поредната измама

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

поредната измама

Мнениеот BeOne » Чет Юни 03, 2004 2:57 pm

та значи:

заявих си преди време от веломаниата marzocchi DJ3 -130mm. чаках го доста време и накрая го дочаках. както обещанието така и продажбата беше за DJ3 130мм.

обаче с течение на времето установих че вилката повече от 9-10см неможе да се сгъне. когато и сменях маслото и извадих пружините се оказа че максималното сгъване е 11см, което в сглобен вид е невъзможно. поразтърсих из нета и се оказа че има модел и с 11см. ход, т.е. какъвто ми е бил продаден и на мен.

та питането ми е основно към веломания как ще ми обяснят тази ситуация ?!?!
Don't be second, BE ONE!
BeOne

Рейтинг: 1202

Мнениеот MOD » Чет Юни 03, 2004 3:14 pm

Отиди на място и ги попитай ... във всички случай е по-удачно, отколкото да го обсъждаме тук.
--------------------------------------------------------------------

MOD = Master Of Disaster :D:D:D
"Никога не спори с тъпак, хората може да не забележат разликата."
MOD

Рейтинг: 1715

Мнениеот bikerider » Чет Юни 03, 2004 3:19 pm

[quote="BeOne"]

та значи:

заявих си преди време от веломаниата marzocchi DJ3 -130mm. чаках го доста време и накрая го дочаках. както обещанието така и продажбата беше за DJ3 130мм.

обаче с течение на времето установих че вилката повече от 9-10см неможе да се сгъне. когато и сменях маслото и извадих пружините се оказа че максималното сгъване е 11см, което в сглобен вид е невъзможно. поразтърсих из нета и се оказа че има модел и с 11см. ход, т.е. какъвто ми е бил продаден и на мен.

[/quote]

За кой модел DJ3 говорим - 2003 или 2004?
- DJ3 2003 (жълтеникави тръби, сребриста корона): 130мм като може да се намали до 110мм с вътрешна пренастройка.
- DJ3 2004 (сребристи тръби, черна корона): 110мм, като може да се увеличи до 130мм, чрез комплект който се закупува [b][i]отделно[/i][/b]

Та моя съвет към теб е: спомни си за какво си говорил с Веломания и дали не е било миналата година когато са изчерпали DJ3 2003 наличностите. Нямам впечатления Веломания да мамят клиентите си за техническите данни на нещата които продават.

Edit: Повтарял съм вече не знам колко пъти - обявения ход на вилката е БЕЗ МАСЛО. Никоя вилка не реализира на практика обявения си ход в нормални условия. Ако го прави, ще се счупи. Затова има хидравлика вътре, за да спре вилката от удряне при скок. Това става като спира сгъването, тоест повярвай ми ти [size=167][b]НЕ ИСКАШ[/b][/size] да използваш последните 1-2см от хода :D:8D:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот AgentOrange » Чет Юни 03, 2004 6:56 pm

[quote="bikerider"]
Edit: Повтарял съм вече не знам колко пъти - обявения ход на вилката е БЕЗ МАСЛО. Никоя вилка не реализира на практика обявения си ход в нормални условия. Ако го прави, ще се счупи.
[/quote]

Имам 2 вилки, който често реализират целия си ход без да се усеща bottom-out-а. DJ3 и 888R. Във вилките [i]май[/i] има масло. Едни батковци ми казаха, че така трябвало да работят правилно настроените вилки. Дали ще се счупят? :D:D:D:D:D:D:D:D
Аватар
AgentOrange

Рейтинг: 1965

Мнениеот HellRaider » Чет Юни 03, 2004 7:00 pm

pa i az boxxer-a go zgyvam do krai chat pat
Вчера е история.
Утре е мистерия.
Днес е подарък.
HellRaider

Рейтинг: 1700

Мнениеот Metal_Psycho » Чет Юни 03, 2004 10:51 pm

Па и Monster-T го згъвам до край чат пат и тва хич не ми пречи.
Както каза bikerider,не е хубаво вилката да се сгъва толкова колкото и е максимума без масло и без пружини.Може и да не се стчупи,но пак не е хубаво,каквото и да са ти разправяли батковците Аgente:D
Последните 1-2см винаги са служели като буферна зона.Същото е и при задните шокове,ако искате питайте самите им създатели,същото ще ви кажат.
Аватар
Metal_Psycho

