[quote="BuxpeH"]
Нещо сън не спа на последък, ама това не променя нещата
[/quote]
Абе все пак си мисля, че търсиш под вола теле. Мисля, че мотовилката е добавена с три цели:
1. Подобрява пътя на задницата. Едноточковата монолитна задница е нещо чудесно, но си има недостатъците, а именно: прекалено отиване напред на колелото в края на хода (нещо по принцип чудесно за xFR машина, но явно е било прекалено в техния вариант). Като се добави мотовилката и главината се премести в мотовилката (тоест между нея и средното вече има две стави, а не една) хода става доста по-елиптичен, отколкото без мотовилката. Което вече не е едноточково окачване, ами странен хибрид.
2. Втората полза е добавената странична устойчивост към задницата. Без мотовилката имаме едно просто едноточково монолитно окачване. Един от големите недостатъци на едноточковото окачване е сученето настрани. Та мотовилката директно добавя в рамката още една опора за задницата.
3. Та третия момент е, че веднъж тръгнали по този път според мен пичовете е трябвало внимателно да балансират между тегло, здравина и ефективност на задницата. Явно са разработвали това окачване главно за ефективност, но мотовилката позволява да се запази здравината, като добавената тежест се компенсира от материалите и тръбите, което отслабва по принцип задницата, но мотовилката и тук помага като поема част от напрежението върху окачването.
Та дано да не съм изтърсил един куп глупости, но на мен ми се струва, че Redneck е прав за това, че хода на колелото е главната причина. Освен това монолитни задници се правят доста лесно и от доста време и явно са доста евтин вариант за производство. Като се добавят и корекциите с мотовилката получаваме евтино за изработка, здраво, устойчиво странично окачване с на пръв поглед излишно усложнена конструкция (който факт маркетинговите гурута определено знаят как да превърнат в предимство) и хубав ход на задното колело.