[quote="bikerider"]
[quote="MOD"]
@BikeRaider - това означава ли, че според теб Avid с 185мм диск би следвало да е по-силна спирачка от Hayes HFX-9 Heavy Duty 6'' ?
И като много по-опитен от мен , коя от тези две спирачки би ми препоръчал ?
[/quote]
Допускам, че говориш за Avid в идеална конфигурация (лостче с настройка на модулацията и метална броня - препоръчвам Avid SD7 лостчета и Nokon броня/жило). Ако наистина говорим за такъв вариант - отговора ми е ДА.
Ето защо:
1. Накладките и на двете спирачки са еднакви като площ, дори са взаимозаменяеми. И двете са със синтеровaно метално "феродо", така че там разликата е минимална, дори отново е в полза на Avid (доста тестове споменават по-добро поведение на Avid накладките на мокро в сравнение с тези на Hayes). Освен това, ако чуеш от някого, че Avid-a "хапел" имай предвид, че говориш с човек който е карал стар модел Avid с керамично феродо - този проблем вече го няма.
2. 185mm диск увеличава спирачната сила с 15-20 процента спрямо 160мм диск - само оттук 185мм Avid-a ще издуха 160мм Hayes-a (пак повтарям ако Avid-a е с метална броня и добра модулация при лостчето)
3. По отношение на поддръжката и двете спирачки са елементарни като устройство, но Avid-а като механична печели точки по простота на обслужването - няма течности, няма евентуални мазаници и подобни - има само тяло, лост, пружина, лагер и две бутала. Единственото което трябва да се прави е през 2-3 месеца да се смазва лагера. В сервиза на Хр.Смирненски 60 предлагаме сервизиране и на двете спирачки (всички модели и модификации от 2000г. насам)
4. Металната броня и хубавото жило предават силата на ръката дори още по-добре от хидравликата - и двете на практика са несвиваеми, докато маркуча на хидравликата е податлив на минимални разширения. Недостатъците са силно скъсен интервал за поддръжка в сравнение с хидравликата - жилата се цапат, трябва да се чистят и да се смазват, нещо което го няма при хидравликата. Още един момент - метална броня и жило разсейват много добре всякаква топлина идваща от спирачния апарат, тоест никога на практика няма да имаш проблеми с топлината.
5. По въпроса за резервните части - първо смея да твърдя, че резервни части за Avid (изключвам консумативите) на практика няма да ти потрябват в обозримо бъдеще - спирачката е адски проста и много издръжлива като конструкция. И второ - дори да ти потрябват, ние ще ти внесем (това мисля отговаря и на въпроса на xtr). Засега не планираме да внасяме количества и работим "на парче", затова ако имаш въпроси, пиши ми на ICQ или заповядай на място в сервиза.
[quote]И като много по-опитен от мен , коя от тези две спирачки би ми препоръчал ?[/quote]
Успех при избора и мерси за комплимента

:)
[/quote]
Мерси много за инфото ...