Въпрос към Тучо Чучо и A.D.I.

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Въпрос към Тучо Чучо и A.D.I.

Мнениеот Windstream » Нед Мар 21, 2004 6:35 am

Доколкото знам вие сте карали вилки със 130мм ход монтирани на рамки предназначени за 80мм - бихте ли споделили какво се променя в поведението на байка, какви изненади да очаквам и в какви ситуации? Благодаря предварително.
Officially recognized show-off post whore - Yee-haw! :cowboy:
Аватар
Windstream

Рейтинг: 1700

Мнениеот Black » Нед Мар 21, 2004 11:10 am

:Dmo6e da ti se otcepi 4eloto na ramkata
i da si izbie6 zabite:D
BMW,колела,и некви руси каки с големи цици
Аватар
Black

Рейтинг: 1697

Мнениеот koko » Нед Мар 21, 2004 12:28 pm

Tuka sa vinovni teroristitite;) i agrarite;);).Kakto Bin Laden 6te6e da e*e EMINEM taka i na tebe 6e ti se s4upi 4eloto ako go kara6 s 130mm vilka.Stava vapros za ramki RAM HT ,DRAG Climber i t.n(1 sezon imam nabludeniq).Stava vapros za slizave na 40-50 stalbi na vednaz trail i malki skotzi/gap/stalbi.Ako si golqm selsko-stopanski deetz otdavna da ti se e s4upila ramkata s po-malkata vilka.Da ne govorime 4e petuka gledah nekvi mom4eta v Ujniq s Shiver DC-ta na normalni FS-ove bez vidimi usilki i ramkite bqha na vidima vazrast 1-2sezona i bqha zdravi,da ne govorime 4e gledah i 100 kg mom4eta na MZ MX-ove 120mm s otkroveno XC ramki i oneq ogromnite alpinistki raniztzi..Taka 4e ot edna strana zimai smelo ot druga ako 6e ska4a6 ot 3-tiq etaz nezman:D
koko

Мнениеот nikitzo » Нед Мар 21, 2004 4:04 pm

[quote="Windstream"]

Доколкото знам вие сте карали вилки със 130мм ход монтирани на рамки предназначени за 80мм - бихте ли споделили какво се променя в поведението на байка, какви изненади да очаквам и в какви ситуации? Благодаря предварително.
[/quote]

A kak se razbira koq ramka za kakva vilka (razbirai s kakuv hod) e prednazna4ena??:?::?:??
Аватар
nikitzo

Рейтинг: 1180

Мнениеот Windstream » Нед Мар 21, 2004 6:52 pm

@Black
Скокове избягвам да правя, освен много много малки заради които просто не си заслужава да си износвам спирачките, така че не очаквам много проблеми със здравината челото.

@Коко
Не съм аграр или екстремист, всъщност карам доста спокойно. Рамката ми е твърда, CrMO, с double-butted тръби. Е, нямам подсилки, но общо взето аз съм като ония с алпинистките раници, само дето 40кг по-надолу.

@Nikitzo
За геометрията критерий е челния ъгъл - с моята рамка и 90 мм вилка е 67-68 градуса, с 130мм става към 65 (като на DH байк), а ако сложа Drop Off Tripple и до 60 ще го докарам - досега велосипед с челен ъгъл по-малък от 65 градуса не съм видял. За здравината критерий са данните на производителя (ако ги имаш) и донякъде материала на рамката и подсилките около челото.
Аватар
Windstream

Мнениеот Black » Нед Мар 21, 2004 9:26 pm

a gre6kata e moq beh pro4el 180mm hod a to bilo 130 ako e taka nqma stra6no karai
Аватар
Black

Мнениеот KiZZo » Пон Мар 22, 2004 12:23 pm

Az karam s takava vilka , makar 4e ne znam to4no za kolko mi e ramkata (RAM HT). Zasega nqma problemi. Osven tova sym vijdal RAM HT sys Boxxer - moje bi tezi hora ako potvyrdqt, 4e oste sa im zdravi zna4i s 13 cm ne bi trqbvalo da imash problemi.
KiZZo

