frames comparison

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Мнениеот zero knowledge » Пон Авг 02, 2004 3:32 pm

[quote="bikerider"]

[quote="zero knowledge"]

[quote="bikerider"]

[quote="KiZZo"]

[quote="rujiru"]

@F1-MAN - това със точния модел на 888 не го бях догледал :bawling:

@tailor - аз само да питам какво ще значи това че е с ONE POINT FIVE ? т.е какво дава в предимство/недостатък ??
[/quote]

Ами по-здрава е вилката. Обаче поне от това което съм чел основната идея на 1.5 е да могат да се правят здрави, еднокоронни вилки с ход >= 15 см. За двукоронна не знам дали има чак такова предимство.
[/quote]

не виждам какво има тук общо здравината на вилката. идеята на 1.5 стандарта е да позволи да се правят еднокоронни вилки > 130мм ход (не >= 150мм) както ти каза. но здравината никога не е била проблем, виж в комбинация с лекота е друго нещо.

тоест за мен:
единствено предимство - можеш да сложиш еднокоронно Manitou > 130mm
недостатък - силно си ограничен в избора на чашки.

лично за мен първото не е предимство, а второто е огромен недостатък (все още). така че, тоя стандарт я просъществува още 5 години, я не...
както се видя (Marzocchi Z150) няма особена нужда чак от нов стандарт за стержен (1.5") за еднокоронна вилка > 130мм без особена загуба на тегло.
[/quote]

Основният плюс на рамките с 1.5" челна тръба е, че е почти невъзможно за (останал) жив човек да ги [b]овализира[/b], нещо съвсем реално и не рядко срещано явление с рамки с 1.125" челни тръби.

Чашки за 1.5->1.125 отдавна има от достатъчно производители, има и reducer cups от няколко фирми, някои дори позволяват ползването на полу-интегрирани чашки => минимален stack height + възможност за регулиране на челния ъгъл с около половин градус.
[/quote]

zk, никой не спори за челата - говорим за чашките...
освен това, мога да ти дам реален пример как лесно се овализира 1.5 чело - с плитки и некачествени чашки, тежка DH вилка с голямо axle-to-crown разстояние и як DH/скокове и прочие. едва ли да не знаеш тези неща :agree:
[/quote]

Говореше се за 1.5 стандарта ... никой нищо не каза за овализиране на челните тръби, което е основен фактор. Стига с тея М../М.. спорове. Коя да е алуминиева рамка с 1.125 чело дори и със steelset-a на CK ще се овализира по-лесно от не зле направена рамка с 1.5 челна тръба.

Дали Drag използват рамки с мек материал и чашките им са плитки/боклук е друга тема.
19.6.16.6
Аватар
zero knowledge

Рейтинг: 2000

Мнениеот Z-narrow » Пон Авг 02, 2004 3:44 pm

[quote="AgentOrange"]

Не мисля :D
Както казах - говорех принципно.
Ти говореше за конкретен случай.
Това е :)
[/quote]

mejdu leko XC/wozene i seriozen DH/FR tormoz ne wijdam osobeno mnogo obashti neshta ta da goworish "принципно". shtoto ot poslednite ti izkazwaniq mai se opitwash da zwuchish kato mnogo znaesht, a podobno iskazwane (za sag-a) ne bi otiwalo na imidja koito se opitwash da syzdadesh.:I
9-speed compatible
Z-narrow

Рейтинг: 1200

Мнениеот bikerider » Пон Авг 02, 2004 4:01 pm

[quote="zero knowledge"]
Говореше се за 1.5 стандарта ... никой нищо не каза за овализиране на челните тръби, което е основен фактор. Стига с тея М../М.. спорове.
Дали Drag използват рамки с мек материал и чашките им са плитки/боклук е друга тема.
[/quote]

не знам откъде си вадиш тези изводи, няма да споря повече.

Фактите са, че читава 1.125 рамка със (щом искаш) SteelSet на CK (2.54см дълбоки стоманени чашки за незнаещите), ще се овализира доооста по-трудно от 1.5 чело със алуминиеви чашки VP дълбоки един сантиметър. ако искаш ме оборвай, ако не искаш недей. всеки който криво-ляво разбира от лостове и физика може сам да пресметне натоварванията и да види кой-прав-кой-крив. Виж при еднакви условия (еднакво дълбоки чашки) естествено, че 1.5 челото ще издържи повече. Само дето никой не предлага толкова здрави чашки за 1.5 стандарта, по както вече отбелязах чисто маркетингови причини (ниски разходи). Ако ти предлагаш 1.5 чела, съжалявам, не съм искал да прозвучи като атака срещу магазина ти. Споделям личното си мнение.