Рейтинг: 1993

Мнениеот HellRaider » Чет Юни 03, 2004 11:00 pm

[quote="Metal_Psycho"]

Както каза bikerider,не е хубаво вилката да се сгъва толкова колкото и е максимума без масло и без пружини.Може и да не се стчупи,но пак не е хубаво,каквото и да са ти разправяли батковците Аgente:D
Последните 1-2см винаги са служели като буферна зона.Същото е и при задните шокове,ако искате питайте самите им създатели,същото ще ви кажат.
[/quote]

aide aide ti za zadnite harmortesiori ne obqsnqvai kolko se zgyvat, che te znam kak gi zgyva6 hahaha BAM TRQS lele maiko ooo ko stana [:0]
Вчера е история.
Утре е мистерия.
Днес е подарък.
HellRaider

Мнениеот Metal_Psycho » Чет Юни 03, 2004 11:08 pm

[quote="HellRaider"]

[quote="Metal_Psycho"]

[/quote]

aide aide ti za zadnite harmortesiori ne obqsnqvai kolko se zgyvat, che te znam kak gi zgyva6 hahaha BAM TRQS lele maiko ooo ko stana [:0]
[/quote]

ХААААААХААХАХАХ:D:D:D
Ти пък сега!Аз тоя дето го пратих на по-добро място преди да сдаде багажа го карах цели две години.Каде ми лепваш подобен стикер,а?:D
:D:D:DАма си начииии,аз се опитвам да ва оразовам,а ти ме изкарваш аbuser [:p]
Аватар
Metal_Psycho

Мнениеот HellRaider » Чет Юни 03, 2004 11:25 pm

[quote="Metal_Psycho"]

Ти пък сега!Аз тоя дето го пратих на по-добро място преди да сдаде багажа го карах цели две години.Каде ми лепваш подобен стикер,а?:D
[/quote]

ee sorry az kakvo da napravq kato si se maskiral taka dobre na ABUSER
hehe
prosto kato te vidi chovek i moe se obyrka
Mnogo si dobyrv degizirovkata hehe [:p]
Вчера е история.
Утре е мистерия.
Днес е подарък.
HellRaider

Мнениеот Metal_Psycho » Чет Юни 03, 2004 11:28 pm

[quote="HellRaider"]

[quote="Metal_Psycho"]

[/quote]

ee sorry az kakvo da napravq kato si se maskiral taka dobre na ABUSER
hehe
prosto kato te vidi chovek i moe se obyrka
Mnogo si dobyrv degizirovkata hehe [:p]
[/quote]

:D:D:D:8D:Нали:8D::D:D:D
Но freeride без abuse нестава,трябват жертви.Но за разлика от някои аз не си търся гаранция след като съм изкъртил нещо,а гледам да си го оправя сам или с помощ от френдове,в краен случай си зимам нова:D.
Патил съм си от гаранционни поправки-резултата беше по-зле от състоянието в което го бях оставил,сам си прази изводите:8D:
Аватар
Metal_Psycho

Мнениеот Windstream » Пет Юни 04, 2004 2:20 am

@BeOne
Както bikerider вече каза новите DJ3 са със 110мм ход и стоманени подпори - причината е че на старите със 130мм алуминиевите подпори понякога се чупели под короната. Така че ако си с '04 модела де факто караш по-добра (за предназначението си) вилка от тази, която си очаквал. По въпроса за сгъването - вилките от DJ серията са си за скокове, съответно им се слагат и по-твърди пружини. Нивото на маслото също е от голямо значение - колкото е по-високо, толкова по-малко въздух ще има в подпорите и по-прогресивен ще ти е хода. За да има достатъчно чуствителност на малките неравности и ход за по-големите моя DJ3 '03 например е с отрицателно налягане на въздушните пружини и ниво на маслото свалено до 100мм (препоръчваното от Марцоки за моето тегло е 60мм) - дори така нормално я сгъвам само на 80-90мм, максимума който съм успял да изкарам е 115мм при нискоскоростно падане от половин метър само върху предното колело. Всичко това, разбира се, може много лесно да се оправи с един чифт пружини за Z1 съобразени с теглото и стила ми на каране, само че не знам доколко този вариант е приложим при теб (заради наличността/липсата им като резервни части).
Officially recognized show-off post whore - Yee-haw! :cowboy:
Аватар
Windstream

