Моля кажете ми свястно колело до 450-500 лв.

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Моля кажете ми свястно колело до 450-500 лв.

Мнениеот ResidentEV » Съб Юни 04, 2005 8:03 pm

Здравейте...
Нов съм във форума и ми е приятно, че ще се присъединя към вас (ако ми позволите разбира се!!!). Знам че постът ми е доста травиален, но тъй като тепърва "навлизам" в нещата, се надявам да ме разберете :)
и така.... като цяло байкът, който ще си купя, ще ми е първи (имах един, ама не е за разправяне) и затова искам съвет от Вас, какъв да е? Скромният ми бюджет се равнява на 450-500 лв. Затова нека предложенията ви да са в тази граница (ще ви бъда благодарен).
Т.к. сега започвам с "велосипедирането" :) като начало ще използвам байка в града, но след някой и друг месец, ще започна да ходя и по горички, планини и така нататък. Имайки предвид многото колела, предлагащи се на нашият пазар, кажете ми някое и друго байкче "побиращо" се в тези пари, което да е с добро качество (доколкото може :) разбира се)... а и щях да забравя един доста важен според мен факт. Предполагам и теглото на велосипедиста има значение, затова ви пиша и моето - 108 кг.
Дано да има байк, който да си заслуважа за тези пари. И да знаете, че РАЗЧИТАМ НА ВАС !!!
Благодаря, на всички които са имали търпението да прочетат ферманът ми :8D:
ResidentEV

Рейтинг: 1200

Мнениеот PzNike » Съб Юни 04, 2005 9:16 pm

Всъщност по-важно е колко си висок, отколкото колко си тежък. Така че внимавай като си избираш размер на рамката. Иначе според мен най-доброто за тези пари е:
Drag Ontario Team Edition

[url]http://dragbicycles.com/ontario_team_bike.html[/url]

[img]http://dragbicycles.com/images/ontario_team_bike.jpg[/img]
Achtung Panzer!
PzNike

Рейтинг: 1700

Мнениеот ne4ovek » Съб Юни 04, 2005 9:37 pm

Послушай го-прав е :thumbu:
ne4ovek

Мнениеот F1-MAN » Нед Юни 05, 2005 9:27 am

Или направо Drag ZX5 за 560лв:).
Аватар
F1-MAN

Рейтинг: 2000

Мнениеот ResidentEV » Нед Юни 05, 2005 10:40 am

Благодаря Ви много за тези предложения. Очевидно ще се насоча към един от 2-та байка, които ми предложихте. И двата много ми харесват. А относно парите, съм готов да се прежаля за още 50-60 лв. за да мога да си взема ZX5, ако е по-добър наистина. Искам да ви попитам и за марката Cross. Какво ще кажете за тях? На мен по ми харесват Drag, но все пак се чувствам длъжен да ви попитам.
Също така искам да питам, дали Drag Ontario Team Edition и Drag ZX5 се продават при дилърите на Drag в София. Ако ги има, кажете ми в кой магазин, ако пък не ще ги потърся.
Много Ви благодаря за отговорите пичове. Знаех си, че мога да разчитам на Вас :peace:
ResidentEV

Мнениеот ne4ovek » Нед Юни 05, 2005 1:28 pm

За Крос не си помисляй-можеш да си купиш от тях за ~ 500лв. Циклон(Две дискови спирачки,Двукоронна вилка,Заден амортисьор),и като цяло колелото не струва
Правилно си се насочил към Драг :beer:
ne4ovek

Мнениеот ResidentEV » Нед Юни 05, 2005 1:42 pm

Благодаря Ви за съветите. Вие сте номер 1...
:beer: на всички байкъри, настоящи и бъдещи :)
ResidentEV

Мнениеот Daimler » Нед Юни 05, 2005 1:53 pm

ResidentEV, vijdam, 4e i ti se ubedi kolko sa to4ni i pe4eni pi4ovete tuka. Vzemi oba4e dobre si izmeri daljinata na kra4kata: Edin priatel prodava BMW-koleleta v Germania, tam pove4eto ramki se pora4vat v zavoda, sled kato e do6al klienta i sa mu premerili daljinata na krakata, dori zadnicite meriat, 4e da pora4at to4na sedlaka. Ta toi kazva taka: [b]Vzemi edna debela kniga, izpravi se do stenata, i ia nabii iako mejdu ta6acite.Otbeleji kade e gorniat i krai. T.E.kade to4no ti zapo4va kraka. Umnoji 4isloto (primerno 90 cm) po 0,66. Za MTB izvadi sled kato si umnojil 8-10 cm. Razdeli polu4enoto 4islo na 2,54. Polu4ava se 4islo niakade okolo 20. Tova e goleminata na ramkata v zoll.[/b] Az sym visok 193 cm i mi izliza 21 Zoll ramka.

