17cm ход за Бехемот

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Мнениеот did » Вто Сеп 19, 2006 11:21 pm

[quote="ddevil"]

Plsss...нека е "[i]елементарно "смешно[/i]" моля те
[/quote]

Елементарно е и е смешно.

Ситуацията може да се сметне като криви с разни програми като Linkage и т.н., обаче аз не съм пробвал тия програми и си предпочитам стария метод с молиФа и линийката.

Нещата изглеждат така:

[img]http://bikedir.com/usr/did/beg101.jpg[/img]

Това не са просто картинки, а много точно проследяване на движението на всички стави при свиване на люлеещото се рамо.

Зелените символи сочат позицията на различните междинни ставички при позиция на колелото, както е на снимката. При постепенно сгъване се преминава през позициите, показани с червени, сини и жълти символи.

Задната ос се движи по ход, показан с червена линия със стрелка, минаваща през кръгчета. Ставата, която е закрепена отгоре на люлеещото се рамо, се движи по жълта линия през триъгълничета; долната част на кобилицата се движи по синя линия през звездички, а свободният край на шока се движи по зелена линия, като разните правоъгълничета показват къде точно е позицията на тази ставичка, когато задната ос се намира съответно в кръгче със същия цвят.

До тук ясно ли е? Мисля, че не е трудно това да се разбере.

Сега целият анализ дали е прогресивна или регресивна се свежда до това дали квадратчетата при сгъване на задницата постепенно се сгъстяват или разреждат.

В случая яко се сгъстяват. В началото, за да се придвижи задната ос от позиция зелено кръгче към позиция червено кръгче, шока прави ход, колкото е разстоянието между зеленото и червено правоъгълниче.

Постепенно, при същия ход на задницата, се оказва, че хода на шока е все по-малък и по-малък. Това се вижда лесно, като погледнете квадратчетата по зелената линия. Най-малко е разстоянието между последните две - жълтото и синьото. При това разликата е съществена. В рамките на хода, коефициентът на рамката (това е разстоянието между 2 съседни кръгчета, разделено на разстоянието между две квадратчета със същия цвят) постепенно нараства около 1 път и половина!!!!!!!

Това пък е смешното.

Защо е смешно? Това ще ви е за домашна работа за утре! Ако не е ясно, ще го обясня допълнително, когато имам повече време ;)

ЕДИТ:

Всъщност, не би трябвало да се гледа разстоянието между квадратчетата, а проекцията на това разстояние върху оста на шока, но и така нещата не се променят съществено.

В сравнение с оригиналния (леко прогресивен) вариант на рамката, вие сте повишили коефициента и тамън около 1 път и половина в началото на хода и около 2 пъти в края, т.е. ще ви трябва почти два пъти по-твърда пружина, за да не продънвате шока в края му. Когато обаче я сложите сами ще разберете, защо вашата система от джаджи и кобилици е просто губене на време и пари и в крайна сметка даже сте скапали колелото.

Как се отразява два пъти по-твърда пружина, в комбинацията с всички тия нови ставички на натоварването на всички заварки.... вие сте инжинери, вие ще кажете. Аз нямам време да го смятам. Ако бях се засилил с електрожена да правя нещо такова, щях ако не да го сметна, то поне да го премисля. Сега мисленето ще си остане за вас. Пък ако не ви се мисли, карайте си така и като се пукне някоя заварка - пак с електрожена... Най-много нещо да се счупи, кво толкова!

Вдигането на средното също е очевидно, но това е тема за друга лекция.

С молиФ и линийка - толкоз. Който иска да се занимава с Linkage, да покаже графиките. Аз съм до тук.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Сеп 20, 2006 7:29 am

[quote="did"]

[quote="ddevil"]

Plsss...нека е "[i]елементарно "смешно[/i]" моля те
[/quote]

Теория на машините и механизмите, short version
[/quote]
Ех, не беше лесно едно време с линийка и молив:D:beer:
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот did » Сря Сеп 20, 2006 2:58 pm

[quote="NovemberCharlie"]

Ех, не беше лесно едно време с линийка и молив
[/quote]

Не е лесно с линийка и молив, не е и по-точно от готовите специализирани компютърни програми, обаче те научава да мислиш, да си прадставяш и да разбираш не само какво става, а и защо става така.

Сега е по-модерно, вместо да си трошиш молива в главата, да поровиш в Гугъл и той да ти каже кое е най-правилно.

Другото модерно мислене е, че щом имаш електрожен и 25 годишен стаж като електроженист, то ти можеш да направиш всичко и то да работи по-добре, отколкото са го мислили разните му инженери-специалисти.

... а тия въпроси с кинематика на рамки, прогресия, регресия, коефициенти и т.н. са толкова дъвкани тук, че накрая чак аз ги разбрах. Чудно защо не ги четат децата, преди да дадат рамката си на "майстор".
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Сеп 20, 2006 3:06 pm

[quote="did"]

Ех, не беше лесно едно време с линийка и молив
[/quote]

Не е лесно с линийка и молив, не е и по-точно от готовите специализирани компютърни програми, обаче те научава да мислиш, да си прадставяш и да разбираш не само какво става, а и защо става така.

