[quote="Windstream"]
Доколкото знам вие сте карали вилки със 130мм ход монтирани на рамки предназначени за 80мм - бихте ли споделили какво се променя в поведението на байка, какви изненади да очаквам и в какви ситуации? Благодаря предварително.
[/quote]
Преди време писах малко по въпроса и сега ще го повторя.
Не е добър вариант - знаеш какво става като намалиш челния ъгъл и едновременно с това увеличиш междуосието и височината на средното движение. В първия момент се почувствах като на кон и мислех, че няма да мога да карам въобще. Естествено, бях подготвен за това и не се мръщих много дълго. Свиква се, но...
Колелото губи много от пъргавината си при бързи стартове и особено при бързи завои. Не стига, че по-трудно влизам в остри такива, но ако го направя с по-висока скорост се случва предницата да поднесе. Особено трябва да внимаваш и с предната спирачка в такива моменти.
Остава и притеснението за откъртване на челната тръба при по-високи скокове и затова избягвам да скачам такива. Добре познатите витошки (над Драгалевци) не са проблемни, но не рискувам с flat landing drops или stair drops с повече стъпала. Не че рамката ми не се е доказала като достатъчно здрава за моя стил на каране, обаче тази вилка вече ме вкара в друга категория каране и ми е жал/страх за рамката/кокалите ми.
Друго неудобство, което изпитвам понякога, е катеренето на много стръмни и технични участъци, особено пътеки с много шума или мека почва. Дори при заключена долу ЕТА, вилката си остава доста висока и в комбинация с малкия челен ъгъл нямам необходимата стойка за такова катерене. Нали знаеш как е на такъв терен - ако седиш на седалката, трябва да захапеш лапата или кормилото, за да не се обърнеш по гръб, а ако се изправиш, за да имаш достатъчно сила за въртене, губиш сцепление с терена. Другарчето ми кара МХ Про+Ета 100 мм. и няма подобни проблеми в такива ситуации - просто дължината и на подпорите, и на краката на неговата вилка е по-малка, от където и предницата му е по-ниска.
Виж надолу е друга бира!:D:)
Ако те интересува още нещо, питай!