Мнениеот SOD » Пет Юни 04, 2004 7:37 am

[quote="bikerider"]

[quote="BeOne"]

та значи:

[/quote]

За кой модел DJ3 говорим - 2003 или 2004?
- DJ3 2003 (жълтеникави тръби, сребриста корона): 130мм като може да се намали до 110мм с вътрешна пренастройка.
- DJ3 2004 (сребристи тръби, черна корона): 110мм, като може да се увеличи до 130мм, чрез комплект който се закупува [b][i]отделно[/i][/b]

Та моя съвет към теб е: спомни си за какво си говорил с Веломания и дали не е било миналата година когато са изчерпали DJ3 2003 наличностите. Нямам впечатления Веломания да мамят клиентите си за техническите данни на нещата които продават.

Edit: Повтарял съм вече не знам колко пъти - обявения ход на вилката е БЕЗ МАСЛО. Никоя вилка не реализира на практика обявения си ход в нормални условия. Ако го прави, ще се счупи. Затова има хидравлика вътре, за да спре вилката от удряне при скок. Това става като спира сгъването, тоест повярвай ми ти [size=167][b]НЕ ИСКАШ[/b][/size] да използваш последните 1-2см от хода :D:8D:

[/quote]

Поклон пред думите на учителя Дзен Шу Ши
SOD = Stormtrooper Of Death

"Никога не се шпорИ с тъпак, защото може да ти го натъпче..."
SOD

Рейтинг: 1200

Мнениеот BeOne » Пет Юни 04, 2004 8:52 am

@bikerider

i s maslo i baz maslo i s pruzini i bez pruzini hoda nemoze da e 13 poradi fakta 4e viltaka v razpynato polozenie ima dylzina na vidimata 4ast na krakata 11cm. t.e. max moze da vleze 11cm, no ako njama kvo da ja spira (pruzini i maslo).

ina4e az sym ja sguval na 10max pove4e njama kak.
modela e 2003 no beshe ugovoren sys velomania a i prodaden kato DJ 1300mm.
moje i da e po-dobre 4e e 11cm, javno e po zdrava taka, no na men naistina mi lipsva mekia hod za obirane na bibraciite.
a hoda njama kak da se uveli4i na 13 poradi fakta 4e pruzinite sa dosta kysi, osven tova nad tjah ima i nekakvi plastmasovi vtulki dylgi okolo 4-5cm.

taka 4e mai si ostavam s 11cm
Don't be second, BE ONE!
BeOne

Мнениеот bikerider » Пет Юни 04, 2004 9:47 am

[quote="BeOne"]

@bikerider
i s maslo i baz maslo i s pruzini i bez pruzini hoda nemoze da e 13 poradi fakta 4e viltaka v razpynato polozenie ima dylzina na vidimata 4ast na krakata 11cm. t.e. max moze da vleze 11cm, no ako njama kvo da ja spira (pruzini i maslo).
[/quote]

ако наистина "dylzina na vidimata 4ast na krakata 11cm" значи имаш 2004 модел...

[quote="BeOne"]
ina4e az sym ja sguval na 10max pove4e njama kak.
[/quote]

точно това казвах и аз, помислих че питаш защо се сгъва само 10см.

[quote="BeOne"]
modela e 2003 no beshe ugovoren sys velomania a i prodaden kato DJ 1300mm.
[/quote]

щом си говорил за 2003 модел си търси 20-те мм от Веломания. има и разни потребителски организации, могат да ти помогнат ако решиш да си търсиш правата.

