Страховете на техническия невежа

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Страховете на техническия невежа

Мнениеот Noshten ezdac » Чет Юли 14, 2005 5:41 pm

Здравейте, момци!
Аз съм нов тук, затова ще се представя накратко.
На 26 години съм и естествено съм луд привърженик на колоезденето. Тежа 90 килограма и може би по тази причина любимата ми "дисциплина" не са екстремните изпълнения (но обожавам да ги гледам!), а преходите на дълги разстояния. Обикновено правя по 80 км. в събота и толкова - в неделя... Рекордът ми София-Мездра по Искърското дефиле, от табела до табела е 95 километра, но с карането в града е около 120-125 километра...Понеже работя до късно - понякога изкарвам железния кон и нощем, но тогава карам в града.
Колелото ми Драг Онтарио, класическа рамка твърдо. Въпреки килограмите ми, то ми служи общо взето верно - скачам от 20-30 сантиветрови бордюри с висока скорост и засега не съм имал големи проблеми...Карам много често и из неравни черни пътища - до софийските села по заобиколни маршрути например...
Та проблемът ми е следният:
Преди година карам с висока скорост е въодушевен, понечих да сменя предавката с още по-бърза. За беда шибаният дерайльор...влезе в спиците на задната гума! Е, сещате се какво стана - спиците захапаха механизма, от високата скорост той стана на попара и го смених с чисто нов...От това "захапване" обаче ми се изкриво ухото, което носи скоростният механизъм...Изправях го точно 3-4 пъти, защото както знаето с криво ухо и скоростите се ебават. Сега виждам, че ухото пак е криво, което се отразява на реглажа на скоростите, но не смея да го изправя пак, защото ще му е за 5-и път е се страхувам да не се "отчупи"...А не ми се иска да преебавам рамката, знаете какви разправии са после...
Има ли според вас риск да си прееба рамката? Мисля, че този модел на Драг е с алуминиева рамка, ама не съм сигурен...
Поздрав!
Noshten ezdac

Рейтинг: 1200

Мнениеот mih » Чет Юли 14, 2005 5:53 pm

трябва ти ново ухо.
веднъж огъне ли се почва да се гъне все по-лесно... и рискуваш и новия дерайльор...
Революция в главата!
Аватар
mih

Рейтинг: 1897

Мнениеот Noshten ezdac » Чет Юли 14, 2005 6:04 pm

От това се опасявах...:banghead:
Боя се, че не мога да се възползвам от съвета ти - рамката ми е хомогенна, как да сменя ухото в такъв случай? Трябва да се прави заварка, но така пък закаленото ще се прецака...:banghead:
Noshten ezdac

Мнениеот Stuny » Чет Юли 14, 2005 6:09 pm

а дали все пак не ти е стоманена рамката?
Stuny

Рейтинг: 2000

Мнениеот TOYAGA » Чет Юли 14, 2005 6:14 pm

... да опитаме с магнит! :idea:
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот Admin » Чет Юли 14, 2005 7:32 pm

И аз си мисля, че ако ухото ти не е отделно от рамката, значи си със старото Онтарио, което е със стоманена рамка. В такъв случай май остава единствено вариантът с често изправяне...
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Noshten ezdac » Чет Юли 14, 2005 7:33 pm

ами аз някъде във форума четох, че онтарио е с алуминиева рамка...Иначе май верно е стоманена - тежичка е...Но какво променя това? Изглежда рамката ми е прецакана вовеки веков:bawling:
Noshten ezdac

Мнениеот bikerider » Чет Юли 14, 2005 7:42 pm

Иди на стадион В.Левски в сервиза на БФПК, там ще ти го изправят с този специален инструмент

[img]http://www.parktool.com/images/tools/DAG_1.jpg[/img]
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот tuba » Пет Юли 15, 2005 9:47 am

Аз поне съм виждал поне три различни рамки Онтарио
Стоманени с несменяемо ухо
Алуминиеви с несменяемо ухо (имам такава)
Алуминиеви с сменяемо ухо
Ако ухото ти се сменя щеше да си забелязал
Ако рамката ти е стоманена магнита си е чудесен показател (TOYAGA ако не знае нешо просто и генялно кой ли )
И bikerider е 100% прав изправи го в сервиз ама почнало ли е да се гуне най-добре събирай за нова тя тази така или иначе си е направила годинките
а и не си от лекичките (не те обиждам по тежък съм и от теб) и ако е алуминии време и е за подмяна.
tuba

