Въпрос!

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Въпрос!

Мнениеот skiman » Пет Апр 22, 2005 9:09 am

Здравейте отново.Отново ще искам съвет от великите гурута на велосипедизма:D
Един приятел иска да си купува колело.Понеже няма достъп до никаква информация,пък аз не се наемам да ми казвам какво да купува,реших да попитам тук.Такааа:
Значи човека иска да си купува колело.Марката към която се е насочил е ДРАГ.Разполага с около 500-550лв. Ще кара предимно в града,покрай София,не екстремно в планината,с две думи добро колело за крос кънтри.Желанието му е вилката да е с поне 100мм. ход.Висок е към 182-184..към 90кг....не е първа младост,т.е. няма да му дойде друг акъл ......:DВълниват го най-вече кои модели на ДРАГ да търси с какъв монтаж и естественно колчето на седалката да не е 50см.......не е учтиво някакси човек на възраст да се кипри в/у колче от 50см. под д..то.Следователно Климбера като модел отпада.Аз си мислех нещо или ZX5 или ОНТАРИО...ама какъв да е размера на рамката и монтажа,определете Вие!
Благодаря.Ще си записвам отговорите и ще му ги предоставя за да се ориентира по-добре в магазина.
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Рейтинг: 2000

Мнениеот bikerider » Пет Апр 22, 2005 11:38 am

[quote="skiman"]
не е учтиво някакси човек на възраст да се кипри в/у колче от 50см. под д..то.
[/quote]

Мога ли да попитам защо?
Може и да не е учтиво, но поне е удобно, кеф ти висока седалка, кеф ти ниска. Да не говорим колко по-лесно и удобно се слиза от седалката за да стъпиш на земята.

Edit: Визирам Ontario Team Edition и Climber.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот skiman » Пет Апр 22, 2005 11:56 am

Това си е лично мнение и не искам да ангажирам никой с него.Ама само си представи 50см. колче..върху му 90кг....дупки по улиците на София..недай си боже колчето да се счупи(аз също съм толкова килограма и съм чупил 2 колчета и добре,че бяха не повече от 10см.,та успях да се задържа)).... крайният резултат няма да е никак приятен.Уверявам ви!
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Апр 22, 2005 1:18 pm

Drag Ontario TE или ZX5
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот bikerider » Пет Апр 22, 2005 2:11 pm

[quote="skiman"]

Това си е лично мнение и не искам да ангажирам никой с него.Ама само си представи 50см. колче..върху му 90кг....дупки по улиците на София..недай си боже колчето да се счупи(аз също съм толкова килограма и съм чупил 2 колчета и добре,че бяха не повече от 10см.,та успях да се задържа)).... крайният резултат няма да е никак приятен.Уверявам ви!
[/quote]

Къде си виждал 50см колче? Плюс това, толкова ли мислиш производителите за идиоти?
Не знам как чупите колчета така, но според мен да препоръчваш висока рамка на приятеля си само защото ти някога си счупил някакво неизвестно колче е малко некоректно.
относно скосената рамка - тя е добро - факт неоспорим.
такива рамки ще има все повече и повече, просто се търсят. препоръчвам ти все пак Онтарио TE.
ако толкова те притеснява колчето, може да се съсредоточи известна сума от парите в качествено колче, което НЯМА да се счупи.

другото си е чисто неудобство за мен. ако ще кара в града определено ще му трябва бързо и лесно да може да стъпи на земята, нещо което с висока рамка е малко рисковано - говоря от личен опит.

не те убеждавам да си промениш мнението, но те призовавам недей да игнорираш такива хубави колела като Онтарио и Клаймбър заради минали инциденти. Цената им е много хубава и колелата са много хубави за цената си.

