Помощ! Проблем с рамка Бехемот!

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Помощ! Проблем с рамка Бехемот!

Мнениеот EmZo » Сря Юни 08, 2005 7:36 am

Здравейте, имам следния проблем на бехемота си (модел преди 2004,рамо с втулки, впоследствие лагеровано във вломания). Значи като като го карам и мърдам кормилото, тоест рамката се суче странично се чува едно адски досадно пукане, тип метал в метал. Не е нещо по движението, като стана и въртя прав няма проблем, започва да пука като седна на седалката, и мърдам кормилото. Проверих леглото и болтовете на седалката не е там проблема, проверих втулките на амортисьора, също не е там проблема, откачих амортисьора и пак като хвана задната гума и колчето на седалката и започна да усуквам леко рамката се чува това ужасно пукане, значи проблема не е в амортисьора. Като че ли не е и по кормилото (чашки и тн) защото като се вдигне предницата във въздуха и се усуква пак се чува това досадно пукане, остават два варианта:
1. Някъде по леглото в рамото къдео лагерува.
(оставил съм го на механик да го разглобят и да проверят.)

2.(не ми се мисли за този вариант) Спукана рамка. Аз обаче възможнои най-детайлно огледах рамката и никъде не намерих пукнатина, + това като се чука с метал по рамката и никъде не изменя звука на спукано. Възможно ли е да има пукнатина под подсилващата планка на челото, без да е спукана самата планка?!

Давайте някакви преположения?! Някой с бехемот имал ли е подобен проблем. Хайде, че ако не многа да бъда на паралелна вселена няма да си го простя!
Изображение
Аватар
EmZo

Рейтинг: 2000

Мнениеот bikerider » Сря Юни 08, 2005 8:02 am

Ако чуваш шум при въртене на кормилото (поскръцване и пукане), най-често се получава от триене на жилата в рамката, там където бронята се спира в едни жлебчета.
Можеш да стегнеш броните една към друга пред стоперите в рамката (броните които отиват към кормилото) с една свинска опашка - така ще ограничиш мърдането им спрямо рамката (на капсулите на края на броните). Смазка не помага, щото проблема се отстранява временно и после става още по-зле.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот biggfoot » Сря Юни 08, 2005 6:07 pm

[quote="EmZo"]

.
(оставил съм го на механик да го разглобят и да проверят.)

[/quote]

Хайде моля те пиши като ти го разглобят дили оттам е бил проблема, защото и аз съм с бехемот и въпреки че не издава странни звуци рамката ми се криви странично по обезспокояващ начин. Не знам дали е от конструкцията на рамката, лагеруването или е спукана някъде рамката. (мисля че не е от шока)
сужалявам че не мога да ти бъда полезен с нищо:dunno:
Take the long road and ride it
Аватар
biggfoot

Рейтинг: 1220

Мнениеот EmZo » Чет Юни 09, 2005 9:51 pm

@bikerrider, сигурен съм че не е от броните, добре го огледах както и още 10тина човека, какво ли не ни минава през акъла какво ли не опитахме, стягахме еди-къде си, еди как си усуквахме го по всежъзможни начини, и резултат няма, не се разбра откъде идва пустото пукане, а направо ме подлудява не мога да го карам, почти съм сигурен че не е нещо сериозно но адски много ме дразни. То постоянно пука ебаси...

Значи прави ми впечатление че като стана от седалката и пускам по инерция или въртя прав педалите, както и да въртя кормилото и да се опитвам да усуквам рамката никакво пукане НЕ се чува!!! А в момента в който се докосна с задник до седалката дори и без да сядам с цялата си тежест, пак почва да пука зверски?!?!!? Странна работа... Проверих седалката стягах суках нищо не се получи, дори я махнах със все колчето и пак същата работа.

@biggfoot
Ами два дни седя при механиците... и нищо. Единсттттвениете заключения до които са стигнали че със сигурност не е от чашките и не е спукана рамката. Казаха че за да се разглоби лагероването при рамото трябва да се насили, а после да се прави нова ос и тн..
Иначе извън решението на този проблем, ми предложихда да се пристегнат лагерите със две капачки (понежже от едната страна лагера е влязъл навътре в рамото и има разстояние между рамото и рамката) , като капачките легнат върху рмото а не върху лагерите.

