Моля ви за мнения: ПРОФИЛ на ротор за дискова сп.

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Мнениеот marshall__ » Сря Юли 20, 2005 2:52 pm

Има и един друг момент. На току-що направeния/закупения ротор, който още не е усетил допира на феродо, му трябва не-малко каране, за да достигне максималното ниво на спирачна мощт. Именно с леко каране из квартала, на дали ще бъде очарован от спирането му, дори и да се крие някакъв потенциал в този ротор.

Та @Rottin - не се отчайвай, ако спирачката ти не спира първоначално известно време.
Иначе и аз бих избрал първия профил.

Та успех! И очакваме снимков материал
:thumb:
Аватар
marshall__

Рейтинг: 1995

Мнениеот Rotting » Сря Юли 20, 2005 3:20 pm

Не знам защо ли, но си мисля, че за Авид, Хайес и Шимано има ротори от стомана:

Avid Disc Brake Rotor - 160mm
[u]Stainless-steel[/u] disc rotor for Avid front and rear disc brakes

Hope Gothic Brake Rotor - [u]Stainless steel[/u] disc brake rotor

Hayes HFX-9 6 - 6" [u]stainless steel rotor[/u]

Shimano Deore M515: Front, 160mm [u]stainless steel[/u] rotor

NovemberCharlie, що се отнася до "желязо-въглеродната диаграма", нямам намерение да я уча, има си хора за всичко. Добре е, че си запознат така подробно с тези неща, аз не претендирам за това.
За обща култура: http://www.bikeschool.com/spokes/index.cgi
Rotting

Рейтинг: 1702

Мнениеот TOYAGA » Сря Юли 20, 2005 3:31 pm

@ did

Свободнооо! Поправи се!

[quote]той даже и да си избие зъбите някъде , на него ще му е сравнително по-лесно и евтино да си ги оправи, та не го мислете толкова[/quote]

Що, да не би да не е сменил млечните?

:banana::banana::banana:
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Юли 20, 2005 3:53 pm

Щото приятелю "неръждавейка" само значи, че това е сплав с поне 12% хром в нея. И не означава почти нищо друго.Ако не си чувал има различни видове стомани. За различни приложения. С различно количество въглерод. С различна форма на въглерода. С други примеси. С различна цялостна или повърхностна температурна или химическа обработка. Няма да ти обяснявям металознанието. Прави каквото ти харесва. И пак най-искрено ти пожелавам успех.
П.П. И все пак вземи прочети произведенията на г-н Балевски. Ще са ти от полза.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Рейтинг: 2000

Мнениеот Rotting » Сря Юли 20, 2005 4:12 pm

NovemberCharlie:
1) Едва ли можеш да ме наричаш "приятелю" без най-малкото да ме познаваш преди това
2) Айде пак:
Това което се опитах да кажа ;), е че независимо от факта, че парчето ламарина, за което се опитаха да ми обяснат в завод Г99 (които предлагат незнам си какви марки стомана AISI 304 , 321, 316, 316L, 316Ti, 310 S, 309, 309S,430), че било еди к'во си и еди що си и доката правеха реклама на здравината на закупуваното от мен парче стомана аз уж кимах разбирайки, е със сигурност различно от тези дискове за които споменах на Авид, Хайес и Шимано (също от неръздаема стомана), то пак ще има триене с двете резинови накладки и пак БИ СЛЕДВАЛО ДА СПИРА.
Ама айде да не задълбаваме, аз нямам намерение да се впускам така надълбоко в материалознанието и ТЕХНИКАТА ЗА МАСОВО ПРОИЗВОДСТВО НА РОТОРИ, а ми беше голям кеф да си намеря т'ва парченце тенеке, да си намеря човечеца, който ще ми го изреже уж "прецизно", както му пише на табелата и после да си го поджъткам тоя ми ти "ротор". Ако не спира - здраве да е.
3) Разбира се, че ще правя каквото ми харесва. Има си хас.
4) Може би произведенията на г-н Балевски ще са ми от полза, ама ще се въздържа. И на теб много неща биха ти били полезни, но вярвам, че си доста далече от тях.
Rotting

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Юли 20, 2005 4:48 pm

[quote="Rotting"]