Jelaia ti mnogo radost i adrenalin s novoto kolelo.
Daimler

Мнениеот Daimler » Нед Юни 05, 2005 1:58 pm

Mai pak se nalaga da molia expertite tuk za informacia: [b]Drag ZH5 moje li da se nameri i s ramka 16 Zoll[/b]?

A [b]Drag F4 s ramka 21 Zoll[/b]?

Nadiavam se niakoi osvedomen da mi pomogne.
Mersi!!!
Daimler

Мнениеот Daimler » Нед Юни 05, 2005 2:11 pm

A, i o6te ne6to vajno: Ima razli4i metodi za merene na ramkata. Primerno znam, 4e nemcite meriat ramkata po edin na4in, italiancite po drug. Na men primerno v tozi forum mi preporazaha da si kupia ramka 18". V Germania mi kazaha, 4e mi triabva po gornata formula 20"-21". Vajmojno e i dvete strani da imat pravo. No v Ger da meriat ramkata 4ak do gornata 4ast na trabata, deto vliza sedalkata (ne znam kak se nari4a tova na profesionalnia jargon).

No viarvam, 4e tuk vse niakoi 6te znae za kakvo ide re4 i 6te ni svetne i dvama ni.
Daimler

Мнениеот GOА1 » Нед Юни 05, 2005 2:33 pm

[quote="Daimler"]

[b]Vzemi edna debela kniga, izpravi se do stenata, i ia nabii iako mejdu ta6acite.Otbeleji kade e gorniat i krai. T.E.kade to4no ti zapo4va kraka. Umnoji 4isloto (primerno 90 cm) po 0,66. Za MTB izvadi sled kato si umnojil 8-10 cm. Razdeli polu4enoto 4islo na 2,54. Polu4ava se 4islo niakade okolo 20. Tova e goleminata na ramkata v zoll.[/b]
[/quote]

Това важи в случай, че можеш да смъкнеш седалката до край, т.е. да опре в тръбата. И в случай че използва колелото само за спускане.
Например, ако средното движение е на 31-32 см. от земята и повече въртиш отколкото се спускаш (както в моя случай), а рамката е избрана според този метод (завирах си книгата, мерих, смятах и височината на рамката съвпадна с изчислената) и вдигнеш седалката така, че да въртиш с опънати крака, се оказва че си се качил доста на високо.
И поради тази причина съм падал няколко пъти когато съм спирал на наклонен терен и съм си правил илюзията че ще се подпра с крак :I.
За дълго каране без спирки няма голямо значение.
Универсална формула няма. Качваш се на колелото и си преценяваш.
GOА1

Мнениеот Ozzie » Нед Юни 05, 2005 2:53 pm

[quote]daimler
Драг ZX 5 може ли да се намери с рамка 16"?[/quote]

Едва ли...
[quote]daimler
А Драг F4 с рамка 21"?[/quote]

[size=167][color=red][b]НИКОГА!!![/b][/size][/color]
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот PzNike » Нед Юни 05, 2005 4:47 pm

[quote="Daimler"]

[b]Drag ZH5 moje li da se nameri i s ramka 16 Zoll[/b]?
[/quote]

Тази година май има няколко размера ZX5 така че има някакъв шанс.

[quote="Daimler"]

A [b]Drag F4 s ramka 21 Zoll[/b]?
[/quote]

Доколкото знам - рамката на F4/F5 е само един размер - 17".
Преди време tailor беше постнал една схема на рамката - не съм сигурен дали още е актуална, но ако искаш може да я погледнеш тук:
[url=http://www.mtb-bg.com/album/PzNike/4-F5rr.jpg]рамка на F5[/url]
Achtung Panzer!
PzNike

Мнениеот PzNike » Нед Юни 05, 2005 5:04 pm

@ResidentEV
По-добре стой далеч от Крос, ако не искаш беля на главата.
И двата модела на Драг - Онтарио Тийм и ZX5 са доста добри. Е ZX5 е малко по-добър.
Един съвет - ако вземеш Онтарио Тийм - говори с хората да ти сменят задната спирачка срещу доплащане веднага, защото оригиналната е малко слаба. Препоръчвам Shimano BR-M420, предполагам че смяната ще е макс за 15лв. Ако не бъркам ZX5 е точно с M420 отзад (или може би М430).
Адреси на магазини - [url=topic.asp?TOPIC_ID=2647]тук[/url]
специално за Драг-ове по-добре погледни в магазините на Веломания.
Achtung Panzer!
PzNike

Мнениеот ResidentEV » Нед Юни 05, 2005 5:13 pm

Здравейте отново :)
И така,направих каквото Daimler каза. Полученото число е 18,41. С риск да прозвучи смешно на много от вас, искам да попитам тези 18", 19", 21" (цола)и т.н. какво значат? В смисъл, някакъв диаметър ли... и също за дължината на тръбата на седалката, каква трябва да е тя?
ResidentEV