Моля ви който има идеи да помага че ще си изгубя съня....
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот EmZo » Пет Юни 10, 2005 1:50 am

Леле, хора помогнете... няма да мога да спя... искам да си карам колелцето без да изпадам в нервни кризи!
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот skiman » Пет Юни 10, 2005 9:03 am

Само не разбрах,като махнеш седалката ,къде сядаш та да чуваш пак пукането?:angel2:
Според мен проблема ти е в колчето на седалката.Или горе където захваща седалката или долу по оста на самата тръба.Капни малко масълце или WD на тръбата ,където влиза в рамката и отдолу под седалката където са шините за захващане на самата седалка(зъбците за регулиране на наклона).Мисля ,че ще помогне.Ако ли не.....:banghead:
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот did » Пет Юни 10, 2005 9:15 am

EmZo, един въпрос:

При набиването на лагерите на окачването използвано ли е някакво мазило от типа на Локтайт за уплътняване на лагерни и набити цилиндрични сглобки? Щото би трябвало.

EDIT:
И да обясня защо. При набиването на стоманен лагер в алуминиево гнездо, то трябва да се направи суууууупер точно, даже лагера да влезе трудно, с набиване. Това обаче е проблематично за изпълнение, щото няма как рамката да се хване на струг и да се върти цялата. Вероятно леглото е правено с фреза, така че размерът му зависи от инструмента, с който е работено. Но така точност от десети от милиметъра не се постига никак лесно.

Значи идеалният вариант (точно, перфектно и т.н. легло) се реализира само на теория. Затова си има едни не много евтини лепила (15-тина леФа една тубичка, голяма колкото лак за нокти), които при набиване на такива сглобки се слагат и уплътняват всички микроскопични луфтчета. Щото луфтчетата в началото може и да са наистина микроскопични, но постепенно, ако лагера може да мърда дори и съвсем леко, той започва да деформира мекия алуминий около него и така луфтчетата стават луфтища, задницата почва да се суче и да се чува удар на метал в метал.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Юни 10, 2005 9:52 am

И% на мен Онтариото ми пукаше по същия начин и като смених колчето и седалката и спря да пука.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот did » Пет Юни 10, 2005 10:28 am

NovemberCharlie, хубаво, ама Онтариото е с твърда рамка, а не лагерована, нямало е по всяка вероятност симптоми да се суче;) и очевидно не е пукало при отстранени колче и седалка, както прави хипопотама на EmZo
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Юни 10, 2005 10:30 am

Така е. Пък и аз ВИНАГИ го карам със седалка:D
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот EmZo » Пет Юни 10, 2005 11:30 pm

[size=67][color=red]Sorry za gadnata latinica ama v toq maloumen klub nito ima foneti4na kirilica nito script-a raboti[/color][/size]
Hehe... Ama wie ne ste li karali do sega bez sedalka... :) mnogo ste propusnali da wi kava. Use6taneto e neweroqtno :)... Malko humur dobre mi idwa!

A sega po temata:
[@did] Zna4i sled kratyk ogled se widq 4e ako e slagano nqkakwo lepilo to e ot wytre6nata strana na lageritte, za6toto otwyn ramoto si se dwiji...
Zapo4wam da se ot4ajwam. Pylna misteriq ot nikyde ne se wivda problem a pukaneto prodylvawa... Edinstweniq wariant e da e nqkyde w lagerowaneto NO... za6to w takyw slu4aj kogato imna dwijenie nagore i nadolu (kogato se sgywa oka4waneto) nqma nikakwi problemi! Sy6to zabelqzah 4e kogato hwana kormiloto i nosa4a i su4a su6to ne se 4uwa ni6to, no kogato hwana kol4eto na sedalkata ili trybata pod nego puka, kato 4e li idwa ot ygyla kydeto e zahwanat 6oka na dwete planki i naj qkoto e 4e kato se swali 6oka prodylvawa da puka, a pyk plankite ne sa puknati?!! Kak moje da puka?