NovemberCharlie:
1) Едва ли можеш да ме наричаш "приятелю" без най-малкото да ме познаваш преди това
2) Айде пак:
Това което се опитах да кажа ;), е че независимо от факта, че парчето ламарина, за което се опитаха да ми обяснат в завод Г99 (които предлагат незнам си какви марки стомана AISI 304 , 321, 316, 316L, 316Ti, 310 S, 309, 309S,430), че било еди к'во си и еди що си и доката правеха реклама на здравината на закупуваното от мен парче стомана аз уж кимах разбирайки, е със сигурност различно от тези дискове за които споменах на Авид, Хайес и Шимано (също от неръздаема стомана), то пак ще има триене с двете резинови накладки и пак БИ СЛЕДВАЛО ДА СПИРА.
Ама айде да не задълбаваме, аз нямам намерение да се впускам така надълбоко в материалознанието и ТЕХНИКАТА ЗА МАСОВО ПРОИЗВОДСТВО НА РОТОРИ, а ми беше голям кеф да си намеря т'ва парченце тенеке, да си намеря човечеца, който ще ми го изреже уж "прецизно", както му пише на табелата и после да си го поджъткам тоя ми ти "ротор". Ако не спира - здраве да е.
3) Разбира се, че ще правя каквото ми харесва. Има си хас.
4) Може би произведенията на г-н Балевски ще са ми от полза, ама ще се въздържа. И на теб много неща биха ти били полезни, но вярвам, че си доста далече от тях.
[/quote]

:thumb:
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Cocko » Сря Юли 20, 2005 8:33 pm

Ако не е изчерпана темата за спирачната сила, аз бих се поразходил из квартала, бих пробвал преден баланс и други подобни, не толкова опасни трикове. Така, ако е здрав ротора, почти веднага ще се разбере, но дали загрява или не- досата по- трудно.
Пиши на кирлица!
Pi6i na kirilica!
Cocko

Рейтинг: 1700

Мнениеот did » Чет Юли 21, 2005 10:47 am

[quote="Cocko"]

... бих пробвал преден баланс и други подобни, не толкова опасни трикове...
[/quote]

ъъъъъ....
а кои са опасните?
пък и май спирачката е задна...
а и ме съмнява Rotting да си прави диск за спирачка за подобни номера. той може да е мазохист, ама не е луд.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Юли 21, 2005 10:59 am

Глей сия, мое се повтарям, ама основно задачата е да се осигури безпроблемна работа на ротора при високи температури. Щото като се спускаш с 40-50 км в час некакси рязко ще ти се изпари щастието в следствие на неработеща (недай си Боже блокирала) задна спирачка. Да не говорим за фърчащи позагрети парчета от счупен ротор.

П.П. Мое да звуча като "Апокалипсис сега" ама по хубаво да го четете отколкото да го изпитвате.
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот did » Чет Юли 21, 2005 11:06 am

Rotting, обещай моля те тук тържествено, че няма да спускаш с 50 км/ч на контра с тоя ротор, та да се успокои NovemberCharlie! Щото аз като чета и се притесняжам за него - сън не го лови, откакто ти реши да си правиш ротор!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Юли 21, 2005 11:07 am

Отивам да си взема приспивателно:beer:
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Rotting » Чет Юли 21, 2005 1:09 pm

Ами да, тържествено обещавам, че няма да се спускам с 50км/ч, нито на задна, нито на предна спирачка.
Единствено ще я използвам като ходя до "Сани"-то за кисело мляко и извара.

- Преди час звъннах на лазерджията и типично по български ми каза, че щял да ми се обади като станел готов, да не съм се притеснявал, щото мноого бил зает и това не било проста работа. ;)

NovemberCharlie:
Ако нямаш под ръка, тичай до аптеката и искай Фенобарбитал, таблетки по 100мг. Взема се вечер, 1 час преди лягане по 1 таблетка. Лошо, не знаех, че ще я докараме до тука ;)
Ехей, шегичка ;)
Rotting

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Юли 21, 2005 1:13 pm

[quote="Rotting"]

Ами да, тържествено обещавам, че няма да се спускам с 50км/ч, нито на задна, нито на предна спирачка.