Освен това с tailor коментирахме точно 1.5 [u][b]чашки[/b][/u], а не чела.

[quote="zero knowledge"]
[b]Коя да е[/b] алуминиева рамка с 1.125 чело дори и със steelset-a на CK ще се овализира по-лесно от не зле направена рамка с 1.5 челна тръба.
[/quote]

Ето ти веднага един пример: Banshee Scream (Kegger 1.125 чело) със SteelSet vs. Драгомир Дизел със 1.5 чашки VP (еднакви вилки, еднакви челни ъгли, еднакви главини, спици, наплитане, капли, гуми). Ти кажи кое чело ще се овализира по-бързо. Ако не ти харесва Драгомир-а, дай контрапример.

Edit: словоред и допълнение.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот AgentOrange » Пон Авг 02, 2004 4:22 pm

[quote="Z-narrow"]

[quote="AgentOrange"]

[/quote]

mejdu leko XC/wozene i seriozen DH/FR tormoz ne wijdam osobeno mnogo obashti neshta ta da goworish "принципно". shtoto ot poslednite ti izkazwaniq mai se opitwash da zwuchish kato mnogo znaesht, a podobno iskazwane (za sag-a) ne bi otiwalo na imidja koito se opitwash da syzdadesh.:I
[/quote]

А аргументите ти срещу моето изказване са...? :) Щото нали се усещаш, че по отношение на принципното говорене се получава ситуацията "крадеца вика дръжте крадеца" :D
Аватар
AgentOrange

Рейтинг: 1965

Мнениеот bikerider » Пон Авг 02, 2004 4:28 pm

@Z-narrow, AgentOrange:
хайде да не разваляме темата на хората, аз лично достатъчно flood-нах с офтопици.

разбирам Agenta, че искаше да даде грубо приближение без да задълбава в подробности. прави му чест, щото невинаги тези които питат са склонни да задълбават в технически подробности.

виж ако сме досадни дърти заядливци (а аз съм :lol:), си струваше да уточняваме. дали е имало смисъл е тема на друг разговор.

по-добре да се концентрираме върху :beer::beer::beer::beer::D
Аватар
bikerider

Мнениеот Z-narrow » Пон Авг 02, 2004 8:33 pm

[quote="AgentOrange"]

[quote="Z-narrow"]

[quote="AgentOrange"]

[/quote]

[/quote]

А аргументите ти срещу моето изказване са...? :) Щото нали се усещаш, че по отношение на принципното говорене се получава ситуацията "крадеца вика дръжте крадеца" :D
[/quote]

slab si............:|):
9-speed compatible
Z-narrow

Рейтинг: 1200

Мнениеот zero knowledge » Вто Авг 03, 2004 12:50 am

[quote="bikerider"]

[quote="zero knowledge"]
Говореше се за 1.5 стандарта ... никой нищо не каза за овализиране на челните тръби, което е основен фактор. Стига с тея М../М.. спорове.
[/quote]

Фактите са, че читава 1.125 рамка със (щом искаш) SteelSet на CK (2.54см дълбоки стоманени чашки за незнаещите), ще се овализира доооста по-трудно от 1.5 чело със алуминиеви чашки VP дълбоки един сантиметър. ако искаш ме оборвай, ако не искаш недей. всеки който криво-ляво разбира от лостове и физика може сам да пресметне натоварванията и да види кой-прав-кой-крив. Виж при еднакви условия (еднакво дълбоки чашки) естествено, че 1.5 челото ще издържи повече. Само дето никой не предлага толкова здрави чашки за 1.5 стандарта, по както вече отбелязах чисто маркетингови причини (ниски разходи). Ако ти предлагаш 1.5 чела, съжалявам, не съм искал да прозвучи като атака срещу магазина ти. Споделям личното си мнение.
[/quote]

10мм дълбоки чашки ... струва ми се несериозно. Чашките на FSA и Cane Creek za 1.5 са дълбоки 20+ мм. М/удругото, сметката кога ще се овализира една челна тръба далеч не е толкова проста. Освен лостовете, зависи и от дебелина и дължина на тръбата, дълбочината на чашките, и много зависи от вътрешния диаметър на тръбата (използваният материал за тръбата също е важен). Проблемът с овализирането не може да се избегне просто с дебела и дълга челна тръба с дълбоки чашки, голям фактор е вътрешният диаметър и логично следва и създаването на 1.5 ...