Qwno nqma idei.. Neznam kwo 6te prawq.... Drigiq wariant e da karam sys slu6alki....
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот chiMol » Съб Юни 11, 2005 9:28 am

Провери дали имаш луфт във втулките на амортисьора(между рамката и рамото)... може даже да ги разглобиш и да ги гресираш за всеки случай.... :angel2:
http://www.tiarakm.hit.bg
Don't leave your bike, live your life......
https://easycryptobot.com
Аватар
chiMol

Мнениеот did » Съб Юни 11, 2005 11:25 am

[quote="EmZo"]
[@did] Zna4i sled kratyk ogled se widq 4e ako e slagano nqkakwo lepilo to e ot wytre6nata strana na lageritte, za6toto otwyn ramoto si se dwiji...[/quote]

Ами ако е слагано според мен ще се види. Поне това лепило, дето аз съм го ползвал за подобни цели, е тъмносиньо и определено се вижда (не ме разбирай погрешно, не се занимавам с лагероване на рамки). Ама де да знам... Може и прозрачни да има. Моето не е точно Локтайт, някакво друго беше. Би трябвало да е нахлепано по вътрешната и външната цилиндрична повърхност на лагера (в леглото в рамката и между оста и лагера), но дори и да е така, нормално е, ако отвън е останало някакво количество след набиването, хората да са го поизбърсали.
[quote="EmZo"]
Zapo4wam da se ot4ajwam. Pylna misteriq ot nikyde ne se wivda problem a pukaneto prodylvawa... [/quote]

За мен пък няма никаква мистерия. Всички симптоми, които си описал, доказват проблем с лагероването.
[quote="EmZo"]
NO... za6to w takyw slu4aj kogato imna dwijenie nagore i nadolu (kogato se sgywa oka4waneto) nqma nikakwi problemi![/quote]

Съвсем нормално е да няма проблеми в този случай. Тогава нищо не кара лагерите да се клатят в леглата си или оста да се клати в лагера. Съвсем естествено е това, което наблюдаваш и никаква мистерия няма.

Проблемът освен това 100% не е в шока. Той няма отношение към сучене на задници и звуци, зависещи от позицията ти на седалката.

Вероятно няма да е малка разправията (може и нова ос да се наложи да правиш), но най-добре е вместо за слушалки да дадеш някой лев за подмяна на оста и подходящо лепилце при новия монтаж на (препоръчително) новите лагери. Имай предвид, че АКО СЪМ ПРАВ, луфтовете ти ще продължават на нарастват и накрая може да стане трудно оправянето, щото тия лепилца уплътняват добре само луфтове, по-малки от 0.1 мм!

EDIT:
За да добиеш представа за какви лепила говоря, разгледай [url=http://www.loctite.bg/int_henkel/loctite_bg/binarydata/pdf/Mechanics_cat_BG-0803.pdf]този PDF[/url], страници 7 и 8.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот EmZo » Съб Юни 11, 2005 2:23 pm

Благодаря за съветите, в понеделник отивам на механик да се опитаме да го разглобим. Казаха ми че ще се наложи да се прави нова ос. За сега видимо не се забелязва луфт между леглото и лагерите, тоест още не е станало лошо, дано се оправи веднъж завинаги. Лепило не се забелязва да има. Пак казвам направи ми впечатление обаче че като хвана кормилото и самия носач и суча не се чува нищо, а в този лсу4ай пак се мърдат лагерите. Сигурно си има обяснение. Надявам се да не направим цялата процедуура п оразглабянето и сглабянето на лагероването без ефект. Дано всичко е наред до паралелна вселена, че се точа от една година за това събитие :)
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот EmZo » Пон Юни 13, 2005 11:28 pm