Рейтинг: 1700

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Юли 15, 2005 9:49 am

[quote="tuba"]

Аз поне съм виждал поне три различни рамки Онтарио
Стоманени с несменяемо ухо
Алуминиеви с несменяемо ухо (имам такава)
Алуминиеви с сменяемо ухо
Ако ухото ти се сменя щеше да си забелязал
Ако рамката ти е стоманена магнита си е чудесен показател (TOYAGA ако не знае нешо просто и генялно кой ли )
И bikerider е 100% прав изправи го в сервиз ама почнало ли е да се гуне най-добре събирай за нова тя тази така или иначе си е направила годинките
а и не си от лекичките (не те обиждам по тежък съм и от теб) и ако е алуминии време и е за подмяна.

[/quote]

Мисля, че алуминиева рамка Онтарио струва около 100-110 лева.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Noshten ezdac » Пет Юли 15, 2005 1:30 pm

Благодаря за съветите на всички!
Туба, братле, как ще се обиждам, аз си тежа колкото една мечка и това е факт!:beer: Важното е, че баир, кал, камъняк, бордюр - не слизам никога от колелото, нали то е за каране, а не за бутане...
Само дето не знаех, че за 2 години рамката "си е изпяла песента", защото както казах не карам крос кънтри...
Иначе форума ме кефи:beer: и ще продължа да пиша тук...Ето, снощи например с един приятел излязохме в 11 ч. вечерта и яздихме до към 2 през нощта...Знаете когато няма трафик как се ксара по тези широки булеварди...Кееееееееф.
Noshten ezdac

Мнениеот Noshten ezdac » Пет Юли 15, 2005 1:35 pm

Тю, как забравих...
За моите 90 килограма каква рамка е по-добра - алуминиева или стоманена?

ПС: Утре съм до село Балша и обратно. Та ако ще и "да му дърпам ушите" на колелото!
Noshten ezdac

Мнениеот bikerider » Пет Юли 15, 2005 2:34 pm

Една читава алуминиева рамка ще те носи без проблеми.

Ухото на обтегача няма отношение към теглото, а по-скоро към настройка на обтегача. Освен това при алуминиевите рамки е сменяемо.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот tuba » Пон Юли 18, 2005 4:13 pm

Нямах предвид, че от тежеста се криви ухото.
И аз самия съм притежател на алуминиева рамка с несменяемо ухо.
А до колото ми е известно аломиниевите рамки "стареят" в кавички защото не е е времето а имат определен тормоз който могат да понесат и после се пукат.
Рамката не си е изпяла песента за 2 години (аз имам алуминиева рамка която е поне на толкова и още не е дала дефект) но ако е алуминиева и ако е почнало да се криви ухото най - вероятно то ще се отчупи.
И имайки предвид, че не е нова най-добре е да почне човека да си събира пъри за нова.
Още повече че новата най-вероятно вече ще е с сменяемо ухо.
tuba

Мнениеот NovemberCharlie » Вто Юли 19, 2005 8:37 am

[quote="tuba"]

Нямах предвид, че от тежеста се криви ухото.
И аз самия съм притежател на алуминиева рамка с несменяемо ухо.
А до колото ми е известно аломиниевите рамки "стареят" в кавички защото не е е времето а имат определен тормоз който могат да понесат и после се пукат.
Рамката не си е изпяла песента за 2 години (аз имам алуминиева рамка която е поне на толкова и още не е дала дефект) но ако е алуминиева и ако е почнало да се криви ухото най - вероятно то ще се отчупи.
И имайки предвид, че не е нова най-добре е да почне човека да си събира пъри за нова.
Още повече че новата най-вероятно вече ще е с сменяемо ухо.
[/quote]

Хъм, абе като имам предвид, че някои автомобилни компании слагат алуминиево окачване, което си е една от най-тормозените части на автомобила ....:crazy:Не, че не съществува умора на материала..
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот tuba » Вто Юли 19, 2005 1:37 pm

