ТВЪРДА ВИЛКА--За и Против

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

ТВЪРДА ВИЛКА--За и Против

Мнениеот Peacemaker » Пон Ное 14, 2005 1:03 pm

Абе всеки пише за разни амортисьорни вилки;не смятате ли, че твърдата вилка също е добра и функционална и си има свой "чар"?Особено при градско и ХС?
Vladimir Visotski said:"Нет Вьiхода-есть Вход, но не Тот!"
Make Peace, not War!
Аватар
Peacemaker

Рейтинг: 1200

Мнениеот bikerider » Пон Ное 14, 2005 1:10 pm

[quote="Peacemaker"]

Абе всеки пише за разни амортисьорни вилки;не смятате ли, че твърдата вилка също е добра и функционална и си има свой "чар"?Особено при градско и ХС?
[/quote]

И какъв и е чара освен, че е евтина и достъпна, както всяка остаряла технология???
Въпрос на нагласа, не мислиш ли?

Според бедните ми познания само трайълист би се зарадвал на ниска предница с хубава твърда вилка.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот TOYAGA » Пон Ное 14, 2005 1:27 pm

Не трябва да се забравя, че има твърди вилки и твърди вилки, ноооо докато при градско/извънградско наистина може да се говори за известен чар и за нЕкои предимства на твърдата вилка, при ХС... :dunno: трябва да си или болен на тема тегло, или вманиачен сингълпийдър, или мазохист... Или и трите.
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот Peacemaker » Пон Ное 14, 2005 1:52 pm

Аз лично я харесвам, тъй като карам предимно в града и извън него и то по асфалт.Незаменима е при изкачване на баири и при дълги преходи,но наистина пътят трябва да е хубав.Може би ме радва и това, че с течение на времето не се появяват никакви гадни луфтове, както обикновено става с амортисьорните вилки. П.П.:Карал съм доста из гори по пътеки както и по черни пътища и поляни без да съм имал нЕкви оплаквания.Не е нужно да си мазохист за да караш твърда вилка...просто трябва да знаеш как се кара...не мислиш ли Bikerider?
Make Peace, not War!
Аватар
Peacemaker

Мнениеот TOYAGA » Пон Ное 14, 2005 2:14 pm

[quote="Peacemaker"]

Незаменима е при изкачване на баири...
[/quote]

... друг път! :wavey:
[quote]
....и при дълги преходи...
[/quote]

... но само в случай, че возиш дисаги отпред.
[quote]Може би ме радва и това, че с течение на времето не се появяват никакви гадни луфтове, както обикновено става с амортисьорните вилки...[/quote]

А може би просто гроздето е кисело? ;)
[quote]Не е нужно да си мазохист за да караш твърда вилка...[/quote]

O, да! Можеш да си болен и от много други неща!
Аватар
TOYAGA

Мнениеот Peacemaker » Пон Ное 14, 2005 2:33 pm

:evil: хахаха, този път заядливите отговорчета на Toyaga бЕха доста "off topic"!Нема що, големи "доводи" изтъкнАА...абе "сразен" съм :eyebrow:
Make Peace, not War!
Аватар
Peacemaker

Мнениеот did » Пон Ное 14, 2005 2:36 pm

[quote="Peacemaker"]

Абе всеки пише за разни амортисьорни вилки;не смятате ли, че твърдата вилка също е добра и функционална и си има свой "чар"?Особено при градско и [size=167][b]ХС[/b][/size]?
[/quote]

[quote="Peacemaker"]

Аз лично я харесвам, тъй като [size=167][b]карам предимно в града и извън него и то по асфалт[/b][/size].[/quote]

Ама на това не му се казва XC, а шосейно каране. Там е друга работа. Иначе, повярвай ми, и за изкачвания по неравен терен не е по-добра от горе-долу читаво амортисьорче. Казвам ти го от гледната точка на човек, който съвсем доскоро се е мъчил и отвреме навреме продължава да се мъчи с дръво отпред.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bluskanie » Пон Ное 14, 2005 2:40 pm

