенията, та да видим... :dunno:
flatko

Мнениеот GECKO » Сря Сеп 17, 2008 3:15 pm

flatko написа:...Цариградско ...

А някой ако ми каже, защо е нужно това?

Аз както виждам нещата, като участник в движението с велосипеда, най-безопасното място са БАВНОДВИЖЕЩИТЕ се коли, та моят маршрут би бил от Бизнеспарк-а, по бул. Александър Малинов -> бул. Андрей Сахаров -> ул. Пловдивско поле -> бул. Драган Цанков -> Графа -> бул. Княгиня Мария Луиза до гарата.

Че дори и по Графа НЕ е забранено да се минава с велосипед, само с МПС, а ако има спор, от Попа, винаги може да се хване посока НДК и надолу по Витошка, и пак ще е по-бързо.

Само не разбрах това с престрояването. Аз се движа по платното и МЕЖДУ чакащите на светофара коли, като се движа в ПРАВИЛНОТ ПЛАТНО. Ако някой се опита да ме убеди, че задминаването на кола спряла в задръстването в пространство недостатъчно за друга кола да мине, ще прозвучи точно толкова абсурдно, колкото да кажем, че на участниците ще им бъдат подсигурени права според правилника (а именно, да караме в средата на платното и да ни спазват дистанция, колкото за една кола)

Къде сте тръгнали по Цариградско не разбрах само :dunno:

Имам толкова желание да го направя, но нямам подходящо (а към момента даже никакво) колело.
Аватар
GECKO

Мнениеот Pr3d4t0R » Сря Сеп 17, 2008 3:28 pm

Не минавайте по локалното на Цариградско, защото на няколко места трябва да излезете на самото Цариградско, за да продължите към Орлов мост.

Много по-приятно и безопасно е през Борисовата.

След Орлов мост аз бих минал покрай "Александър Невски" -> Московска -> в дясно стълбичките към Дондуков -> по Бачо Киро до Сливница -> финален спринт в локалното към Централна гара :)

По този маршрут ще избегнете натоварените улици и ще минимизирате съпрекосновеният с шофьори.
Аватар
Pr3d4t0R

Следваща

Назад към Мероприятия - архив