ХехеЕеееЕееЕееее.... щастието възтържествува! И то по много особен начин. Стана няква магия. Днес (понеделник), трябваше да разглабяме лагероването и в петък аз реших да го поизми, че от една две седмици го бях занемарил, то нормално месец и полувина нон-стоп вали дъжд, как да имаш мерак да чистиш. Е както и да е понеже не ми се стори достатъчно мръсно за да се постарая да го изчистя напълно и понеже естествено пак цял ден беше валяло... реших да пусна една близка паркова пътека. Беше голяма веселба, пътеката беше толкова мокра че направо течаха вадички вода по нея... тоест никакъв контрол на гумите. И кефя си се аз, и идва време за едно малко скокче около 40см, и аз понеже знам че при това мокро положение няма шанс да се приземя на две колела, каквото и скокченце да направя, и намалих, ама то пак с 30 км/ч, скокчето е така направено че щеш неш се отлепяш, макар и за миг от земята, и аз естетсвено се приземих сърфирайки с двте гуми напряко на пътеката.. слава богу нямаше контузии нито по мен нито по колелото. Та както и да е не от там се реши проблема идеята е че се понакалях доста прилично. След като се прибрах, доста усърдно и обстойно го почистих с маркуча и гъбата, на другата сутрин смазах квото имаше за смазване и реших да проверя дане би пък да е изчезнало пукането... но уви пукането си беше все същото. В неделя времето беше прекрасно и аз реших да ида на работа с колелото, сядам аз потеглям и к'во да чуя (по-скоро да не чуя) Няма пукане коелцето си въви перфиекно, дори ми се струва, че върви по-тихо и мазно от всякога?!?!! ЧУДО! Нямам си на идея как е станало но се кефя :)
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот EmZo » Пет Юни 17, 2005 5:51 pm

Уааааааааааа, ПАК СЕ ПОJAВИ, ще ja разглабjaме ramkata... :( :bawling: :bawling::bawling:
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот Rankor » Пет Юни 17, 2005 11:46 pm

[quote="EmZo"]

Уааааааааааа, ПАК СЕ ПОJAВИ, ще ja разглабjaме ramkata... :( :bawling: :bawling::bawling:
[/quote]

ЕмЗо, да си призная, разрешаването на твоя проблем го следя с изключителен интерес. Все едно гледам сериал с безкраино продължение и всяка сериа е по интересна от предишната. Не че искам да те засегна - отбелязвам само че съм съпричастен на страданието ти покрай това скърцане. Наистина съжалявам, че не мога да ти помогна с адекватен съвет. Надявам се скоро да намериш положително решение.
Успех и продължавай да ни държиш в течение на събитията около рамката.:);):thumbu:
Best Winds!
Rankor

Рейтинг: 1705

Мнениеот EmZo » Вто Юни 21, 2005 11:42 pm

Еми чудесно... Просто невероятно! е:censored:а си майката чак сега! Оказа се че рамката е спукана! Ка се пука рамка бехемот при не много агресивно каране незнам... Разглобихме я цялата, махнахме носача и като я усукваме продължава да пука. Е това ако не е спукана рамка какво ще да е? И Най-якото е че не се вижда никъде пукнатина? Някви по нагледни идеи да дадете за начин как да се провери къде е спукана, като изключим рфенгенограф и други подобни скъпотии. От тук нататък вариантите са два, да се надявам веломания да ми признае гаранцията или да я завараявам но и за двете цели трябва да намеря къде е спукна рамката? Кажете как да я проверим? На глед не се вижда. Има предложение да се свали боята с терминатор и да се търси с лупа. Явно онова шибано явление което някои наричат господ е решило този сезон да ме откаже...:bawling::bawling::bawling::bawling::bawling::bawling::bawling::bawling::bawling::bawling::bawling::bawling::bawling::bawling::bawling::bawling:
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот shaggy86 » Сря Юни 22, 2005 7:09 am

[quote="EmZo"]

Еми чудесно... Просто невероятно! е:censored:а си майката чак сега! Оказа се че рамката е спукана! Ка се пука рамка бехемот при не много агресивно каране незнам... Разглобихме я цялата, махнахме носача и като я усукваме продължава да пука. Е това ако не е спукана рамка какво ще да е? И Най-якото е че не се вижда никъде пукнатина? Някви по нагледни идеи да дадете за начин как да се провери къде е спукана, като изключим рфенгенограф и други подобни скъпотии. От тук нататък вариантите са два, да се надявам веломания да ми признае гаранцията или да я завараявам но и за двете цели трябва да намеря къде е спукна рамката? Кажете как да я проверим? На глед не се вижда. Има предложение да се свали боята с терминатор и да се търси с лупа. Явно онова шибано явление което някои наричат господ е решило този сезон да ме откаже...:bawling::bawling::bawling::bawling::bawling::bawling::bawling::bawling::bawling::bawling::bawling::bawling::bawling::bawling::bawling::bawling:
[/quote]
терминатора май е добър вариянт,ако някой знае друг да казва,аз не се сещам.:agree:дано от веломанията ти дадат нова рамка,ако колелото ти още има гаранция....
Аватар
shaggy86