Ако си мислиш, че няма здрави чашки за 1.5 -- грешиш, има.
[quote]
Освен това с tailor коментирахме точно 1.5 [u][b]чашки[/b][/u], а не чела.
[/quote]

Виж си поста от 30/07/2004 : 12:57:47, последно редактиран на 30/07/2004 12:58:58 и цитиран от мен ... говориш за 1.5 стандарта ...
А по темата за чашките ... нека да сипя и аз малко по tailor:smash:
:nono: 10мм :nono:

[quote][quote="zero knowledge"]
[b]Коя да е[/b] алуминиева рамка с 1.125 чело дори и със steelset-a на CK ще се овализира по-лесно от не зле направена рамка с 1.5 челна тръба.
[/quote]

Ето ти веднага един пример: Banshee Scream (Kegger 1.125 чело) със SteelSet vs. Драгомир Дизел със 1.5 чашки VP (еднакви вилки, еднакви челни ъгли, еднакви главини, спици, наплитане, капли, гуми). Ти кажи кое чело ще се овализира по-бързо. Ако не ти харесва Драгомир-а, дай контрапример.
[/quote]

Не го знам Драгомирчо колко е здрав и мек, но 10мм дълбоки чашки ми се вижда малко. Нека да е някой Turner DHR (да не споменавам пак коне). Turner-a се съмнявам да е възможно да го овализираш, а рамката с 1.125 чело просто иска време, дори и steelset-a не може да я спаси (макар да забави неизбежното).
19.6.16.6
Аватар
zero knowledge

Мнениеот tailor » Вто Авг 03, 2004 9:08 am

[quote="zero knowledge"]
Не го знам Драгомирчо колко е здрав и мек, но 10мм дълбоки чашки ми се вижда малко. Нека да е някой Turner DHR (да не споменавам пак коне). Turner-a се съмнявам да е възможно да го овализираш, а рамката с 1.125 чело просто иска време, дори и steelset-a не може да я спаси (макар да забави неизбежното).
[/quote]

Къде ги видя тези 10мм:dunno: - чашките са си дълбоки 20мм:lol:
Аватар
tailor

Мнениеот bikerider » Вто Авг 03, 2004 9:54 am

[quote="zero knowledge"]
10мм дълбоки чашки ... струва ми се несериозно. Чашките на FSA и Cane Creek za 1.5 са дълбоки 20+ мм.
[/quote]

Факт - моя грешка. Извинения към tailor.

[quote="zero knowledge"]
М/удругото, сметката кога ще се овализира една челна тръба далеч не е толкова проста. Освен лостовете, зависи и от дебелина и дължина на тръбата, дълбочината на чашките, и много зависи от вътрешния диаметър на тръбата (използваният материал за тръбата също е важен). Проблемът с овализирането не може да се избегне просто с дебела и дълга челна тръба с дълбоки чашки, голям фактор е вътрешният диаметър и логично следва и създаването на 1.5 ...
[/quote]

Знам това, не ми се задълбаваше в дебела математика (btw, евала за формулата за окачването - MIT in action, heh :nuts:)

[quote="zero knowledge"]
Ако си мислиш, че няма здрави чашки за 1.5 -- грешиш, има.
[/quote]

Не си мисля такова нещо, разбира се :D
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Вто Авг 03, 2004 9:58 am

[quote="tailor"]

[quote="zero knowledge"]
[/quote]

[/quote]

Забрави - всичко тръгна от недоглеждане от моя страна. Отново извинения :lol:
Аватар
bikerider

Мнениеот zero knowledge » Вто Авг 03, 2004 10:05 am

[quote="tailor"]

[quote="zero knowledge"]
[/quote]

[/quote]

питай bikerider, не мен, на него отговарях за
[quote="bikerider"]
1.5 чело със алуминиеви чашки VP дълбоки един сантиметър.
[/quote]
19.6.16.6
Аватар
zero knowledge

Предишна

Назад към Архив