Мотори на Витоша

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Мнениеот MOD » Вто Май 11, 2004 10:09 am

[quote="Windstream"]

Като стана дума как е на запад...

Парка в който обикновено карам е разделен на две части, в северната са черните пътища за ATV и мотокрос (без ексцесии обаче, жална ви майка ако "риете като побесняла къртица") и пътеките на велоспедистите. Двата типа трасета по принцип са разделени, като на моторджиите се падат по-каменистите и открити участъци. Рискувайки да бъдат отнесени от някой заплес веломаниаците могат да карат и в MX зоната, обратното обаче е абсолютно забранено. Около тази "високоскоростна" територия обикаля един по-широк път който служи и за граница - на юг от него са само туристите, колесатите могат да преминават само през специално определените за това 2-3 просеки, появата на турист в които пък е крайно нежелателна (има си мостчета за тях). Туристите също така може да се катерят и нагоре, но трябва да се придържат извън маркираните пътеки за байкове и мотори. Тежки превозни средства (коли, джипове, пикапи и т.н.) се оставят само на специалните паркинги, следите от гуми които от време на време се срещат са оставени от рейнджърите и дървосекачите и съвсем не означават че преминаването там е разрешено (т.е. спускачите колкото и да им е гадно трябва сами да се избутат догоре). При такава организация никой не е сериозно ощетен и ако всеки си спазва ограниченията всички са сравнително доволни и инциденти практически няма.

В неделя обаче инцидент щеше да има, и то доста сериозен - на слизане по една от велопътеките за малко да отнеса група туристи, явно несвикнали на "роботи" хората се шашнаха и вместо да се хвърлят настрани направо замръзнаха на местата си, съответно за да ги избегна се юрнах между дърветата прегазвайки всичко живо (нещо змиеподобно) и неживо (няколко полуизгнили паднали дървета) по пътя си. Ако беше станала белята обаче нещата щяха да загрубеят - де факто туристите не си бяха в определения район, но въпреки това съм сигурен че мен щаха да изкарат виновен (безотговорен любител на екстремните спортове). Така че bikerider е напълно прав да повдига въпроса за пешеходните ползватели на пътеките, в крайна сметка те са най-уязвими и като такива винаги ще излизат "жертви" и оплакванията им ще бъдат чувани доста нависоко с всички неприятни за байкърското братство последствия.
[/quote]

Това скоро не го виждам възможно да се случи в БГ :D:D:D
--------------------------------------------------------------------

MOD = Master Of Disaster :D:D:D
"Никога не спори с тъпак, хората може да не забележат разликата."
MOD

Рейтинг: 1715

Мнениеот Windstream » Вто Май 11, 2004 11:15 am

[quote="MOD"]

Това скоро не го виждам възможно да се случи в БГ :D:D:D
[/quote]

Честно казано не знам дали в момента в България положението не е по-добре... в смисъл сега като знаете че всеки момент може да ви изкочи някоя баба катерачка повече внимавате и сте постоянно нащрек, докато тук се кара със съзнанието че си на свой терен (съответно едва ли не неуязвим) и повечето велосипедисти гонят надолу като луди. На това място където щях да подбера туристите видимостта е отвратителна и аз винаги намалям, виждал съм обаче разни екстремисти да прелитат с по 40км/ч и нагоре - щото си знаят че това е пътека за велосипедисти и пешеходци работа там нямат. Сам се сети какво щеше да стане ако не аз, а някой от тях спускаше онзи ден...
Officially recognized show-off post whore - Yee-haw! :cowboy:
Аватар
Windstream

Рейтинг: 1700

Мнениеот axelmax » Вто Май 11, 2004 12:23 pm

drugiq pat gi butni ta da ti se nosi slavata:D:):D
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот Black » Вто Май 11, 2004 1:08 pm

ei izrodi ste A I KVO 6E RE4E RAM pokolenieto a i kakto 4eta ram pokolenieto minalo s 300 ot tuk i ot tam si4ki govorite s nqkakvo prenebre6enie kam NAS vliy4vam i men 6ot az sam nai golemia lympen
a otnosno vaprosa sas motorite kategori4no ne kakto kaza BIKERIDER meri6e na benzin 15 minyti ina4e nqmam ni6to protiv vas az li4no nogo se kefa na motori i nepropyskam sastezanie no nevi e tam mqstoto
az moga li da ytida v SEVLIEVO I DA karam na pistata a zaedno s vas i da vi pre4a:D:D;)
BMW,колела,и некви руси каки с големи цици
Аватар
Black