- Преди час звъннах на лазерджията и типично по български ми каза, че щял да ми се обади като станел готов, да не съм се притеснявал, щото мноого бил зает и това не било проста работа. ;)

NovemberCharlie:
Ако нямаш под ръка, тичай до аптеката и искай Фенобарбитал, таблетки по 100мг. Взема се вечер, 1 час преди лягане по 1 таблетка. Лошо, не знаех, че ще я докараме до тука ;)
Ехей, шегичка ;)
[/quote]

Ти пък от къде си запознат с конкретиката по въпроса за сънотворните?;)
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Rotting » Чет Юли 21, 2005 1:56 pm

Въпрос:[quote="NovemberCharlie"]
Ти пък от къде си запознат с конкретиката по въпроса за сънотворните?;)
[/quote]
Отговор:[quote="Rotting"]
има си хора за всичко[/quote]
[img]http://smilies.sofrayt.com/%5E/r/happy.gif[/img]
Rotting

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Юли 21, 2005 2:04 pm

:D
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот halcor » Чет Юли 21, 2005 2:18 pm

Може да ти пише насън...
Аватар
halcor

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Юли 21, 2005 2:20 pm

[quote="halcor"]

Може да ти пише насън...
[/quote]

:dunno:
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот did » Чет Юли 21, 2005 2:26 pm

ей, брей...

толкова жокери дадохме в тая тема какво образование в момента завършва Rotting, а още не сте се сетили, та продължавате да се чудите, че разбирал от сънотворни, можел да си оправи лесно зъбите... още какво трябва да кажа???

да го кажа направо ли?

добре!

той учи роторология!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Юли 21, 2005 2:28 pm

[quote="did"]

ей, брей...

толкова жокери дадохме в тая тема какво образование в момента завършва Rotting, а още не сте се сетили, та продължавате да се чудите, че разбирал от сънотворни, можел да си оправи лесно зъбите... още какво трябва да кажа???

да го кажа направо ли?

добре!

той учи роторология!
[/quote]

Риспект брадър:bowdown:
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Rotting » Чет Юли 21, 2005 4:00 pm

Еее, разгеле :usclap:
Загряхте като правен ротор надолу с контра :B):
Оня от ЕТ-АНТОЛИЯ като ми звънне и съм готов с дипломната работа :deal:
По... роторология ;)
[img]http://www.mtb-bg.com/forum/data/Rotting/200572185911_ROTOROLOGY.gif[/img]
Rotting

Мнениеот Morpher » Чет Юли 21, 2005 7:44 pm

Като стане готова дипломната ти работа :), покажи една нейна снимка, че с интерес изчетох темата и отново с интерес чакам резултатите :)
Аватар
Morpher

Рейтинг: 1888

Мнениеот Phantomaz » Чет Юли 21, 2005 8:05 pm

[quote="Rotting"]

.

[/quote]
"Сани" ,4е то до общежитията...:beer:
А между другото ,по темата за безопасността, и по-конкретно към NovemberCharlie:

4ел съм и други твои post-ове, добре зву4иш ,не е на базик това ,но защо си мисля ,4е майка му не се притеснява толкова за него?! Верно има опасност, но "кой не е карал той не е падал"! Съдбата оби4а смелите, и другото което е ,карайки из града ,вероятността някой "пекан" шофьор да ти направи проблем ,мисля ,4е е по-голяма ,отколкото дискова спира4ка самоделка! 4овека си е преценил рисковете ,и сега само 4ака да звънне телефона ,и да му каже "познат глас" : "елате да си вземете творението ,готово е"! Смятай ,4е няма търпение ... и аз от 2-3 дни 4акам да видя как ще изглежда ,и пове4е подробности!

Тъй 4е по-спокойно според мен ,ако трябваше вси4ко да е безопасно, какво тогава правим на тези колела...

Rotting: някой от ваш'те ли е стоматолог, или ти си ми колега;)?! Приветствам идеята, дано да се полу4и! Както и другите ,и аз 4акам резултатите

Наздраве вси4ки :beer:
Life without a danger is a waste of oxygen!!!
Phantomaz

Рейтинг: 1200

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Юли 22, 2005 8:34 am

[quote="Phantomaz"]

[quote="Rotting"]

.

[/quote]
"Сани" ,4е то до общежитията...:beer:
А между другото ,по темата за безопасността, и по-конкретно към NovemberCharlie:

4ел съм и други твои post-ове, добре зву4иш ,не е на базик това ,но защо си мисля ,4е майка му не се притеснява толкова за него?! Верно има опасност, но "кой не е карал той не е падал"! Съдбата оби4а смелите, и другото което е ,карайки из града ,вероятността някой "пекан" шофьор да ти направи проблем ,мисля ,4е е по-голяма ,отколкото дискова спира4ка самоделка! 4овека си е преценил рисковете ,и сега само 4ака да звънне телефона ,и да му каже "познат глас" : "елате да си вземете творението ,готово е"! Смятай ,4е няма търпение ... и аз от 2-3 дни 4акам да видя как ще изглежда ,и пове4е подробности!