Edit: относно чупенето - няма значение колко дълго е колчето, а колко влиза в рамката при най-вдигнато положение. ако не е достатъчно влязло в рамката и най-здравото колче ще се счупи. казвам това за да ти покажа колко несъстоятелен аргумент е според мен това с колчето. Желая на теб и приятеля ти успех при покупката! :)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Апр 22, 2005 2:18 pm

Аз съм с Онтарио ТЕ и с някакво ЗУМ колче. Висок съм 180 см. и тежа 86 кг. До сега не съм го счупил. За асфалт колчето е малко ниско, но все пак винаги можеш да го смениш. Онтариото е с 40-90лв. по-евтино от определената от теб цена, така че можеш да го ъпгрейднеш малко.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот skiman » Пет Апр 22, 2005 4:30 pm

[quote="bikerider"]

[quote="skiman"]

[/quote]

Къде си виждал 50см колче? Плюс това, толкова ли мислиш производителите за идиоти?
Не знам как чупите колчета така, но според мен да препоръчваш висока рамка на приятеля си само защото ти някога си счупил някакво неизвестно колче е малко некоректно.
относно скосената рамка - тя е добро - факт неоспорим.
такива рамки ще има все повече и повече, просто се търсят. препоръчвам ти все пак Онтарио TE.
ако толкова те притеснява колчето, може да се съсредоточи известна сума от парите в качествено колче, което НЯМА да се счупи.

другото си е чисто неудобство за мен. ако ще кара в града определено ще му трябва бързо и лесно да може да стъпи на земята, нещо което с висока рамка е малко рисковано - говоря от личен опит.

не те убеждавам да си промениш мнението, но те призовавам недей да игнорираш такива хубави колела като Онтарио и Клаймбър заради минали инциденти. Цената им е много хубава и колелата са много хубави за цената си.

Edit: относно чупенето - няма значение колко дълго е колчето, а колко влиза в рамката при най-вдигнато положение. ако не е достатъчно влязло в рамката и най-здравото колче ще се счупи. казвам това за да ти покажа колко несъстоятелен аргумент е според мен това с колчето. Желая на теб и приятеля ти успех при покупката! :)
[/quote]

10Х....записвам си,записвам си и ще му предам точно твоето мнение ,защото от доста време чета форума без да пиша и определено ти вярвам!
П.С.
Колчетата дето ги счупих бяха;)
А ОНТАРИО-то някой може ли да даде линк или поне с какви компоненти ще бъде горе долу в този диапазон на парите?
Аватар
skiman

Мнениеот Cveti » Пет Апр 22, 2005 5:21 pm

[quote="bikerider"]

[quote="skiman"]
не е учтиво някакси човек на възраст да се кипри в/у колче от 50см. под д..то.
[/quote]

Мога ли да попитам защо?
Може и да не е учтиво, но поне е удобно, кеф ти висока седалка, кеф ти ниска. Да не говорим колко по-лесно и удобно се слиза от седалката за да стъпиш на земята.

Edit: Визирам Ontario Team Edition и Climber.
[/quote]

Да не говорим,че рязването на колчето не я някакъв нерешим проблем...Всъщност,не е никакъв проблем.Струва ми се малко странно да се откажеш от даден модел колело,защото ти е високо колчето на седалката-ама вие си знаете.
Аз лично бих си взела Climber,но щом ще го кара в града и няма да го тормози много и Онтариото ще му свърши работа.
May the force be with you.
Cveti

Рейтинг: 1700

Мнениеот GOA » Съб Апр 23, 2005 1:50 am

[quote="bikerider"]

.............................
.............................
Edit: относно чупенето - няма значение колко дълго е колчето, а колко влиза в рамката при най-вдигнато положение. ако не е достатъчно влязло в рамката и най-здравото колче ще се счупи.
[/quote]

[img]http://smilies.sofrayt.com/%5E/4/jawdown.gif[/img]
Леко :offtopic:, само 4лв. за колограм.

Вярно че е несъстоятелен аргумент ама не е баш тъй...
-- По-скъпо колче в никакъв случай не означава "по-здраво колче".
-- Счупването (или огъването) е на лице при преувеличаване на въртящия момент, който както е известно зависи от рамото (т.е. колко стърчи кола) и ъгъла под който е приложена силата (т.е. ъгъла на седалковата тръба). При развитието на прост сценарий като "човекът се настанява удобно на седалката и поради една или друга причина друсва от тротоара или в дупка". Като нищо може след случката вече да се опитва да седи върху гумата, пък ако ще и колчето да струва само $78365897364576,98 и да е влязло 4 м.
Естествено има значение и отношението на дължините на частта "вътре" и частта "вън".
Само не ми е ясно защо ги написах тия работи [img]http://smilies.sofrayt.com/%5E/h0/hollering.gif[/img].
Ама щом ги написах вече ще ги постна.
Downhill by car.
Лопа ти прожината на амортесиора.