Абе не съм инжинер и не мога да твърдя така съм чувал, незнам дали е вярно. Някой по-компетентен в тази област може да каже. Нямаше и да ти отговарям ама като приведе в деиствие неуспоримия довод, че окачванията на колите са от алуминий също значи е зрав и ме амбицира.
Та да те питам мислиш ли, че алуминиевото окачване се прави от чист алуминий ?
Мислишли, че се прави от същата сплав от която и велосипедната рамка ? (извинявай че сам си отговарям на първия въпрос но се усъмних че ще отговориш с да и се получава малко тъпо нещо от сорта на :
- Слънцето сирене ли е ?
-Да
- ЪЪЪЪ е какво да си говорим...) .
Мислиш ли че въпросното окачване се слага защото е по здраво и по издражливо от това направено от друг матерял ?(Различен от сирене) (може би по-леко и достатъчно здраво, да ти подскажа)
Дали случаино си чувал, че напоследък инжинерите смятат това кето смятат (колите в частност) така, че със прилична вероятност да се счупят, за да си купиш нова? (Имам приятел инженер учи специялен предмет само за това).
И тн и тн.
Та моля ако знаеш случаино от каква сплав е окачванто което спомена и как се износва кажи. Ако не недей го дава като довод щото аз знам със сигурност че локомотивите Шкода масово ползвани в БДЖ са от стомана и са моооо яки така че дай да караме стоманени рамки или стомано-бетон знаеш ли колко е яко, аз скачах два часа по едно парче и не се строши.
tuba

Мнениеот NovemberCharlie » Вто Юли 19, 2005 2:06 pm

[quote="tuba"]

Абе не съм инжинер и не мога да твърдя така съм чувал, незнам дали е вярно. Някой по-компетентен в тази област може да каже. Нямаше и да ти отговарям ама като приведе в деиствие неуспоримия довод, че окачванията на колите са от алуминий също значи е зрав и ме амбицира.
Та да те питам мислиш ли, че алуминиевото окачване се прави от чист алуминий ?
Мислишли, че се прави от същата сплав от която и велосипедната рамка ? (извинявай че сам си отговарям на първия въпрос но се усъмних че ще отговориш с да и се получава малко тъпо нещо от сорта на :
- Слънцето сирене ли е ?
-Да
- ЪЪЪЪ е какво да си говорим...) .
Мислиш ли че въпросното окачване се слага защото е по здраво и по издражливо от това направено от друг матерял ?(Различен от сирене) (може би по-леко и достатъчно здраво, да ти подскажа)
Дали случаино си чувал, че напоследък инжинерите смятат това кето смятат (колите в частност) така, че със прилична вероятност да се счупят, за да си купиш нова? (Имам приятел инженер учи специялен предмет само за това).
И тн и тн.
Та моля ако знаеш случаино от каква сплав е окачванто което спомена и как се износва кажи. Ако не недей го дава като довод щото аз знам със сигурност че локомотивите Шкода масово ползвани в БДЖ са от стомана и са моооо яки така че дай да караме стоманени рамки или стомано-бетон знаеш ли колко е яко, аз скачах два часа по едно парче и не се строши.

[/quote]
Ами да почнем от там, че и рамките се правят от различни сплави на алуминия. Една от причините такива сплави да се ползват в средствата за придвижване е, че имат достатъчно добро съотношение между плътност, механична якост и цена.Между другото, някои сплави на металите(тук например визирам разликата между стомана и чугун)имат и други важни особености - способност да се отливат, да гасят вибрации и т.н. Не знам какво учи твоя приятел, но всяка кола е изчислена на определен живот (обикновено се дава като километри, но може да го срещнеш и като години). Все пак не бива да забравяме, че производителите на коли са и търговци. Но аз например много се съмнявам, че Опел биха сложили окачване, което да се счупи след определен срок или километри. Също така се съмнявам, производителите на рамки да са ги направили така, че да се счупят след 2 години работа, баш по средата на някой як дроп.
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот M1010X » Вто Юли 19, 2005 2:25 pm