[quote="BeOne"]
a hoda njama kak da se uveli4i na 13 poradi fakta 4e pruzinite sa dosta kysi
[/quote]

както отбелязах хода се увеличава с travel upgrade kit - това всеки може да го прочете на страницата на жабарите.
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Пет Юни 04, 2004 9:49 am

[quote="SOD"]
Поклон пред думите на учителя Дзен Шу Ши
[/quote]

Свободно :D:8D:
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Пет Юни 04, 2004 9:51 am

[quote="AgentOrange"]
Имам 2 вилки, който често реализират целия си ход
[/quote]

че и 1-2 мм отгоре... :D:8D:
Аватар
bikerider

Мнениеот Metal_Psycho » Пет Юни 04, 2004 11:41 am

[quote="bikerider"]

[quote="AgentOrange"]
[/quote]

[/quote]

:D:D:D
Аватар
Metal_Psycho

Мнениеот AgentOrange » Пет Юни 04, 2004 1:49 pm

[quote="bikerider"]

[quote="AgentOrange"]
[/quote]

[/quote]

Всъщност понякога и по повече ;)
Сигурно е щото ги карам повече, от колкото говоря за тях ;):D
Аватар
AgentOrange

Мнениеот AgentOrange » Пет Юни 04, 2004 1:51 pm

[quote="Metal_Psycho"]
Може и да не се стчупи,но пак не е хубаво,каквото и да са ти разправяли батковците Аgente:D
[/quote]

ОК :D Само теб ще слушам, батковците да си гледат работата.
Аватар
AgentOrange

Мнениеот bikerider » Пет Юни 04, 2004 2:04 pm

[quote="AgentOrange"]

[quote="bikerider"]

[quote="AgentOrange"]
[/quote]

[/quote]

[/quote]

тва е щото си мълчалив по природа... карачо... :D:8D:
Аватар
bikerider

Мнениеот BeOne » Пет Юни 04, 2004 4:36 pm

[quote="Windstream"]

@BeOne
...Нивото на маслото също е от голямо значение - колкото е по-високо, толкова по-малко въздух ще има в подпорите и по-прогресивен ще ти е хода. За да има достатъчно чуствителност на малките неравности и ход за по-големите моя DJ3 '03 например е с отрицателно налягане на въздушните пружини и ниво на маслото свалено до 100мм [/quote]

би ли обяснил по подробно какво разбираш под отрицателно налягане?
и как се определя нивото на маслото, т.е. от къде ги мериш тия 100мм.
напрактика и аз се интересувам вилката да ми е по чувствителна и мека (доколкото може със сегашните пружини де) защото я карам основно на фрирайд.
Don't be second, BE ONE!
BeOne

Мнениеот AgentOrange » Пет Юни 04, 2004 4:54 pm

[quote="bikerider"]

[quote="AgentOrange"]

[quote="bikerider"]

[quote="AgentOrange"]
[/quote]

[/quote]

[/quote]

тва е щото си мълчалив по природа... карачо... :D:8D:
[/quote]

Само когато трябва :D:D:D
Аватар
AgentOrange

Мнениеот Shimana » Пет Юни 04, 2004 5:50 pm

Ако DJ3-то е купено след август месец 2003, значи е модел 2004 година.
Ако е така bikerider ще те оправи :D
Shimana

Рейтинг: 1200

Мнениеот Windstream » Съб Юни 05, 2004 4:01 am

[quote="BeOne"]

би ли обяснил по подробно какво разбираш под отрицателно налягане?
и как се определя нивото на маслото, т.е. от къде ги мериш тия 100мм.
напрактика и аз се интересувам вилката да ми е по чувствителна и мека (доколкото може със сегашните пружини де) защото я карам основно на фрирайд.
[/quote]

Нивото на маслото се мери от горния ръб на подпорните тръби при извадени пружини и в сгънато положение на вилката. При 100мм като я разгъна маслото едва покрива главите на буталата, само че при теб може би ще е по-различно заради по-малкия ти ход. Отрицателно налягане аз постигам като увисна на предницата (вилката се сгъва малко) и отворя вентилите на краката - така част от въздуха който досега е бил вътре излита и налягането се изравнява с атмосферното. В резултат като затворя вентилите и оставя вилката да се разгъне под действието на металните пружини, налягането на въздуха става по-малко от атмосферното т.е. в първите 20-25мм от хода действа против металните пружини и чак след това почва да им помага. BTW моята вилка е с променена хидравлика (пак SSV, но позволяваща по-голям поток на маслото за по-слаб rebound) + разни други малки добавки из вътре с цел по-мазна работа на пътеките (щото карам прекалено спокойно ;)). По въпроса защо вилката ти е със 110мм ход като е 2003 модел (напълно ли си сигурен в последното, я кажи какъв цвят са подпорите и короната?) - мисля че в MTBR четох че има такъв OEM модел, както от новите сега има ОЕМ модел със 130мм ход. За вилките на Веломания се говореше че са ОЕМ-ски...
Аватар
Windstream

