задна зъбчатка... + верига

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

задна зъбчатка... + верига

Мнениеот bestbg » Сря Юни 02, 2004 8:04 pm

нещо от среден клас ( предполагам) оптегача (дерайльора) ми е Alivio ... кажете каквко да взема? 8 скорости .. и на какви пари са че днес осуках веригата и стана кофти... а трябва и зъбчатките да смена щом сменям веригата...

П.П. неща пак да е неква измислена "Z"
Аватар
bestbg

Рейтинг: 1819

Мнениеот F1-MAN » Сря Юни 02, 2004 8:49 pm

Ами що не си везеш и зъбчатки и верига Alivio. Веригата е 20, зъбчатките 35. Аз съм така и съм доволен, окакто си сложих тази верига(предишната и на мен ми беше "Z") имам чувството, че сменя по-тихо и лесно, може да е просто внушение, ама така ми се струва.
PS:Кви са ти сегашните зъбчатки и защо искаш да ги сменяш?
Аватар
F1-MAN

Рейтинг: 2000

Мнениеот bestbg » Чет Юни 03, 2004 5:13 am

води се шимано :) ще я сменям защото като се сменя веригата трябва и зъбчатките ... така ми казват навсякъде... а и гледам на доста места са захабени... а от къде мога да намеря верига Alivio (8 скорости) + зъбчатки Alivio (пак 8)? във Велото има ли?
Аватар
bestbg

Мнениеот F1-MAN » Чет Юни 03, 2004 7:12 am

[quote="bestbg"]

във Велото има ли?
[/quote]

Би трябвало, ако са им останали.
Аватар
F1-MAN

Мнениеот SPA » Чет Юни 03, 2004 8:52 am

[quote="bestbg"]

води се шимано :) ще я сменям защото като се сменя веригата трябва и зъбчатките ... така ми казват навсякъде... а и гледам на доста места са захабени... а от къде мога да намеря верига Alivio (8 скорости) + зъбчатки Alivio (пак 8)? във Велото има ли?
[/quote]

Не винаги е задалжително смяната на двете. Зависи отколко време се кара въпросната зъбчатка и верига и до колко е изтъркана. Моят съвет е да не си взимаш shimano верига. Чувал съм доста хора да се оплакват от такива, че се късат. Другиа избор е SRAM, но в момента ги предлагата без свързващо звено, а и са по-скъпи. Аз лично бих ти препоръчал KMZ. Хубавите модели за 8-ца са към 20лв, аз карах дълго време с модел от 12лв. Имат си свързващо звено и са доста здрави. Даже някой ми каза, че по принцип KMZ правят и веригите на shimano. За зъбците аз си бях взел SRAM 3.0. След една година ми се счупи едната плоскост.
:wavey:.......................................................................:tophat:
SPA

Мнениеот hlebarka » Чет Юни 03, 2004 9:11 am

Ака става въпрос за KMC-z, имах 1 и нещо не минаваше севсем гладко през обтегач аливио и венци шимано - 7.
stvarnost nam je crno-bela, a budućnost siva
Аватар
hlebarka

Мнениеот F1-MAN » Чет Юни 03, 2004 9:16 am

[quote="SPA"]

[quote][i]
Чувал съм доста хора да се оплакват от такива, че се късат.
[/quote]

Найстина имам я от скоро, така че не мога да преценя дали лесно се къса или не.
KMZ- това тези вериги, който целите са щамповани с "Z" ли са? Защото на мойта предишната отстрани пише KMO.
Аватар
F1-MAN

Мнениеот did » Чет Юни 03, 2004 12:42 pm

[quote="bestbg"]
...ще я сменям защото като се сменя веригата трябва и зъбчатките ... така ми казват навсякъде... а и гледам на доста места са захабени... [/quote]

Това, че някои от зъбите изглеждат като "изядени" не е задължително да е дефект:D. Те така си ги правят по принцип за по-лесно превключване. Ако си карал комбинацията верига+зъбци по-малко от 2000-2500км (и то говоря за въртене, не за спускане) и си ги поддържал добре, има [b]доста[/b] голяма вероятност смяна на зъбцити да не се налага! Купи си първо верига и виж дали ще прескача, дали върви гладко. Чак ако не стане, търси подходящи зъбци! Някои майстори дори препоръчват веригата да се сменя на около 2500-3000км точно за да не се налага честа смяна на по-скъпите зъбци, защото разтегнатата верига ги съсипва бързо! А "измислената" верига Z си има доста подвивове - и големи боклуци, и съвсем прилични модели. Просто това е означението на всички вериги на KMC (не KMZ или KMO:D). Аз, например, съм си доволен от Z51. Друга работа е, че на фабрично сглобените български колела наистина слагат от най-скапаните вериги на KMC, ама не им знам точно модела.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Чет Юни 03, 2004 3:33 pm