|-|
Аватар
GOA

Рейтинг: 1637

Мнениеот bluskanie » Съб Апр 23, 2005 9:59 am

[quote="skiman"]

Ще си записвам отговорите и ще му ги предоставя за да се ориентира по-добре в магазина.
[/quote]

Няма какво да пишеш.Аз като гледам тук какви са изискванията на приятеля ти, направо да си приготви 490 кинта за един Скот YZ4. От изброените по-горе Драг-ове повервай ми този Скот си заслужава.Рамката е здрава и не много скосена но в никакъв случай и висока..Абе екстра е.Лично мнение:beer:
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот zImage » Съб Апр 23, 2005 10:44 am

Всъщност няма никакво значение съотношението м/у частта от колчето в тръбата на рамката и тази отвън. Има значение единствено каква част от колчето е извън рамката и ъгълът под който се прилага усилието (разбира се и материалът от който е направено).

Моето нямам-идея-какво колче се изкриви още на 1 месец каране и така си стои вече няколко години. Е вярно е, че първата година карах колкото следващите 3 взети заедно...
We have nothing to fear but fear itself.
Grand Canyon CF SLX 9.9 (2013) + XT M8000 + Stages / 10.0 kg
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage

Рейтинг: 1971

Мнениеот mih » Съб Апр 23, 2005 11:05 am

[quote="GOA"]
...
[/quote]

:offtopic:
абе, GOA, колко херца ти е долната граница?
:emlaugh:
и къде са ти високите честоти?!
:crazy:
много еднолентово го даваш
:D
Революция в главата!
Аватар
mih

Рейтинг: 1897

Мнениеот bluskanie » Съб Апр 23, 2005 11:41 am

[quote][i]Originally posted by mih[/i]

Много яко:offtopic: Мих, кай колко ти струва рамката нова?Че ми предлагат такава и да не се мина случайно:beer:
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот mih » Съб Апр 23, 2005 11:56 am

[quote="bluskanie"]

[quote][i]Originally posted by mih[/i]

Много яко:offtopic: Мих, кай колко ти струва рамката нова?Че ми предлагат такава и да не се мина случайно:beer:
[/quote]

ми аз мойта на старо я зех, окомплектована като цяло колело...
нова е мисля към 370 с оригиналния шок, който е опасен за здравето и струва некви стинки
:beer:
Революция в главата!
Аватар
mih

Мнениеот bluskanie » Съб Апр 23, 2005 12:03 pm

[quote="mih"]

[quote]
нова е мисля към 370 с оригиналния шок, който е опасен за здравето и струва некви стинки
[/quote]

370 :idea: Доста неразумна цена си мисля...а имаш ли представа по какво се различава от старата Ф4?
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот mih » Съб Апр 23, 2005 1:01 pm

[quote="bluskanie"]

[quote="mih"]

[quote]
[/quote]

370 :idea: Доста неразумна цена си мисля...а имаш ли представа по какво се различава от старата Ф4?
[/quote]

гледани са от различни модели на Кона...:D
старата F4 е съвсем различна, макар и на кобилици. почти не работи, но ако се сменят кобилиците (с на стария РАМ ФР), почвала да бачка с към 10 см ход, поне така съм чувал... иначе носи на бой уж...
като за ДРАГ наистина рамката F5 е възскъпичка, а не е като да е кой знае какво...
:dunno:
Революция в главата!
Аватар
mih

Мнениеот GOA » Съб Апр 23, 2005 3:07 pm

[quote="bluskanie"]

...а имаш ли представа по какво се различава от старата Ф4?
[/quote]

[img]http://smilies.sofrayt.com/^/aiw/offtopic.gif[/img]
стария ф4
http://e-shop.screambikes.tobulgaria.info/images/F4.JPG
и новия
http://dragbicycles.com/en/images/f4_new_bike.jpg

мих
Резонанса на тиквата ми е някъде на 12 Hz. Значи долната граница се получава на към 15.
За високите не мога да измисля тъп отговор сега[img]http://skins.hotbar.com/skins/mailskins/em/040104/040104_emi6_prv.gif[/img].
Downhill by car.
Лопа ти прожината на амортесиора.

|-|
Аватар
GOA

Рейтинг: 1637

Назад към Архив