Рейтинг: 1697

Мнениеот Windstream » Вто Май 11, 2004 1:17 pm

[quote="Black"]

az moga li da ytida v SEVLIEVO I DA karam na pistata a zaedno s vas i da vi pre4a:D:D;)
[/quote]

За съжаление вече не, преди години можеше (е, не заедно с моторите де)... култово си беше, такива готини изпълнения (в това число и падания) се правеха... ;)[:p]:D:D:D
Аватар
Windstream

Мнениеот bikerider » Вто Май 11, 2004 1:29 pm

[quote="Black"]

ei izrodi ste A I KVO 6E RE4E RAM pokolenieto a i kakto 4eta ram pokolenieto minalo s 300 ot tuk i ot tam si4ki govorite s nqkakvo prenebre6enie kam NAS vliy4vam i men 6ot az sam nai golemia lympen
[/quote]

ми то за лумпени така се говори [:p]:):D:8D:;)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот HellRaider » Вто Май 11, 2004 1:45 pm

[quote="PtD"]

[quote="HellRaider"]
haha ti se izkaza sega problema ne e v benzina ..... a i nqma planina v koqto da e zabraneno ili razre6eno za motori ....
[/quote]

Проблемът е И в бензина, но най-вече в това че в НАЦИОНАЛЕН ПАРК е ЗАБРАНЕНО за МПС (освен със специално разрешение). Факт.
[/quote]

ideqta na choveka be6e che se skypq za benzina .... nehoda po-dalech za6to ne mi se davat pari za benzin ... ta za tva kazah che benzina ne e koi znae kakyv problem
Вчера е история.
Утре е мистерия.
Днес е подарък.
HellRaider

Мнениеот HellRaider » Вто Май 11, 2004 1:54 pm

[quote="Black"]

a otnosno vaprosa sas motorite kategori4no ne kakto kaza BIKERIDER meri6e na benzin 15 minyti ina4e nqmam ni6to protiv vas az li4no nogo se kefa na motori i nepropyskam sastezanie no nevi e tam mqstoto
[/quote]

moje6 az sym karal tam Bike
stiga da znae6 kak da podhodi6 heheh
no i s motor nemoje6 ei taka da kara6 tam
Вчера е история.
Утре е мистерия.
Днес е подарък.
HellRaider

Мнениеот Admin » Вто Май 11, 2004 9:21 pm

[quote="Windstream"]
Ако беше станала белята обаче нещата щяха да загрубеят - де факто туристите не си бяха в определения район, но въпреки това съм сигурен че мен щаха да изкарат виновен (безотговорен любител на екстремните спортове). [/quote]

Е това ми е трудно да си го представя - щом ги има описаните от теб правила, разделени зони и т.н., ще им е много, много трудно да те изкарат теб виновен. Виж, обратното ще е по-лесно.:8D:
Което, разбира се, не значи, че е хубаво да газиш хора, дори ти да си прав. Знам, че някои хора с удоволствие биха отнесли по няколко туриста, ако е "позволено", ама който е блъскал по-сериозно човек, дори онзи сам да си е бил МНОГО виовен, знае, че е доста гадно и неприятно и не носи никаква наслада. :xx(:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот velco » Вто Май 11, 2004 10:58 pm

[quote="Admin"]
Е това ми е трудно да си го представя - щом ги има описаните от теб правила, разделени зони и т.н., ще им е много, много трудно да те изкарат теб виновен.
[/quote]

Да-а-а-а ... решил веднъж някакъв човечец да обира едно училище в USA. Покатерил се той през отворено прозорче на тоалетна, но не щеш ли, паднал и си счупил ръката. След това успешно осъдил училището.

Shawn Perkins of Laurel, Ind. Perkins was hit by lightning in the parking lot Paramount's Kings Island amusement park in Mason, Ohio. A classic "act of God", right? No, says Perkins' lawyer. "That would be a lot of people's knee-jerk reaction in these types of situations." The lawyer has filed suit against the amusement park asking unspecified damages, arguing the park should have "warned" people not to be outside during a thunderstorm.
:paperba: Proud member of the "Brown Paper Bag Team(tm)"
velco

Мнениеот Windstream » Сря Май 12, 2004 1:40 am

[quote="Admin"]

Е това ми е трудно да си го представя - щом ги има описаните от теб правила, разделени зони и т.н., ще им е много, много трудно да те изкарат теб виновен. Виж, обратното ще е по-лесно.:8D:
[/quote]