Мнениеот klmn » Нед Юни 05, 2005 5:34 pm

Според мен,ако си 180-185см.19инч.рамка е идеална.По-добре по-ниска,отколкото висока.Keep ball's!
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот PzNike » Нед Юни 05, 2005 5:45 pm

[quote="ResidentEV"]

...тези 18", 19", 21" (цола)и т.н. какво значат?[/quote]

Тези инчове или цолове значат разстоянието от средното движение до отвора където влиза колчето на седалката (дано си го представи).
Общо взето дават някаква идея за голенмината на рамката макар че е по-добре да имаш пълна схема с различните размери тъй като различните рамки имат различна геометрия (съотношение между дължината на различните тръби и различни ъгли).
Achtung Panzer!
PzNike

Мнениеот ResidentEV » Нед Юни 05, 2005 6:36 pm

Благодаря Ви за изчерпателните отговори. Някой знае ли, дали Drag ZX5 има 19" рамка (дано да има)...:bouncy:
ResidentEV

Мнениеот TOYAGA » Нед Юни 05, 2005 9:49 pm

[quote="Daimler"]

... Vzemi oba4e dobre si izmeri daljinata na kra4kata ... [b]Vzemi edna debela kniga, izpravi se do stenata, i ia nabii iako mejdu ta6acite.Otbeleji kade e gorniat i krai. T.E.kade to4no ti zapo4va kraka. Umnoji 4isloto (primerno 90 cm) po 0,66. Za MTB izvadi sled kato si umnojil 8-10 cm. Razdeli polu4enoto 4islo na 2,54. Polu4ava se 4islo niakade okolo 20. Tova e goleminata na ramkata v zoll.[/b] Az sym visok 193 cm i mi izliza 21 Zoll ramka.
.................
A, i o6te ne6to vajno: Ima razli4i metodi za merene na ramkata. Primerno znam, 4e nemcite meriat ramkata po edin na4in, italiancite po drug. Na men primerno v tozi forum mi preporazaha da si kupia ramka 18". V Germania mi kazaha, 4e mi triabva po gornata formula 20"-21". Vajmojno e i dvete strani da imat pravo. No v Ger da meriat ramkata 4ak do gornata 4ast na trabata, deto vliza sedalkata (ne znam kak se nari4a tova na profesionalnia jargon).

[/quote]

Драги Daimler, моите уважения, но нЕмаше да е никак зле да ФЪрлиш един поглед на нашия любим FAQ преди да прокламираш толкова смело и въодушевено правилата за мерене/избор на рамки... Работата е в това, че:

1. НЕма никаква нужда от насилие - достатъчно е книгата да е в плътен контакт с висулките, а не да "се набива" в тях. Що се отнася до дебелината на книгата - достатъчно е да е с обем, отговарящ на диаметъра на средностатистическа горна тръба/нос на седалка. Вероятно по света има и хора, които биха предпочели по-дебели книги и по-здраво "набиване", но за тях може би ще може да ти разкаже повече твоят приятел, който дори и задници мери... :D

2. Няма национално базирани ("nemcite meriat ramkata po edin na4in, italiancite po drug") различия в меренето на рамките. Има различия, базирани на вида/предназначението на рамките. Формулата [b]"височина на чатала x 0,665 = размер на рамката в САНТИМЕТРИ (т. е. разстоянието от центъра на средното движение до пресечната точка на седалковата и горната тръба)" [/b]се използва за избор на класически ШОСЕЙНИ рамки (без "slope" на горната тръба). Ако горната тръба има "slope", тогава за размер на рамката се приема разстоянието от центъра на средното движение до върха на седалковата тръба.
За MTB-рамки се използва друга формула - [b]"височина на чатала x 0,226 = размер на рамката в ИНЧОВЕ/ЦОЛОВЕ (т. е. разстоянието от центъра на средното движение до върха на седалковата тръба)"[/b]. НЕма никви ваденици, прибавяници и прочие гимнастики...

3. Разбира се, тези ФОРМУЛИ са само ориентировъчни. ПЕРФЕКТНО НАПАСВАНЕ на карач към рамка е възможно само при наличие на пълна антропометрична снимка на карача и произведена в съответствие с нея и стила на каране рамка...

