[quote="PtD"]
[quote="velco"]
Ако ми покажеш в закона къде пише за подаръци и т.н. - ОК.
[/quote]
Ами че точно в текста, който си цитирал, бат' Велко
[quote="velco"]
9. Подаръци, получени в рамките на международните отношения - чл. 700 #247; 703 от ППЗМ
[/quote]
Edit: И на талончето за митницата си има checkbox "GIFT", ако е отметнато, не плащаш мито и сдс и толкоз. Пък ти ако щеш, не използвай тоя вариант, твоя си работа. Аз съм го използвал и знам, че може. Друг е въпросът, че не всеки търговец е склонен да изпрати колета така, webcyclery не пощяха, а пък chain reaction cycles се навиха.
[/quote]
Ей, аман, бре! Това, което съм цитирал не е закона, а препратки към него. Що не вземеш да прочетеш чл.700-702, а?
[i]Чл.700. Без да се нарушават разпоредбите на чл.693 - 698 и при спазване разпоредбите на чл.701, допуска се безмитен внос на предметите:
1. внасяни на митническата територия на Република България от лица, направили официално посещение в друга държава, където са получили тези предмети като подаръци по този случай от приелите ги органи;
2. внасяни от лица, пристигащи на официално посещение на митническата територия на Република България, които по този случай имат намерение да подарят тези предмети на приемащите ги органи;
3. (изм.,ДВ,бр.4 от 2001 г.) изпратени като подарък или в знак на приятелство от официални органи или други юридически лица, осъществяващи общественополезна дейност, със седалище на управление или с регистрация в друга държава, на български организации на бюджетна или общинска издръжка или на юридически лица със седалище на митническата територия на Република България, които извършват общественополезна дейност и които са получили разрешението на Централното митническо управление за безмитен внос след представяне на положително становище от съответните компетентни органи.
Чл.701. Не се допуска безмитен внос на алкохол, алкохолни напитки, тютюн и тютюневи изделия.
Чл.702. Безмитен внос се разрешава само когато:
1. подаряването на предметите има случаен характер;
2. по вид, стойност и количество предметите нямат търговски характер;
3. предметите няма да бъдат използвани за търговски цели.
[/i]
Айде стига басни! Някой, като отиде на митницата и му се налoжи да плати, вие ли ли ще платите вместо него, щото той е следвал вашите съвети, а? Като ще давате акъл, поемате ли отговорност? Put up or shut up!
Е, от друга страна и двете мнения бяха достатъчно ясно изразени, всеки сам да си решава кой съвет да следва.
EOF