Какъв заден шок мога да бутна на Sprint Stealth

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Какъв заден шок мога да бутна на Sprint Stealth

Мнениеот batsali » Пет Авг 26, 2005 12:44 am

Здравейте всички, това ми е 1-вия пост в тоя форум и съм сигурен че няма да е последният.
Та значи преди една седмица зи взех ей тая машинка http://www.bikedir.com/usr/did/stealth.jpg
с желанието да ставам маунтин байкър. Ама понеже досега карах некакво Bianchi UNO много много не се интересувах от подробности - да върви там колелото , тва е важно. Проблемът е, че почнах да се интересувам чак след като дадох 650лв за спринта. И ся кво, прецакан съм със 130 и нещо мм заден шок без възможност да сложа по-дълъг и качествен щото част от задното окачване виси на има няма 4мм от предния дерейльор. Та мислех си дали не може да се сложи по-дълъг амортисьор който да се закачи на някоя друга дупка от триягълника. Така като меря 180мм в най-добрия случай се отварят, само че да не стане некъв проблем и да опира някаде другаде. Сегашния шок е с 1100lb пружина и е сташно трвърд.
Като по-опитни от мене, кажете какво мислите като цяло за тва колело.
мерси много
Ако можеш да броиш толкова бързо колкото въртиш педалите, значи караш прекалено бавно.
batsali

Рейтинг: 1200

Мнениеот Windstream » Пет Авг 26, 2005 12:54 am

Откачи шока (най-добре и от двете уши, демек махни го), вдигни байка за седалката така че рамото на окачването да падне колкото се може по-надолу, и след като въпросното рамо опре в тръбата за дерейльора измери разстоянието между центровете на двата отвора за захващане на амортисьора - максималния шок който можеш да вкараш е една идея по-къс от това, което ти показва измерителния уред. След това идват още два момента:

1. по-меката пружина е хубаво нещо, ама заради променената геометрия не бива да слагаш прекалено мека - пробвай нещо от рода на 750lbs примерно, и оттам нататък си прецени какво точно ти трябва.

2. по-дългия шок ще ти вдигне задницата много, от което ще ти се увеличи челния ъгъл, в резултат на което байка може да стане неустойчив при по-висока скорост - предвиди си финанси и за по-дългоходова вилка, нещо от порядъка на 130мм би трябвало да оправи нещата.
Officially recognized show-off post whore - Yee-haw! :cowboy:
Аватар
Windstream

Рейтинг: 1700

Мнениеот batsali » Пет Авг 26, 2005 1:19 am

Тръбата на дерейльора не е толкова висока, самият дерейльор ще опира. Ако успея без проблеми "по някакъв начин" с правена втулка например да закача шока на най голямата горна дупка и евентуално се наложи на поогъна двете "ламаринки" на триъгълника дали ще се отслаби точно това място и да се пукне някаде рамката? Ако го закача на тази дупка не мисля че изобщо ще се вдигне байка/ще опира, защото самата тя е на по-голямо разстояние от сегашната. Някой правил ли е подобни побългарявания? Нямам шок който да пробвам нямам и приятели които да карат яки колела с яки амортисьори.:banghead:
Ако можеш да броиш толкова бързо колкото въртиш педалите, значи караш прекалено бавно.
batsali

Мнениеот Windstream » Пет Авг 26, 2005 3:37 am

Смени си дерейльора с по-нисък такъв, не е като да няма модели (особено пък на Shimano). Тогава няма да ти се наложи да правиш тия еквилибристики с дупките, дето искаш да ги правиш, и дето няма начин да ги направиш без ацетиленова пърлачка. Между другото рамката ти е стоманена и на втулки, така че ограничения й ход всъщност е най-малкия ти проблем.
Аватар
Windstream

Мнениеот batsali » Пет Авг 26, 2005 8:33 am

Как стоманена бе пич? Алуминиева е! И какъв е проблема ако е на втулки (връзката задно рамо->рамка да разбирам нали) и е стоманена?
batsali

Мнениеот Morpher » Пет Авг 26, 2005 3:57 pm

Аз не можах да разбера само дали опира в самия декланшор или само в захвата му. Ако е само с захвата можеш да си вземеш такъв - [img]http://e-shop.screambikes.tobulgaria.info/images/fdm600e.jpg[/img]

Мисля, че Windstream искаше да каже, че ако ти е от стомана ти е тежка рамката и не е много добра.

Едит: Не искам да се изказвам много неподготвено, но все пак съм на мнението, че за тези пари е по-добре да си вземеш Drag Climber/F4. Мисля, че щеше да си оправдае парите. При желание, можеш в последствие да си смениш рамка/вилка/др. чаркаляци.
Аватар
Morpher

Рейтинг: 1888

Мнениеот Windstream » Съб Авг 27, 2005 12:25 am

Добре де, алуминиева да е - толкова по-добре за теб. Идеята ми беше че без няма много смисъл да увеличаваш хода при условие че връзката между рамото и рамката е калпава (втулките са ОК, стига ставата да е изработена както трябва, което за твоята рамка е малко съмнително).
Аватар
Windstream

Назад към Архив