Всичко друго са Kneipenweisheiten... :beer:
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот ResidentEV » Пон Юни 06, 2005 10:16 am

Хехе :), здравейте отново..
вече реших, какво да бъде моето бъдещо байкче. То ще е Drag ZX5..... отивам днес да си го купя и изведнъж БУМ тук няма, там няма ииии.... направо се хванах за главата. Сега се надявам на един магазин, пък да видим какво ще стане (стискам си палци) :)
Относно съвета на TOYAGA, послушах и него и полученото число е 19,41 следователно имайки предвид съвета на един от вас "по-добре по-малка рамка отколкото по-голяма" явно ще взема 19", което се равнявало на L.
Надявам се да го намеря по-скоро тази ZX5-чка, за да мога да се трепам :banghead::evil::rofl::yawn2:
ResidentEV

Мнениеот shaggy86 » Пон Юни 13, 2005 7:48 am

[quote="ResidentEV"]

Хехе :), здравейте отново..
вече реших, какво да бъде моето бъдещо байкче. То ще е Drag ZX5..... отивам днес да си го купя и изведнъж БУМ тук няма, там няма ииии.... направо се хванах за главата. Сега се надявам на един магазин, пък да видим какво ще стане (стискам си палци) :)
Относно съвета на TOYAGA, послушах и него и полученото число е 19,41 следователно имайки предвид съвета на един от вас "по-добре по-малка рамка отколкото по-голяма" явно ще взема 19", което се равнявало на L.
Надявам се да го намеря по-скоро тази ZX5-чка, за да мога да се трепам :banghead::evil::rofl::yawn2:
[/quote]
- ул. Княз Борис I на пресечката с Екзарх Йосиф (Веломания - Нина - 989 02 65) - байкове Drag, Scott, Sprint, Gitane; компоненти Shimano, Marzocchi, Mavic, SR Suntour, Sigma Sport

- бул. Димитър Несторов (бул. Акад. Иван Евстатиев Гешов) бл.120 (Веломания - Драго/Хигиената)(952-24-03) - байкове Drag, Scott, Sprint; Gitane, компоненти Shimano, Marzocchi, Mavic, SR Suntour, Sigma Sport

- ул. Алабин No.33 (Веломания 3) - байкове Drag, Scott, Sprint, Gitane; компоненти Shimano, Marzocchi, Mavic, SR Suntour, Sigma Sport

- ул. Г. Вашингтон No.21 - байкове Drag, Scott

- ул. Голо Бърдо No.5 (BAS) - байкове Giant, RAM; компоненти SRAM, Rock Shox, Manitou, Marzocchi, Truvativ

- ул. Каймакчалан No.23 (944-15-58) - байкове Drag, Scott, Sprint, Ideal; компоненти Tektro

- ж.к. Младост бл.1A (Велоцентър Младост) (974-38-83) - байкове Drag, Scott, Sprint, Ideal; компоненти Tektro

- ж.к. Младост до спирката на бл.43 - байкове Sprint, Leader, Cross

- ул. Проф. Асен Златаров 16 (Falcon Sport) (943 34 25) - Scott, Giant, Cove

- бул. Христо Смирненски No.60 (Иван - 0887/613438) - байкове Scott; компоненти AVID, FSA, RaceFace
магазини за колела:agree:
Аватар
shaggy86

Рейтинг: 1745

Мнениеот bluskanie » Пон Юни 13, 2005 11:27 am

Не си взимай ZX5/Ontario ако си решил(както казваш) да го караш в планина.Искам да кажа , че ще трябва да вкараш още 100-ина лв за да се получи сносно за целите ти колело.За да избегнеш подмяната на някои чаркове..по-добре дай 550-ина лв и сглоби нещо свястно.А и този дето ти казва, че 19 инчова рамка е идеална за теб...много му здраве..Помисли за момента в който ще ти се наложи да стъпиш на земята бързо и как няма да можеш, щото рамката изжеднъж ще е попаднала м/у краката ти.Боли много...
Успех в избора:beer:
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Рейтинг: 2000

Мнениеот klmn » Пон Юни 13, 2005 12:21 pm

И как стигна до тоя извод?Аз сьм183см.и 19 рамка(Аполон)не ми опира като стьпя на земята.
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот George » Пон Юни 13, 2005 6:35 pm

[quote]по-добре дай 550-ина лв и сглоби нещо свястно[/quote]
В двата магазина на Веломания в които бях (Хигиената и до Женския пазар) ZX5 струва 565.
Сега всеки ден, всеки час, навсякъде има матрял
George

Мнениеот kotka12 » Пон Юни 27, 2005 8:57 am

да ти е честито колелото
определено темата DRAG vs. CROSS не подлежи на обсъждане
това е факт
според мен е по-добре обаче като начало да си смениш дисковата с един хубав V-brake, при все че си тежък
аз съм 99 кила и спирам доста адекватно
още повече че отначало мислиш да караш в града
изхождам от идеята че дискажа с който са оборудвани Ontario и Team ZX 5 не е нещо особено, а така ще спестиш някоио лев, който живот и здраве в бъдеще ще вложиш в една хубава хидравлична дискова спирачка
хайде късмет
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Назад към Архив