Мнениеот koko » Пон Мар 22, 2004 12:33 pm

Windstream,
kakto misla 4e znae6 CrMo-to e s pati po-zdravo ot koi da e aluminii a tozi izpolzvan v bg ramkite ne e nai-ka4estveniq;).
6061-T6 - ultimate strenght = 38 000 p/si (po spomen sa vsi4ki tzifri)
7005-T6 - ultimate strenght = 40 500 p/si
Stomana obiknovena - 8x 000 p/si
CrMo - mai be6e okolo 120 000 p/si.
Da ne govorime 4e Giant,TREK,Gary Fisher si pravat sobstveni splavi za koito kazvat 4e sa po-dobri ili pak primerno 4e Jamis pravat ramki ot Reynolds 853 miracle steel:D
Toest ti s CrMo nqma da ima6 problemi i po-golqma vilka ot 130 ,e problema dokolko geometriqta 6te e normalna
koko

Мнениеот koko » Пон Мар 22, 2004 12:34 pm

Offtopic
Kizzo,
aide da karame :)
koko

Мнениеот Windstream » Пон Мар 22, 2004 1:25 pm

@Koko
Аз по-скоро поведението на байка при каране имах предвид с въпроса си, примерно склонност към занасяне на предницата или нещо подобно - то не че не мога и сам да си ги усетя тия неща, ама не ми се ще да стане по кофти начина. Здравината на рамката не смятам че ще ми е проблем, още повече като се имат предвид теглото и стила ми на каране, въпреки това ти без да знаеш в първия си пост уцели съвсем точно предназначението на вилката ;) Пък геометрията ще си е напълно нормална, за спускачески байк обаче :D

:offtopic:
Какво е станало с Climber-a, нали уж яка рамка се води, ставала и за FR, че и за леки спускания? Що за приземяване е направил собственика й че с 5" вилка да прецака челото?
[/offtopic]
Аватар
Windstream

Мнениеот KiZZo » Пон Мар 22, 2004 1:33 pm

[quote="koko"]

Offtopic
Kizzo,
aide da karame :)
[/quote]

aide , ama nqkoi hora hodqt na rabota ;).
KiZZo

Мнениеот Black » Пон Мар 22, 2004 2:12 pm

[quote="KiZZo"]

Az karam s takava vilka , makar 4e ne znam to4no za kolko mi e ramkata (RAM HT). Zasega nqma problemi. Osven tova sym vijdal RAM HT sys Boxxer - moje bi tezi hora ako potvyrdqt, 4e oste sa im zdravi zna4i s 13 cm ne bi trqbvalo da imash problemi.
[/quote]
kolega az karam RAM tvart s MANITOU BLACK 120 hod i 4eloto se otcepi a ako slo6i6 dvykoronna vapros na vreme e da se s4ypi stava nogo goliamo ysilieto a i rama nqma potsilki DRAG climbara po mo6e da izdar6i
Аватар
Black

Мнениеот KiZZo » Пон Мар 22, 2004 3:27 pm

[quote="Black"]

[quote="KiZZo"]

[/quote]
kolega az karam RAM tvart s MANITOU BLACK 120 hod i 4eloto se otcepi a ako slo6i6 dvykoronna vapros na vreme e da se s4ypi stava nogo goliamo ysilieto a i rama nqma potsilki DRAG climbara po mo6e da izdar6i
[/quote]

E zavisi na kakwo si q podlagal, ako spomenesh i tova ste e dobre. Ina4e poznavam 4ovek, koito kara RAM HT s Black ot okolo godina i q natovarva sravnitelno dobre, a zasega e jiva i zdrava. Interesno mi e i neshto drugo - s kakvi kurbeli karash i ne ti li se precakaha te predi tova. Zashtoto i na men i na nego ni otidoha ot skok4eta (moite nqkwo shimano nisyk klas, a negovite fire-x) predi da e stanalo neshto s ramkata.
KiZZo

Мнениеот bikerider » Пон Мар 22, 2004 4:20 pm

[quote="KiZZo"]
E zavisi na kakwo si q podlagal, ako spomenesh i tova ste e dobre. ramkata.
[/quote]

