Здравейте.
Имам голямо желание да направя един много мащабен преход в Южна Америка идната година. Точното време не е напълно ясно и зависи от доста фактори, но според мен не по-рано от края на юли.
Идеята е да се премине на колело голяма част от южна америка по дължина. Да се тръгне от Перу и да се завърши в Ушуая(най-южният град в света). По пряка линия това са може би повече от 5000 км. Разбира се по пътищата е много повече. Това пътуване ще бъде изключително трудно. Условията са много екстремни. Тази пролет бях за 3 седмици в Патагония и Атакама и макар и за кратко, имам поне малко впечатление относно това. Пустинята атакама е най-сухата пустиня в света. Освен това е изключително богата на минерални вещества и почти навсякъде цари солта. Във височина тя преминава в алтиплано - високи плата с надморска височина между 3000 и 5000 метра, в които има тревисти туфи, солени езера и солни равнини, заобградени от вулкани, някои от които полуактивни. Нощем температурата пада до -20 градуса в някои части на годината, но дори и лятото е под нулата.
В патагония пък може да се сменят четирите сезона за един ден. При това с ураганен вятър
Според мен цялото пътуване би отнело поне 9 месеца, но това зависи от много неща - от избора на стартова точка и дата, от сезоните (в патагония е абсурдно преминаването през зимата) и от финансите. Целта е да не се бърза за никъде, а да се мине през най-интересните места (които са и най-екстремни всъщност). Голяма част от тях са ненаселени, и можеш да почувстваш пълна изолираност и липса на човешка намеса - wilderness както се казва
Относно парите - точни сметки не съм направил още, но може би около 10000 лева. Спането ще е на палатка главно, парите ще отидат за екипировка, най-вече за самолетни билети, за храна и вода. За Аржентина и Чили не са необходими визи, за Перу също. За Боливия визи са необходими, най-близкото посолство е във Виена, но може би могат да се извадят и в Лима (Перу).
Надявам се, че начинанието може да намери някакви спонсори, поне относно екипировка. Ако се намери и паричен спонсор, може да се разшири стартовата точка (съответно и времето) в посока към Еквадор (също с безвизов режим за българи). Цените в Аржентина и Чили са долу горе колкото в България (с известни вариации), но дори в туристически места като Ел Калафате, Пуерто Наталес и Сан Педро де Атакама са съвсем приемливи).
Сега малко думи за мен - на 27 години съм, програмист, едно от най-сериозните ми хобита е фотографията (и точно заради това ходих през пролетта до патагония и атакама).
Това пътешествие би било още по-голямо изпитание за мен, защото не съм активен велосипедист
Дори нямам велосипед в момента. Което значи, че докато дойде времето, трябва вече да съм се подготвил за целта.
Смятам обаче, че пътуването ако съм сам ще бъде проблемно. Главно от психическа гледна точка, а също и от друга - един човек с колело трудно ще пази багажа си (примерно докато е в магазин или каквото и да е друго място, което изисква отделянето на разстояние от колелото). Затова смятам, че трябва да си намеря спътник.
Ако някой е уверен, че иска да пробва подобно нещо, има времето и средствата (ако намерим спонсори, може и частично), нека се обади
Ето тук се намира един слайд със снимките ми от март месец от тия места, за които споменах: .exe e, но гарантирам, че няма вируси
(над хиляда човека са го изгледали засега и никой не се е оплакал)
http://photo-forum.net/sitepics/misc/itilien.exe