Сега е по-модерно, вместо да си трошиш молива в главата, да поровиш в Гугъл и той да ти каже кое е най-правилно.

Другото модерно мислене е, че щом имаш електрожен и 25 годишен стаж като електроженист, то ти можеш да направиш всичко и то да работи по-добре, отколкото са го мислили разните му инженери-специалисти.

... а тия въпроси с кинематика на рамки, прогресия, регресия, коефициенти и т.н. са толкова дъвкани тук, че накрая чак аз ги разбрах. Чудно защо не ги четат децата, преди да дадат рамката си на "майстор".
[/quote]
Мите, остаряваме, брат. За това.За нас компютрите са средство, за хлапретата са начин на живот.
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот did » Сря Сеп 20, 2006 3:12 pm

Мите, остаряваме, брат.[/quote]

Говори само за себе си. С тоя аватар си направо за оплакване.

Аз все още се държа горе-долу, ходя без бастун, даже последно време съм почнал да се подмладявам. Мисля си така, щото и при мен компютрите започват да стават начин на живот.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Сеп 20, 2006 3:15 pm

[quote="did"]

Мите, остаряваме, брат.[/quote]

Говори само за себе си. С тоя аватар си направо за оплакване.

Аз все още се държа горе-долу, ходя без бастун, даже последно време съм почнал да се подмладявам. Мисля си така, щото и при мен компютрите започват да стават начин на живот.
[/quote]
:D:beer:
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот ivankata » Сря Сеп 20, 2006 4:39 pm

За дървени философи които стоят в интернет, а не карат велосипеди мога да кажа, че теориите им
не съвпадат с реалността. Аз си карам всичко е супер, а който има интерес да се свърже с мен. Когато всичко се потроши, ще ви пусна снимки с последиците.
За централното: положението не се променя, челния ъгъл също. Тръбата за декланшора не се пипа. Единствено края на тръбата за седалката не може да се показва отдолу повече от 7-8 мм.
ivankata

Рейтинг: 1200

Мнениеот did » Сря Сеп 20, 2006 5:32 pm

Дааа, знаех си аз, че няма смисъл да си губя времето. Ще си взема поука.

Ванка, със драве и кеф да си го караш!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот kotka12 » Сря Сеп 20, 2006 6:58 pm

@did
що се хабиш??
освен това, да си кажа честно, и аз си мислех, че се подмладявам, а се оказа старческо вдетиняване:rofl::rofl::rofl:

:beer::beer::beer:
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот screamBoy » Сря Сеп 20, 2006 9:32 pm

след като рамото не се променя (точка на лагеруване, разстояние от средна до задна ос) то максималния ход на рамката няма как да бъде променен спрямо оригиналния, може само да се играе с крайната сгъната позиция на шока т.е. да се допуска задницата все по-близо до седалковата тръба, а това променя работния ход на рамката (сиреч сглобена); така че (А) - не се променя хода на рамката, променя се само работния й ход (т.е. коя част от хода се използва)
за да се запази максимално прогресивността то трябва да се запази максимално позицията на шока - тук е мястото на моето предложение да се изместят ушите на рамото малко по-назад
с ршение с допълнителни елементи се променя повече, няма начин да не, вече дали did го е показал добре или не - милиметрова хартия, пергелче
средното НЯМА как да се вдигне след като рамото и хвата му (и вилката и челния ъгъл де) не се променят
и (Б) ако някой се зачете какво е писано за тази рамка от пускането й на пазара със сигурност ще се запита защо РАМ направиха техния Бегемот толкова скъп (FR 2005) и защо ДРАГ не правят само малки промени вместо да изкарат съвсем нов модел под същото име :)
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Мнениеот bikerider » Чет Сеп 21, 2006 9:53 am

[quote="ivankata"]
не карат велосипеди
[/quote]

ама верно ли? :roll2::roll2::roll2:
ахахахахахахаха :rofl::rofl::rofl::emlaugh:

@did: :agree: Нека наистина оставим естествения подбор (заварките) да си свърши работата.

Edit: що ли темата ми напомня за [url=http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=17024][u]тази симпатична тема[/u][/url]... :spin:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Сеп 21, 2006 10:43 am

[quote="bikerider"]

[quote="ivankata"]
не карат велосипеди
[/quote]

ама верно ли? :roll2::roll2::roll2:
ахахахахахахаха :rofl::rofl::rofl::emlaugh:

@did: :agree: Нека наистина оставим естествения подбор (заварките) да си свърши работата.

Edit: що ли темата ми напомня за [url=http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=17024][u]тази симпатична тема[/u][/url]... :spin:
[/quote]
Само, че заглавието ще бъде: Регресивно окачване влезе в задника на младеж. Трети ден хирурзи не могат да извадят шока.
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот bikerider » Чет Сеп 21, 2006 11:13 am

Честно, не ме влече ни да си разбивам главата, ни да ми влиза шок в задника :D

Ама тва е сигурно щото остарявам и съм се превърнал в "дървен философ" :rofl::rofl::rofl:

Та така и с ivankata - "глас народен, глас Божи" :rofl::rofl::bowdown:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Предишна

Назад към Архив