имаше май срещи от третия вид с един трафопост преди време :D:D:D:D:8D::8D::8D::8D:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот тучо чучо » Пон Мар 22, 2004 5:06 pm

[quote="Windstream"]

[/quote]

Преди време писах малко по въпроса и сега ще го повторя.
Не е добър вариант - знаеш какво става като намалиш челния ъгъл и едновременно с това увеличиш междуосието и височината на средното движение. В първия момент се почувствах като на кон и мислех, че няма да мога да карам въобще. Естествено, бях подготвен за това и не се мръщих много дълго. Свиква се, но...
Колелото губи много от пъргавината си при бързи стартове и особено при бързи завои. Не стига, че по-трудно влизам в остри такива, но ако го направя с по-висока скорост се случва предницата да поднесе. Особено трябва да внимаваш и с предната спирачка в такива моменти.:8D:
Остава и притеснението за откъртване на челната тръба при по-високи скокове и затова избягвам да скачам такива. Добре познатите витошки (над Драгалевци) не са проблемни, но не рискувам с flat landing drops или stair drops с повече стъпала. Не че рамката ми не се е доказала като достатъчно здрава за моя стил на каране, обаче тази вилка вече ме вкара в друга категория каране и ми е жал/страх за рамката/кокалите ми.
Друго неудобство, което изпитвам понякога, е катеренето на много стръмни и технични участъци, особено пътеки с много шума или мека почва. Дори при заключена долу ЕТА, вилката си остава доста висока и в комбинация с малкия челен ъгъл нямам необходимата стойка за такова катерене. Нали знаеш как е на такъв терен - ако седиш на седалката, трябва да захапеш лапата или кормилото, за да не се обърнеш по гръб, а ако се изправиш, за да имаш достатъчно сила за въртене, губиш сцепление с терена. Другарчето ми кара МХ Про+Ета 100 мм. и няма подобни проблеми в такива ситуации - просто дължината и на подпорите, и на краката на неговата вилка е по-малка, от където и предницата му е по-ниска.
Виж надолу е друга бира!:D:)
Ако те интересува още нещо, питай!
Аватар
тучо чучо

Мнениеот koko » Пон Мар 22, 2004 6:48 pm

Ami Windstream,
ne6tata zavisat donqkade i ot 4elniq agal na samata ramka koito edva li e
ednakav za vsi4ki HT-ta za 80mm fork.Osven tova o6te 100 ne6ta vliqt varhu stoikata na ridera -lapa,kormilo,spaceri 4e dori i "nastroikite" na sedalkata.Az prakti4eski ne moga da si predstava 4e 4elniq ugal e tolkova problema kolkoto povdiganeto na kormiloto i saotvetno izmestvaneto na tezesta nazad.Pri ednakvo visoko kormilo dori si misla 4e vaprosniq ugal e s minimalno vliqnie ili pone uveli4avaneto mu ne e fatalno.Taka 4e si pretzeni (iz4isli:?:) dali 6te ti se vdigne tolkova kormiloto 4e da ti e neudobno .... no pak nali se se6ta6 4e pri skok4eta visokoto kormilo i 4elen agal e +
koko

Мнениеот nikitzo » Пон Мар 22, 2004 7:54 pm

Az shte popitam direktno kakvi sa opasnostite za RAM HT ako mu se sloji vilka sus 130 mm hod. Ne mislq da q lishavam ot nikakvi priqtni izjivelici i ne mislq da q jalq
Аватар
nikitzo

Рейтинг: 1180

Мнениеот Black » Пон Мар 22, 2004 8:06 pm

:D:D:^::^:emi ima opasnost da se stro6i sled izvestno vreme ma nemisla 4e 6e stro6i trebva da e zdrava
@bikerider kvi gi govori6 be kvi TRAFOPOSTI obarkal si se m da:D:^:
Аватар
Black

Мнениеот тучо чучо » Вто Мар 23, 2004 4:43 pm

[quote="koko"]