така е. разбира се, причината не е само колата да се срине след 200'000 км да кажем, а и от гледна точка на по-ниска себестойност, по-малък разход/тегло (това заради нормите в EU, не толкова от загриженост) и т.н. но присъства и това, просто никой производител не иска нещата му да са дълговечни.
всъщност, има и друг момент. представи си производител на коли. един модел струва примерно 20'000е. и знаеш, че с тая кола всичко ще е наред 5-6 години. затова й дават гаранция 2-3. а сега си представи, че правят модел, на който съвсем спокойно ще могат да му се дадат 20 години гаранция (говоря съвсем хипотетично). но струва примерно 120'000е. а е същият клас, същият модел... просто изработката и качеството на материалите е на много високо ниво. е, ти готов ли си като потребител да броиш 5-6 пъти повече пари затова, че тя ще изкара 5-6 пъти повече? едва ли :) и ако ти си, по-голямата част от пазара не е. нали знаеш, пазарът определя предлагането :8D:

п.с. защо мислиш, че едно Ламбо Гаярдо е 150'000е, а една тунингована астра, пък била тя и 300 коня, е няколко десетки хиляди лева? и 100'000 да е, пак няма да стане 300'000, нали? качество на изработката... пък и класа :)
Above and beyond
Аватар
M1010X

Рейтинг: 1980

Мнениеот tuba » Вто Юли 19, 2005 2:35 pm

Добре явно ги разбираш тия неща няма да споря с теб. Явно Опел няма да сложат нещо дето се чупи и след 1000 години и явно от същото нещо се правят велосипедни рамки и явно производителите на колела не са търговци а човеколюбци.
tuba

Мнениеот NovemberCharlie » Вто Юли 19, 2005 2:39 pm

[quote="tuba"]

Добре явно ги разбираш тия неща няма да споря с теб. Явно Опел няма да сложат нещо дето се чупи и след 1000 години и явно от същото нещо се правят велосипедни рамки и явно производителите на колела не са търговци а човеколюбци.
[/quote]

Не мисля, че ме разбра, но пък да си призная, не съм и очаквал. Просто ти написа едно твърдение, което аз считам за невярно. Толкоз.
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот hlebarka » Вто Юли 19, 2005 3:35 pm

[quote="M1010X"]
п.с. защо мислиш, че едно Ламбо Гаярдо е 150'000е, а една тунингована астра, пък била тя и 300 коня, е няколко десетки хиляди лева? и 100'000 да е, пак няма да стане 300'000, нали? качество на изработката... пък и класа :)
[/quote]

150000 - за да не може всеки втори шнорхел да кара такова.
stvarnost nam je crno-bela, a budućnost siva
Аватар
hlebarka

Мнениеот M1010X » Вто Юли 19, 2005 4:28 pm

е да де, класа :^:
Above and beyond
Аватар
M1010X

Рейтинг: 1980

Мнениеот tuba » Вто Юли 19, 2005 5:19 pm

Не съм твърдял че е 100% вярно така съм чувал.
2 години не съм споменавал никъде като краен срок да се счупи една алуминиева рамка.
Просто аз не съм съгласен че аналогията с Опел има нещо общо щото поне мъничко имам понятие как се променят характеристиките на сплавите в зависимос от различните примеси и това кето ти наричаш алуминиево окачване на опела може и нищо общо да няма с характреистиките на рамката.

Например гаранцийте на рамки на българските производители варират в интервала 12 -24 месеца.
Не казвам че на 12стия месец и един ден ще се счупят но ако си ползвал една стока 4 пъти по гаранционния и период за мен това означава две неща :
първо време и е да я смениш защото е много вероятно да се счупи (по причини че търговците на колела също са преди всичко търговци)
второ това е съвсем коректен производител защото
можеше на втория ден след изтичане на гаранцията да се строши.
tuba

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Юли 20, 2005 8:52 am

Добре де.
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот tuba » Сря Юли 20, 2005 11:19 am

Мир просто нервен ден ми беше а и ЧИД:beer::beer::beer::beer::beer::beer:
tuba

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Юли 20, 2005 11:19 am

:beer:
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот s700 » Чет Юли 21, 2005 9:56 pm

mislia 4e triava da smeni6 yxoto.az imam edi priatel deto vse priibava yxoto s optiga4a.na skoro si vze drag-F4-i ska4a..i oxoto s obtiga4a si zaminaha.No mislia 4e niama da ima6 problemi s ramkata
s700

Мнениеот Windstream » Чет Юли 21, 2005 10:56 pm

@s700
Не той трябва да си смени ухото, а ти очите - аман от глупости напоследък, преди да пишете поне си дайте зора да прегледате предишните постове!
Officially recognized show-off post whore - Yee-haw! :cowboy:
Аватар
Windstream

Назад към Архив