Plsss...нека е "[i]елементарно "смешно[/i]" моля те
[/quote]
Елементарно е и е смешно.
Ситуацията може да се сметне като криви с разни програми като Linkage и т.н., обаче аз не съм пробвал тия програми и си предпочитам стария метод с молиФа и линийката.
Нещата изглеждат така:
[img]http://bikedir.com/usr/did/beg101.jpg[/img]
Това не са просто картинки, а много точно проследяване на движението на всички стави при свиване на люлеещото се рамо.
Зелените символи сочат позицията на различните междинни ставички при позиция на колелото, както е на снимката. При постепенно сгъване се преминава през позициите, показани с червени, сини и жълти символи.
Задната ос се движи по ход, показан с червена линия със стрелка, минаваща през кръгчета. Ставата, която е закрепена отгоре на люлеещото се рамо, се движи по жълта линия през триъгълничета; долната част на кобилицата се движи по синя линия през звездички, а свободният край на шока се движи по зелена линия, като разните правоъгълничета показват къде точно е позицията на тази ставичка, когато задната ос се намира съответно в кръгче със същия цвят.
До тук ясно ли е? Мисля, че не е трудно това да се разбере.
Сега целият анализ дали е прогресивна или регресивна се свежда до това дали квадратчетата при сгъване на задницата постепенно се сгъстяват или разреждат.
В случая яко се сгъстяват. В началото, за да се придвижи задната ос от позиция зелено кръгче към позиция червено кръгче, шока прави ход, колкото е разстоянието между зеленото и червено правоъгълниче.
Постепенно, при същия ход на задницата, се оказва, че хода на шока е все по-малък и по-малък. Това се вижда лесно, като погледнете квадратчетата по зелената линия. Най-малко е разстоянието между последните две - жълтото и синьото. При това разликата е съществена. В рамките на хода, коефициентът на рамката (това е разстоянието между 2 съседни кръгчета, разделено на разстоянието между две квадратчета със същия цвят) постепенно нараства около 1 път и половина!!!!!!!
Това пък е смешното.
Защо е смешно? Това ще ви е за домашна работа за утре! Ако не е ясно, ще го обясня допълнително, когато имам повече време

ЕДИТ:
Всъщност, не би трябвало да се гледа разстоянието между квадратчетата, а проекцията на това разстояние върху оста на шока, но и така нещата не се променят съществено.
В сравнение с оригиналния (леко прогресивен) вариант на рамката, вие сте повишили коефициента и тамън около 1 път и половина в началото на хода и около 2 пъти в края, т.е. ще ви трябва почти два пъти по-твърда пружина, за да не продънвате шока в края му. Когато обаче я сложите сами ще разберете, защо вашата система от джаджи и кобилици е просто губене на време и пари и в крайна сметка даже сте скапали колелото.
Как се отразява два пъти по-твърда пружина, в комбинацията с всички тия нови ставички на натоварването на всички заварки.... вие сте инжинери, вие ще кажете. Аз нямам време да го смятам. Ако бях се засилил с електрожена да правя нещо такова, щях ако не да го сметна, то поне да го премисля. Сега мисленето ще си остане за вас. Пък ако не ви се мисли, карайте си така и като се пукне някоя заварка - пак с електрожена... Най-много нещо да се счупи, кво толкова!
Вдигането на средното също е очевидно, но това е тема за друга лекция.
С молиФ и линийка - толкоз. Който иска да се занимава с Linkage, да покаже графиките. Аз съм до тук.