[quote="SPA"]

[quote="bestbg"]

[/quote]

Не винаги е задалжително смяната на двете. Зависи отколко време се кара въпросната зъбчатка и верига и до колко е изтъркана. Моят съвет е да не си взимаш shimano верига. Чувал съм доста хора да се оплакват от такива, че се късат. Другиа избор е SRAM, но в момента ги предлагата без свързващо звено, а и са по-скъпи. Аз лично бих ти препоръчал KMZ. Хубавите модели за 8-ца са към 20лв, аз карах дълго време с модел от 12лв. Имат си свързващо звено и са доста здрави. Даже някой ми каза, че по принцип KMZ правят и веригите на shimano. За зъбците аз си бях взел SRAM 3.0. След една година ми се счупи едната плоскост.
[/quote]

Вериги Шимано (LX,XT,DuraAce/XTR) - просто забрави да се късат...

В интерес на истината SRAM (имам опит с най-високия модел PC99) се късат по-лесно. Навремето ми се скъса дори точно свързващото звено по средата.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот bestbg » Чет Юни 03, 2004 5:39 pm

на около 900км е зъбчатката :) значи да си взема само Shimano Alivio (верига) ... така ли?
Аватар
bestbg

Мнениеот screamBoy » Чет Юни 03, 2004 10:40 pm

верига LX е перфектна ... струваше миналото лято 32лв но сега няма, има само XT (42лв)
оригиналната и на мен ми беше някое Z и свърши безбожно бързо, за около 3000км, а сега това LXче освен че го карам много и го тормозя пъти повече примерно каране на 3-3 по цял ден, нечистене със седмици и други такива.
чувал съм много добри отзиви за SRAM 9-ките (PC59 и PC99), но ще си остана на Shimano
преди време xtr беше писал че най-доброто е комбинация от най-добрите качества на двете - верига Shimano със свързващо звено SRAM
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Мнениеот F1-MAN » Чет Юни 03, 2004 10:47 pm

[quote="screamBoy"]

верига LX е перфектна ... струваше миналото лято 32лв но сега няма, има само XT (42лв)
оригиналната и на мен ми беше някое Z и свърши безбожно бързо, за около 3000км, а сега това LXче освен че го карам много и го тормозя пъти повече примерно каране на 3-3 по цял ден, нечистене със седмици и други такива.
чувал съм много добри отзиви за SRAM 9-ките (PC59 и PC99), но ще си остана на Shimano
преди време xtr беше писал че най-доброто е комбинация от най-добрите качества на двете - верига Shimano със свързващо звено SRAM
[/quote]

Ама ще му върши ли работа на него, защото той има осем венеца? Спомням си че някой беше писал че има разлика в самата геометрия на веригата, издигания и т.н.
Аватар
F1-MAN

Мнениеот SPA » Пет Юни 04, 2004 8:47 am

[quote="bikerider"]

Вериги Шимано (LX,XT,DuraAce/XTR) - просто забрави да се късат...

В интерес на истината SRAM (имам опит с най-високия модел PC99) се късат по-лесно. Навремето ми се скъса дори точно свързващото звено по средата.
[/quote]

Да ти кажа има едно момче в Пловдив дето кара нагоре и надолу все на голям венец. Ако знаеш колко пъти веригата му се къса. А е LX ако не се лъжа. Според мен и верига от совалка да ти сложат пак може и намериш цаката. :D:D:D
:wavey:.......................................................................:tophat:
SPA

Мнениеот bestbg » Пет Юни 04, 2004 10:15 am

тия дето са за 9-ти нема да станат... в една тема го четох... иначе мерси
Аватар
bestbg

Мнениеот SPA » Пет Юни 04, 2004 11:43 am

[quote="F1-MAN"]

[quote="screamBoy"]

[/quote]

Ама ще му върши ли работа на него, защото той има осем венеца? Спомням си че някой беше писал че има разлика в самата геометрия на веригата, издигания и т.н.
[/quote]

Ами доколкото знам основната разлика е в ширината на веrигата. Обикновено се дават колко е широк пиnа й. Разбира се може и да има разлики в рзмера на на звената: растояние мейжду два пина, диаметър на края на звеното и т.н.
Но като цяло може да се каже, че една верига за 8/7 венеца и такава за 9 специално в този случай се различава само по ширината.
SPA

Назад към Архив