Миналата пролет се разходих с колата да проуча района над Христо Даново и зацепих по Дамлъдере. Там където пътя пресича реката имаше бунгало и група младежи на моя възраст, които си бяха организирали лек купон. Поседях малко при тях и ги поразпитах кой път накъде води, но те някак не бяха особени запознати с района - особено с пътеките. В общи линии разбрах, че ако продължа по пътя нагоре, ще изляза към хижа Ехо, като това го осъзнах впоследствие при есенното ми загубване под хижа Ехо - т.е. след подсичането на вр. Юмрука, ако се тръгне по т.нар. Дълга поляна накрая има две възможности - едната е кръговото с езерцето над Розино, другата е именно този път през Дамлъдере.
Интересно, обаче нищо не ми споменаха за Сувчарското пръскало, при положение, че ги питах накъде води другия асфалтов път от селото. Ей сега разбирам,че именно този път е военния, покрай който се намира водопада, както и че това е същия този път който забелязах да излиза по склона малко след Беклемето по посока хижа Козя стена. Та след лека справка и с GE виждам, че по този път може да се излезе на Беклемето, без да се кара по шосе. Доколко е караем и колко време ще отнеме, ще разбера веднага щом се стопи снега по билото. Благодаря на Did за тази подсказка

Много още проучвателна дейност ме чака из района, но времето е пред мен и след като взема ГПС, обещавам да публикувам траковете на всичките тайни технични пътечки, които съм изнамерил, заедно с описание и снимки.