Терминологията

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Терминологията

Мнениеот TOYAGA » Пон Окт 20, 2003 5:24 pm

@ Admin

Доста по-късно някой се сети да оприличи планките за амортисьора на кобилици - нещо, което на мен за съжаление не ми бе хрумнало при писането на статията. И, макар наименованието с нищо да не променя нещата, смятам, че "окачване с кобилици" звучи по-добре от "окачване на кантар" и в известна степен асоциацията е по-точна отколкото тази с везни.

Първо уточнение
Този "някой", който е оприличил елемента, свързващ задницата с амортисьора като "кобилица", е с неизвестен (вероятно древногръцки или още по-древен произход), но пък за сметка на това не го е направил "доста по-късно", а доста по-рано от момента, в който си се напъвал да туряш в ред терминологията...:D
"Кобилица" е основен и точно дефиниран елемент в механиката, а оттам е възприет и в машиностроенето – всеки първокурсник в инженерна специалност или какъвто и да било техникум ще те увери в това.
Второ уточнение
Не е правилно да се казва "окачване с кобилици", а "окачване с (на) кобилицА", тъй като става въпрос за две неподвижно свързани планки, представляващи един функционален елемент. Да не говорим, че има и велосипеди с фрезована от масивна заготовка кобилица...
Трето уточнение
Не е въпроса в звученето, а в правилността на понятието. Поздравявам те за усилията да приведеш терминологията във вид, който да не звучи лаишки и неграмотно и едновременно с това да звучи на български. Това наистина е нещо, което си заслужава усилията, защото се записва директно в историята на езика...

Get mad, then get over it.
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот Admin » Пон Окт 20, 2003 9:13 pm

[quote="TOYAGA"]

@ Admin

[quote]Доста по-късно някой се сети да оприличи планките за амортисьора на кобилици - нещо, което на мен за съжаление не ми бе хрумнало при писането на статията. И, макар наименованието с нищо да не променя нещата, смятам, че "окачване с кобилици" звучи по-добре от "окачване на кантар" и в известна степен асоциацията е по-точна отколкото тази с везни. [/quote]

Първо уточнение
Този "някой", който е оприличил елемента, свързващ задницата с амортисьора като "кобилица", е с неизвестен (вероятно древногръцки или още по-древен произход), но пък за сметка на това не го е направил "доста по-късно", а доста по-рано от момента, в който си се напъвал да туряш в ред терминологията...:D
"Кобилица" е основен и точно дефиниран елемент в механиката, а оттам е възприет и в машиностроенето – всеки първокурсник в инженерна специалност или какъвто и да било техникум ще те увери в това.
Второ уточнение
Не е правилно да се казва "окачване с кобилици", а "окачване с (на) кобилицА", тъй като става въпрос за две неподвижно свързани планки, представляващи един функционален елемент. Да не говорим, че има и велосипеди с фрезована от масивна заготовка кобилица...
Трето уточнение
Не е въпроса в звученето, а в правилността на понятието. Поздравявам те за усилията да приведеш терминологията във вид, който да не звучи лаишки и неграмотно и едновременно с това да звучи на български. Това наистина е нещо, което си заслужава усилията, защото се записва директно в историята на езика...

[/quote]

Мерси за уточненията. :8D:
За съжаление съм далеч от инженерството (дори от кандидатстването за него ;)), затова не знаех, че кобилицата е широко използван термин там. Признавам си го чистосърдечно.:I Ще дооправя нещата в статията, за да са съвсем точни. :8D:

Животът е кратък, карай бързо!
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот TOYAGA » Вто Окт 21, 2003 1:22 pm

[quote]За съжаление съм далеч от инженерството [/quote]

Nobody's perfect!:D:D:D

Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Назад към Архив