Абре откак има амортисьори не виждам смисъл да се кара с твърдак по планини и всякакви пресечени терени.Иначе съм гледал не един и два филма, в които карат с твърди вилки street и събират овациите.Също, така карат trials с меки вилки...немож ги разбра...но за планина си требе меко отпред поне според мен
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bikerider » Пон Ное 14, 2005 2:43 pm

[quote="Peacemaker"]
П.П.:Карал съм доста из гори по пътеки както и по черни пътища и поляни без да съм имал нЕкви оплаквания.Не е нужно да си мазохист за да караш твърда вилка...просто трябва да знаеш как се кара...
[/quote]

...бавно :bulb:

Би ли посочил къде съм казал нещо за мазохисти?? Относно това кой какво трябва да знае и кой какво трябва да може - did ти го каза.

Фактите са, че:
1. твърдите вилки са нещо прекрасно, но вече твърде остаряло. Годни са единствено за град, шосе и trial според оскъдните ми познания.
2. явно мислиш XC-то за градско каране по черни пътища и равни полянки...

Изобщо, страдаш точно от предразсъдъци тип "гроздето е кисело", не мислиш ли? :)

Edit: ако много се дразниш на луфтовете в амортисьорните вилки (вместо да се светнеш, че е въпрос на консумативи), мога да ти предложа да си вземеш каруца...

Уважавам старите и доказали се неща, ама твоето си е жива ретромания. В което няма лошо, ама си остава ретромания.
Аватар
bikerider

Мнениеот Мajnata » Пон Ное 14, 2005 2:46 pm

и за дроп не стаа
Samo qmboool!!!
Аватар
Мajnata

Рейтинг: 1216

Мнениеот lacho_m » Пон Ное 14, 2005 2:53 pm

[quote="Мajnata"]

и за дроп не стаа
[/quote]

поне не се надървя :I
Да бе мирно седяло, нищо не би видяло!
Аватар
lacho_m

Мнениеот bikerider » Пон Ное 14, 2005 3:00 pm

[quote="lacho_m"]

[quote="Мajnata"]

и за дроп не стаа
[/quote]

поне не се надървя :I
[/quote]

мда, тя е перманентно надържена... :rofl:
Аватар
bikerider

Мнениеот Admin » Пон Ное 14, 2005 3:07 pm

[quote="Peacemaker"]

:evil: хахаха, този път заядливите отговорчета на Toyaga бЕха доста "off topic"!Нема що, големи "доводи" изтъкнАА...абе "сразен" съм :eyebrow:
[/quote]

Не мисля, че точно в този случай TOYAGA е проявил кой знае каква заядливост. Просто се опита да те насочи към доводите, които карат повечето хора да си купят "мека" вилка. Ако трябва да се споменат всички предимства на амортисьорните вилки и да се обяснят, това ще е дооооста дълъг ферман, но едва ли е нужно, тъй като за повчето хора те са си очевидни. Сигурен съм, че и ти можеш да си ги представиш, което, разбира се, не значи, че трябва и да ги споделяш. Щом ти харесва да караш твърда вилка, чудесно, това си е твоят избор!
Но да се сърдиш на хората, задето са отговорили на въпрос, който ти си поставил...не знам :dunno:
Това, че тяхното мнение за твърдите вилки не ти харесва, не значи, че се заяждат, нали? ;) Както и това, че оборват част от доводите ти "за" твърдите вилки.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Peacemaker » Пон Ное 14, 2005 3:14 pm

Sorry,Bikerider! :( Без да искам обединих твоя отговор с този на Toyaga-той говореше за мазохисти.А иначе съм карал из гори не градски.Признавам че комфортът е друг с амортисьор, а и не само това и за планинско каране е правилният избор.Не съм и помислял да оспорвам този факт.Идеята ми беше да се изтъкнат добрите качества на твърдата вилка и преимуществата й и да се преценят недостатъците.Моля всеки, който говори, да подкрепя твърденията си с добри доводи, а не просто да се изказва в опозиция на нещо. :dunno:
Make Peace, not War!
Аватар
Peacemaker

Мнениеот Peacemaker » Пон Ное 14, 2005 3:31 pm

Admin,благодаря ти! :thumb: Твоето мнение е най-балансирано.Понеже се включи, може ли да ми кажеш :offtopic: как да цитирам изказвания на други във форумите - нов съм, а и не съм много на "ти" с PC-операциите,наистина не виждам как да правя quote.Благодаря! :peace:
Make Peace, not War!
Аватар
Peacemaker