Ami Windstream,
ne6tata zavisat donqkade i ot 4elniq agal na samata ramka koito edva li e
ednakav za vsi4ki HT-ta za 80mm fork.Osven tova o6te 100 ne6ta vliqt varhu stoikata na ridera -lapa,kormilo,spaceri 4e dori i "nastroikite" na sedalkata.Az prakti4eski ne moga da si predstava 4e 4elniq ugal e tolkova problema kolkoto povdiganeto na kormiloto i saotvetno izmestvaneto na tezesta nazad.Pri ednakvo visoko kormilo dori si misla 4e vaprosniq ugal e s minimalno vliqnie ili pone uveli4avaneto mu ne e fatalno.Taka 4e si pretzeni (iz4isli:?:) dali 6te ti se vdigne tolkova kormiloto 4e da ti e neudobno .... no pak nali se se6ta6 4e pri skok4eta visokoto kormilo i 4elen agal e +

[/quote]

Ти май не четеш всичко подред?!
Написах, че комбинацията между намален челен ъгъл, увеличено междуосие и увеличена височина на средното движение се оказа доста неудобна. И това е не само заради по-високото кормило и изместването на центъра на тежестта назад. Опитай да катериш много стръмен и техничен наклон с колело с малък челен ъгъл и ще разбереш колко е неудобно - получава се едно доста неприятно залитане, все едно те води предницата, а не ти нея.
Аватар
тучо чучо

Мнениеот Windstream » Сря Мар 24, 2004 6:58 am

Извинявай за забавения отговор, Тучо Чучо, ама три теста за два дена малко нагоре ми дойдоха :}): Това което казваш само потвърждава опасенията ми, ама аз затова и питах - не е много хубаво да разбереш че предницата ти има тенденция към поднасяне на някой кофти завой с още по-кофти дърво точно пред теб. Това с катеренето... ми то аз съм с DJ3 така че екстри като ЕТА нямам, обаче не смятам да се спирам - досега съм карал вилки с толкова bobbing, че имам чуството че ако липсва (като я заключа) няма да мога и два метра нагоре да дръпна. Височината на кормилото я компенсирам донякъде със стержена, досега карах с една 20мм дистанционна втулка, но стержена на Марцокито е точно с 21мм по-къс, така че реалното вдигане на предницата е около 25мм т.е. наполовина на очакваното. Та предполагам няма да е чак такъв проблем за нагоре, а и аз основно за надолу я взех, мисля да се преориентирам към лекия фрийрайд - по-малко катеренe и повече спускане. Пък за скоковете... по принцип избягвам да ги правя (от некадърност, не че не искам) така че поне оттам съм си подсигурил гърба :D Благодаря за инфото все пак, обещавам по някое време пак да ти досадя [:p]
Аватар
Windstream

Мнениеот тучо чучо » Сря Мар 24, 2004 10:48 am

[quote="Windstream"]

Извинявай за забавения отговор, Тучо Чучо, ама три теста за два дена малко нагоре ми дойдоха :}): Това което казваш само потвърждава опасенията ми, ама аз затова и питах - не е много хубаво да разбереш че предницата ти има тенденция към поднасяне на някой кофти завой с още по-кофти дърво точно пред теб. Това с катеренето... ми то аз съм с DJ3 така че екстри като ЕТА нямам, обаче не смятам да се спирам - досега съм карал вилки с толкова bobbing, че имам чуството че ако липсва (като я заключа) няма да мога и два метра нагоре да дръпна. Височината на кормилото я компенсирам донякъде със стержена, досега карах с една 20мм дистанционна втулка, но стержена на Марцокито е точно с 21мм по-къс, така че реалното вдигане на предницата е около 25мм т.е. наполовина на очакваното. Та предполагам няма да е чак такъв проблем за нагоре, а и аз основно за надолу я взех, мисля да се преориентирам към лекия фрийрайд - по-малко катеренe и повече спускане. Пък за скоковете... по принцип избягвам да ги правя (от некадърност, не че не искам) така че поне оттам съм си подсигурил гърба :D Благодаря за инфото все пак, обещавам по някое време пак да ти досадя [:p]
[/quote]

Ю ар велкоме!;)
Аватар
тучо чучо

Назад към Архив