Тъй 4е по-спокойно според мен ,ако трябваше вси4ко да е безопасно, какво тогава правим на тези колела...

Rotting: някой от ваш'те ли е стоматолог, или ти си ми колега;)?! Приветствам идеята, дано да се полу4и! Както и другите ,и аз 4акам резултатите

Наздраве вси4ки :beer:

[/quote]

Притесненията ми не са за него, а за идеята, че може да се базикат животиспасяващи чаркалъци по колелото. Щото утре някое хлапе ей така по същата схем ще вземе да си изреже с ножица за ламарина ротор от консервна кутия.
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Rotting » Пет Юли 22, 2005 9:53 am

[quote="NovemberCharlie"]
Притесненията ми...[/quote]

NovemberCharlie, вече почвам много да се шашкам за тебе.
Ти ходи ли да си вземеш това, което те посъветвах? В ниски дози действа и като седативно средство.
Иначе, ако си добре вече със съня :sleep:, може да пробваш за притеснението с Eunervina - флакони по 200мл, 3 пъти дневно по 1 <s>съпена</s> супена лъжица :crazy2:.
:beer:
Rotting

Мнениеот did » Пет Юли 22, 2005 9:56 am

[quote="Rotting"]

В ниски дози действа и като седативно средство.
[/quote]

олее, дано не е прекалил...
ама явно не е, щото и днеска пише тука.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Юли 22, 2005 10:07 am

@didДа, ама в корема ми от снощи още се плацика голямо количество хвойнов сок, не съм си лягал въобще, а навсичкото отгоре ме карат да произвеждам стратегически планове за организацията до 2015г.
@rotting благодаря за инфото, но аз все пак си имам личен лекар.
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот christ728 » Съб Юли 23, 2005 8:58 pm

според мен горе вляво и долу вляво са добри, като долу вляво е по-добрият избор, защото има по-добро охлаждане. за спирачната повърхност не бих се притеснявал относно този модел.
късмет и да кажеш ако стане, ако в следствие се пребиеш (да не вземем да се изпоизлъжем да си правим такива...) и пр. :crazy:
Седалищният нерв много тънко усеща приближаващите приключения!
christ728

Рейтинг: 1200

Мнениеот Rotting » Пет Юли 29, 2005 4:01 pm

След доста телефонни разговора и няколко пъти ходене на място, днеска най-после взех ротора. Типично по български, след първоначалното "Няма проблеми!" започнаха едни увъртания, дето край нямаха. Първите дни, проблемът беше, че на лазерджията му свършил кислорода и не можел да изреже тенекето. След няколко визитации, стана ясно, че ако трябвало да се занимава с моя диск, се налагало да сменя едната бутилка за лазера с друга, което отнемало около половин час и не му се занимавало, защото от това щял да загуби 30 лева. Всеки си гледал интереса, ако не ми утървало да съм си го 'зимал и да съм 'одел при конкуренцията. Както и да е, след бая уговорки, нещата станаха.
Ето снимка на ротора в нешлифован вид:[img]http://www.mtb-bg.com/forum/data/Rotting/200572985359_rotor.gif[/img]
След пробното рязане, което направи баща ми на неговия лазер, това наистина мога да го нареча "прецизно", както пише на табелата.

Относно рязането, както се разбра, съм доволен.
За сега нищо не мога да кажа за спирането. Не бях изобщо подготвен днес да го слагам и пробвам. Имах жило на JagWire, което скоро дадох на съсед. Той обаче ми върна жило за 90 стотинки, което съм сложил сега. Освен това и броня нямах, и "изкормих" бронята от едно детско колелце в мазето - ужасно мека е и играе като дръпна лостчето. За спирането спира - за сега по системата "три пръста" ;). Не е шлифован, ще го мина тия дни като съм по свободен. Но след 10-тина километра следобед в града, като че ли е по-добре.

За сега толкова. Лазерждията е келеш. Рязането обаче стана екстра. За спирането - след няколко дни.
Rotting

Мнениеот TOYAGA » Пет Юли 29, 2005 5:44 pm

Мдаа... Е са вече на Magura/Avid/Hayes/Shimano и компания им се (meep) мамата...
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот Persenk » Пет Юли 29, 2005 7:25 pm

[quote="Rotting"]

За спирането спира

[/quote]

А, рипа ли,рипа ли :P
everything is fine
Аватар
Persenk