Абе трудно ти е, но май забравяш че това все пак са САЩ, най-lawsuit-happy държавата в света. И за да съм по-конкретен - тук за да караш МПС из парковете се искат специални разрешителни, еми на колежката чиято собственост е пикапа вече й е отнето едно такова. Стана през есента, точно в парка който й е на две крачки от вкъщи (много красиво и приятно място между впрочем) - карали с баща й ATV-та и на някакъв завой им излезли семейство заблудени туристи, в пълен комплект от бабичката до едва кретащ дребосък. За да не ги ударят бащата завива рязко надясно и се качва на някакъв рид, мацето пробва същата маневра вляво но машината се подхлъзва, шибва се в някакво дърво чупейки предното окачване, завърта се и забърсва келеша. При това лапето отнася само леки натъртвания и ожулвания. Най-интересна е реакцията на бащата-турист - вместо да хукне да спасява детето си копелето налита на бой на момичето, добре че нейния баща пък е леко огромен строителен работник, та набързо е обяснил на оня кой е шефа. Естествено се стига до съд, адвоката на туристите излиза с финта че бабата имала някакви здравословни проблеми и затова са се решили на такава рискована стъпка като пресичането на MX територията. Това и факта че точно малкия е пострадал от удара (силата на общественото мнение или "спасете децата ни от безотговорните шофьори" :}):) повлиява на съдията и резултата са отнети разрешителни на мотористите за съответния парк. Ремонта на машината съотвено си е за тяхна сметка щото застраховаталната им компания пък не поемала отговорност при загубени съдебни дела. Абе луда работа... :xx(:
Аватар
Windstream

Мнениеот C_Mo » Сря Май 12, 2004 10:51 am

[quote="Harka"]
Така е.Ето например в събота минавах по обиколната и на мястото, където я пресича "Кимбата" един танкист мина с мръсна газ от там, от където минават хората.Просто не ми се мисли какво можеше да стане ако имаше някой там.Както и предполагах малко след него го последва и друг танкист - bikerider, който обаче се оказа достатъчно благоразумен (за разлика от приятеля си) да намали на това място.
btw:Много готино Cove:).
[/quote]

Не съм много съгласен с конкретния пример... "на мръсна газ" щеше да бъде ако е въртял надолу на 44*11, но от сигурен източник знам, че не са му били добре настроени скоростите и е прескачала веригата на бързите предавки. Танкиста се е движел по инерция надолу. А и на въпросната широка поляна има добра видимост и можеш да избегнеш цяло стадо туристи без да е необходимо даже да слагаш пръст на спирачката.
Аватар
C_Mo

Мнениеот Black » Сря Май 12, 2004 12:09 pm

da XTR e prav to4no tam e syper 6iroko
BMW,колела,и некви руси каки с големи цици
Аватар
Black

Рейтинг: 1697

Мнениеот axelmax » Сря Май 12, 2004 12:34 pm

[quote="Windstream"]

[quote="Admin"]

[/quote]

Абе трудно ти е, но май забравяш че това все пак са САЩ, най-lawsuit-happy държавата в света. И за да съм по-конкретен - тук за да караш МПС из парковете се искат специални разрешителни, еми на колежката чиято собственост е пикапа вече й е отнето едно такова. Стана през есента, точно в парка който й е на две крачки от вкъщи (много красиво и приятно място между впрочем) - карали с баща й ATV-та и на някакъв завой им излезли семейство заблудени туристи, в пълен комплект от бабичката до едва кретащ дребосък. За да не ги ударят бащата завива рязко надясно и се качва на някакъв рид, мацето пробва същата маневра вляво но машината се подхлъзва, шибва се в някакво дърво чупейки предното окачване, завърта се и забърсва келеша. При това лапето отнася само леки натъртвания и ожулвания. Най-интересна е реакцията на бащата-турист - вместо да хукне да спасява детето си копелето налита на бой на момичето, добре че нейния баща пък е леко огромен строителен работник, та набързо е обяснил на оня кой е шефа. Естествено се стига до съд, адвоката на туристите излиза с финта че бабата имала някакви здравословни проблеми и затова са се решили на такава рискована стъпка като пресичането на MX територията. Това и факта че точно малкия е пострадал от удара (силата на общественото мнение или "спасете децата ни от безотговорните шофьори" :}):) повлиява на съдията и резултата са отнети разрешителни на мотористите за съответния парк. Ремонта на машината съотвено си е за тяхна сметка щото застраховаталната им компания пък не поемала отговорност при загубени съдебни дела. Абе луда работа... :xx(:
[/quote]

e ne tova veche e prekaleno tiq starci si go prosat :}):
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот Harka » Сря Май 12, 2004 9:59 pm