Мнениеот lacho_m » Пон Ное 14, 2005 3:46 pm

[quote="Peacemaker"]

:offtopic: как да цитирам изказвания на други във форумите - нов съм, а и не съм много на "ти" с PC-операциите,наистина не виждам как да правя quote.Благодаря! :peace:
[/quote]

Тъй като съм на всяка манджа мерудия :angel2:

[img]http://www.mtb-bg.com/album/lacho_m/quote.jpg[/img]
Да бе мирно седяло, нищо не би видяло!
Аватар
lacho_m

Мнениеот TOYAGA » Пон Ное 14, 2005 3:58 pm

А сега специално за дебилите в района...

[b]ЗА[/b]
1. Здравина/износоустойчивост - лесна/никаква поддръжка
2. Липса на клатене/потъване - удобна за гладка настилка/превоз на товари/трикове
3. Ниска цена (относително)
4. Ниско тегло (относително)

[b]ПРОТИВ[/b]
1. Нулев комфорт
2. Лошо сцепление с терена
3. Ограничен избор на пазара
Аватар
TOYAGA

Мнениеот Peacemaker » Пон Ное 14, 2005 4:09 pm

[quote="lacho_m"]

[quote="Peacemaker"]

:offtopic: как да цитирам изказвания на други във форумите - нов съм, а и не съм много на "ти" с PC-операциите,наистина не виждам как да правя quote.Благодаря! :peace:
[/quote]

Тъй като съм на всяка манджа мерудия :angel2:

[img]http://www.mtb-bg.com/album/lacho_m/quote.jpg[/img]
[/quote]
:beer: Yes! и Мерси! :D
Make Peace, not War!
Аватар
Peacemaker

Мнениеот bikerider » Пон Ное 14, 2005 4:10 pm

[quote="Peacemaker"]

Sorry,Bikerider! :(
[/quote]

no sweat ;):agree:

[quote="Peacemaker"]
Не съм и помислял да оспорвам този факт.Идеята ми беше да се изтъкнат добрите качества на твърдата вилка и преимуществата й и да се преценят недостатъците.
[/quote]

TOYAGA е изчерпателен както винаги, аз искам само да вметна две думи - за мен нещата стоят така: благодарение на амортисьорните вилки колоезденето се разви в неподозирани до преди измерения. Съответно всички предимства на твърдата вилка си остават, но е непригодна за "новите" стилове каране. За всичко друго, град, commute, дълги преходи си е ок. Но дори там една амортисьорна вилка върши повече работа. А аргумента, че амортисьорните вилки потъват, отдавна не е валиден. Да започнем с U-turn, да минем през SPV и MotionControl и да завършим (засега) със Stratos ID. Искам да кажа, че хората работят върху отстраняването на двата недостатъка на класическите амортисьрни вилки и то с успех, тоест твърдата вилка се превръща все повече и повече в обект на специализирани стилове (trial) или ретро-компонент мания.

С две думи - аз лично считам, че твърдите вилки като цяло са си изживяли времето за общо каране. Достатъчни ли са аргументите на TOYAGA и моите некои съображения?
Аватар
bikerider

Мнениеот Peacemaker » Пон Ное 14, 2005 4:34 pm

:beer: Поздравления!Направо мога да кажа, че темата е приключена-нямам какво да добавя. П.П.BTW Вече обмислям каква аморт. вилка би било добре да си взема.
Make Peace, not War!
Аватар
Peacemaker

Мнениеот Admin » Пон Ное 14, 2005 4:49 pm

Най-добре е да си вземеш хубава ;) За съжаление обаче, както повечето хубави неща, ще трябва да се бръкнеш повечко за такава...
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Peacemaker » Пон Ное 14, 2005 4:56 pm

Че се бръкнем-нема лабаво... ;)
Make Peace, not War!
Аватар
Peacemaker

Мнениеот RaMeHbT » Пон Ное 14, 2005 6:27 pm

Nai dobre si e s meka vilka... :)