[quote="bikerider"]
Латекса не е такъв за боядисване, но не знам конкретно какъв е, понеже се отказах преди време да смесвам бълвочи и зарязах тая история - по-лесно ми е да си внасям готовата течност. Предполагам, че иде реч за втечнен гумен каучук
[/quote]
Bikerider, какова чудо като водоразтворим втечнен гумен каучук няма и не може да има. Всички видове латекс представляват колоиден воден разтвор от мономерите на на някакъв полимер, който при определени условия полимеризира и се превръща наистина в нещо, подобно на каучук, но всъщност си е систетичен полимер. Освен това съдържа един куп ненужни за обсъжданите тук цели боклуци като креда, бели оцветители и т.н.
Интересното е, че същия вид полимер, ама в много по-високи концентрации и без добавките за плътност на цвета, може лесно и евтино да се купи. Това е най-тривиалното лепило C-200 или някое друго от същата серия. Не случайно в едни и същи заводи се правят и лепилата на водна основа за строителството, и латексите за бояджийски нужди. Нямам си понятие дали тая логика би свършила работа на практика, но аз лично ако се занимавам с бъркане на такава боза смело бих заменил латекса с някое от водоразтворимите лепила.
Ъ, и все пак да не забравяме, че според теорията тя и практиката били едно и също нещо, ама според практиката май не било съвсем така.