[quote="xtr"]
Не съм много съгласен с конкретния пример... "на мръсна газ" щеше да бъде ако е въртял надолу на 44*11, но от сигурен източник знам, че не са му били добре настроени скоростите и е прескачала веригата на бързите предавки. Танкиста се е движел по инерция надолу. А и на въпросната широка поляна има добра видимост и можеш да избегнеш цяло стадо туристи без да е необходимо даже да слагаш пръст на спирачката.
[/quote]

Е, сигурно аз греша XTR.Все пак аз не гледам от гледна точка на танкиста, така че да преценя точно, НО все пак е хубаво да се намали малко, защото повечето туристи имат гадното качество като видят пред себе си бързо движещ се колоездач вместо да застанат на едно място и да чакат колоездача да ги заобиколи, те тръгват в някоя посока, която обикновено се оказва и избраната от колоездача и след това вместо пак да си останат на място тръгват в другата посока та се чудиш от къде да минеш - сещаш се нали?

BTW:Честито за новото колело и със ЗДРАВЕ и кеф да си го караш:).
Аватар
Harka

Мнениеот bikerider » Чет Май 13, 2004 9:32 am

[quote="Harka"]
...НО все пак е хубаво да се намали малко...
[/quote]

мда, мистър Мърфи (под формата на турист) не трябва да се пренебрегва... defensive cruising му е майката :D:8D:

[quote="Harka"]
...защото повечето туристи имат гадното качество като видят пред себе си бързо движещ се колоездач вместо да застанат на едно място и да чакат колоездача да ги заобиколи, те тръгват в някоя посока, която обикновено се оказва и избраната от колоездача и след това вместо пак да си останат на място тръгват в другата посока та се чудиш от къде да минеш...
[/quote]

точно затова говоря за туристите през цялото време, щото са най-непредсказуемия елемент от цялата работа, с потенциално най-плачевни изходи за тях при инцидент... Щото с един моторджия горе се разбираш с един поглед, кой откъде да мине и така нататък, ама с туристите майка плаче просто, някой път ми се вие от яд колко недосетливи хора има... :})::})::xx(::xx(::D:8D:
Аватар
bikerider

Мнениеот MOD » Чет Май 13, 2004 10:12 am

Само да добавя и внезпната смяна на посоката ... примерно първо тръгват в дясно, ти се насочваш на ляво и в последния момент и те тръгват на ляво .. кошмар .. ( случвало ми се е на живо, за малко да се ударя в една пенсионерка ... добре , че не карах бързо ... не беше на спускане .. а по Обиколната ... :()

MOD

Мнениеот HellRaider » Чет Май 13, 2004 12:23 pm

kvo govorim edna daskalka be6e povela cqla detska gradina po pytekata ot aleko kym bistrica ....

e napravo iztrypnah
Вчера е история.
Утре е мистерия.
Днес е подарък.
HellRaider

Мнениеот TOYAGA » Чет Май 13, 2004 12:38 pm

BTW, внезапната смяна на посоката е особено трагикомична, когато на пътеката се срещнат един спешен (идващ отдолу) и един велосипедиран (идващ отгоре) представител на т.нар. "нежен пол"...

Едва ли има смисъл да ви обяснявам в подобности какво се случи при една такава среща на скъпата (спускаща се както обикновено твърде дезориентирано) и една бабка (качваща се твърде заблеяно с ДВЕ кофи с малини в ръка)...

КОНФИТЮР ОТ МАЛИНИ! :D:D:D
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот HellRaider » Чет Май 13, 2004 1:44 pm

[quote="TOYAGA"]

BTW, внезапната смяна на посоката е особено трагикомична, когато на пътеката се срещнат един спешен (идващ отдолу) и един велосипедиран (идващ отгоре) представител на т.нар. "нежен пол"...

Едва ли има смисъл да ви обяснявам в подобности какво се случи при една такава среща на скъпата (спускаща се както обикновено твърде дезориентирано) и една бабка (качваща се твърде заблеяно с ДВЕ кофи с малини в ръка)...