Мнениеот eXtreMen » Съб Юни 05, 2004 8:59 am

[quote="BeOne"]

та значи:

заявих си...
...
[/quote]

Тук ли е мястото да питаш Веломания що ти е такава а не е такава вилката?!?
"Онова, което порицаеш, на свой ред ще порицае теб и един ден ти ще се превърнеш в онова, което си осъдил."
Аватар
eXtreMen

Мнениеот BeOne » Съб Юни 05, 2004 2:39 pm

[quote="Windstream"]
По въпроса защо вилката ти е със 110мм ход като е 2003 модел (напълно ли си сигурен в последното, я кажи какъв цвят са подпорите и короната?) - мисля че в MTBR четох че има такъв OEM модел, както от новите сега има ОЕМ модел със 130мм ход. За вилките на Веломания се говореше че са ОЕМ-ски...
[/quote]

цвета на краката е жълтеникав, короната алуминиева, ботушите сребрист металик
ето такава е но не с черни а както казах със ребристи ботуши
[img]http://www.extremesports.ltd.uk/mtb/graphics/marzocchi/marzocchi-dirt-jumper3.jpg[/img]
Don't be second, BE ONE!
BeOne

Мнениеот Windstream » Нед Юни 06, 2004 3:20 am

Мисля че единия байк на AgentOrange е с такава вилка каквато ти описваш (поне на снимки така изглежда), може би той ще е в състояние да ти даде повече инфо по въпроса... аз лично силно подозирам някой OEM-ски номер.
Аватар
Windstream

Мнениеот bikerider » Пон Юни 07, 2004 9:16 am

[quote="Shimana"]

Ако DJ3-то е купено след август месец 2003, значи е модел 2004 година.
Ако е така bikerider ще те оправи :D
[/quote]

неща него, искам теб, любима ;):D:8D:
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Пон Юни 07, 2004 10:26 am

[quote="AgentOrange"]
Имам 2 вилки, който често реализират целия си ход без да се усеща bottom-out-а. DJ3 и 888R. Във вилките [i]май[/i] има масло. Едни батковци ми казаха, че така трябвало да работят правилно настроените вилки. Дали ще се счупят? :D:D:D:D:D:D:D:D
[/quote]

Цитат от Marzocchi 2002 Troubleshooting Manual, страница 11, Oil Height:

[size=100]"Oil height can be used to tune the spring rate in the Bomber suspension forks. The height of the oil determines the air volume in the fork and can be adjusted to compress the air as needed. Raising the oil height will create a smaller air chamber, causing the spring rate to become increasingly stiffer as the fork compresses. Decreasing the oil height will create more of a linear spring rate because it does not compress the air as much. [i][u][b]Aggressive riders[/b] will want to use the maximum oil height to help the fork resist bottoming.[/u][/i] Adjusting the oil height is not a substitute for the correct spring rate and should only be used to fine-tune the spring rate."[/size]

Това мисля изчерпва въпроса за твоите батковци... :D:8D:
Аватар
bikerider

Мнениеот Metal_Psycho » Пон Юни 07, 2004 10:34 am

[quote="bikerider"]

[quote="AgentOrange"]
[/quote]

Цитат от Marzocchi 2002 Troubleshooting Manual, страница 11, Oil Height:

[size=100]"Oil height can be used to tune the spring rate in the Bomber suspension forks. The height of the oil determines the air volume in the fork and can be adjusted to compress the air as needed. Raising the oil height will create a smaller air chamber, causing the spring rate to become increasingly stiffer as the fork compresses. Decreasing the oil height will create more of a linear spring rate because it does not compress the air as much. [i][u][b]Aggressive riders[/b] will want to use the maximum oil height to help the fork resist bottoming.[/u][/i] Adjusting the oil height is not a substitute for the correct spring rate and should only be used to fine-tune the spring rate."[/size]

Това мисля изчерпва въпроса за твоите батковци... :D:8D:
[/quote]

:8D:
Аватар
Metal_Psycho

Следваща

Назад към Архив