Рейтинг: 1745

Мнениеот Morpher » Сря Юни 22, 2005 8:01 am

Ще ти дам една малко несигурна идея, обаче мисля, че ще стане:
Нали знаеш как проверяват колелетата на влаковете за шупли и пукнатини? Чрез чукане:smash:. Може би и при теб ще може да стане така. С фино чукче можеш да почукваш по различните места и да видиш къде няма да звънне, а ще дрънчи.
Айде успех, че 2 юли иде!
Аватар
Morpher

Рейтинг: 1888

Мнениеот PtD » Сря Юни 22, 2005 12:11 pm

[quote="EmZo"]

И Най-якото е че не се вижда никъде пукнатина? Някви по нагледни идеи да дадете за начин как да се провери къде е спукана, като изключим рфенгенограф и други подобни скъпотии.
[/quote]

Може да е тъпа идеята, но дали няма да стане със стетоскоп?
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот EmZo » Сря Юни 22, 2005 4:00 pm

Ами, тези начини не ми вършат работа. След поредица експерименти съвсем случайно разбрахме следната мистерия, след като рамката се намаже със веро, (последния път като я мих го направввих с веро, и след това една сведмица нямаше пукане) и пукането изчезва?!?!!? Гадна работа.
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот chiMol » Сря Юни 22, 2005 4:49 pm

представи се че рамката е вътрешна гума запуши сички едри дупки и с 1 компресор я надуй .... а и я потопи във вода ......:blindfol::blindfol::bowdown::bowdown::bigeyes2::boggled::buck::combust:
http://www.tiarakm.hit.bg
Don't leave your bike, live your life......
https://easycryptobot.com
Аватар
chiMol

Мнениеот mi6o » Сря Юни 22, 2005 6:06 pm

i az karam behemoth i pri men ima podobno skurcane.Ako nameri6 ne6to novo po ramkata pi6i,za6toto mnogo se nadqvam de ne mi e spukana(vzeh q predi mesec:(!:)
mi6o

Рейтинг: 1200

Мнениеот Morpher » Сря Юни 22, 2005 7:20 pm

Ми освен да почнеш да я миеш всяка седмица и решаваш проблема.:banana:
Аватар
Morpher

Мнениеот mi6o » Чет Юни 23, 2005 1:22 pm

otkrih 4e moeto pukane e ot osta na koqto se durji ramoto.6te mi kaje6 li kolko pari ti izleze lageruvaneto,za6toto moqta vse o6te e na vtulki
mi6o

Рейтинг: 1200

Мнениеот EmZo » Чет Юни 23, 2005 3:14 pm

Ами пратих рамката във Веломания и ми взеха 35лв за цялата процедура. При мен пукането за съжаление не идва от там... и аз незнам вече кво да правя... такава мистерия няма другаде просто...
Мъка ми е!
Морфър, днеска пак пука, Явно тряя всеки ден.

Или просто да се хвърля или аз или рамката през стамболовия мост.
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот klmn » Чет Юни 23, 2005 5:33 pm

По добре я трьшни на Драго о главата(ако е в гаранция):hbang2:
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот bestbg » Чет Юни 23, 2005 7:59 pm

EmZo , кога си я лагерувал? защото като ходих при нина ми казаха че вече не правят а аз имам луфт. някой да има идея къде могат да ми сложат лагери?
Аватар
bestbg

Рейтинг: 1819

Мнениеот Morpher » Чет Юни 23, 2005 9:34 pm

[quote="EmZo"]
Или просто да се хвърля или аз или рамката през стамболовия мост.
[/quote]

Ако ще го правиш, казвай от сега дата и час да викам един приятел с лодка и да чакам :D

Та сега аз не можах да разбера, ти си я пратил в Веломания, платил си 35лв, а не са я оправили?
Аватар
Morpher

Назад към Архив