[/quote]

МАНДЖА С МАЛИНИ
хехе
Вчера е история.
Утре е мистерия.
Днес е подарък.
HellRaider

Мнениеот TOYAGA » Чет Май 13, 2004 2:05 pm

[quote]МАНДЖА С МАЛИНИ
хехе[/quote]

Мда, манджата беше в раницата на скъпата ...:D:D:D
Аватар
TOYAGA

Мнениеот Lubo » Чет Май 13, 2004 2:23 pm

Dobre de na men mi e 4udno nemoje li da se napravi ne6to ot roda - pod Bai Krstio (nai-problmen u4astuk) prosto v dqsno (kato se ka4va6 nagore) ot lifta da e za kolela , a v lqvata 4ast da si ostane za turisti. NA mesta 6te iam presi4ane - v na4aloto naprimer.Govorq suvsem shemati4no. Po tozi na4in malko se ograni4avat i koloezda4ite i turistite no 6te namalee veroqtnostta ot SAKUTLUK.... Lo6oto e 4e takova ne6to moje i da stane, NO 4ak sled kato stne nqkoi SAKATLUK.... ima dosta podobni primeri v NOVATA ni istoriq za sujalenie.
????
Е по-зле не може да стане ... Може, може
Аватар
Lubo

Рейтинг: 1720

Мнениеот bikerider » Чет Май 13, 2004 2:25 pm

[quote="TOYAGA"]

[/quote]

айде ся, кво се оплакваш, нали си чистил после мацката :D:D:D:8D::8D:
Аватар
bikerider

Мнениеот TOYAGA » Чет Май 13, 2004 2:47 pm

[quote]айде ся, кво се оплакваш, нали си чистил после мацката [/quote]

Мда:^::^::^:... бе тя и бабата май искаше, ма не я огря...:D:D:D
Аватар
TOYAGA

Мнениеот bikerider » Чет Май 13, 2004 2:55 pm

[quote="MOD"]

Само да добавя и внезпната смяна на посоката ... примерно първо тръгват в дясно, ти се насочваш на ляво и в последния момент и те тръгват на ляво .. кошмар .. ( случвало ми се е на живо, за малко да се ударя в една пенсионерка ... добре , че не карах бързо ... не беше на спускане .. а по Обиколната ... :()
[/quote]

Най-комичната такава ситуация (тя за мен си е направо легендарна) е когато се спусках над Драгалевци - по пътеката към манастира две лелки ходеха едната плътно в ляво, другата плътно в дясно и два метра свободен коридор за мен по средата. Но понеже bikerider мрази мистър Мърфи :D им подвикнах яко достатъчно отдалеч да имат време за реакция. След което последва яко кудкудякане и накрая като резултат И ДВЕТЕ ми пресякоха пътя и си размениха местата - тази дето беше в ляво отиде в дясно и обратно. Как не се пребих от смях и досега не ми е ясно... :D:D:D:8D::8D:
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Чет Май 13, 2004 3:16 pm

ХАХАХАХАХАХАХА :8D::8D::8D::8D::8D:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот TOYAGA » Чет Май 13, 2004 3:34 pm

[quote]След което последва яко кудкудякане...[/quote]

:D:D:D Типично! Изглежда издаването на този тип звуци е свързано по някакъв начин с количеството мозък/гънки на този, който ги издава...:D:D:D
Аватар
TOYAGA

Мнениеот bikerider » Чет Май 13, 2004 4:39 pm

[quote="TOYAGA"]

[quote]След което последва яко кудкудякане...[/quote]

:D:D:D Типично! Изглежда издаването на този тип звуци е свързано по някакъв начин с количеството мозък/гънки на този, който ги издава...:D:D:D
[/quote]

еее, айде ся и ти... зор ще видиш като те емнат ей сега феминистките :D:D:8D::8D:
за мен всичко е ясно отдавна - на жените им трябва задължително мъж, за да пази, да реагира своевременно, да плаща, да пазарува, да готви, да чисти, да е.е, пак да плаща, пак да пази, да реагира на опасности.

абе МЪЖ им трябва и това е, дори в планината, пардон особено там :D:D:D:D:8D::8D::8D:

(мале ей ся и мен като ме емнат...) :D:D:D:8D::8D:
Аватар
bikerider

Мнениеот HellRaider » Чет Май 13, 2004 4:40 pm

mani tva s tiq turisti e ludost!!!!! Men edin turist vednyj koito qvno ima6e dosta dobri refleksi me zameri s butilka mineralna voda ot 400ml :8:[B)
Вчера е история.
Утре е мистерия.
Днес е подарък.
HellRaider

Мнениеот MOD » Чет Май 13, 2004 4:50 pm

[quote="HellRaider"]

mani tva s tiq turisti e ludost!!!!! Men edin turist vednyj koito qvno ima6e dosta dobri refleksi me zameri s butilka mineralna voda ot 400ml :8:[B)
[/quote]

не му ли я върна ;):?::D:D:D

MOD

ПредишнаСледваща

Назад към Архив